Melkweg fotograferen

De Melkweg fotograferen blijft een interessant iets. Je ziet het namelijk zelden en als je het ziet is het niet heel erg goed zichtbaar. Net als de maan en de sterren trekt dit onderwerp veel fotografen maar schrikt het ook menig mens af. Toch is dat laatste nergens voor nodig: de Melkweg fotograferen is namelijk makkelijker dan je denkt. Hoewel het natuurlijk wel lastiger is kun je zelfs met een simpele camera de ruimte op een prachtige manier vastleggen. In dit artikel vertellen we jou precies hoe en wanneer je het beste de Melkweg kunt fotograferen.

actie

Hoe fotografeer je de Melkweg?

Sterren met autolichtenHoewel het lastig is om de Melkweg goed te zien is het fotograferen ervan niet heel moeilijk. Zolang je maar in de juiste omstandigheden een foto maakt kan iedereen dit vastleggen. Hier vertellen we later meer over, maar eerst leggen we uit hoe je op de juiste manier de Melkweg op de foto zet.

Als eerste stellen we de diafragma in. Deze zet je op de laagste F-stand zodat er zoveel mogelijk licht binnenkomt. Met een open diafragma zou je denken dat het niet scherp wordt maar aangezien de sterren zover weg zijn, krijg je toch alles er scherp op. De ISO is afhankelijk van hoe goed jouw camera is. Heb je een professionele, dure camera met zeer goede lens? Dan kun je met een ISO van 500 prima een foto schieten.

Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis er zichtbaar is en hoe lichter de foto wordt. Heb je geen dure lens of camera? Dan zal jouw ISO-waarde tussen de 1250 en 6400 moeten zitten om toch een goede foto te maken. Het nadeel is dat er dan iets meer ruis zichtbaar is maar over het algemeen kun je met deze instellingen nog prima een Melkweg foto maken!

Cameranu - Algemeen

Sluitertijd berekenen

Naast de diafragma en ISO moeten we de sluitertijd instellen. Hier hebben we een simpele regel voor genaamd de 500 regel. Door deze berekening te gebruiken weet je wat de maximale sluitertijd moet zijn. Voor een full frame camera bepaal je het zo: sluitertijd=500/brandpuntsafstand.

De brandpuntsafstand is de lens stand die jij fotografeert. Fotografeer je op 24mm? Dan doe je 500/24 en kom je op 20,8 seconden uit. Zorg dat je hieronder blijft en je hebt geen last van bewegende sterren, ook wel star trails genoemd, in je foto. Heb je een crop-camera? Dan wordt het iets lastiger. Dan is het: sluitertijd=500/(brandpuntafstand*1,6 voor canon of 1.5 voor Nikon). Als je een Canon crop-camera hebt wordt het met 24mm dus: 500/(24*1.6). Je doet eerst hetgeen wat tussen haakjes staat: 24*1.6 = 38,4. Deel daarna 500 door 38,4. Je komt dan dus op 13 seconden uit.

Hoe Melkweg fotograferen

Het scherpstellen van de camera

Naast de sluitertijd, ISO en diafragma is het ook belangrijk dat de foto scherp is. Dit doe je door je camera op een statief te zetten in manuele modus. Mocht je het beeld van de camera ook op een beeld kunnen zien is dit de makkelijkste oplossing. Gebruik daarna de zoomfunctie in het beeld van de camera (niet de lens!) totdat je zo goed mogelijk de sterren ziet. Vanuit hier kun je simpel en snel scherpstellen. Vergeet daarna niet om weer uit te zoomen!

Heb je geen zoomfunctie of beeld? Dan zul je het op het oog van een afstand moeten doen. Beweeg de knop waarmee je scherp stelt totdat je denkt dat alles scherp is. Wanneer het beeld scherp is hoef je niet meer aan de knop te draaien. Maar soms is het wel verstandig om tussendoor nog even te controleren of het beeld nog steeds scherp is.

Welke lens is het beste voor Melkweg fotografie

Naarmate je meer gaat fotograferen wordt het ook steeds meer tijd om ook naar goede lenzen te kijken. Om de Melkweg volledig in beeld te krijgen kun je het beste gebruikĀ  maken van een groothoeklens. Op deze manier focus je niet alleen op de sterren en de lucht maar kun je ook wat van de natuur erbij pakken. Door op het laatste moment van je sluitertijd met een licht de omgeving te verlichten zijn zowel de sterren als de natuur zichtbaar in een foto.

Je kan ook gebruikmaken van een telelens. Wel is het dan verstandig om in een heuvelachtig gebied te fotograferen. Probeer je camera laag op de heuvel neer te zetten en fotografeer scheef omhoog. Zo kun je in de verte een deel van het landschap erop zetten en daarachter de Melkweg. Dit geeft het effect dat de sterren dichterbij zijn.

Wanneer kun je het beste de Melkweg fotograferen?

Wanneer Melkweg fotograferenWanneer je de Melkweg het beste kunt fotograferen hangt natuurlijk voornamelijk af van de locatie. Zit je in een locatie waar veel licht is? Dan is het iets lastiger om het juiste moment te bepalen. Je zult echt een donkere plek moeten vinden. In Nederland zijn een aantal plekken die echt donker zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan de Waddeneilanden of de Veluwe.

Wil je echte goede foto’s maken? Dan kun je naar Afrika gaan. Hier heb je geen last van lichtvervuiling en zie je meer van de sterren. Ook in de bergen heb je hier minder last van, zo kun je bijvoorbeeld ook de PyreneeĆ«n in gaan. Welke plek je ook kiest: het blijft zelfs op een goede locatie lastig om de juiste foto te maken. Heb je een goede, donkere plek gevonden dan zijn er nog een aantal aspecten waar je goed op moet letten.

De Maanstand

Zoals hierboven al beschreven is, is licht om je heen nadelig bij het fotograferen van de Melkweg. Dit geldt ook voor de maan. Hoe lichter de maan, hoe minder je kunt zien van de sterren. Gelukkig kun je heel makkelijk de juiste tijdstippen plannen door naar een maankalender te kijken. Met behulp van een maankalender op het internet zie je gelijk welke stand de maan heeft op welke datum. Is de helft zichtbaar? Dan kun je nog prima de sterren fotograferen. Je zult alleen wel goed naar de tijd moeten kijken aangezien de maan ook opkomt en weer ondergaat.Sterren fotograferen met natuur

Helder weer

Deze stijl van fotografie doe je altijd bij een heldere avond. Een klein wolkje kan een foto namelijk al verpesten. Dit samen met licht zorgt voor een minder heldere afbeelding. Daarnaast kan het bij een iets minder goede camera voor komen dat je rare vlekken of kleuren gaat zien die voor het oog niet zichtbaar zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen: zorg dus voor helder weer!

Zomer, winter, herfst of lente

Elk jaargetij kun je de Melkweg net wat anders op de foto zetten. Maar welk seizoen is nou het beste? In de winter is de lucht vaak het helderst. Het nadeel is alleen dat het mooiste gedeelte, de basis, dan meestal niet zichtbaar is. Dit komt namelijk niet boven de horizon uit. In de zomer heb je het nadeel dat het veel lichter is waardoor je niet altijd even helder de Melkweg kunt fotograferen. Je zult dus later in de avond foto’s moeten gaan maken. Toch is de zomer wel het beste moment om deze foto’s te schieten. Dit komt doordat de Melkweg boven ons zichtbaar is. Je ziet dus een veel groter deel van de sterren ten opzichte van de winter.

Melkweg fotograferen

Vallende sterren in combinatie met de Melkweg

Er zijn verschillende momenten in een jaar die het fotograferen van de Melkweg nog mooier kunnen maken. Zo heb je onder andere de meteorietenregen: vallende sterren die door je camerabeeld suizen. Door dit samen op de foto te zetten krijg je een interessanter beeld. Om dit moment goed vast te leggen zul je wel met een statief moeten werken. Er moet geen beweging in de camera aanwezig zijn. Zet je camera op een statief, stel een sluitertijd in van 5 tot 20 seconde en maak de foto met een afstandbediening om beweging te voorkomen.

Bekijk de afbeelding goed en pas daarna de instellingen aan tot je het gewenste resultaat hebt. Zeker met een meteorietenregen heb je veel kans om een vallende ster samen met de Melkweg op de foto te krijgen. Maar ook zonder dit seizoen is het prima mogelijk om een prachtige foto, mogelijk zelfs met vallende ster, te schieten.

En wat als ik de Melkweg niet zie?

Geen probleem! Er zijn een aantal hulpmiddelen om je op weg te helpen. Denk bijvoorbeeld aan apps die precies aanwijzen waar het is. Daarnaast kun je ook in alle hoeken een foto maken met een lange sluitertijd tot je een deel ziet. Zie je wel een aantal sterren? Dan kun je ook nog gebruikmaken van de sterrenbeelden om de precieze locatie te vinden. Toch blijft een app of het fotograferen met lange sluitertijd een makkelijkere oplossing.

Al met al is het fotograferen van het Melkwegstelsel een leuke uitdaging. Toch is het belangrijk dat je na het oefenen ook probeert om een unieke foto te maken. Werk met de voorgrond en maak van het gehele plaatje iets interessants. Door al deze tips toe te passen weten we zeker dat ook jij deze prachtige foto’s kan creĆ«ren.

Vorig artikelCamera en lenzen verzekeren
Volgend artikelFotografie vakantie paklijst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in