Wat is een AI camera?

Kunstmatige intelligentie, oftewel AI (artificial intelligence), is iets waar de wetenschap continue mee bezig is. Je ziet het bij robots die automatisch verschillende taken oppakken en in films waar men automatisch nieuwe dingen leert op basis van bepaalde codes. Door de jaren heen merken we dat ook camera’s steeds meer intelligentie krijgen. Maar wat is AI eigenlijk? En is het verstandig om deze nieuwe techniek in een camera te kopen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

Wat is AI?

Kunstmatige intelligentie is een techniek waarbij computerprogramma’s gebruikmaken van machine learning. Hierbij leren ze automatisch nieuwe technieken aan om zo beter hun werk te doen. Nu zijn we bij camera’s nog niet zover dat de camera de beste foto kan maken in elke omgeving. Maar ook dit wordt wel steeds meer ontwikkeld. De Term AI camera beschrijft voornamelijk het verwerken van de gegevens die de camera voor zich ziet. Op basis van dat wat de camera zelf door de lens ziet maakt het een aantal beslissingen om zo de beste instellingen te selecteren voor deze fotolocatie. Dit is een complex systeem waar allemaal algoritmen aan te pas komen. Zo kan een kleine schaduw links in de hoek een heel ander resultaat geven dan wanneer dit er niet is.

Kunstmatige intelligentie in camera

Wat doet kunstmatige intelligentie in een camera?

In het kort probeert een camera met AI dus de intelligentie van de mens na te doen. Er worden verbanden gelegd en patronen gezocht om zo uit te zoeken wat in een bepaalde situatie het beste is om toe te passen. Dit is niet alleen op het gebied van het kiezen van de juiste ISO, sluitertijd en diafragma. Maar ook het bepalen van de mooiste compositie en de juiste hoogte kunnen technieken zijn die je de komende tijd steeds meer tegen komt. Erg bijzonder dus, al zal de menselijke hand voorlopig nog wel zijn werk moeten doen. Zeker als het vanuit pure hobby is blijft het leuker om hiermee te werken.

Functies van AI camera’s

Om iets duidelijker te maken wat nu precies de AI in camera’s is, gaan we even kijken naar wat voorbeelden die nu al in camera’s zitten. Deze techniek gaat ontzettend snel dus er vinden ook veel veranderingen plaats. Maar de basis blijft altijd hetzelfde. Hieronder zie je een aantal van de AI functies die jij waarschijnlijk al op de camera hebt.

Gezichtsherkenning

Eén van de bekendste AI technieken is gezichtsherkenning. De software in de camera stelt hiermee scherp op het gezicht dat in het camerabeeld zichtbaar is. Het bepaalt de brandpuntsafstand en zorgt hiermee dat het geheel scherp wordt. Dit wordt voornamelijk gedaan door de verschillende kleuren en tinten van de huid te zoeken. Dit in combinatie met lijnen en patronen zorgt ervoor dat de camera relatief snel en goed een gezicht in een foto kan vinden.

Zodra de camera een gezicht heeft gevonden stelt het hierop scherp. Dit is niet het enige wat het doet, want wanneer je in portretmodus fotografeert, zorgt het er ook voor dat de achtergrond wazig wordt. Hiermee creëert men een ondiepe scherptediepte die ervoor zorgt dat het onderwerp nog meer naar voren komt. Deze techniek vind je op de iets duurdere camera’s. Daarnaast vind je ze ook terug op de meeste smartphones.

AI Camera

Herkennen van onderwerpen

Iets wat nog niet zo bekend is, is het herkennen van onderwerpen door AI. Zo zijn er camera’s die verschillende dieren gezichten herkennen en vanuit hier de juiste instellingen instellen. Daarnaast merk je misschien ook wel dat kaarslicht de foto-instellingen veranderen en sommige camera’s al weten wanneer je buiten of binnen bent. Zelfs als het nacht of licht is weten ze dit en stellen ze zich hierop aan. En dit zal de komende jaren alleen maar uitgebreid worden. Zo kun je denken aan herkenning van beweging en reflecties om hier ook het optimale resultaat uit te halen.

Rode ogen

Een techniek die je mogelijk al van vroeger kent, is de rode ogen herkenning. Zowel in de camera als in bewerkingsprogramma’s wordt AI-technologie toegepast om de rode ogen te ontdekken. Door deze kunstmatige intelligentie heen zorgt de camera of het programma ervoor dat de ogen die rood zijn vervangen worden door grijze ogen. Hierdoor red je als het ware de foto en is het resultaat een stuk aangenamer. De huidige camera’s hebben bijna geen last meer van rode ogen. Maar het kan maar zomaar zijn dat je hier nog wel een keer tegenaan loopt. En dan is deze functie wel erg handig om gebruik van te maken.

Voor wie zijn AI camera’s?

AI in camera’s is bedoeld om fotografen te helpen met het fotograferen van onderwerpen. Het is geen vervanging van de fotograaf zelf. Maar het kan wel helpen om het onderwerp op de beste manier vast te leggen. Vooral voor beginnende fotografen kan deze techniek handig zijn. Je krijgt wat hulpmiddelen die ervoor zorgen dat jouw foto’s beter uit de verf komen. Toch zijn er ook genoeg professionals die ook deze techniek gebruiken. Het maakt het fotograferen net wat makkelijker en het voorkomt grote problemen.

Let er wel op dat AI jou niet opeens een goede fotograaf maakt. De vaardigheid van het fotograferen zul je nog steeds moeten leren om hier volop gebruik van te maken. Daarom is een fotografie cursus voor het leren van de basis van fotografie nog steeds een aanrader. Het is echt een hulpmiddel die jou op weg helpt in het fotograferen. Maar het zal voorlopig nog niet de menselijke hand en techniek vervangen. Jij zult zelf dus nog de juiste compositie moeten bedenken en ook de instellingen hieraan moeten corrigeren. Er is altijd ruimte voor aanpassingen en dat zal jouw foto ook anders maken dan die van anderen.

Conclusie

De kunstmatige intelligentie is iets wat veel mensen interesseert. Daarom wordt er ook ontzettend veel onderzoek naar gedaan. Men probeert het beste uit de camera te halen en brengt hierdoor ook deze AI-techniek met zich mee. Toch zal het niet de fotograaf vervangen. Het blijft een hulpmiddel die tot zekere zin jou als fotograaf kan verbeteren. Maar dit geldt alleen als je van deze techniek wilt leren en dit gaat uitbreiden in jouw eigen fotografietechniek.

Hoe het de komende 10 jaar de fotografiewereld gaat vervangen, is iedereen benieuwd naar. Maar ook vandaag de dag zie je nog vele fotografen met analoge camera’s op pad gaan. Daarom verwachten we ook niet dat de standaard camera’s van vandaag de dag snel zullen verdwijnen. Een mooie techniek dus die het één en ander positief kan veranderen. En waar we allemaal de mogelijkheid in hebben om van te leren.

Vorig artikelWat is focus breathing?