Markten fotograferen

Markten zijn fascinerende plaatsen om te fotograferen. Er gebeurt namelijk altijd wel iets. Je krijgt hier een beeld van de lokale bevolking en hun dagelijkse leven. Het is dus voor velen altijd wel een leuke plek om even langs te gaan. Of je nu markten fotograferen wil proberen op vakantie of in je eigen omgeving: dat maakt eigenlijk niet uit. Een marktkraam vastleggen blijft altijd een punt van uitdaging doordat je met weinig licht moet werken in een toch best wel drukke omgeving. Toch zijn deze tips wel echt specifiek voor deze punten. Pak je camera er dus maar bij en probeer eens te fotograferen in deze gezellige, sfeervolle omgevingen.

Zet je ISO hoger

Elke marktkraam op een markt is over het algemeen aan de bovenkant bedekt met een doek. Hierdoor is hetgeen wat jij wil fotograferen iets donkerder. Door de ISO te verhogen naar 200 of 400 maak je ruimte om toch een snelle sluitertijd te gebruiken. Bij het fotograferen op markten draait alles om snelheid en om cameratrillingen en bewegende beelden te vermijden raden we een minimale sluitertijd van 1/100e aan. Zo weet je zeker dat je geen wazige beelden krijgt.

Door de ISO te verhogen zullen de foto’s niet te donker worden. Let er alleen wel op dat je de ISO ook weer niet te hoog zet, dan ontstaat er namelijk ruis in de foto. Houd een maximum van ISO 800 aan om deze ruis zoveel mogelijk te voorkomen. Een flitser gebruiken terwijl je op een markt bent is geen goed idee aangezien je dan teveel reflecties krijgt. Daarnaast vinden mensen het niet altijd fijn als er foto’s worden gemaakt. Door zo min mogelijk op te vallen en niet tot last te zijn kun je toch aan de slag en leuke foto’s maken.

Verkoper markten fotograferen

Markten fotograferen: een momentopname

Wanneer je op een markt komt is het een drukte van jewelste. Overal zijn mensen die hun product promoten. Schreeuwende, kopende en vragende mensen staan allemaal door elkaar heen. Het mooie aan markten fotograferen is dat je al deze mensen in één foto kan vastleggen. Een momentopname zoals het zo mooi heet legt een bijzondere gebeurtenis vast op een leuke manier. Hierbij kun je denken aan mensen die een tas aangeven, geld aannemen of hun klanten op een andere manier bedienen. Zo creëer je een verhaal die mensen aan het denken zet. Het doel van de foto is dat je het verhaal zo goed maakt dat mensen naar de foto blijven kijken. Zoek dus naar bijzondere momenten en leg het in een geheel vast.

Als het niet al te druk is, is het verstandig om niet gelijk te beginnen met fotograferen. Ga eerst eens in gesprek met de marktlieden en leer ze kennen. Zo bouw je een band op en krijg je gelijk een beter beeld van wat ze doen. Na het gesprek vraag je of het oké is om wat foto’s te maken. Door deze vraag te stellen krijg je waardering en heb je meer tijd om het juiste moment vast te leggen. Alsnog is het belangrijk om niet te lang op dezelfde locatie te blijven en de marktlieden te bedanken voordat je weggaat.

Mensen op de markt

Focus is belangrijk: zeker bij close-up

Markten fotograferen doe je zowel met close-ups als met sfeershots. Maar bij beiden is het van groot belang dat de focus altijd correct is. Het scherpstellen op een grote groep mensen is over het algemeen niet heel erg lastig. Het enige wat belangrijk is, is dat je een F-stop van minimaal F4 gebruikt. Meestal is een diafragma van F8 in deze situatie optimaal. Voor close-ups is het natuurlijk belangrijk dat je een lager diafragma gebruikt om zo een prachtig bokeh shot te creëren.

Doordat het diafragma getal zo laag is, is de focus extra belangrijk. En aangezien je niet uren de tijd neemt om een foto te maken moet de focus snel gebeuren. Met deze tak van fotografie maak je binnen een paar seconde een foto en gaat dan verder naar de volgende locatie. De sleutel is dat in ieder geval een object scherp moet zijn zodat het contrast duidelijk zichtbaar is met de andere dingen die in beeld zijn.

Marktkraam fotograferen

Klanten op markten fotograferen

Tijdens het fotograferen van al die mooie spullen die op de marktkraam liggen, kunnen de klanten wel eens vergeten worden. Maar ook zij horen bij de menigte en kunnen interessante situaties opleveren. Wel is het belangrijk om niet de volledige drukte erop te zetten, maar te kijken naar het individu die iets bijzonders doet. Dit kan zijn een interactie met een marktkraam, product of misschien wel een hond die ook ergens rondloopt. Kijk goed om je heen om de mogelijkheden te zien.

Markt verkoop

Fotografeer je in Nederland? Dan is het wel belangrijk dat je eerst toestemming vraagt aan de persoon die je op de foto hebt gezet, voordat je deze op het internet plaatst. Door de privacywet is straatfotografie iets lastiger geworden dan voorheen. Maar laat je niet tegen houden en ga het gewoon proberen. Het is namelijk een leuke uitdaging om al deze bijzondere momenten op een markt te fotograferen.

Verschillende hoeken van marktkramen

Waarschijnlijk fotografeer je de marktkraam alleen van de voorkant. Dit is op zich ook logisch aangezien dat de kant is waar je langsloopt. Toch kan het veel interessanter zijn als je vanuit een andere hoek fotografeert. Denk bijvoorbeeld eens aan de achterkant waar je de verkoper aan het werk ziet of de zijkant van de kraam. Wees niet bang om je hoeken te zoeken en vanuit daar een foto te schieten. Je kunt op ooghoogte prima foto’s nemen. Maar ook in de hurkstand of de camera boven je hoofd houden kunnen abstracte en interessante beelden opleveren. Stap uit je comfortzone en ga de uitdaging aan om eens een andere hoek te uit te proberen.

Markt groente en fruit

Vul je frame bij markten fotograferen

Tomaten, vissen, kazen en bloemen. Allemaal verschillende producten liggen op een rij. Bij de ene kraam liggen er interessante foto’s en bij de andere souvenirs. Overal zie je bijzondere kleuren bij elkaar. En dat zijn juist de momenten die jij op een markt zoekt. Denk bijvoorbeeld aan verschillende tomaten in grote en kleine vormen. De één is oranje, de ander rood en soms zijn zelfs groene en gele varianten te vinden. Wanneer je deze verschillende kleuren en maten in een foto zet krijg je gelijk een fantastisch beeld. Dit zijn mooie foto’s die je juist bij markten fotograferen goed kunt vastleggen.

Groenten, fruit, snoep, vlees, kleding en souvenirs: je kunt het zo gek nog niet bedenken of jij kan het fotograferen. Zoek de mooie kleurcombinaties of dezelfde producten op en leg ze allemaal in één frame vast. Zorg ervoor dat de focus goed is en dat je niet te ver er vanaf staat. Daarnaast is het belangrijk dat het grootste deel van je foto bedekt is door het onderwerp.

Op deze bovenstaande manieren heb je vast weer wat inspiratie om de markt op te gaan. Neem een kleine camera mee met een kleine lens en laat je creativiteit de vrije loop. Elke markt is anders dus ga ook eens op langs bij verschillende locaties zodat je meer kans hebt om diverse foto’s te maken.

Markten fotograferen

Vorig artikel5 tips voor betere winterlandschap fotografie
Volgend artikelSuccesvolle restaurant fotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in