Camera en lenzen verzekeren

Fotografie is voor veel mensen een dure hobby. Vandaar dat veel mensen ook nadenken over het verzekeren van camera en lenzen. Maar is een camera verzekering of apparatuurverzekering wel nodig? Er zijn vele manieren om je apparatuur goed te beschermen. Welke dit zijn en wat het handigste is leggen we hieronder graag aan je uit.

Valt jouw camera onder inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering voor je huis is niet verplicht. Toch hebben veel mensen deze wel standaard afgesloten. Het voordeel van deze verzekering is dat apparatuur die thuis ligt gewoon verzekerd is tegen waterschade, brand en inbraak. Zo geldt dit ook voor je camera apparatuur die meestal onder het kopje kostbaarheden valt.

actie

Het nadeel aan deze optie ten opzichte van een echte camera verzekering is wel dat meestal maar een klein deel van het gehele bedrag verzekerd is. Daarnaast zul je zelf eerst een eigen risico moeten betalen. Je kunt meestal bij je eigen verzekering wel een aanvullende dekking afsluiten, uiteraard betaal je hier dan ook voor. Controleer van te voren hoeveel jouw inboedelverzekering dekt en kijk daarna of het het waard is om de verzekering van je camera en apparatuur omhoog te schroeven.

Camera verzekeren met een reisverzekering

Bij een reisverzekering heb je de mogelijkheid om een keuze te maken tussen een doorlopende of eenmalige reisverzekering. Deze verzekeringen zijn gemaakt voor als jij op vakantie gaat, weg van huis. Doe je veel aan reisfotografie en ben je daardoor veel van huis? Dan is het uiteraard logisch om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Toch heeft het verzekeren van je apparatuur via deze optie ook wat nadelen. De vergoedingen staan meestal niet heel hoog. Lees dus goed de polissen door en maak een inventaris van al jouw apparatuur. Vergeet vooral de tas, lenzen, opladers en accu’s niet mee te rekenen.

Cameranu - Algemeen

Camera verzekerenGa je een dag op stap en wil je liever je camera in de caravan, auto of het hotel achterlaten? Doe dat dan niet want diefstal is op deze manier meestal niet gedekt. Het zou natuurlijk zonde zijn als je dan toch al je apparatuur kwijtraakt en ondanks het betalen voor een verzekering je hier niets van terugziet.

Voorkom problemen en controleer altijd deze gegevens

Welke verzekering je ook kiest: het is altijd opletten geblazen. Dit is geen liefdadigheidsmaatschappij: zij verdienen aan het verzekeren van jouw apparatuur. Elk bedrijf heeft andere voorwaarden die mogelijk bij jou van invloed zijn. Je kunt een aantal punten controleren om teleurstellingen te voorkomen.

Verzekeringspunten camera verzekering:

  • Hoe hoog is het eigen risico? Wanneer het eigen risico bijna hoger is dan jouw apparatuur heeft het weinig zin om je camera te verzekeren.
  • Ben je alleen in Nederland gedekt of ook in Europa/ wereldwijd? Vanzelfsprekend is dat jouw land wel gedekt moet zijn. Toch wordt deze controle vaak vergeten.
  • Welk bedrag is verzekerd? Wil je 5000 euro aan camera apparatuur verzekeren? Dan zul je een hoger bedrag moeten hebben dan een 1000 euro camera.
  • Is de vergoeding de dagwaarde of nieuwprijs? Meestal wordt de dagwaarde vergoed. Hierdoor ontvang je altijd minder dan je betaalt hebt waardoor het lastig is om een nieuwer model aan te schaffen.
  • Geldt de verzekering ook voor tweedehandsapparatuur? Wanneer je jouw tweedehandscamera en apparatuur ook mee wilt verzekeren zul je waarschijnlijk deze optie aan moeten zetten. Dit wordt namelijk meestal niet standaard vergoed.

Lees de polissen goed door en kijk of jij al in één van de verzekeringen past. Zo niet: kijk dan naar de mooiste oplossingen waar je niet alleen met fotograferen profijt van hebt.

Bewaar je bon of factuur goed voor camera verzekering!

Zonder bon of factuur kun je bij een verzekering meestal geen geld terug ontvangen. Zorg dus altijd dat je deze goed bewaart. Ook is het verstandig om ergens in een gratis cloud je gegevens op te slaan. Mocht er brand uitbreken of mocht je in het buitenland alles kwijtraken dan kun je er altijd bij en het met de politie en verzekering afhandelen.

Wordt er iets in het buitenland gestolen? Zorg dan dat je in ieder geval een verklaring van de politie hebt van aangifte. Zonder deze gegevens zul je ook geen vergoeding krijgen. Lees goed door wat voor jouw verzekering de regels zijn zodat je voorbereid bent wanneer er wel iets aan de hand is.

Verzekering van kostbaarheden

Zodra je je camera mee naar buiten neemt vervalt de inboedelverzekering eigenlijk altijd. Deze verzekering is echt voor alles wat je in je huis of tuin hebt staan. Gelukkig kun je deze dekking wel uitbreiden met een kostbaarhedenverzekering. Hiermee verzeker je alles wat jij buiten huis meeneemt en de verzekering onder kostbaarheden verstaat. Zo is verlies, diefstal en schade door vallen of omstoten ook gedekt. Niet alleen je camera attributen zijn dus gedekt maar ook je laptop voor fotobewerking of andere producten die je regelmatig mee uit huis neemt.

Camera verzekeringGa je naar het buitenland? Dan is de dekking er meestal niet meer. Hiervoor kun je dus beter een reisverzekering afnemen. Het nadeel van een kostbaarhedenverzekering is wel dat ook hier weer een eigen risico aan vastzit. Controleer dus goed of dit eigen risico met de kosten die je betaalt jouw zekerder maken of dat je beter een spaarpotje apart kunt houden voor het geval dat het wel mis gaat.

Apparatuurverzekering speciaal voor (semi) professionele fotografen

Wanneer je regelmatig betaald wordt voor het fotograferen van mensen of objecten dan zijn veel verzekeringen niet meer van toepassing. Dit wordt namelijk als zakelijk gezien en een inboedelverzekering dekt dit niet. Wanneer je zakelijk foto’s schiet kun je het beste voor een apparatuurverzekering gaan. Deze dekt het zakelijk gebruik voor binnen, buiten en het buitenland. Wanneer je deze verzekering afsluit heb je verschillende mogelijkheden en opties. Welke het beste bij jou past is afhankelijk van wat voor opdrachten je aanneemt.

Toch wordt het ook bij professionele fotografen steeds minder populair om hun camera te verzekeren. Dit komt voornamelijk doordat de kosten erg hoog zijn en het risico erg laag. Kun je het niet veroorloven om een nieuwe camera te kopen als de huidige stuk gaat? Dan kun je beter voor een verzekering gaan aangezien het risico met opdrachten erg hoog is. Heb je altijd een budget en durf je het risico wel te nemen? Dan hoef je geen verzekering af te sluiten. Het risico dat er echt iets gebeurt is namelijk zeer klein. En mocht iemand anders jouw camera beschadigen kun je ook nog via zijn of haar verzekering geld terugkrijgen. Het incassobedrag van een apparatuurverzekering is meestal te hoog om het qua kosten terug te verdienen.Apparatuurverzekering

Een speciale camera verzekering

Op dit moment zie je ook steeds meer camera verzekeringen verschijnen. Dit zijn eigenlijk gewoon apparatuurverzekeringen met de extra focus op de camera. Ook bij deze opties is het verstandig om goed de gegevens door te nemen voordat je met een instantie in zee gaat.

Wij hopen dat je door de bovenstaande informatie een beter beeld hebt gekregen van de mogelijkheden. Of je nu wel of niet een verzekering afneemt, doe hetgeen wat goed bij je voelt. Let vooral erop dat je niet teveel betaald voor het kleine risico. Je kunt ook je lens en camera beter beschermen in plaats van een camera verzekering te nemen.

Vorig artikelHoe blijf je geïnspireerd?
Volgend artikelMelkweg fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in