De beste Nikon lenzen

Met een Nikon camera kun je prachtige foto’s maken. Zelfs met een kitlens is dit prima te doen. Toch komt er een moment dat het tijd is om weer een nieuwe lens aan te schaffen. En of je nu al een aantal lenzen in huis hebt of dat dit je allereerste aanschaf wordt: dat maakt in dit geval niet uit. Wel is het belangrijk dat je een goede keuze maakt en een product aanschaft waar je nog vele jaren plezier van gaat hebben. Een goede, nieuwe lens hoeft niet heel duur te zijn. Je kunt voor rond de 200 euro al één van de beste Nikon lenzen aanschaffen. Maar om een goed plaatje te krijgen van de mogelijkheden beschrijven we hieronder voor alle takken van fotografie de opties die voor fotografen relevant zijn. Heb je een Canon camera? Dan kun je het artikel over Canon lenzen lezen.

Beste Nikon lenzen in het kort

Heb je geen zin om het hele artikel te lezen maar ben je wel benieuwd wat de beste Nikon lenzen zijn? Geen probleem, hieronder beschrijven we in het kort welke type de beste aankoop is voor de verschillende doeleinden. Heb je toch wat meer informatie nodig voordat je een aankoop wil doen of weet je nog niet helemaal wat je zoekt? Dan is het goed om het gehele artikel door te lezen of alleen de punten die jou interessant lijken.

Voor Crop sensor:
Nikon 16-80mm: een goede zoomlens.
De beste prime voor crop is de: Nikon DX 35mm.
Nikon DX 40mm F2.8 Micro: perfect voor macrofotografie.

Voor full frame:
Nikon 50mm F1.8: Beste Prime lens.
Nikon 24-70mm F2.8G ED: Zoomlens.
Een zeer professionele telelens koop je met de: Nikon 70-200 F2.8.
En de Nikon macrofotografie lens voor full frame is de: Nikon 105mm F2.8.

Cameranu - Algemeen

Beste Nikon lenzen voor FX

Welke camera heb ik?

Voordat we verder kunnen kijken naar wat de beste lens voor jou is, is het goed om eerst wat over je eigen camera te weten. Je hebt namelijk twee verschillende spiegelreflexcamera’s: de crop en de full frame. De APS-C camera is de crop variant. Deze kun je herkennen doordat er aan de binnenkant een kleinere spiegel zit. Uiteraard kun je ook op het internet even jouw camera model opzoeken om het zeker te weten. Het FX formaat is de full frame variant. Deze kun je meestal herkennen doordat er op de voorkant van de camera een FX logo te vinden is.

Nu denk je misschien, waarom is dit belangrijk om te weten? Dat gaan we natuurlijk uitleggen. Het is namelijk zo dat een crop frame lens met dus een DX formaat niet altijd even goed op een full frame sensor camera kan worden geplaatst. Een lens met FX daarentegen kan wel op een crop als op de full frame. Alleen bij groothoek lenzen en zooms is het wel verstandig om een lens te kopen die bij jouw camera past. Het is dus goed om hier voordat je een lens aanschaft, rekening mee te houden.

In het kort kun je dus rekening houden met deze twee regels:
– DX lenzen kunnen gebruikt worden op zowel crop sensor als full-frame Nikon FX body. Dit gebeurt alleen wel in de crop modus waardoor niet de volledige resolutie van de camera wordt gebruikt.
– FX lenzen kunnen worden gebruikt op DX maar de kijkhoek wordt kleiner.

Beste Nikon lenzen voor FX objectieven

Zoals eerder al gezegd kunnen de FX objectieven van Nikon gebruikt worden voor Full frame als Crop frame sensors. Alleen als je een grote zoomlens koopt kan dit problemen opleveren. Over het algemeen worden ze vooral gekocht voor gebruik met een Full frame camera. Toch zie je dat de prime lenzen zoals de 50mm lens wel vaker hierop te vinden is. Waar je ook voor kiest maakt dus niet heel veel uit. Hieronder vind je in ieder geval wel de beste Nikon lenzen voor Full frame camera’s.

Nikon 50mm f/1.8G AF-S

De Nikon 50mm F1.8 Af-S is een populaire lens. En dit komt voornamelijk door de kwaliteit/ prijs verhouding. De prijs ligt tussen de 140 en 180 euro terwijl de kwaliteit echt subliem is. Dit is dan ook de lens die meestal als eerste naast de starterskit wordt gekocht. Het voordeel van deze lens is dat hij een diafragma van F1.8 heeft. Dit betekent dat je prachtige bokeh foto’s kunt maken. Daarnaast doet hij het ook erg goed in omstandigheden met weinig licht.

De foto’s zijn ontzettend scherp en vooral helder, ruis zul je niet snel vinden. Een mooie upgrade dus van de standaard kitlens. Als je een foto dichterbij het onderwerp wilt nemen zul je zelf een stap vooruit moeten zetten. Gelukkig ben je hier zo aan gewend. Mocht je wat meer geld te besteden hebben kun je ook voor de F1.4 variant gaan. Deze kost ongeveer 200 euro meer maar hiervoor krijg je wel een extra lichtstop.

Met deze links vind je meer informatie en de huidige prijzen van zowel de F1.8 als de F1.4 variant.
Nikon 50mm F1.8
Nikon 50mm F1.4

Welke van de twee je ook kiest: je zult er ontzettend veel plezier van hebben naarmate je ermee leert te fotograferen.

Nikon 24-70mm F2.8G ED

Zowel bij de Canon als bij de Nikon is de 24-70 mm lens erg populair. Het bereik van de 24-70 is namelijk heel fijn om mee te werken. Zo wordt het veel ingezet bij bruiloften, groepsfoto’s en natuurlijk bij natuurfotografie. Het voordeel van deze lens is dat je een redelijk bereik hebt waardoor je niet zo snel van lens hoeft te wisselen.

De kwaliteit is zeer goed, niet alleen voor de foto’s maar ook van het objectief zelf. Het is namelijk waterafstotend en kan zich goed weerhouden bij wind, regen en zand. Een kwalitatief goede lens dus, maar… Daar zit ook een hoog prijskaartje aan, deze ligt namelijk bijna altijd boven de 1500 euro. Als je echt wat met fotograferen doet dan is dit het meer dan waard. Zowel voor hobbyfotografen als professionals is dit een goede lens om jezelf mee te ontwikkelen en tegelijk zeer mooie foto’s te maken. Fotografeer je wat minder dan is het beter om naar een andere optie te kijken.

Meer informatie over de: Nikon 24-70mm F2.8G ED.

actie

Nikon 70-200 F2.8

Een goede combinatie lens van de 24-70 mm is de Nikon 70-200 F2.8. Dit is een zeer goede zoomlens die ook prima tegen een slag of stoot kan. Beschermd tegen water en stof kun je hier zowel in de natuur als onderweg leuke foto’s mee maken. De 24-70 en de 70-200mm worden dan ook vaak samen gebruikt in combinatie met een prime lens zoals de 50mm.

Het gewicht bij deze modellen zijn wel een nadeel, met maar liefst 1430 gram is het één van de zwaarste in ons lijstje. Denk dus goed na of je dit wel wilt meedragen voordat je naar deze optie gaat kijken. Ook de prijs is niet min, rond de 2500 euro is deze lens te koop. Maar mocht je de keuze maken dan heb je wel een lens gekocht waar je waarschijnlijk wel 10 jaar plezier van zult hebben! Vandaar ook dat dit naar onze mening, zeker voor de professionals een must have is om in je cameratas te hebben.

Koop nu de Nikon 70-200 F2.8.

Nikon 105mm F2.8 VR Micro

105mm lensVoor Macrofotografie is de Nikon 105mm een echte aanrader. Het heeft een goede scherpte/ diepte en lichtsterkte. Ook dit is een prime lens waarbij je niet in en uit kunt zoomen. Gelukkig wordt dit bij macrofotografie ook eigenlijk niet gedaan.

Qua gewicht valt deze nog mee, met 750 gram is het niet de zwaarste maar zeker ook niet de lichtste optie waar je uit kunt kiezen. Wel is de kwaliteit van de bokeh zeer goed. Niet alleen handig als je de natuur in gaat om de fijne details vast te leggen, maar ook voor wanneer je even tussendoor een portretfoto wilt maken. Met geruisloze autofocus en een 1:1 vergroting van de beelden en nog talloze andere mooie opties weet je dat je met deze lens een goede aankoop maakt.

Lees meer over de Nikon 105mm F2.8 VR Micro.

Beste objectieven voor Nikon DX

Wanneer je een crop sensor camera hebt en niet van plan bent om in de toekomst een full frame camera aan te schaffen is het verstandig om DX objectieven aan te schaffen. Deze Nikon lenzen zijn speciaal gemaakt voor camera’s met APS-C formaat sensor. Ze kunnen wel gebruikt worden voor Full frame, je maakt dan alleen geen gebruik meer van het volledige sensor maar van een crop. Hieronder vind je een overzicht van de beste objectieven voor DX formaat.

Nikon DX 35mm

35mm F1.8

Wanneer je een crop sensor gebruikt wordt het beeld ongeveer 1,5 keer vergroot. Dit betekent dus dat een 35 mm ongeveer overeenkomt met een 50mm op een Full frame camera. Dat is ook de reden waarom deze lens zo populair is. Net als de 50mm variant is deze ook heel goedkoop in de aanschaf. De kwaliteit van de foto’s is zeer goed. De lens is niet zo stevig maar aangezien deze klein en goedkoop is, is dit ook niet nodig.

Door de F1.8 krijg je scherpe foto’s en kan het ook prima overweg met situaties met weinig licht. Daarnaast is het een leuke lens om de achtergrond een bokeh effect mee te geven. Het enige nadeel is dat het een prime lens is. Dit betekent dat je geen zoom opties hebt en dus zelf een stap naar voren of naar achteren moet zetten. Wanneer je dit niet gewend bent duurt dit even voordat je hieraan gewend bent maar daarna gaat dit automatisch. Al met al dus een prima lens die bij elke fotograaf die met een crop sensor camera foto’s maakt in de tas hoort te zitten.

Meer informatie over de Nikon DX 35mm.

Nikon 16-80mm

Heb je een standaard kitlens en ben je klaar voor de volgende stap? Dan is het goed om te kijken naar de Nikon 16-80mm F2.8. Dit is een mooie zoomlens met beeldstabilisatie. Het voordeel aan deze lens is dat je net wat meer bereik hebt. Daarnaast heb je een diafragma van F2.8 waardoor je betere foto’s kunt maken in situaties met minder licht.

Aan het begin en aan het eind van de zoomlens kun je tegen wat problemen aanlopen. Maar alles hiertussen is van uitmuntende kwaliteit. Het glas en de bouwkwaliteit is goed. De prijs is wel wat aan de dure kant. Toch blijft dit wel een mooie optie ter vervanging van je standaard lenzen.

De Nikon 16-80mm aanschaffen.

Nikon DX 40mm F2.8 Micro

Ben je fan van macrofotografie? Dan is deze optie goed om eens te bekijken! Duur is deze lens namelijk niet. Het is één van de goedkoopste macrolenzen die Nikon verkoopt. Het voordeel is dat je veel licht binnen krijgt waardoor je ook met weinig licht mooie foto’s kunt maken. Daarnaast is het een 1:1 objectief. Je fotografeert dus wat je met je eigen ogen ook zou zien. Niet alleen voor macro maar ook voor portretfotografie is dit een prachtige lens. Houdt er wel rekening mee dat je wel zelf in beweging moet komen: je kunt niet even makkelijk in en uitzoomen totdat je het gewenste resultaat hebt.

Lees meer over de Nikon DX 40mm F2.8 Micro

Beste Nikon lenzen

Beste Nikon lenzen onder de 500 euro

Hoewel er genoeg Nikon lenzen aanwezig zijn zie je ook dat Sigma en Tamron veel lenzen van Nikon verkopen. Deze lenzen zijn vaak een stuk goedkoper en soms zelfs beter dan wat Nikon zelf verkoopt. Om deze reden zullen we ook een aantal van deze alternatieven in deze lijst neerzetten die goed zijn om naar te kijken. Kwalitatief krijg je namelijk veel meer waar voor je geld, alleen als je de lens later weer wilt verkopen zal het een stuk minder waard zijn. Hieronder geven we een kort overzicht van de beste Nikon lenzen van onder de 500 euro. Hierbij zullen we alle 3 de verschillende merken benoemen met een korte beschrijving.

Voor crop camera:

Nikon DX 40mm F2.8 Micro – Een macro zoomlens zeer geschikt voor natuurfotografie.
Nikon AF-P DX 70-300mm – Een zoomlens voor naast je standaard kit
Nikon DX 35mm – De Nifty Fifty prime lens variant voor crop camera.

Voor full frame camera:

Sigma 18-300mm F3.5-6.3 Macro – Een mooie macrolens voor een relatief goedkope prijs.
Nikon AF-S 50mm F1.8 – De Nifty 50, standaard prime lens voor Nikon.
Tamron F 70-300mm f/4-5.6 – Een mooie zoomlens aanvulling op je standaard kit lens.

Verschillende soorten Nikon lenzen

In de fotografiewereld zijn de lenzen onderverdeeld in groepen. En om hier wat duidelijkheid in te creëren hebben we hieronder een aantal van deze groepen in het kort uitgelegd. Daarnaast vind je de beste suggesties om te kopen in deze groepen.

Nikon zoomlenzen

Bij de meeste camera’s die je aanschaft krijg je een standaard zoomlens. Hiermee kun je in en uitzoomen op een onderwerp door de lens te draaien. Heb je een 18-55mm lens? Dan kun je de brandpuntsafstand van 18 naar 55mm gebruiken. We spreken van een zoomlens als het brandpunt niet hoger is dan 105mm. Wanneer dit wel het geval is spreken we over een telelens. Doordat je een zoomlens voor vele doeleinden kunt gebruiken is het erg populair. Maar wat is nou een goede zoomlens als je van de standaard kitlens af wilt? Hieronder beschrijven we twee Nikon zoomlenzen die erg geschikt zijn.

Nikon 24-70mm F2.8G ED voor de FX camera’s.
Nikon 16-80mm f/2.8-4.0E voor de crop.

Er zijn tal van andere opties waar je naar kunt kijken maar met één van deze twee weet je zeker dat je goed zit.

Nikon zoomlens

Nikon telelenzen

Zoals hierboven al genoemd liggen telelenzen boven een brandpunt van 105mm. Ze zijn verder over het algemeen gelijk maar worden door de betere zoom wel voor andere doeleinden gebruikt. Denk hier bijvoorbeeld aan het fotograferen van dieren in het wild, vogels of verschillende sporten. Het zijn vaak duurdere camera’s aangezien er ook meer onderdelen gebruikt moeten worden.

Hoe groter de zoom, hoe duurder de lens wordt. Hieronder beschrijven we een aantal mooie opties die perfecte kwaliteit opleveren. Over het algemeen zijn ze niet heel erg duur vergeleken met andere modellen, maar mocht je gewoon als hobbyfotograaf bezig zijn dan is dit wel een hele dure aankoop. Zo heb je voor de full frame bijvoorbeeld de Nikon 70-200 F2.8. Een dure lens, maar wanneer je hem aangeschaft hebt, heb je er ook echt jaren plezier van.

Prime lenzen

De prime lenzen hebben een vast punt en daar moet je het mee doen. Je kunt niet inzoomen of uitzoomen. Het enige wat je kunt doen is een stap naar voren of naar achteren zetten. Ondanks dat zijn deze lenzen ontzettend populair. En dat komt voornamelijk doordat ze hele goede kwaliteit foto’s opleveren. De maker van de lens hoeft zich maar op één afstand te focussen. Daardoor is deze echt gemaakt voor deze afstand.

De scherpte van deze foto’s zijn daardoor ook net wat beter dan een zoomlens. Daarnaast heeft het als voordeel dat de lichtsterkte meestal beter is. Dit betekent dat je betere foto’s kunt schieten in donkere situaties. Een prime lens hoeft niet duur te zijn, ze zijn er al voor rond de 150 euro. Vandaar dat dit eigenlijk ook een must have is om altijd bij je te dragen. Er zijn namelijk genoeg momenten op te noemen dat je eigenlijk niet zonder deze lens kunt. Voor de full frame camera raden we de Nikon AF-S 50mm F1.8 aan. Voor een crop sensor is de Nikon DX 35mm prima geschikt.

Een goede macrolens

Eerder in dit artikel hebben we al een aantal goede macrolenzen genoemd. Hier vind je ook de linkjes naar de desbetreffende lenzen. Deze zijn specifiek bedoeld om alles 1:1 vast te leggen. Je kunt op deze manier alles mooi groot in beeld brengen. Deze lenzen worden voornamelijk gebruikt voor insecten, bloemen, vlinders en juwelen. Maar ook portretfoto’s kun je goed maken met behulp van deze apparatuur.

Macrolens

Nikon Z lenzen

Misschien ben je in je zoektocht naar een goed objectief ook de Nikon Z lenzen tegengekomen. Deze zijn alleen geschikt voor de camera’s met een Z erin. Dit is dus niet geschikt voor andere camera’s. Vaak verwarren mensen zich hier nog wel eens in dus het is goed om hier op te letten. Deze zijn dus niet voor een normale spiegelreflexcamera maar worden echt voor specifieke doeleinden gebruikt.

Nikon lens afkortingen

Op een lens staan vaak flink wat afkortingen. Niet alleen op de voorkant maar ook op de zijkant vind je verschillende letters. Maar wat betekenen ze nu eigenlijk? Hieronder beschrijven we in het kort wat het betekent zodat je ook precies kunt zien wat de lens in huis heeft. De letters staan er namelijk niet zomaar op, ze hebben een betekenis die van belang is voor de aanschaf van een lens.

AF-D, AF-G, AF-P en AF-S afkortingen

In totaal heeft Nikon 4 verschillende AF afkortingen die allemaal wel met elkaar te maken hebben. Vandaar dat we ze ook in één kopje behandelen. De Af-D vind je voornamelijk op oudere Nikon lenzen. Dit staat voor Auto focus Distance. De afstand voor scherpstellen wordt hiermee naar de camera gestuurd. De AF-G geeft aan dat de lens geen diafragma ring heeft. Deze heb je bij de nieuwere camera’s ook niet nodig dus hier zijn ze ook voor gemaakt.

De AF-P afkorting staat voor Autofocus Pulse. Dit zijn lenzen die met een speciale stappenmotor de lens scherpstellen. Het voordelen hiervan is dat bijna compleet geruisloos is. Deze lenzen worden dan ook veel gebruikt voor videografen. Als laatste heb je de AF-S. Ook dit betekent auto focus en de laatste letter staat voor Silent. Via een extra stille motor wordt de lens zowel stil als snel scherpgesteld. Een zeer handige optie dus en een mooie aanvulling voor als je een lens koopt.

Nikon lenzen

Wat betekent ASP, CRC, ED, IF en Nano?

ASP staat voor de glasonderdelen in de lens. Deze zijn namelijk zo geslepen dat er zo min mogelijk lensafwijkingen veroorzaakt worden. De afkorting betekent Aspherical aangezien de ronde vorming in het glas dit probleem voorkomt. CRC is specifiek gericht op het scherpstellen van dichtbij. Het staat voor Close Range Correction en wordt veel gebruikt bij fotograferen van dichtbij zoals bij macroshots.

Chromatische Aberratie wordt tegengegaan met ED, oftewel Extra Low Dispersion. En met de Inner focus, afgekort IF, wordt jouw lens niet langer of korter. Als je inzoomt of uitzoomt zal dit allemaal in de lens gebeuren. Aan de buitenkant zie je hier niks van. Als laatste hebben we de afkorting Nano. Dit is de Nano Crystal coat die ervoor zorgt dat er minder reflecties op het glas zichtbaar zijn. Dit is zoals de naam eigenlijk ook al zegt een dure optie en dus alleen op dure lenzen terug te vinden.

Nog meer Nikon lenzen afkortingen

Er zijn nog veel meer afkortingen te vinden die te maken hebben met de lenzen van Nikon. Zo is er de VR, ook wel Vibration Reduction genoemd. Dit zorgt voor de beeldstabilisatie. De RF, oftewel Rear Focus gebruik stelt scherp vanuit de achterkant van de lens. De afkortingen die we hierboven hebben genoemd zijn wel de belangrijkste. Mocht je het interessant vinden om er eens in te duiken zal er binnenkort hier op deze website een artikel te vinden zijn die uitgebreid alle betekenissen uitlegt. Voor nu laten we het hierbij en gaan we verder kijken naar alle beschikbare lenzen.

Nikon lens afkortingen

Verschil tussen professionele en budget lenzen

Als je alles hierboven gelezen hebt, is het je vast wel opgevallen dat er een groot verschil zit tussen professionele en budget lenzen. Dit heeft niet alleen met het glas te maken maar ook met het verdere materiaal dat gebruikt wordt. Voor Nikon lenzen is het wel lastiger te zien wat nu een goede en minder goede lens is. Maar over het algemeen geldt wel hoe meer geld er voor een merk betaald wordt, hoe beter de kwaliteit is. Het glas is van hogere kwaliteit en vooral de zuiverheid hiervan is beter. Hierdoor heb je minder snel last van kleurschiftingen, oftewel chromatische aberratie. Daarnaast zal de foto ook een stuk scherper zijn. Het nadeel is wel dat de lens een stuk zwaarder weegt en dat vindt niet iedereen even fijn. Zeker als je op reis gaat kan dit vervelend zijn.

Nog een verbetering die je bij duurdere producten ziet is dat ze stof en spatwaterdicht zijn. Dit betekent niet dat ze overal tegen kunnen maar wel dat ze minder snel stuk zullen gaan. Ze kunnen beter tegen een stootje doordat er betere materialen worden gebruikt. Zo zijn de hoeken en gaten afgesloten zodat als er tijdelijk water op komt niet alles gelijk stuk gaat.

Wat zijn de beste Nikon lenzen voor mij?

Welke Nikon lens het beste bij jouw situatie past is natuurlijk afhankelijk van vele factoren. Eerst is het belangrijk om te weten waarom je wilt fotograferen. Fotografeer je puur als hobby of wil je professioneel aan de slag? Voor professionals is het belangrijk om een full frame camera te hebben met de daarbij behorende, vaak dure, lenzen.

Fotografeer je puur voor het plezier en af en toe een shoot waarmee je verdient? Dan is het beter om te kijken naar welke onderwerpen jij leuk vindt om te fotograferen. Toch blijft een 50mm prime lens voor iedereen een goede aankoop en kun je ook met de 24-70mm prachtige foto’s maken. Dit zijn dan ook twee lenzen die eigenlijk nooit een slechte aankoop zijn. We hopen dat dit lange, maar verdiepende artikel een goede hulpbron zal zijn voor het selecteren van jouw lenzen van Nikon.

Vorig artikelBeste drones met camera
Volgend artikelFotograferen door glas zonder reflectie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in