Door je camera ergens op te zetten kun je gebruikmaken van langere sluitertijden. De camera bewegingen worden tegengegaan en de foto’s worden vaak scherper. Daarnaast verlicht je je lichaam wanneer je gebruikmaakt van zware apparatuur en kun je gebruikmaken van grotere lenzen. Toch merk je als je met fotografen gaat praten dat er al snel een discussie ontstaat: moet ik nu een tripod of een monopod als statief gebruiken? Om hier wat duidelijkheid in te brengen wanneer je welke van de twee gebruikt gaan we in dit artikel het één en ander over de twee uitleggen. Want monopod vs tripod: wanneer gebruik je wat? Dat is de vraag en daar hopen we nu dan ook een antwoord op te geven.
Zowel monopods als tripods zijn als statieven ontzettend stevig. Toch zit er wel een verschil in het type en het merk. Zo is de ene de andere niet en kan het best zijn dat een andere veel steviger is. In de meeste gevallen is de één beter dan de andere. Maar soms is het ook goed om beide te gebruiken om een goed beeld te krijgen. We kunnen ons natuurlijk voorstellen dat je niet telkens met twee grote standaards rond wil lopen. Je kunt dus het beste van tevoren een keuze tussen de twee maken. Uiteraard is het ook niet altijd nodig om beide aan te schaffen, maar ook hier zullen we verder in het artikel meer over vertellen.
Inhoud
Wat is een tripod en wat is een monopod?
Zowel een tripod als een monopod is ontworpen om jouw camera ondersteuning te geven. Het enige verschil is dat een tripod een statief is met drie poten terwijl een monopod er maar één heeft. Je kunt het onthouden doordat een statief vaak tripod heet. Tri staat voor drie en mono staat voor één. Beide zijn in hoogte verstelbaar en maken gebruik van snelkoppelingsplaten om de camera zo snel mogelijk vast te zetten of te verwijderen. Vaak worden monopods door dezelfde makers gemaakt als de statieven. Dit komt voornamelijk omdat de productiemethode precies hetzelfde is. Om toch een idee te krijgen wat nu het voordeel is van elk middel gaan we naar de verschillende voordelen kijken.
Voordelen tripod
Het grootste voordeel aan een tripod statief is dat het drie poten heeft. Hierdoor is het statief veel stabieler dan een monopod. Daarnaast kun je het neerzetten en daarna gewoon loslaten zonder dat het op de grond valt. Wanneer je een statief gebruikt kun je gebruikmaken van langere sluitertijden dan wanneer je een monopod gebruikt. Trillingen kun je volledig voorkomen door gebruik te maken van een afstandsbediening. Met een monopod houd je het altijd in de hand waardoor de trillingen van de hand zichtbaar blijven: zeker wanneer je gebruikmaakt van lagere sluitertijden. Vooral voor lange sluitertijden is een statief dus geschikt. Hierbij is het wel belangrijk dat je een goed model aanschaft om te voorkomen dat wind alsnog beweging aan de foto meegeeft. Hierbij kun je ook gebruikmaken van een zandzak om het te verstevigen.
Bekijk een overzicht van de beste tripods.
Foto van jezelf maken
Doordat je de camera zonder vast te houden op het statief kan laten staan, is het mogelijk om van jezelf een foto te maken. Je zet je camera op een mooie plek, zet hem op de zelfontspanner en gaat in het beeld staan. Je weet zeker dat er een goede, stabiele foto wordt gemaakt. En daarnaast is er nog een voordeel: mocht het niet goed zijn, dan kun je nogmaals een foto maken en hoef je niet opnieuw je compositie te bepalen. Bij een monopod wordt een foto schieten op precies dezelfde plek erg lastig, maar bij een tripod is dit zonder enige problemen gewoon mogelijk. Hierdoor is dit ook de beste optie voor het schieten van HDR, panorama’s en nachtfotografie.
Om al deze redenen zijn statieven vaak populairder dan een monopod. Er zijn hierdoor meer opties om uit te kiezen. Dit maakt het gelijk ook een stuk lastiger: want welke kies je nu en waarom? Later in het artikel zullen we hier ook nog wat meer over beschrijven om je verder op weg te helpen.
Voordelen monopod
Nu je zoveel nadelen van een monopod hebt gelezen ten opzichten van een tripod lijkt het misschien of een monopod een slechte aanschaf is. Maar dit is geheel afhankelijk van hoe je dit gebruikt. Voor stabilisatie blijft een statief de beste keuze. Maar de voordelen van een monopod zijn ook zeker aanwezig. Zo is het grootste voordeel het formaat. Je hebt in plaats van 3 poten maar 1 poot. Dus zelfs als je weinig ruimte hebt op jouw fotolocatie, kun je alsnog op een goede manier foto’s maken. Zo kun je dus beter in hoeken staan en in drukke ruimtes fotograferen. Daarnaast is het meenemen van een monopod een stuk makkelijker dan een statief.
Het formaat is vaak kleiner en het gewicht vaak een stuk lichter. Opgevouwen kun je het zo aan een tas bevestigen. Dit is met een statief ook wel mogelijk, maar door de drie poten wel een stuk lastiger. Het gewicht van een statief kan met een carbon variant ook heel licht zijn, dus dit is niet het omslagpunt. Maar zeker als je vaak in drukke locaties fotografeert of te maken hebt met kleine omgevingen is dit een goede optie.
Bekijk een overzicht van de beste monopods.
Sneller en mobieler
Door het kleine formaat ben je ook een stuk mobieler. Zodra je veel van locatie verandert is een monopod een betere keuze. Je pakt het namelijk op, loopt naar de nieuwe locatie en duwt de poot op de grond. Een stukje naar links of rechts bewegen om de foto te maken en je maakt de foto. Met een statief moet je eerst de poten inklappen en deze staan dan vaak ook nog eens in de weg. Daarna moet je ze op de nieuwe locatie weer uitklappen om de foto te maken. Zeker bij een voetbalwedstrijd of een evenement waar alles om snelheid gaat is dit gewoon niet te doen. Deze snelheid die dit product met zich meegeeft kan de keuze tussen een monopod of statief maken. Maar is snelheid en de ruimte geen enkel probleem? Dan heeft het gebruik van een monopod meestal geen voordelen.
Welke moet ik kopen?
Wanneer je een keuze tussen de twee hebt gemaakt is het tijd om één van twee aan te schaffen. Zoals eerder al gezegd zijn er voor beide veel te koop. Toch zit er een ontzettend groot verschil tussen de kwaliteit hiervan. Aangezien je een tripod of monopod best wel veel gebruikt kun je beter gelijk een goede aanschaffen dan een goedkoop model.
Bij een goedkope variant loop je al snel tegen instabiliteit aan terwijl een iets duurder model een stuk steviger en duurzamer is. Zo heb je ook de optie om carbon materiaal te kiezen. Dit is qua gewicht een stuk lichter dan andere modellen en is zeker wanneer je veel onderweg bent een verademing om mee te nemen. Daarnaast heb je ook verschillende koppen waar de camera aan vast moet. Sommige hiervan zijn makkelijk los te krijgen en anderen bewegen in een vloeiende beweging zonder dat je enige moeite hoeft te doen. Welke van deze je zelf moet kiezen ligt aan het budget dat je hier voor over hebt.
Er zijn hele dure varianten, maar ook goedkope die nog steeds goed zijn. Fotografeer je veel en ben je voornamelijk buiten? Dan is een duurdere variant voor jou. Gebruik je het af en toe en voornamelijk binnen? Dan is een goedkopere versie vaak ook wel geschikt. Hieronder beschrijven we een aantal opties die geschikt zijn om aan te schaffen voor zowel de monopod als het statief. Daarnaast kun je het artikel over de beste statieven en de beste monopods lezen. Hierin beschrijven we wat dieper waar je op moet letten en wat de voor- en nadelen zijn per soort en type. Daarnaast leggen we wat meer uit over het gebruik van de verschillende opties.
Statieven en monopods gebruiken
Hoewel het gewicht van de camera door het statief of monopod verlicht wordt, is het vaak wel een heel gesleep om één van deze mee te nemen. Gelukkig kun je ze vaak aan een tas bevestigen waardoor je het dus op deze manier mee kunt nemen. Door het wegnemen van trillingen en de stabilisatie is het wel een hele verademing om te gebruiken. Een tripod statief is hierin extra stevig terwijl een monopod juist een stuk mobieler is.
Vanzelfsprekend kun je dus het beste voor een monopod kiezen als mobiliteit belangrijk is. Hiermee zit je niet vast aan één locatie en kun je makkelijk en snel van plek veranderen. Toch houd je het voordeel dat je gewicht van jouw camera op een poot staat en je door de extra stabiliteit minder cameratrillingen hebt. Wanneer je met een lange sluitertijd een foto wil maken is de stabiliteit veel belangrijker. Een waterval of bijvoorbeeld autolichten vastleggen kun je dus ook het beste doen met een statief. Toch hebben weinig mensen zin om beide aan te schaffen.
Alternatieven
Mocht je niet beide willen aanschaffen kun je er ook voor kiezen om convertibles te kopen. Deze kun je aanpassen zodat je dus de ene keer een monopod kunt gebruiken en de andere keer een statief. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een goed statief aan te schaffen. Wanneer je de poten gewoon dichthoudt heb je als het ware een iets stevigere monopod. Zo kun je toch van beide voordelen gebruikmaken in elke situatie. Doordat dit mogelijk is hoef je dus niet beide aan te schaffen, maar heb je wel de mogelijkheid om beide voordelen toe te passen. Een tripod is dus vaak ook de beste keuze om uit te kiezen wanneer je maar één van de twee aan kunt schaffen.
Conclusie
Of je nu lekker mobiel wil blijven of op één punt foto’s wil maken heeft veel invloed op hoe je een tripod of monopod moet gebruiken. Welke van de twee als statief jouw voorkeur heeft is per situatie anders. Daarom moet je ook zelf de keuze maken of je beide aanschaft of toch voor één gaat. Het is en blijft een ontzettend handige accessoires die jou helpt om betere foto’s te maken. De stabiliteit die beide met zich meebrengen, maar ook het voordeel dat je het gewicht niet continue hoeft te tillen weegt veel mee in je fotografiedag. Zeker wanneer je lange dagen weg bent kan dit veel voordeel opleveren.