Betekenis van de kleur geel

De kleur geel is de meest zichtbare kleur in het kleurenspectrum. Dit maakt ook dat het erg opvalt en hierbij ook gemengde gevoelens met zich meebrengt. Het trekt echt je aandacht, veel meer dan andere kleuren zullen doen. En dat is ook niet zo gek, aangezien het in de subtractieve kleursysteem een primaire kleur is. In dit artikel gaan we kijken naar de betekenis van de kleur geel en alle associaties die hierbij betrokken zijn. Dit is een onderdeel van het grotere artikel over de betekenis van kleuren. Mocht je dit artikel interessant vinden kun je hier nog veel meer informatie hierover terug vinden.

Betekenis kleur geel

Geel is de kleur die het meeste opvalt van alle kleuren. En of je het nu haat of liefhebt: het effect is hoe dan ook zichtbaar. Het wordt vaak geassocieerd met geluk, optimisme en creativiteit. Het is de kleur van de zon en de lente. Je ziet het vooral terug in de bloemen zoals de zonnebloemen en narcissen. Maar ook citroenen, bijen en kanaries hebben deze kleur. Allemaal onderwerpen die de zomer tegemoet komen. Uiteraard heeft deze kleur ook wat negatieve tinten. Vaak wordt het gekoppeld aan egoïsme, verraad en lafheid. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het kijken naar de kleur geel ervoor zorgt dat je voorzichtiger wordt.

Net als de kleur oranje straalt ook geel een gevoel van warmte uit. Je voelt je welkom en blij en vaak komt de hoop ook terug. Je krijgt energie, vreugde en positiviteit terwijl het tegelijk ook bedrog, ziekte en jaloersheid opwekt. Door te kijken naar deze kleur word je zowel fysiek als mentaal wat actiever. Het lijkt dus niet alleen alsof je meer energie krijgt, het is daadwerkelijk ook hetgeen wat er in jouw lichaam gebeurt. Het activeert het geheugen en zet je aan om met anderen te communiceren.

betekenis kleur geel

Welke kleur past bij geel?

Doordat geel heel fel en aanwezig is, zijn er genoeg kleurencombinaties te maken. Het enige waar je wel op moet letten is dat het geheel niet teveel wordt. Als eerste kun je kijken naar de complementaire kleuren en dat is de kleur paars. Deze staan recht tegenover elkaar en zullen elkaar dus aanvullen. Wel is het belangrijk dat je het één een stuk minder toevoegt dan het ander om zo een goede combinatie te krijgen. Ook de kleuren grijs, bruin, blauw en groen combineren goed. Voornamelijk de donkere tinten hiervan geven de rust waardoor het meer een geheel wordt. Uiteraard kun je ook met felle kleuren werken. Denk hier bijvoorbeeld aan roze en felgroen. Dit zijn kleuren die ook veel opvallen en hierdoor goed samengaan met het opvallende geel. Uiteraard kun je het effect ook dimmen door de kleur zwart toe te voegen. Hiermee gebruik je het meer voor de details en probeer je de rest van het beeld te dimmen.

kleur geel

Interieur en kleding

Uit onderzoek is gebleken dat de kleur geel in een huis zowel een negatief als positief effect kan hebben. Met een paar accenten wordt je vrolijker en krijg je meer energie, maar zodra je teveel toevoegt zal het al snel naar negatief omslaan. Zo is er bewijs dat baby’s in een ruimte waar een muur geel is geverfd vaker huilen dan waar dit niet zo is. Wanneer je teveel van deze kleur hebt is het lastiger om opdrachten af te maken terwijl te weinig ervoor zorgt dat je je onzeker gaat voelen. Geel is dus een kleur van de extremen waar je ontzettend voorzichtig mee moet zijn. Toch kan het voor de kleine details wel iets toevoegen aan het geheel. Bij het dragen van kleding werkt het over het algemeen precies hetzelfde, al zul je hier sneller merken dat je ook met teveel geel weg kan komen.

Bij het dragen van gele kleding val je meer op dan anderen. Gelukkig kun je dit wel compenseren door andere kleurencombinaties aan te trekken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een lichtere tint aan te doen die meer naar het wit neigt. Zo voorkom je dat je teveel opvalt en heb je nog steeds een vrolijke, energieke kleur aan. Qua kleding kan je dezelfde kleurencombinaties combineren als hierboven beschreven. Wel is het verstandig om dan naar je eigen huidskleur te kijken om te zien welke combinaties goed passen.

Betekenis kleur geel in marketing

De kleur geel wordt ontzettend veel gebruikt, eigenlijk te veel. En dat is ook de reden waarom veel mensen een afkeer tegen de kleur beginnen te krijgen. In de marketing wordt het continue volop gebruikt om de aandacht te krijgen. Om zo mensen over te halen om producten te kopen. Vooral bij kinderproducten zie je het eigenlijk altijd wel terug. Dit komt doordat het een kleur is die kinderen goed oppakken. Door teveel geel te gebruiken verlies je de focus en bereik je het negatieve van hetgeen wat je wil. Bij marketing en fotografie is het dus beter om niet al teveel van deze kleur zichtbaar te hebben. Een beetje kan al overheersend zijn en de andere kleuren teniet doen.

Deze kleur is overigens ook erg slecht te lezen. Het is dus beter om een lettertype wit te maken dan een gele tint hieraan toe te voegen. Het werkt vermoeiend omdat er zoveel licht gereflecteerd wordt. Teveel geel op het scherm kan zelfs ervoor zorgen dat je het beeld even niet meer ziet en dat zou natuurlijk zonde zijn van het doel dat je wil bereiken. In het logo design zie je de kleur overigens wel veel terug komen. Denk hier aan de grote M van de McDonald’s, Ikea, Lays en DHL. Vooral bij eten en vakanties wordt het ingezet om zo die zomerse sfeer mee te geven.

Gele citroen

Andere landen en culturen

Vaak zie je dat andere culturen of landen een andere betekenis geven aan een kleur. En dat is ook bij geel veel het geval. Zo zie je in de Westerse culturen de vreugde, energie en blijdschap terug. Terwijl het in de Oosterse landen ook gebruikt wordt om rouw aan te geven. In China wordt het voornamelijk gekoppeld aan het keizerschap. Dit heeft ook met de geschiedenis te maken die dit met zich mee draagt. Ook in de middeleeuwen zag je een verschil met het nu. Hier bracht het vooral haat en vijandigheid naar voren. In de Christelijke cultuur is dit ook weer heel anders. Hier gaat het terug naar het licht en de pasen. En ook dit zie je weer veel terug in de winkels tijdens de paasweken.

Conclusie

Met de kleur geel kan je qua betekenis alle kanten op. Het hangt er net vanaf wat je ermee doet en vooral hoeveel je het toevoegt. Zowel teveel als te weinig kan een negatief en positief effect hebben. Toch is de betekenis van deze kleur best wel duidelijk en zal het waarschijnlijk ook al snel opvallen.

Vorig artikelDiafragmaprioriteit: de aperture priority mode
Volgend artikelWat is focus breathing?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in