Fotograferen met je smartphone is eigenlijk niet meer weg te denken. Door het kleine formaat dat je overal in je zak mee kunt nemen krijg je de mogelijkheid om zonder enige moeite je mooiste momenten vast te leggen. Niet alle foto’s worden even mooi, maar met met een paar kleine aanpassingen kun je toch prachtige foto’s maken. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste uit je mobiel kunt halen voor de beste smartphone fotografie. Uiteraard is het geen vervanging voor een echte camera maar voor het snelle werk is het een prachtige oplossing.
Inhoud
Zorg voor een schone lens
Voordat je een foto gaat maken, is er een belangrijke stap die je altijd moet doen. En dat is de lens van je smartphone schoonmaken. Dagelijks houd je je mobiel in je hand of in je zak. Hierdoor komen er allemaal vlekken op de camera die zichtbaar zullen zijn op de foto. Door vooraf met een doekje over de smartphone heen te gaan voorkom je al veel problemen. Je foto’s zullen scherper zijn en er is minder kans op rare vlekken. Een simpele stap dus die toch vaak vergeten wordt.
Foto’s maken met de smartphone doen we allemaal heel erg snel. Je pakt de camera, maakt direct de foto en stopt de telefoon weer weg. Een snelle veeg met een zakdoek of de rand van je T-shirt om de camera schoon te maken is dus zomaar gedaan. Toch is dit niet heel erg verstandig aangezien dit krassen kan veroorzaken. Gebruik een speciaal doekje die geschikt is voor brillen of beeldschermen. Deze microvezeldoekjes, ook wel lensdoekjes genoemd, zijn hiervoor gemaakt en voorkomen schade aan je mobiel.
Gebruik geen zoom bij fotograferen met smartphone
Even inzoomen om de foto goed in beeld te krijgen: dat hebben we allemaal wel eens gedaan! Op de normale camera is dit geen probleem omdat deze een optische zoom heeft. Hierdoor gaat er geen kwaliteit verloren. Een smartphone heeft deze functie niet en maakt gebruik van een digitale zoom. Dit houdt in dat de foto constant wordt bijgesneden. Het is dus eigenlijk een afbeelding waar je de lelijke hoeken vanaf knipt. Het probleem hiermee is dat de foto alsmaar kleiner wordt waardoor de kwaliteit ver achteruit gaat. Dit kun je voorkomen door een paar stappen naar voren te zetten en daarna de foto te nemen. Zo hoef je niet in te zoomen en krijg je toch bijna hetzelfde effect.
Is het om één of andere reden niet mogelijk om een paar stappen vooruit te zetten? Dan kun je er ook voor kiezen om de foto zo te nemen en later als je de foto bewerkt in te zoomen. Een crop die je achteraf doet kun je namelijk nog controleren waardoor je meestal minder van de foto weggooit. En dit maakt weer dat de kwaliteit van de foto beter zal zijn.
Schiet vanuit verschillende perspectieven
Het voordeel van fotograferen met een smartphone is dat je geen zware camera hoeft vast te houden. Daarnaast is een telefoon erg klein en makkelijk manoeuvreerbaar. Door deze redenen kun je veel makkelijker leuke perspectieven zoeken dan via andere mogelijkheden. Even je telefoon boven je hoofd houden om een shot van boven te nemen, vanaf de grond of rondom een object de beste positie vinden is zo gedaan. Veel fotografen gebruiken een telefoon dan ook om eerst de beste positie te vinden voordat ze het echte shot met de goede camera nemen.
Of je nu een foto met je smartphone wilt maken of toch later een echte camera erbij pakt: dat maakt natuurlijk niet uit. Wel is het goed om gebruik te maken van de mogelijkheden en steeds nieuwe perspectieven uit te proberen. Fotografeer je een stilstaand object? Neem dan een foto van de zijkant, onderkant, bovenkant en fotografeer ergens doorheen. Zo ga je ook steeds creatiever naar dingen kijken en krijg je uiteindelijk ook betere resultaten.
Regel van derden: ook bij smartphone fotografie
In de instellingen van bijna elke telefoon staat wel de optie hulplijnen. Als je deze instelling aanzet verschijnen er vier lijnen door het beeldscherm heen en ze doorkruisen elkaar ook op 4 punten. Door het belangrijkste object op een van deze punten te plaatsen zal de foto er meestal beter uitzien dan wanneer je dit niet doet. Dit heeft alles te maken met de regel van derden. Het maakt niet uit welk punt je gebruikt, wel is het zo dat mensen een foto meestal van links naar rechts bekijken. Dus is de linkerkant erg druk? Dan zal het belangrijke in de foto minder snel opvallen. Is de linkerkant rustig? Dan is het juist mooi om aan de rechterkant het belangrijkste object op een van de lijnen neer te zetten. Zo oogt de foto mooier terwijl veel mensen niet eens weten wat de reden hiervoor is.
Lijdende lijnen voor nog krachtigere foto’s
Naast de bovenstaande tips is het goed om te kijken of er lijnen in de foto zichtbaar zijn. Soms is het zo dat er verschillende lijnen in een foto terug te vinden zijn die allemaal naar één punt toe wijzen. En als het object op het einde van dit punt staat of langs de lijnen loopt is de foto interessanter dan wanneer dit niet het geval is.
Het is wel een stuk lastiger om dit te zien waardoor deze optie ook niet heel vaak op een goede manier toegepast wordt. Maar toch is het de moeite waard om dit ook bij smartphone fotografie eens in de gaten te houden. Wellicht kom je een situatie tegen waar je heel duidelijk de lijnen ziet en je een prachtige mogelijkheid krijgt om een mooie foto te maken met je mobiel! Je kunt over dit onderwerp meer lezen in het artikel over diagonale lijnen. Hier vind je ook wat voorbeelden die je zelf kunt uitproberen.
Fotograferen met je smartphone: flitser uit
Net zoals het fotograferen met een normale camera is het fotograferen met een smartphone mooier in natuurlijk licht. De kleuren komen op deze manier namelijk het beste tot hun recht. Je kunt wel een flitser toevoegen om het te versterken, maar dan is het in de meeste gevallen het beste als het dezelfde lichtkleur heeft als de omgeving. En dit laatste is bij een mobiel eigenlijk niet mogelijk. Om deze reden is het beter om de flitser uit te zetten en zoveel mogelijk met natuurlijk licht te werken.
Is het niet mogelijk om een foto te maken met het licht dat aanwezig is? Dan kun je er voor kiezen om een lamp toe te voegen. Probeer dan wel een filter ervoor te zetten om de kleur overeen te laten komen met de omgeving. Deze lichten hoeven niet erg groot en duur te zijn waardoor het wel een mooie accessoire is om aan te schaffen, mocht je meer met smartphone fotografie willen doen.
Scherpstellen voor smartphone fotografie
Voordat je een foto neemt is het altijd belangrijk dat je eerst het beeld scherp stelt. de camera doet dit vaak al voor je, maar om nog een mooier en vooral scherper beeld te krijgen is het goed om dit zelf ook nog een keer te doen. Om het beeld scherp te stellen druk je met je vinger op het punt dat jij op je beeldscherm scherp wil hebben. Hierna zal de camera aan het werk gaan om dit scherp te krijgen. Voor objecten die niet al te veel bewegen kun je het scherpstellen zo makkelijk voor elkaar krijgen. Maar wanneer je een bewegend object hebt wordt het geheel iets lastiger. Autofocus werkt natuurlijk geweldig, maar je weet zelf altijd het beste wat je wel en niet scherp wilt hebben!
Voor beweging is het extra belangrijk dat je scherp stelt. De beweging is vaak lastig te traceren voor een mobiel waardoor de foto regelmatig onscherp zal zijn. En dat is natuurlijk zonde: zeker als het grotendeels voorkomen kan worden. Door de mobiel mee te bewegen in de richting van het object neem je al veel beweging weg. Als je tijdens deze beweging scherp stelt en daarna gelijk een foto neemt krijg je het best mogelijke resultaat. Dit klinkt allemaal erg lastig en vergt ook zeker wel wat oefening, maar naarmate je het doorhebt zul je het niet snel meer vergeten. Dan kun jij ook prachtig fotograferen met je smartphone: zelfs als het een bewegend beeld is!
Een mobiel heeft oog voor detail
Als een smartphone ergens goed in is, is het wel detail foto’s. Je kunt ontzettend dichtbij komen en nog steeds een scherpe foto maken terwijl je hier voor een normale camera een dure lens voor aan moet schaffen of een omgekeerde lens. Door een mobiel te gebruiken kun je van dichtbij een foto nemen zonder in te zoomen. Een goede tip dus om eens uit te proberen!
Uiteraard is het nog steeds wel belangrijk om scherp te stellen voordat je de foto echt gaat maken. Of je nu in de natuur kleine beesten gaat fotograferen of de draden en kleuren van een stukje stof: de mobiel zal er een mooie maar vooral interessante foto van maken.
Smartphone vasthouden met twee handen
Wanneer je met een smartphone gaat fotograferen doe je dit meestal met één hand. Maar als je twee handen gebruikt heb je minder kans op beweging waardoor de foto’s scherper zijn. Door dan ook nog je armen in te trekken en tegen je borstkas te houden heb je de minste kans op bewegingen tijdens het fotograferen. Een alternatief is om op locatie je mobiel op de grond of ergens tegenaan te zetten. Zo heb je nog meer stabiliteit die je zeker tijdens het fotograferen in het donker kunt gebruiken. Zet je smartphone op een timer en de foto zal geen beweging van jouw kant bevatten.
Vind je dit alles veel te veel gedoe? Dan zijn er ook statieven te vinden speciaal voor een telefoon. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een Gimbal te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat alle beweging eruit wordt gefilterd en je je geen zorgen meer hoeft te maken over de kwaliteit van het beeld. Zeker als je ook van filmen houdt is dit de beste oplossing, maar ook voor foto’s wordt het steeds vaker gebruikt. Hier vind je de beste gimbals voor een mobiel.
Fotograferen met smartphone doe je horizontaal
Normaal gezien houd je je mobiel verticaal, in staande stand, vast. Maar voor fotograferen, video’s en het internet is het veel handiger om je mobiel horizontaal vast te houden. Er zijn hier verschillende redenen voor. Allereerst spreekt een horizontale foto meestal meer dan een verticale foto. Tenzij je een hoog gebouw of een boom fotografeert is er niet veel bijzonders aan de bovenkant en onderkant van een foto. Het verhaal speelt zich meestal rondom het onderwerp af. Door de foto liggend te nemen krijg je het verhaal om het onderwerp heen er ook op. En dit creëert meer interesse.
Een andere reden is dat foto’s vaak voor het internet gebruikt worden. Doordat een beeldscherm van een computer horizontaal is en het internet ook volledig hierop ingesteld is, zullen er sneller horizontale foto’s zichtbaar zijn dan verticale.
Op social media vult een liggende foto het gehele beeld terwijl een staande foto maar de helft van het scherm vult. En dat is natuurlijk zonde. Uiteraard zijn er wel uitzonderingen op de regel. Maar over het algemeen kun je beter horizontale foto’s nemen, deze kun je altijd achteraf nog croppen naar de verticale stand.
Bewerk je foto’s op je mobiel
Als je een foto maakt met een mobiel zul je het waarschijnlijk niet bewerken op je computer. Maar een paar bewerkingen kunnen een foto al wel een stuk mooier maken. Er zijn bewerkingsprogramma’s te vinden die zowel gratis als betaald je foto op mobiel kunnen bewerken. Door dit te gebruiken voor belichting en kleurinstellingen springen jouw foto’s er gelijk al uit. Daarnaast is het mogelijk om een effect eroverheen te gooien om het daarna gelijk te delen op een social media platform.
Hoewel een effect er mooi uit kan zien is het beter om hier niet teveel gebruik van te maken. Een foto op zich is meestal al prachtig en een effect kan het geheel juist lelijker maken. Met een paar kleine bewerkingen krijg je met een mobiel dan ook meestal mooiere resultaten dan met grote bewerkingen. De foto’s zijn namelijk niet in RAW geschoten waardoor er al snel kwaliteit van de foto verloren gaat. Een goede bewerkingssoftware voor de mobiel is Snapseed of VSCO. Beide zijn gratis en kunnen alles doen wat nodig is. Wanneer je wat meer met fotografie doet is de mobiele versie van Photoshop Lightroom een echte aanrader. Dit is volledig gratis en levert je flink wat extra opties en kwaliteit op. Het programma kan wel wat lastiger zijn maar dit is het uiteindelijk meer dan waard.
Handige accessoires fotograferen met smartphone
Naast de apps om de foto’s te bewerken zijn er verschillende accessoires die het fotograferen met een smartphone leuker maken. Ze kunnen je helpen om een mooiere foto te krijgen maar voor de meeste mensen zal het overbodige luxe zijn. Toch beschrijven we een aantal van de mogelijkheden voor de mensen die hierin geïnteresseerd zijn.
Als eerste heb je de voorzetlenzen. Dit zijn lenzen die je voor de camera van je mobiele telefoon zet. Hierdoor kun je bijvoorbeeld betere macro foto’s maken dan wanneer je alleen de camera gebruikt. Door het extra glas voor je mobiel te zetten kun je meer inzoomen zonder kwaliteit te verliezen. Naast de voorzetlenzen zijn er ook vele statieven en stabilizers te koop. Een statief is echt voor wanneer je de camera stil wil zetten op een positie. Maar wanneer je lopend wil filmen en fotograferen, dan komt de stabilizer om de hoek kijken.
Een selfie stick is een verlenging van je arm en maakt het mogelijk om, zoals de naam al zegt, selfies te maken. Met nog wat videolampen maak je je hele collectie smartphone accessoires weer compleet. Deze zijn vooral handig om te gebruiken in donkere situaties. Zo zijn ze een goede vervanging van de flitser tijdens het fotograferen met je smartphone.
Nieuwsgierig wat alle mogelijkheden zijn op het gebied van accessoires? Bekijk dan hier de hele lijst met mogelijkheden.
Professionele tips smartphone fotografie
Klaar om nog wat extra tips mee te nemen voordat je weer op pad gaat? Dan zijn de volgende handige weetjes vast nog een mooie toevoeging. Wanneer je oordopjes met een volumeknop hebt kun je deze op een smartphone gebruiken als sluiterknop. Net als de volumeknop op je mobiel maak je ook met deze knop een foto. Erg handig aangezien je dan je camera ergens kan neerzetten en zonder de mobiel aan te raken een foto kan nemen. Hierdoor zal er helemaal geen beweging plaatsvinden.
Is het een zonnige dag en wil je een foto maken tegen de zon in? Dan kun je je zonnebril voor de camera houden. Als je de zonnebril rand zichtbaar houdt krijg je een leuk effect, maar het is ook prima om dit buiten beeld te houden. Zo creëer je een filter die de afbeelding uniek maakt. Ook kun je spullen voor je mobiel houden waar je doorheen fotografeert. Denk hier bijvoorbeeld aan bladzijdes van een boek of een lege fles. Hierdoor zet je het object wat je fotografeert in een frame waardoor de interesse hier meer naartoe getrokken wordt.
Op sommige smartphones zie je na het scherpstellen rechts of onderaan een gloeilamp op een lijn staan. Als je deze naar links beweegt zal de foto donkerder worden en naar rechts lichter. Dit zijn de belichting instellingen van de mobiel en kunnen in een aantal situaties erg handig zijn. Als je tegen de zon in fotografeert is de foto eigenlijk altijd overbelicht. Door deze instelling aan te passen zorg je dat het geheel donkerder wordt waardoor je een prachtige zonsondergang kunt creëren. Een handige tip dus om mee te nemen als je de overige tips al beheerst.
Maak gebruik van de Manual/ Pro modus
Net zoals je met de camera verschillende instellingen kunt instellen, is dit bij een mobiel ook in bepaalde maten mogelijk. Zo kun je de ISO instellen en bij sommige smartphones zelfs de diafragma. Aangezien dit bij elke telefoon anders is kunnen we hier niet veel over delen. Het is dan ook beter dat je de instellingen lekker uitprobeert en kijkt wat het met de foto doet. Als je doorhebt hoe alles werkt zal dit zeker een positief effect hebben op je foto’s. Voornamelijk omdat je de controle van alle omstandigheden dan zelf in handen hebt in plaats van dat je vertrouwt op de automatische stand.
Conclusie fotograferen met je smartphone
Fotograferen met je smartphone is niet lastig maar je kunt de kwaliteit van je foto’s wel op een makkelijke manier verbeteren. Door goed op te letten en om je heen te kijken vind je de mooiste spots om een foto van te maken. En door de technieken die we in dit artikel hebben beschreven toe te passen wordt deze afbeelding alleen nog maar mooier. Heb je zelf ook een goede tip die wij nog gemist hebben? Laat het dan aan ons weten zodat andere mensen er ook nog wat aan hebben. Zo helpen we elkaar weer verder op weg met fotograferen met je smartphone.