Hoe blijf je geïnspireerd?

Wanneer je al wat langer foto’s maakt kan het zomaar zijn dat het grootste plezier er al van af is. Vandaar ook de vraag: hoe blijf je geïnspireerd in fotografie zelfs als je even geen inspiratie hebt? Of je nu een beginner of een professional bent: er zijn veel momenten waar je tegen dit probleem aan gaat lopen. Niet alleen als je hiervoor betaald wordt maar ook hobbymatig kan het zo zijn dat je inspiratieloos wordt. Voordat je denkt aan opgeven kun je met deze onderstaande tips je inspiratie weer naar een nieuw level brengen.

actie

Fotograferen buiten je comfortzone

Een simpele oplossing om geïnspireerd te blijven is fotograferen buiten je comfortzone. Als je naar fotografie kijkt zijn er ontzettend veel genres waar je je in kunt specialiseren. Vaak pakken mensen maar 3 tot 5 onderwerpen waar ze zich mee bezig houden. Toch zijn er zoveel meer opties die jouw fotografie naar een nieuw niveau kunnen brengen. Door andere genres uit te proberen leer je op een andere manier kijken. Daarnaast moet je vaak ook net even op een andere manier de foto maken dan je gewend bent.

Ben je een landschapsliefhebber? Dan kun je ook macrofotografie proberen. Wil je echt totaal iets anders vastleggen? Ga dan eens huizen fotograferen of probeer op straat fotografie uit. Er zijn uitdagingen genoeg! De vraag is alleen: welke mogelijkheid probeer je als eerste uit?

Kies voor een andere techniek

Sterren met landschapNaast een andere categorie kun je ook kiezen voor een andere subcategorie. Zo kun je landschappen die je normaal gezien overdag vastlegt eens in de avond proberen vast te leggen. Door langere sluitertijden en mogelijk zelfs gebruik van lichten kan het plaatje dat je normaal geschoten had er toch geheel anders uitzien. Misschien lukt het je zelfs om de  samen met het landschap er op de juiste manier op te krijgen.

Cameranu - Algemeen

Of je nu je techniek aanpast of compleet iets anders uitprobeert: je raakt geïnspireerd en breekt de standaard af. En door regelmatig deze inspiratie buiten je comfortzone te zoeken leer je elke keer weer iets nieuws. Je daagt jezelf als het ware steeds weer opnieuw uit.Inspiratie

Vraag (positieve) feedback

Meestal plaats je een foto voor feedback op social media. Toch is dit niet de juiste plek om een foto te plaatsen. Je krijgt likes en mensen die reageren zeggen eigenlijk altijd wel dat het mooi is. Hier heb je natuurlijk niet zoveel aan. Toch heb je ook niets aan alleen maar negatieve feedback. Je leert er namelijk niks van. Zoek daarom mensen om je heen die jou feedback geven waar je echt iets aan hebt. Mensen die fotograferen en je vertellen op welke manier je de foto die je gemaakt hebt net wat mooier had kunnen maken. Denk hier bijvoorbeeld aan compositie, belichting en bokeh. Opbouwende kritiek dus waar je echt wat aan hebt.

Heb je geen fotograferende mensen in jouw buurt of ken je er geen één? Probeer dan eens een fotografie forum en vraag duidelijk om tips en trics om de desbetreffende foto de volgende keer nog mooier maken. Hoewel een forum niet even goed is als iemand persoonlijk vragen kun je er wel veel van leren. Hierdoor krijg je nieuwe inspiratie en kun je misschien dezelfde foto nogmaals proberen te maken met de feedback die je verkregen hebt.

Inspiratie vinden: kies een thema

Inspiratie fotografie themaWanneer je jezelf limiteert tot een bepaald onderwerp zul je op zoek moeten gaan naar mogelijkheden. Je moet jezelf inzetten om steeds weer in dit thema een foto te vinden. Hierdoor groeit je creativiteit terwijl je wel een doel voor ogen hebt. Een thema kun je voor een maand vasthouden maar je kunt er ook voor kiezen om elke keer weer een nieuw onderwerp te vinden. Heb je geen leuke ideeën voor een thema? Kijk dan op een fotografie forum. Meestal hebben ze hier wel een thema per maand draaien. Het voordeel hiervan is dat je ook geïnspireerd raakt door de foto’s die andere mensen plaatsen.

Naast een maandthema bestaan er ook 365 dagen challenges. Hier krijg je via een mail of app elke dag een nieuw thema waar jij een foto van kan maken. Zo blijf je elke dag consistent met fotograferen bezig en heb je toch het plezier van telkens een nieuw onderwerp. Bij deze challenge is het wel belangrijk dat je elke dag in ieder geval 5 minuten de tijd neemt om te zoeken naar mogelijkheden voor elk thema. Mocht dit niet lukken is het beter om wat langer over één thema te doen. Op het internet vind je verschillende mogelijkheden voor dag, week of maandthema’s maar je kunt natuurlijk ook zelf bepalen hoe lang je met je zelf gekozen onderwerp bezig gaat. Zo kun je het fotograferen van een thema zo groot of zo klein maken als je zelf wilt.

Ga zelf fotograferen

Overal waar je kijkt is wel een foto te vinden. Billboards in de stad staan er vol mee en het internet is zonder foto’s niet meer hetzelfde. Dit alles kan jou helpen om geïnspireerd te worden. Maar… Het kan ook tegen je werken. Jij hebt namelijk een eigen brein. Door alleen maar andermans werk te bekijken ga je een kopie worden van hetgeen dat hij of zij maakt. Je eigen brein wordt niet gestimuleerd om zelf nieuwe dingen te proberen. Vandaar dat het eens in de zoveel tijd ook goed is om even Facebook en andere media uit te schakelen en gewoon zelf op pad te gaan. Even niet een foto namaken maar gewoon een object pakken en op alle mogelijke manieren proberen te fotograferen.

Hoe blijf je geïnspireerdToch is het ook leuk om een foto te zoeken op het internet die jij na kan maken. Zoek een object die niet afhankelijk is van locatie en ga de uitdaging aan. Je kan aan een Lego poppetje denken, aan voedselfotografie of een bloemetje. Iets wat jouw interesse trekt. Kijk goed naar de compositie, lichtinval en de attributen om de foto heen en probeer het op de mooiste manier na te maken. Hoe dicht kom jij in de buurt van de afbeelding die je uitgekozen hebt?

Genoeg inspiratie mogelijkheden

Als je geen inspiratie meer hebt kan het best lastig zijn om toch nog foto’s te maken. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om fotograferen weer interessant te maken. Loop alleen niet te snel van stapel en bouw het rustig op. Het is beter dat je er plezier aan houdt dan dat dit binnen no time weer de aandacht verliest. Blijf altijd om je heen kijken in zowel de natuur als de media wereld. Alles kan jouw inspireren om een creatieve foto te maken.

Vorig artikelArchitectuurfotografie
Volgend artikelCamera en lenzen verzekeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in