Geheugenkaart problemen voorkomen

Het ergste wat je als amateur of professionele fotograaf kan overkomen is een geheugenkaart die problemen heeft. Je bent net klaar met een shoot, laad je foto’s in en komt erachter dat de helft niet op de juiste manier ingeladen kan worden. Een duidelijk geval van een geheugenkaart die kapot is. Hoewel deze kaarten steeds beter worden kan het altijd voorkomen dat er een aantal foto’s op het kaartje niet goed gelezen kunnen worden. Om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Met deze acht tips kun je de lengte en houdbaarheid van het kaartje verlengen en de grootste geheugenkaart problemen voorkomen.

Wat is een geheugenkaart?

Als fotograaf weet je waarschijnlijk al wat af van wat een geheugenkaart is. Maar toch is het goed om dit nog even duidelijk uit te leggen. Een geheugenkaart is een opslagaccessoire waar beeld of video die jij maakt op wordt geslagen. Het heeft een rechthoekige of vierkante vorm en je stopt het in een camera, een card reader of in een laptop/computer. De camera of computer leest hierna het beeldbestand uit waardoor je foto zichtbaar wordt. Dit gebeurt niet meer zoals vroeger met een negatief maar met levende kleuren die weergegeven worden door codes. Zodra de foto is gemaakt kun je de geheugenkaart uit de camera verwijderen om je foto in te lezen op je computer.

Geheugenkaart problemen voorkomen

Geheugenkaarten worden in vele soorten en maten gemaakt. De ene is ontzettend goedkoop terwijl de andere weer ontzettend duur is. Dit heeft alles te maken met de verschillende behoeftes en waarvoor je het gebruikt. Zo heb je wanneer je gaat filmen een andere kaart nodig dan wanneer je alleen maar foto’s schiet. Helaas zijn niet alle merken even goed en wordt er ook veel rotzooi verkocht.

Het is altijd beter om iets meer geld neer te leggen voor een goede kaart dan meerdere slechte kaarten aan te schaffen. Hiermee voorkom je al veel problemen. Geheugenkaarten zijn een prachtig stuk technologie die ons als fotografen het leven een stuk makkelijker maakt. Wel hebben ze enige zorg nodig om goed te functioneren en problemen in de toekomst te voorkomen.

Welke kaarten kun je het beste kopen?

De meeste mensen kopen goedkope kaarten. Hier is op zich niks mee maar verwacht dan wel dat ze niet heel lang meegaan of problemen zullen geven. Om dit te voorkomen kun je het beste gewoon gelijk kwaliteitskaarten kopen. Deze zijn wel ietsje duurder maar uiteindelijk zal het je veel meer opleveren. Het beste merk voor de amateur fotograaf is SanDisk. Ben jij een professionele fotograaf? Dan kun je tussen SanDisk en Lexar kiezen. Ook van deze twee merken is niet elk geheugenkaartje even goed maar de kwaliteit is altijd beter dan andere kaartjes.

De beste geheugenkaartjes die je kunt kopen zijn de Sandisk geheugenkaarten. De Extreme varianten zijn net iets langzamer dan de Pro varianten. Toch zijn ze beide geschikt voor een normale fotograaf en zijn hiermee geheugenkaart problemen veel minder snel aan de orde. Wanneer je een professional bent is het verstandiger om de Pro variant te kiezen aangezien de lees- en schrijfsnelheid dan net wat sneller is waardoor je sneller achter elkaar foto’s kunt schieten.

Gebruik een goede kaartlezer

Net zoals er verschillende soorten geheugenkaarten zijn, zijn er ook verschillende kaartlezers. Elk van zijn eigen kwaliteit en de daarbij behorende prijs. Het enige probleem is dat veel van deze kaartlezers niet altijd even goed functioneren waardoor er problemen kunnen ontstaan in het kaartje. Om dit te voorkomen is het beter om net iets meer geld uit te geven en een goede aan te schaffen. Hier bespaar je in de toekomst veel geld en tijd mee.

Een kaartlezer is een apparaat die de gegevens van een geheugenkaart naar de computer over brengt. Wanneer je een goede kaartlezer hebt kun je de foto’s snel naar je computer verplaatsen, met een iets goedkopere versie duurt dit uiteraard iets langer. Veel computers en laptops hebben ook een kaartlezer al standaard ingebouwd. Toch is het wel aan te raden om een betere kaartlezer te kopen. Dit is namelijk een stuk beter voor de houdbaarheid van je geheugenkaartjes.

Gebruik een goede kaartlezer

De beste kaartlezers voor fotografie

Een goede kaartlezer leest de SD-kaart zo snel mogelijk uit zodat je direct aan de slag kan met het bewerken van je foto’s. Toch moet het ook stevig zijn en niet teveel kleine onderdelen. Vaak merk je dat een kaartlezer het even doet en daarna alweer de prullenbak ingegooid kan worden. Een goed overzicht van kaartlezers die aangeraden worden vind je hier. Door één van deze varianten te gebruiken voorkom je ook geheugenkaart problemen. Het kost misschien wel wat meer dan een kaartlezer die je uit China importeert maar uiteindelijk scheelt het je dataverlies en schade aan de data op je kaarten.

Geheugenkaarten veilig verwijderen

Net zoals je een USB-stick veilig verwijdert van de computer, is het ook nodig om een geheugenkaart veilig te verwijderen. Op deze manier voorkom je dat er schade wordt aangebracht en er corrupte onderdelen ontstaan. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat er gegevens beschadigen of dat je een kaartfout krijgt die niet op te lossen is. Het voorkomen hiervan is altijd beter dan het te genezen. Vandaar dat het beter is om de hardware veilig te verwijderen. Dit kan gewoon op dezelfde manier als je een USB-stick verwijderd. Hierbij is het ook handig om het artikel over camera vasthouden te lezen. Samen met deze tips kun je je camera nog beter beschermen tegen schade.

Maak het kaartje niet helemaal vol

Het klinkt misschien raar maar toch is het verstandig om het kaartje niet helemaal te vullen. Want net als een harde schijf op je computer of je telefoon die langzaamaan vol raken zul je merken dat het inladen langzamer wordt. Het heeft namelijk geen ruimte meer om alles weg te schrijven. Door iets eerder te stoppen en een nieuw kaartje te pakken kun je voorkomen dat er problemen ontstaan met het wegschrijven van een afbeelding. Daarnaast weet je zeker dat je de snelheid hebt om elke foto te nemen die je wilt nemen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om grotere geheugenkaartjes te kopen zodat je alsnog gewoon door kunt blijven schieten. Houd wel altijd een reservekaart bij de hand. Zodra de kaart voor 85 tot 90% vol is, is het tijd om deze te vervangen.

Geheugenkaart problemen voorkomen: zet camera uit

Een andere manier om problemen te voorkomen begint al in de camera. Vaak halen we de geheugenkaart al uit de camera als hij nog aan staat. Dit is op zich geen probleem aangezien er wel een beveiliging is ingebouwd. Hierdoor hoor je ook een klik en gaat het beeld op zwart. Toch is het verwijderen van je geheugenkaart beter als de camera uit staat. Dit heeft voornamelijk te maken met het schrijfproces dat onderbroken kan worden. En zoals je vast al kan raden zal het onderbreken van het schrijfproces de afbeeldingen die het laatst hebt genomen, beschadigen.

Ook als de batterij bijna leeg is kan een foto nemen ervoor zorgen dat er een corrupt bestand op de kaart word geschreven. En een corrupt bestand kan er voor zorgen dat de geheugenkaart niet goed uitgelezen kan worden. Vandaar dat het ook belangrijk is om de batterij op tijd te vervangen zodat je deze problemen kunt vermijden.

Verwijder geen bestanden van de camera

Wanneer je een foto wilt maken met de camera, is het mogelijk om deze gelijk te verwijderen. Toch kan ook dit ervoor zorgen dat je een beschadigde afbeelding krijgt. Dit heeft voornamelijk te maken met een nummering van de bestanden. Dit is niet het enige probleem. Het kan best zijn dat je denkt dat een afbeelding niet mooi is wanneer je het op de camera bekijkt. Maar zodra je het op een computer bekijkt kan het er al heel anders uitzien. Dit is ook de reden waarom het altijd beter is om het op de computer te verwijderen en niet op de camera. Het geeft meestal een verdraaid beeld en het zou zonde zijn als je nou net een goede foto weggooit.

Het doornemen en verwijderen van afbeeldingen op een camera neemt daarnaast ook ontzettend veel tijd in. Op de computer is dit zo gebeurd en hoef je niet veel moeite te doen om de details goed te bekijken. Wacht dus gewoon totdat het geüpload is en ga daarna pas stappen ondernemen in de selectie.

Geheugenkaartproblemen voorkomen verwijder geen bestanden van de camera

Formatteer de geheugenkaart

Elke keer wanneer je op pad gaat en je van de vorige shoot al een back-up hebt gemaakt is het belangrijk dat je de geheugenkaart formatteert. Zo maak je het klaar om nieuwe gegevens te ontvangen en te lezen. Je doet dit niet op de computer maar in de camera waar je de kaart in gaat gebruiken. De optie om dit te doen staat in het menu. Let er alleen wel op dat je 100% zeker bent dat er een back-up is gemaakt. Met deze optie ben je namelijk alles wat op het kaartje staat kwijt.

Met het formatteren zet je de geheugenkaart in het juiste formaat dat geschikt is voor foto’s. Door dit te doen verklein je de kans dat nieuwe afbeeldingen met oude afbeeldingen worden verward. Daarnaast zullen deze twee ook niet door elkaar heen staan en blijft je kaartje beter bestand tegen fouten. Zo weet je zeker dat je de meeste geheugenkaart problemen kunt voorkomen.

Formatteer ook wanneer je het gebruikt in een ander apparaat

Stop nooit je kaartje van het ene apparaat naar het andere apparaat zonder het te formatteren. Dit brengt namelijk alleen maar problemen met zich mee. Dus heb je twee verschillende camera’s of twee dezelfde types? Zorg dan dat elke een ander kaartje heeft dat elke keer opnieuw wordt geformatteerd. Doe je dit niet? Dan riskeer je compatibiliteitsproblemen die de gegevens op de gehele kaart kunnen beschadigen. Hetzelfde geld wanneer je tussen een Wndows of Mac computer aan het switchen bent. Je zorgt dat je de data overzet en formatteert daarna je kaart weer voor gebruik. Het risico is te groot terwijl een extra geheugenkaart niet zo duur is. Ga dus veilig aan de slag en voorkom grove fouten die ervoor zorgen dat jouw foto’s achteraf mislukt zijn.

Formatteer de geheugenkaart

Conclusie voorkomen van geheugenkaart problemen

Geheugenkaart problemen voorkomen hoeft niet moeilijk te zijn. Gelukkig komen de problemen niet vaak voor maar als ze voor komen is het vaak wel ernstig. Door deze bovenstaande tips te volgen kun je de gevaren minimaliseren. Let erop hoe je de kaarten formatteert en verwijdert. Gebruik daarnaast altijd kwaliteitsproducten, zeker als je professioneel bezig bent. Heb jij nog andere tips voor het voorkomen van geheugenkaartproblemen? Laat het ons weten en wie weet helpt het anderen ook om nare situaties tegen te gaan.

Vorig artikel100 fotografie ideeën voor inspiratie
Volgend artikel5 tips voor betere winterlandschap fotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in