Vakantiefoto’s maken doen we allemaal. Een foto om thuis nog even na te genieten van de reis die je gemaakt hebt. En dat is precies waar reisfotografie om draait. Toch is het vaak zo dat wanneer we terug komen we teleurgesteld zijn over de resultaten. Die ene prachtige foto is mislukt of er is beweging te zien die je er niet meer uit kunt halen. Om deze redenen en nog veel meer hebben we deze ultieme lijst gemaakt met alle tips over reisfotografie. Zo kom je ontzettend veel te weten over alles wat jij kunt doen met je vakantiefoto’s.
Let op! Deze lijst is ontzettend lang, het is dan ook een training waar we alles in beschrijven. Wil je liever een kleine tekst met tips voordat je weg gaat in plaats van een megatekst lezen? Bekijk dan de teksten over reisfotografie tips of vakantiefoto’s maken. Hierin beschrijven we specifieke tips die jou op een snelle manier op weg helpen terwijl we in dit artikel echt de diepte ingaan.
Inhoud
Goede voorbereiding is het halve werk
Wanneer je op reis wilt gaan, moet je voorruit plannen. Zo is dit ook met fotografie het geval. Wil je echt het beste uit je reis halen? Dan zijn de dingen die we hieronder hebben beschreven zeker de moeite waard om te checken. Zo voorkom je veel problemen onderweg en zul je merken dat je uiteindelijk veel meer aan de reis hebt.
Reisfotografie: Welke apparatuur is geschikt?
Wanneer je op reis gaat met puur het idee om alleen te fotograferen is het belangrijk dat je zo licht mogelijk gaat vliegen of rijden. Hierbij is handbagage zoals een rugtas of kleine koffer waar je een niet al te zware camera met lens in stopt vaak al voldoende. Dit is namelijk ook hetgeen wat je de hele dag op pad mee gaat nemen. Ga je met familie op pad en ben je toch al van plan om wat meer koffers mee te nemen? Dan is het net weer een ander verhaal. Toch raden we ook dan aan om een niet al te grote camera mee te nemen. Een goede systeemcamera of digitale camera is vaak al voldoende.
Met een 50mm lens en een algemene zoomlens kom je al een heel eind. Gewicht is bij al deze opties erg belangrijk aangezien je de camera vaak voor langere momenten meesleept. Je wilt natuurlijk ook niet dat je camera in het hotel gestolen wordt of beschadigt. Voor een goed overzicht van camera apparatuur voor op vakantie kun je deze vakantie inpaklijst bekijken. Hier staan ook accessoires en andere benodigdheden in die jou kunnen helpen tijdens je vakantietrip.
Je hebt geen dure camera nodig
Voor het fotograferen van reisfoto’s heb je geen dure camera nodig van 2000+ euro. Met een camera van 500 euro inclusief lens kun je al prachtige foto’s maken. Wel is het belangrijk dat jij als fotograaf weet wat je doet en de instellingen leert kennen. Hiernaast geldt bij fotograferen tijdens je vakantie de term “Less is more”. Niet alleen in het object dat je fotografeert maar ook in de hoeveelheid attributen die je meeneemt.
Een camera met zoomlens en een prime lens voor wanneer je in donkere situaties foto’s wil maken is voldoende. Dus heb je niet alles wat in de lijst van hierboven staat? Geen paniek, zorg dat je de basis hebt en wanneer je het leuk vind koop je er wat bij om het af te maken. Reisfotografie gaat niet altijd om de foto’s, maar voornamelijk ook om de ervaring. Dit betekent dat je op het moment evenveel moet kunnen genieten als het moment dat je terug gaat kijken naar de foto.
Gebruik een zoomlens die je vaker gebruikt
Het belangrijkste van jouw apparatuur is dat je ermee bekend bent. Gebruik je over het algemeen altijd dezelfde lens? Neem dan deze lens mee en laat alle andere lenzen thuis. Het is echt belangrijk dat je zo weinig mogelijk meeneemt. Want hoe meer je mee moet nemen, hoe meer het in de weg gaat zitten. Daarnaast is het veilig wisselen van een lens in het buitenland vaak een stuk lastiger dan in het mooie Nederland.
Stof, regen, vocht of een plek waar veel mensen zijn is niet de optimale locatie om een lens te wisselen. Een prime lens naast de 50mm wordt dan ook meestal afgeraden. Een zoomlens is voor reisfotografie altijd beter. Zeker aangezien op vakantie veel van de foto’s natuur, gebouwen, groepsfoto’s en spontane momenten zijn in plaats van portretten.
Laad alle batterijen van tevoren op
Dit klinkt waarschijnlijk als een nutteloze tip omdat dit logisch is. Maar hoe vaak ben je zelf wel niet op vakantie gegaan om erachter te komen dat je batterijen niet volledig opgeladen waren? Je weet niet zeker wanneer je de mogelijkheid hebt om alle batterijen op te laden. Daarnaast kunnen de temperatuursverschillen tijdens het vliegen ook nog je batterijvermogen verminderen. Laad ze dus van tevoren op zodat je gelijk op locatie een foto kan schieten.
Naast het opladen van de batterijen is het goed om ten minste 2 andere batterijen mee te nemen die in je camera passen. Dit hoeven niet per sé originele Canon batterijen te zijn maar mogen ook andere, goedkopere varianten zijn. Let er wel op dat je ze in Nederland koopt en niet in China zodat je zeker weet dat het wel goede batterijen zijn die niet zomaar ontploffen. Vergeet ook de opladers niet en mogelijk ook een adapter voor een andere verloopstekker. Controleer altijd vooraf welke stekkers er in een land gebruikt worden, het is zonde om eerst op zoek te moeten naar een verloopstekker om je batterijen op te laden.
Maak eens gebruik van een ND filter en polarizer
Heb je nog wat ruimte over in je cameratas? Denk er dan over na om een ND filter en Polarizer aan te schaffen. Een ND filter is erg handig wanneer je lange sluitertijden gebruikt op een klaarlichte dag. Door deze Neutral Density filters voor je lens te stoppen wordt je foto donkerder omdat ze het licht dat op jouw sensor komt tegenhoudt. Hierdoor kun je langere sluitertijd gebruiken. Zeker wanneer je in de buurt van water bent krijgt het een mooi effect, maar het vergt wel enige oefening.
Wanneer je een blauwe lucht hebt, is het tijd om de Polarizer tevoorschijn te toveren. Deze zorgt ervoor dat je kleuren poppen. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt als bescherming voor de voorkant van je lens. Wel is het aan te raden om op een minder zonnige dag het eraf te halen. Dit omdat dubbel glas wel wat kwaliteitsvermindering kan geven. Maar op een zonnige dag met volle blauwe lucht zal deze filter jouw foto’s nog beter maken dan ze al zijn.
Wees niet bang voor wolken bij reisfotografie
Een blauwe lucht is prachtig, maar wil je echt foto’s maken die spreken? Dan zijn wolken juist veel interessanter. Reisfotografie wordt voornamelijk gedaan op mooie, zonnige dagen. Toch brengen wolken extra drama in beeld die iets wat er eerst niet mooi uit zag toch iets extra’s geeft. Hiernaast zorgen de wolken voor een soort filter op de zon waardoor het licht ook overdag mooi is. Bij een zonnige dag moet je veel moeite doen om goed licht te krijgen en de instellingen goed in te stellen. Met wolken is dit een stuk makkelijker en zul je dus ook sneller een goede foto vastleggen.
Hetzelfde als je met wolken hebt, geldt ook voor mist. Zowel ochtendmist als zichtbare wolken overdag creëren een soort mysterie die waarde kunnen toevoegen aan jouw foto. Uiteraard is het dan wel aan jou de kunst om deze onderdelen zo goed mogelijk in een vakantiefoto te bewerken.
Gebruik Aperture priority of Manual modus
Meestal wordt het advies gegeven om altijd in Manual modus te schieten, maar tijdens reisfotografie is het vaak beter om Aperture priority te gebruiken. Doordat je veel van schaduw naar vol zonlicht verplaatst en ook de spontane momenten wilt vastleggen wil je voorkomen dat je een foto mist door een verkeerde exposure. Afhankelijk van welke camera je gebruikt stelt de camera dit bij AP of AV zelf in. Zet in de schaduw of op een donkere dag de ISO op 200 of 400 om te voorkomen dat de sluitertijd te laag wordt. Hierna ben je klaar om foto’s te schieten. Op deze manier hoef je dus niet al teveel op de instellingen te letten en kun je toch snel het moment vastleggen.
Heb je geen haast en blijf je een tijdje op één positie? Dan is het tijd om de Manual modus op te pakken. Probeer de ISO weer terug te schroeven naar 100, zet de camera op een statief en stel als eerste de diafragma in. Hierna is het tijd om de sluitertijd te bepalen. Als deze te laag komt kun je de ISO verhogen waarna je de juiste instellingen hebt gevonden. Met de goede compositie, kleuren en het licht ben jij klaar om een prachtige vakantiefoto te maken.
Wel of geen tripod bij reisfotografie?
Wanneer je van plan bent om reisfotografie serieus te nemen is een tripod noodzakelijk. Maar een tripod meenemen in een vliegtuig is vaak erg lastig, en dat is ook niet voor niks aangezien je het als slagwapen kunt zien. Door een kleine reistripod mee te nemen voorkom je al veel problemen maar toch moet je wel waakzaam zijn en het op de juiste manier meenemen.
Voor de ruimbagage is er geen enkel probleem en ook in de auto is het altijd handig om er één mee te nemen. Bij de handbagage is wat extra zorg wel belangrijk. Zorg dat de tripod altijd in je bagage zit en niet los aan de rugzak hangt. De handbagage mag namelijk niet losse onderdelen bevatten. Daarnaast is het verstandig om goed de voorwaarden van de vliegmaatschappij en het land waar je heen gaat te controleren.
Hoewel een goedkope tripod voor deze zaken eigenlijk niet mogelijk is omdat deze te zwaar wegen moet je wel overwegen of je het geld kwijt kunt. Er bestaat namelijk een kans dat het afgenomen wordt en je het niet mee mag nemen. Dit risico moet je voor jezelf afwegen. Vind je het risico te groot? Dan kun je er ook voor kiezen om een GorillaPod mee te nemen of er toch voor te kiezen om voor ruimbagage te betalen. Hier kun je dit namelijk wel zonder problemen in meenemen. Goede tripods zijn er in alle vormen en maten. Een goed overzicht hiervan kun je later in het artikel over tripods lezen. Deze zijn allemaal geschikt voor reisfotografie omdat ze licht zijn en daarom te gebruiken zijn in alle omstandigheden.
Vakantiefoto’s met een rugzak of toch een trolley?
Wanneer je met de auto reist of van vliegtuig naar het hotel gaat is een trolley ontzettend handig. Toch zul je al snel merken dat in elke andere situatie je alleen maar last hebt van een trolley. Ook in sneeuw of op een boot is een trolley een drama. Een rugzak is dus altijd de beste keuze. Maar wat nou als je bang bent dat je spullen uit je tas worden gestolen?
Dit probleem kun je makkelijk oplossen door de tas voor je op je buik te dragen. Hoewel het er lelijk uitziet weet je zeker dat er niks uit gestolen kan worden, daarnaast kun je er gelijk bij als je iets nodig hebt. Vind je dit niks? Dan zijn er ook cameratassen waar de sluiting van de tas op de rug zit. Hierdoor is het onmogelijk om jouw cameraspul te stelen als jij de rugzak op je rug draagt. Je betaalt er misschien wel iets meer voor dan voor een andere tas, maar dan heb je wel een stevigere tas die beter op je schouders rust. Hierdoor zul je minder snel last krijgen van je schouders. Een aantal tips voor rugzakken die wij op dit gebied aanraden vindt je hier.
Weet wanneer de zon opkomt en ondergaat
Voordat je op een locatie aankomt kun je via het internet al kijken wanneer de zon opkomt en ondergaat. Dit zijn cruciale momenten om foto’s te maken aangezien dit het mooiste licht geeft. Dit wordt ook wel golden hour, oftewel het gouden uur genoemd. Door op Google jouw vakantiebestemming te zoeken met de term golden hour zul je de Sunrise (zonsopkomst) en Sunset (zonsondergang) zien. Fotograferen op vakanties betekent vaak dat je vroeg op moet staan en laat weer naar huis moet gaan om op deze manier de mooiste foto’s te maken. Overdag kun je, als je niet met een groep bent, de omgeving scouten en ook een paar mooie plaatjes schieten.
Ben je met familie of vrienden? Dan kun je de rest van de dag leuke activiteiten met hen doen en je camera even aan de kant leggen om in de avond weer een paar foto’s te schieten. Zo hebben zij ook niet veel last van jouw favoriete hobby en kun je optimaal genieten van je gezin en in de ochtend en avond van je camera. Overleg dit ook van tevoren zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn en besluit ook om een paar dagen de keuze te maken om even niks te doen.
Wanneer je alleen op reis gaat of met een andere fotograaf fanaat ben je vrij om de hele dag foto’s te schieten. Toch zijn de ochtend en avond vaak wel de mooiste momenten om op pad te gaan tenzij het regent of bewolkt is. Is het overdag heel erg zonnig en wil je toch op pad gaan met je camera? Zoek dan het bos op of een ander overdekt gebied. Hier is het licht op deze momenten juist wel mooi en kun je van deze locaties optimaal gebruikmaken.
Vakantiefoto’s maken: hoe doe je dat?
Wanneer je reisfotografie wil gaan doen zul je een aantal dingen van fotografie moeten begrijpen. Apparatuur zal je helpen om een goede foto te maken, maar over het algemeen wordt de goede foto door jou, de fotograaf gemaakt. Door goed op te letten en een aantal regels wel of juist specifiek niet na te leven krijg je unieke foto’s die spreken. En dat is juist hetgeen wat je voor elkaar wilt krijgen. Hieronder leggen we in het kort een aantal onderdelen uit die op dit gebied belangrijk zijn. Wil je meer over deze onderwerpen lezen? Dan kun je verder klikken voor nog meer tips over het specifieke punt zodat je nog meer kennis hebt om bij je vakantiefoto’s te gebruiken.
Schiet tijdens vakanties altijd in RAW
Wanneer je in RAW fotografeert, slaat de camera verschillende instellingen op die je achteraf zonder dataverlies kunt gebruiken. Zo ziet dit bestand de foto zowel in het donker als in het licht middelmatig. Fotografeer je alleen in JPEG en wil je daarna een foto bewerken? Dan verlies je al snel kwaliteit wat je onder andere zult merken aan ruis in de foto. De enige nadelen aan RAW bestanden zijn de grotere bestanden en het bewerkingsproces er achteraan. Toch zijn deze nadelen het niet waard om deze stand uit te zetten waardoor de keuze tussen RAW of JPEG snel gemaakt is.
Mocht je van beide gebruik willen maken dan is dit ook mogelijk. Je kunt bij bijna elke camera instellen dat het zowel RAW als JPEG foto’s maakt. Zo heb je beide bestanden om mee te werken. Houd er alleen wel rekening mee dat je wat minder snel achter elkaar foto’s kunt schieten aangezien de camera nu twee keer een bestand op je SD kaart moet zetten.
Maak je lens altijd schoon bij reisfotografie
Je baalt pas echt als je een prachtige foto hebt gemaakt om er daarna achter te komen dat er een vlek op zit. Een lens schoonmaken hoort een standaard ritueel te zijn die je altijd toepast voordat je een foto maakt. Zeker in warmere en koudere landen dan Nederland kan het zomaar voorkomen dat er stof, regen of sneeuw op de lens is beland. Door dit even weg te vegen met een microvezel doekje voorkom je dat er strepen of puntjes zichtbaar zijn op jouw vakantiefoto. Het grootste nadeel van deze vegen of punten is dat je dit niet op je camerascherm kunt zien: hier kom je echt pas achteraf achter wanneer je de foto’s op een groter scherm gaat bekijken.
Is er toch nog iets kleins zichtbaar wanneer je het op je laptop of computer controleert? Dan kun je dit altijd nog proberen te verwijderen met bewerkingssoftware. Toch is het altijd beter om zulke dingen te voorkomen. Hier bespaar je namelijk veel tijd mee en mogelijk krijg je er ook nog prachtige foto’s bij die anders mislukt waren geweest.
Foto’s op vakantie maken met regel van derden
De regel van derden, ook wel rule of third genoemd is een regel die veel gebruikt wordt in de fotografiewereld en ook goed van pas komt bij reisfotografie. Door gebruik te maken van 4 lijnen krijg je punten die je helpen om een interessante compositie te maken. Hierdoor creëer je als het ware orde op een foto waardoor je de aandacht naar het juiste punt brengt.
In bijna elke camera kun je deze lijnen aanzetten en door een onderwerp op deze lijnen te zetten oogt de foto gelijk een stuk mooier. Naast de regel van derden heb je ook de gulden snede die net even wat andere verhoudingen aanhoudt maar voor de rest hetzelfde werkt. Om meer van deze opties te leren kun je het artikel: regel van derden lezen op onze website.
Bekijk het vanuit een ander perspectief
Wanneer je op een populaire locatie bent zijn veel mensen je in het fotograferen voorgegaan. Maar hoeveel van deze mensen hebben op de grond gelegen om het perfecte shot te creëren? Kijk bij elke foto die je maakt of je ook vanuit een ander perspectief de foto kunt nemen. Door dit steeds opnieuw te doen krijg je meer creativiteit en zul je uiteindelijk sneller het perfecte shot zien bij elke foto die je neemt. Ga eens op je buik liggen, neem een foto van bovenaf, schiet door een object heen of draai je camera een kleine slag. Al deze opties maken jouw foto net even wat anders dan al die andere mensen die reisfotografie op deze locatie hebben uitgeprobeerd.
Vertel een verhaal met reisfotografie
Wat is het dat je wilt vertellen met je fotografie en waarom? Dat zijn vragen die je je bij elke foto of fotosessie weer af moet vragen. Veel van onze foto’s hebben geen verhaal. Maar juist dit maakt een foto uniek. Door iets uit te zoomen zie je vaak meer van wat er in een foto gebeurt. Door een voorgrond, achtergrond en onderwerp te hebben versterk je dit nog eens extra. Uiteraard is een verhaal niet in elke foto mogelijk. In deze situaties kun je als extra opdracht voor jezelf wel naar het geheel kijken en hier een verhaallijn in brengen. Hierdoor inspireer je jezelf om anders te denken waardoor je ook gaat merken dat je een ander soort foto’s krijgt. Zo krijgen mensen ook meer een klik met hetgeen wat jij geschoten hebt en zal het hen meer aanspreken.
Leer kleuren te combineren
Als je naar kleuren kijkt zijn er verschillende kleuren die bij elkaar passen terwijl anderen dat helemaal niet doen. Door de kleuren die tegenovergesteld op het kleurenwiel staan in een shot te krijgen zal de foto beter ogen dan wanneer je dit niet doet. Dit worden ook wel de complementaire kleuren genoemd. Zo heb je de kleuren rood, blauw, groen, geel, oranje en paars die allemaal tegenover elkaar staan. Schiet je bijvoorbeeld een foto van jezelf in het bos? Dan kun je bijvoorbeeld een rood shirt aan doen. Dit is namelijk de complementaire kleur van groen die veel in het bos te vinden is. Hoe dit precies werkt kun je later op deze website meer over lezen.
Vakantiefoto’s maken: laat anderen weten waar je heen gaat
Wanneer je alleen op pad of op reis gaat is het verstandig om mensen te laten weten waar je heen gaat. Het is over het algemeen zelfs verstandiger om altijd iemand mee te vragen zodat je zeker weet dat, als er iets gebeurt, je ook iemand bij jou in de buurt hebt. In het buitenland heb je vaak te maken met andere situaties. Zo zijn er in het ergste geval dieven en ontvoeringen die plaatsvinden maar denk ook aan de kleine dingen. Zo kan het voorkomen dat je uitglijdt over een gladde steen, er een slang achter een rots zat die je bijt, een steen die van een berg afrolt en ga zo maar door. Als er iets met jou gebeurt weet niemand waar je bent en dit kan levensgevaarlijk zijn.
Het nadeel van een partner meevragen is dat ze vaak al snel verveeld raken. Hierdoor heb je dus wat minder tijd hebt om de juiste foto te maken. Gelukkig heeft bijna iedereen internet op z’n telefoon en kunnen ze lekker internetten. Daarnaast kunnen ze genieten van bijvoorbeeld de prachtige zonsondergang. Het kan zelfs voorkomen dat ze steeds meer interesse krijgen in jouw hobby waardoor je er een fotografie maatje bij krijgt. Houd je hoop hierop alleen niet te hoog, maar probeer wel verstandig te zijn en vraag iemand mee. Wil er niemand mee? Wees dan extra voorzichtig en ga geen gevaarlijke taferelen uithalen.
Kwaliteit boven kwantiteit bij reisfotografie
Ondanks dat het beter is dat je iemand meeneemt en die persoon er vast niet op zit te wachten om voor een half uur op dezelfde locatie te blijven is het bij het fotograferen van vakanties wel belangrijk dat je rustig aan doet. Het is beter om een mooie locatie meerdere keren op verschillende tijdstippen te fotograferen dan dat je maar lukraak om je heen staat te schieten. Door op verschillende momenten dezelfde foto te nemen leer je namelijk naar kleur en licht te kijken. Hierdoor wordt je beter in fotograferen en zul je zien dat de foto die je eerst nam na elke foto beter wordt. Natuurlijk is het leuker om steeds een andere locatie vast te leggen. Toch zul je, als je dit probeert, je gaan verbazen en het steeds leuker vinden om wat langer of vaker met één locatie bezig te zijn.
Het is erg makkelijk om terug te komen van een vakantie met 200 tot 300 foto’s per dag. Het is een stuk lastiger om terug te komen met maar een paar prachtige foto’s die eruit springen. Het helpt om, voor de mensen die dit nog kennen, te denken dat je nog steeds met een fotorolletje schiet. Je hebt maar 12 shots om deze locatie op de mooiste manier vast te leggen. Neem bij vakantiefoto’s maken de tijd en kom op een ander moment nog eens terug zodat ook jij thuiskomt met een prachtige foto in plaats van de standaard foto die iedereen kan nemen.
Werk met licht en schaduwen
Ben je in een locatie waar licht en schaduwen zichtbaar zijn? Probeer hier dan mee te werken om reisfotografie nog interessanter te maken. Vaak worden zulke momenten vermeden aangezien ze toch een stuk lastiger zijn om te fotograferen. Toch blijft dit zonde omdat de contrasten tussen de twee zoveel in beeld kunnen brengen. Wanneer je werkt met schaduw en licht is het belangrijk om de focus op de schaduw te houden. Zodra deze goed is weet je ook dat de rest van de foto goed zal zijn. Zie je toch dat het verschil zo sterk is dat je overbelichte delen in je foto hebt? Zet dan de exposure (belichting) iets naar beneden zodat het geheel wat donkerder wordt. Hierdoor heeft het RAW bestand alle data om mee te werken in een bewerkingsprogramma.
Vakantiefoto’s maken van de nacht
Doordat je veel met de zonsondergang en zonsopkomst bezig bent geweest vergeten we vaak het blauwe uur en de nacht. Toch zijn dit vaak ontzettend mooie momenten, zeker als je niet midden in een stad verblijft. De sterren zijn dan vaak helderder zichtbaar waardoor je hier leuk mee kunt experimenteren. Ook een foto van de gehele stad of het gebied waar je bent met alle lichten kunnen een mooie foto opleveren. Door dit te combineren met lichtstrepen van autolichten zul je merken dat je niet veel moeite hoeft te doen om een foto te creëren die eruit springt. Dit komt voornamelijk doordat veel mensen deze foto’s vergeten te maken terwijl dit juist prachtige momenten zijn die zeker bij reisfotografie horen.
Maak contact met de lokale bevolking
Door bij lokale bevolking te slapen of met mensen in de omgeving te praten leer je de cultuur van dit land of de streek kennen. Je bouwt een band op die vaak veel dieper gaat dan een gewoon gesprekje ergens om de hoek. En door deze band lukt het je meestal om meer voor elkaar te krijgen op het gebied van reisfotografie. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van de beste fotografielocaties, straatfotografie, mooiste uitkijkpunten en nog veel meer. Wellicht houd je er een vriendschap aan over waardoor je vaker naar deze locatie kunt komen. Vergeet natuurlijk ook niet wat van jezelf en over de Nederlandse cultuur te vertellen. Leer daarnaast hun taal en gewoontes en probeer ze toe te passen.
Als zij zien dat jij moeite doet om hun te leren kennen, zullen ze zelf ook open bloeien en dit terug proberen te geven. Uiteraard moet je hier wel geluk in hebben of ze dit kunnen op fotografie gebied. Maar zelfs als ze niks van fotograferen of van de mooiste locaties af weten heb je wel iets over de cultuur geleerd. En dat wordt je nooit meer afgenomen.
Vraag voordat je een foto maakt van anderen
Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn is het volgens ons altijd verstandig om toestemming te vragen voordat je een foto van iemand maakt. Het komt vaak genoeg voor dat iemand hier boos van wordt terwijl dat voorkomen kan worden door het te vragen. Je wil zelf ook niet dat iemand zomaar een foto van jou maakt dus waarom zou je dit zelf wel doen? In andere culturen is het voeren van een gesprek met een persoon al heel erg beleefd. Wanneer je dit doet en interesse in hen toont is het daarna niet onbeleefd om te vragen of je een foto van ze mag nemen.
Met straatfotografie is het belangrijk dat je tijd in iemand steekt, soms wel 10 minuten om in 1 minuut een mooie foto te nemen. Ergens op een markt fotograferen of iemand die zit op een bankje: het maakt niet uit. Door te vragen voorkom je problemen en irritaties. En onthoud altijd: nee is ook een antwoord waar je beleefd mee om mag gaan. Er zijn veel mensen die er van balen dat ze het een keer niet hebben gevraagd. Maar er zijn maar weinig die ervan balen dat ze bij reisfotografie wel toestemming hebben gevraagd.
Reisfotografie apps
Snapseed om je foto’s op je mobiel te bewerken, een app om het gouden uur te bepalen, Pinterest om de mooiste locaties in de buurt te spotten of gewoon Instagram om je foto’s gelijk op het internet te delen. Of je nu gaat fotograferen met je smartphone of een echte camera gebruikt: deze apps kunnen het je een stuk gemakkelijker maken. Goede apps worden er continue gemaakt, door even in de app store van jouw mobiel te kijken zul je vast wel een aantal tegen komen. Later zullen we ook hier op deze website een lijst neerzetten van aan te raden apps voor reisfotografie. Maar voor nu zijn de apps Snapseed, Pinterest, Instagram en een gouden uur app zeker aanraders om eens naar te kijken voordat je je vakantiefoto’s gaat maken.
Zijn fotoreizen geschikt voor mij?
Wil je meer leren over fotograferen en vind je het niet erg om met een grote groep op pad te gaan? Dan zijn fotoreizen over het algemeen geschikt voor jou. Een reis waarbij je met een groep naar een locatie gaat heeft zowel voordelen als nadelen. Deze beschrijven we hieronder:
Voordelen:
Je krijgt kennis en tips.
Leert van elkaar en bouwt aan vriendschappen.
Gaat gelijk naar een mooie locatie toe.
Je hoeft zelf niks uit te zoeken en volgt hun planning.
Nadelen:
Je moet je aan hun planning houden.
Je kunt niet zelf even op pad gaan of dingen wijzigen.
Veel wachten en vaker dezelfde vragen horen waarvan jij het antwoord misschien al weet.
Veel duurder dan een eigen vakantie plannen.
Door de voordelen en nadelen af te wegen zou je eens kunnen overwegen om een reis met één van de organisaties te plannen. Uiteraard kun je het ook gewoon een keer zelf gaan ervaren. Dit kun je doen door een dag te plannen in ons eigen land waar je met andere fotografen op pad gaat. Zo krijg je een klein beeld hoe een fotografiereis er uit kan komen te zien. En hierdoor kun je een betere keuze maken of dit wel of niet geschikt is voor jou.
Bescherm en verzeker jezelf tegen diefstal
Wanneer je op reis bent is het altijd even afwachten hoe veilig het hier nou eigenlijk is. Vaak kom je in gebieden terecht wat toeristische trekpleisters zijn. En dit maakt ook dat er hier veel diefstallen voorkomen. Waar veel mensen zich in vergissen is dat een algemene reisverzekering ook je camera meeverzekerd. Dit is vaak juist niet het geval waardoor je achteraf voor niks hebt betaald. Lees goed je verzekeringspapieren door en kijk of je dure apparatuur extra bij moet verzekeren voor reisfotografie.
Soms is het zelfs beter om het risico te nemen en geen verzekering af te sluiten aangezien de voorwaarden vaak heel selectief zijn. Zo krijg je bij een camera van 5 jaar oud met een waarde van 2000 euro vaak nog maar 100 euro uitgeschreven. Verzekeraars doen er alles aan om niet teveel geld uit te hoeven betalen en dekken zich op alle mogelijke manieren in. Wel zijn er speciale cameraverzekeringen die het een stuk overzichtelijker en duidelijker maken. Het nadeel is wel dat deze vaak ontzettend duur zijn en ook niet in elk land geldig zijn. Controleer alles dus goed en maak een keuze of je wel of niet een verzekering af moet sluiten zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.
Ga zelf in je eigen vakantiefoto’s staan
Een extra idee in deze lijst is deze tip. Hoewel het veel extra moeite geeft zijn dit de foto’s die het uiteindelijk meer waard zijn. Veel foto’s hebben voor jezelf namelijk geen waarde als je ze na een paar jaar terug kijkt. Maar wanneer je in ieder geval 1 foto maakt waar je in een frame staat met een prachtige achtergrond zul je hier later geen spijt van krijgen. Uiteraard is het wel verstandig om iemand mee te nemen die op je camera let of zelfs de foto maakt om diefstal te voorkomen.
Ook als je met je gezin bent is een gezinsfoto altijd leuk om te schieten. Dit kun je bijvoorbeeld op een locatie doen waar je de afgelopen dagen al geoefend hebt in verschillende (lichts)omstandigheden. Dan is het voor jou bekend gebied en kun je snel de foto maken zonder dat de anderen extra lang op jouw camera instellingen moeten wachten.
Bewerk je foto’s en deel ze
Na een vakantie foto’s schieten kun je heerlijk al je werk terugkijken. Maar daar houdt het nog niet op. Doordat je in RAW schiet is het bewerken van je foto’s wel noodzakelijk. Dit hoeft niet lang te duren en ook niet veel werk te kosten, je kunt deze bewerkingen zo lang maken als je zelf wilt. Maak vooraf een selectie van jouw favorieten en ga hiermee echt aan de slag. Nadat je de foto’s bewerkt hebt is het tijd om ze te delen. Want het is natuurlijk zonde om al deze mooie reisfoto’s voor jezelf te houden.
Reisfotografie is, tenzij je er ontzettend veel voor betaald krijgt door een bedrijf, altijd bedoeld om met je geliefden of de hele wereld te delen. Je kunt ervoor kiezen om dit privé te doen of op een Social media platform zoals Instagram of Pinterest. Wanneer je gebruik maakt van Instagram is het verstandig om de foto in een formaat van 4×5 te zetten. Dit zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk zichtbaar is in je feed waardoor er meer naar jouw foto gekeken zal worden. Uiteraard moet je dit alleen doen als dit niet het effect van je foto weghaalt aangezien de foto altijd belangrijker is dan de instellingen.
Maak een backup
Zowel op vakantie als wanneer je thuis bent is het belangrijk dat je een back-up maakt van al je vakantiefoto’s. Wanneer je nog op reis bent kun je je geheugenkaart in de laptop stoppen en deze in je bewerkingsprogramma of in een map opslaan. Dit kun je het beste doen in een laptop die geschikt is voor fotobewerking. Heb je meerdere kaarten bij je? Pak dan een nieuwe kaart als je de volgende dag op pad gaat om corrupte bestanden op je geheugenkaart te voorkomen. Mocht je niet meerdere kaarten hebben controleer dan of alles op de computer staat. En formatteer daarna je SD kaart in je computer. Hoewel corrupte bestanden en geheugenkaart problemen maar weinig voorkomen kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en deze extra stap nemen.
Zodra je thuis bent kun je de foto’s bewerken en daarna van de bewerkte foto’s nog een back-up maken op een harde schijf. Zo weet je zeker dat al jouw foto’s bijna niet kwijt te raken zijn. Wil je helemaal safe spelen? Dan kun je ook een schijf in een andere kamer zetten of gebruikmaken van een cloud systeem. Dit laatste is wel ontzettend duur en ook niet overal tegen bestand. Maar op dit moment wel de veiligste manier van werken. Verdien je niet aan deze foto’s en is het echt puur voor een hobby? Dan is een harde schijf meer dan voldoende: er moet wel iets heel erg geks gebeuren mocht je alles inclusief de backup kwijtraken.
Conclusie reisfotografie
Wanneer je aan de slag gaat met vakantiefoto’s blijf je altijd wel geïnspireerd. Het is namelijk al leuk om even van huis weg te zijn en een andere natuur en cultuur te bezoeken. We hopen dat deze lange, ultieme reisfotografie training je zal helpen om deze foto’s nog mooier te maken. Hoe dan ook raden we je aan om naast het fotograferen altijd veel tijd te nemen om zelf van je vakantie te genieten. Voordat je het weet moet je alweer aan het werk of ben je weer thuis. Zonde als alle tijd in je camera heeft gezeten en je zelf niks buiten de camera hebt meegemaakt. Wil je nog meer leren over fotograferen? Dan kun je ook een cursus fotografie volgen om unieke technieken te leren. Deze kun je dan ook weer gebruiken op reis. Welke vakantiefoto’s tips vond jij interessant om te lezen?