Reisfotografie tips: hoe je betere vakantiefoto’s kunt maken

Reisfotografie tips voor het maken van betere foto’s kun je in dit artikel vinden. De fotografie wijsheid vertelt ons dat we waarschijnlijk de beste landschapsfoto’s of stadsbeelden zullen vastleggen binnen een paar kilometer van onze eigen omgeving. In het dorp of de stad waar je woont. Maar ook als je verder het land in trekt. Dat is natuurlijk volkomen logisch want als de foto’s niet goed gelukt zijn, kun je gewoon weer terug naar dezelfde locatie om foto’s te maken. Hiervoor is het niet erg als je de foto’s op een ander tijdstip of in een ander seizoen maakt. Toch zijn er waarschijnlijk niet heel veel fotograferen die terugkeren naar de plekken waar zij eerder al eens foto’s hebben gemaakt.

Ook zijn we niet heel goed in het echt zien van de dingen die erg vertrouwd voor ons zijn. De dingen die we elke dag passeren zien we vaak als vanzelfsprekend. Hoe vaak bezoek je een museum in je eigen stad? Juist omdat de vertrouwde omgeving zo gewoon kan worden, is het als hobby fotograaf echt een hoogtepunt om foto’s te maken aan de andere kant van de wereld.

Reisfotografie tips
Cinque Terre Stad Italië Dorp Beroemde Toerisme

Reisfotografie tips

Als je een hobby fotograaf bent is één van de eerste dingen die je inpakt voor je vakantie natuurlijk een camera. Als fotograaf is het goed om steeds voor het beste resultaat te gaan. Niet alleen omdat het leuk is maar ook omdat het goede herinneringen zijn. Vergeet niet om alles mee te nemen. Reserve accu’s en een extra lens om verder in te kunnen zoomen zijn hierin heel belangrijk. Daarnaast kan het handig zijn om een compacte harde schijf waar veel geheugen op past, mee te nemen om van al je gemaakte foto’s een back-up te maken.

Een probleem waar je tijdens je vakantiefotografie tegenaan kunt lopen is dat je nooit op het juiste moment op de juiste plek lijkt te zijn. Er zijn bepaalde tijden van de dag die beter zijn voor fotografie dan andere. ‘S Middags is het licht het helderst omdat de kleur van het licht vrij koel is en de zon hoog aan de hemel staat. De schaduwen zijn dan vaak erg hard en onhandig. Vooral wanneer je mensen fotografeert is dit een belangrijk punt om op te letten. Met verkeerde schaduwen krijg je lelijke foto’s en dat wil je juist voorkomen.

We hebben allemaal die gezichten genomen met panda-ogen, waar de zon zo helder op het voorhoofd van de persoon staat en de oogkassen helemaal donker zijn. Dus waarschijnlijk is dit het meest waardevolle advies:

Sta vroeg op!

Dit punt vind niet iedereen leuk om te horen. Zeker wanneer je een uitslaper bent is het even wennen om vroeg uit bed te gaan. Misschien ben je het helemaal niet gewend om tijdens je vakantie vroeg op te staan. Toch is het zeker de moeite waard om dit wel te doen. Op deze manier kun jij je dag optimaal benutten en als je het mooiste resultaat wilt krijgen, kost het vaak wat moeite. Dit moet je er voor over hebben. De beste landschapsfoto’s worden namelijk vaak in de ochtend gemaakt. Ook dit heeft te maken met de juiste belichting van de zon.

Misschien denk je: the golden hour is er toch ook ‘S avonds? Ja dat klopt en je zult dan ook vergelijkbare fotokwaliteit krijgen als de zon op een soortgelijke hoogte in de lucht is. Toch zul je hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met veel meer mensen. Dit is handig voor wanneer je graag mensen op de foto zet. Maar wil je juist dat ene top shot van dat prachtige gebouw? Zorg er dan voor dat je deze vroeg in de ochtend op de foto zet.

Wees klaar om te profiteren van kansen

Het is heel belangrijk dat je niet alleen met je camera op pad gaat, maar je hele cameratas meeneemt. Ook kan het handig zijn om een licht statief bij je te dragen. Het kan namelijk zomaar zijn dat je een dolfijn in de zee ziet zwemmen. Heb je dan niet je hele uitrusting mee? Dan is de kans groot dat je net het moment mist. Het is dus ook een aanrader om een goede zoomlens bij je te hebben. Ook een vreemde hagedis op de muur kun je beter vastleggen wanneer je de juiste lens bij je hebt. Natuurlijk kun je alle foto’s met één lens maken, maar het is aan te raden om ander materiaal bij je te hebben. Dit helpt om je foto nog beter te maken.

Reisfotografie tips
Cinque Terre Stad Italië Dorp Beroemde Toerisme

Nachtopnames

Stop je camera niet weg zodra de zon onder is. Dit is juist het moment dat je een aantal van je beste foto’s kunt maken. Heb je geen statief bij je? Zoek dan een plek om te ellebogen op te leunen. Op deze manier zorg je ervoor dat je een vaste hand krijgt. Hierdoor krijg je een steady shot. Voor nachtopnames wordt er geadviseerd om een ​​redelijk hoge ISO-instelling te gebruiken. Zet je ISO op 1600 en stel de belichtingscompensatie in op -1 exposure value (EV). Misschien moet je de exposure value zelfs op -2 zetten. Deze instellingen hebben te maken met dat het grootste deel van de lucht erg donker is. Hierdoor krijg je natuurlijk ook een ontzettend donkere foto als je de instellingen van je camera niet aanpast.

Planning, planning, planning

Maak aan het begin van je dag een besluit voor wat je echt wilt zien. Op deze manier kun je alvast nadenken over wat voor soort foto’s je wilt maken. Plaats een lens op je camera en ga op avontuur. Door genoeg te oefenen, train je jezelf om actief op zoek te gaan naar opnames. Dit is heel anders dan wanneer je alleen probeert te reageren op wat er om jou heen gebeurt. Uiteraard zul je een aantal kansen missen. Daarom is het belangrijk om gewoon ontspannen te blijven. Het is tenslotte vakantie.

Vorig artikelDieren fotograferen tips
Volgend artikelBeste camera voor beginnende fotograaf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in