Beste systeemcamera 2022

De systeemcamera’s van de afgelopen jaren zijn steeds beter geworden. Zoveel beter zelfs dat ze niet meer onderdoen in vergelijking met een digitale camera of spiegelreflexcamera. Het is lichter van gewicht en kleiner wat ervoor zorgt dat je het makkelijk mee kunt nemen. Of je nou op vakantie gaat of een feest wilt vastleggen: deze type camera is van alle markten thuis. Hieronder beschrijven we de beste systeemcamera van 2022. Daarnaast geven we tips voor verschillende prijsklassen en kijken we naar de voor- en nadelen.

Overzicht top 10 beste systeemcamera’s

Doordat dit een groot artikel is, hebben we hier eerst een kort overzicht geplaatst. Sommige mensen willen gewoon weten wat de beste systeemcamera is. Deze kunnen gelijk de lijst hieronder met onze aanraders bekijken en aanschaffen. Wil je een uitgebreider overzicht en meer weten over de camera’s? Dan kun je ook naar het onderdeel wat je wil weten in het artikel gaan om hier verder over te lezen.

In een overzicht:
Beste systeemcamera overall: Sony a7R IV
De beste optie voor film en fotografie: Panasonic S1H
De beste camera voor vloggers: Fujifilm X-T4
Beste systeemcamera voor beginners: Canon EOS M50
Beste systeemcamera voor ervaren hobbyfotograaf: Fujifilm X-T30

Hieronder vind je een overzicht van de beste systeemcamera’s die nu op de markt zijn. Mocht je een budget in gedachten hebben kun je ook de systeemcamera’s tot 500 euro bekijken.

Cameranu - Algemeen
Naam SysteemcameraPrijs camera body:Meer informatie:
Sony a7R IV3500 - 4500Meer Informatie
Nikon Z72500 - 3500Meer informatie
Canon EOS R54000 - 5000Meer informatie
Sony A9 Mark II4500 - 5500Meer informatie
Canon EOS RP1000 - 1500Meer informatie
Fujifilm X-T41500 - 2000Meer informatie
Panasonic S1H3000 - 4000Meer informatie
Sony a7III1500 - 2000Meer informatie
Sony A66001000 - 1500Meer informatie
Panasonic GH51000 -1500Meer informatie

Sony A7R IV

Sony a7R IVDe beste camera op dit moment is de Sony A7R IV. Dit model heeft maar liefst 61 megapixels. Het bevat een fullframe sensor en kan 10 beelden per seconde opnemen. Het scherm is kantelbaar en het weegt 665 gram. Het realtime tracking systeem zorgt ervoor dat een gezicht of dier altijd scherp blijft voor zowel video als foto.

Met de 15 stops verbeterde dynamisch bereik en de Exmor R BSI cCmos sensor met verbeterde beeldprocessor is de kwaliteit gewoon uitmuntend: zelfs in donkere en lastige situaties. Ook voor het filmen doet hij niet onder. Met 4K kun je met deze fullframe camera filmen. Autofocuspunten zijn er ook genoeg: dit zijn er namelijk maar liefst 567. Een zeer professionele camera investering dus die nog vele jaren voor goede foto’s en video’s kan zorgen.

Lees meer over de Sony a7R IV.

Nikon Z7 systeemcamera

Nikon Z7Met een foto resolutie van maar liefst 47.7 MP is dit een professionele fullframe systeemcamera waar je U tegen kunt zeggen. Het is de grootste concurrent van de Sony A7R lV en dat is ook niet voor niks. Het kan 9 beelden per seconde opnemen en heeft een gewicht van 675 gram. Met een kantelbaar scherm kun je gemakkelijk video opnemen. Dit is mogelijk in 4K kwaliteit. Nikon heeft veel lenzen tot zijn beschikking waardoor veel mensen deze boven de andere varianten kiezen. Meer over deze prachtige camera lees je hier.

Meer info over de Nikon Z7.

Canon EOS R5

Canon EOS R5In de Canon EOS R5 review hebben we al veel over deze camera beschreven. En in veel nieuwsberichten zie je deze steeds weer naar voren komen. En dat is ook niet zo gek aangezien het de mogelijkheid heeft om maar liefst met 8K te filmen. Daarnaast kun je op 4K met 120 fps videobeelden vastleggen. De beeldkwaliteit is met 45MP ook zeker niet slecht te noemen.

Bij het fotograferen is het mogelijk om 20 frames per seconde te nemen. Genoeg om elk belangrijk moment vast te leggen. Via de in-body beeldstabilisatie hebben ze het voor elkaar gekregen om maar liefst 8 stops te winnen. Hierdoor kun je ook in donkere situaties mooie beelden vastleggen. Een goede camera dus die nog vele jaren mee zal gaan.

Bekijk alle specificaties en informatie over de Canon EOS R5.

Sony A9 Mark II

Met een resolutie van 24.2 MP en de mogelijkheid om 20 frames per seconde vast te leggen wordt dit model ook gezien als één van de toppers. En of je het nu voor sportfotografie of trouwfotografie wil gebruiken: dat maakt bij deze camera niet uit. De kwaliteit is optimaal en geschikt voor elke tak van fotografie. Met de juiste lenzen kun je hier nog jaren plezier van beleven, maar hier zit dan ook wel echt een prijskaartje aan.

Met een gewicht van 678 gram kun je het best makkelijk in de hand meenemen. Het scherm is een kantelbaar touchscreen zodat je van elke hoek makkelijk video’s en foto’s kunt maken. Met 4K videokwaliteit kun je naast het fotograferen de momenten in goede kwaliteit opnemen. Door dit met elkaar te combineren krijg je een compleet beeld van de sfeer waar jij met deze camera aanwezig was. Een goede camera dus van zeer goede kwaliteit die jou niet zomaar in de steek zal laten.

Lees meer over de Sony A9.

Canon EOS RP

Canon EOS RPDe Canon EOS RP is een fullframe systeemcamera met een 26 MP camera. Het is door zijn prijs vooral gericht op de amateur en hobbyfotografen. Maar dit model doet zeker niet onder aan andere goede camera’s. De draaibare touchscreen geeft de mogelijkheid om jouw foto’s en video’s op een makkelijke manier te bekijken. Daarnaast kun je het goed gebruiken bij het filmen van elke situatie. Dit doe je met 4K beeldkwaliteit. Qua foto’s schiet je 5 frames per seconde. Door het Dual pixel autofocussysteem stel je jouw camera snel scherp om daarna foto’s te schieten.

Met een gewicht van 440 gram is het een zeer lichte camera. Zeker in vergelijking met andere camera’s in deze lijst. Een goede aanschaf dus als je vaak lange dagen achter elkaar je camera vast moet houden. En een geschikt model voor het fotograferen en filmen van de alledaagse dingen.

Mocht je meer willen weten kun je op deze link meer lezen over deze camera.

Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 is voornamelijk populair als vlogcamera om zijn snelheid en gewicht. Met maar liefst 20 beelden per seconde kan deze APS-C sensor camera 26 MP beelden vastleggen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in 4K te filmen. Doordat de touchscreen in alle hoeken draaibaar is, is deze camera erg populair onder vloggers. En met 607 gram is het ook nog eens erg licht qua gewicht. De beeldstabilisatie biedt 6,5 stops voordeel waardoor je dus hogere instellingen kunt gebruiken bij het filmen en fotograferen. Een mooie upgrade van de Fujifilm X-T3 en zeker een goede aankoop als je één van de beste systeemcamera’s wilt bemachtigen.

Lees meer over de Fujifilm X-T4.

Panasonic S1HPanasonic S1H

Als je de beste optie zoekt voor een combinatie tussen fotografie en video dan is de Panasonic S1H voor jou! Het filmen is namelijk mogelijk met 6K kwaliteit op 24 FPS. Daarnaast kun je in 4K opnemen met 60 FPS zodat je in de nabewerking zonder kwaliteitsverlies slow motions kunt toevoegen.

Een groot probleem bij video’s maken is vaak dat de camera de hitte niet aankan waardoor het filmen na een tijdje stopt. Deze camera heeft hier geen last van aangezien het een ventilator in de camera heeft om dit probleem te voorkomen. Voor het fotograferen is deze camera uiteraard ook erg geschikt. Met een 24.2 MP sensor en 6 stops beeldstabilisatie kun je in elke situatie mooie beelden vastleggen. Vandaar dat dit ook wordt gezien als de beste camera voor het vastleggen van zowel foto’s als video’s .

Meer informatie over deze prachtige camera vind je hier.

Sony A7III

De Sony A7III is een mooie systeemcamera die de beste fotografie opties geeft terwijl je er niet duizenden euro’s voor hoeft neer te leggen. De prijsrange ligt dan ook bij de semi-professional. Met een resolutie van 24.2 MP en 10 beelden per seconde kun je alles vastleggen op goede kwaliteit. Ook bij het filmen loop je niet zo snel tegen problemen aan. De camera heeft namelijk een kantelbaar scherm en kan maar liefst 4K filmen. Door een gewicht van 650 gram is het makkelijk mee te nemen. Zelfs als je het een paar uur achter elkaar vast moet houden zul je hier, afhankelijk van je lens, niet veel van merken.

De voorganger van de Sony A7III was al erg populair. Bij de consumentenbond kwam deze zelfs als beste uit de test. Door de verbeteringen die Sony heeft toegevoegd is het geheel nog aantrekkelijker geworden. Een mooie aankoop dus die zeker al zijn geld waard is.

Lees meer over de Sony a7 III.

Systeemcamera

Sony A6600

Met een 24.2 MP sensor is de Sony Alpha A6600 systeemcamera een goede camera. Het wordt voornamelijk aangeraden als vlogcamera aangezien het een kantelbaar scherm heeft en in 4K kan filmen. In totaal heeft het de mogelijkheid om 11 beelden per seconde vast te leggen. Door de 5-assige beeldstabilisatie en de snelle autofocus weet je zeker dat je elk moment op de juiste manier vast kunt leggen. Het stelt automatisch scherp op zowel mensen als dieren en doet dat in 0,02 seconde. Ontzettend snel dus en goed voor zeker een aantal jaar filmen en fotograferen.

Meer informatie over deze systeemcamera lees je hier.

Panasonic GH5

De Panasonic GH5 is een camera die vooral om zijn levende beelden bekend staat. Het heeft een 20.3 MP MOS sensor. De camera heeft 4K video opname mogelijkheden maar ook een 6K fotomodus. Daarnaast heeft het een vijf-assige beeldstabilisatie om alle beelden goed maar vooral stabiel op te nemen. De autofocus is stabiel en snel te noemen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om twee SD kaarten in de camera te stoppen. Dit is echt een camera die zich richt op de videografen die regelmatig foto’s maken. Een goed model dus om deze twee onderdelen te combineren.

Ontdek alle specificaties en informatie over de Panasonic GH5.

Beste systeemcamera voor 500 euro

Hoewel we het niet aanraden om een systeemcamera van 500 euro te kopen hebben we wel drie goede modellen uitgekozen. Het is namelijk beter om iets meer geld uit te geven of te gaan voor een spiegelreflexcamera of digitale camera. Op deze manier krijg je meer waar voor je geld. De onderste drie modellen liggen qua prijsklasse rond de 500 euro.

actie

Sony A6000

De Sony A6000 is een geschikte camera voor de beginner. Het heeft 24,3 megapixels en Full HD aan video. Met 11 fps en maar liefst 179 scherpstelpunten gaat het scherpstellen redelijk snel. Op de achterkant heb je een scherm waar je kan zien wat je aan het fotograferen of filmen bent. Daarnaast heb je de mogelijkheid om 7 knoppen in te stellen naar eigen wens. Het scherm is helaas geen touchscreen en er wordt geen geheugenkaart meegeleverd. Wel krijg je voor deze prijs een body met een lens erbij zodat je nadat je een geheugenkaart hebt aangeschaft gelijk kunt fotograferen.

De specificaties en meer informatie over de Sony A6000 vind je hier.

Sony A6000

Panasonic G7

De Panasonic G7 wordt gezien als één van de beste camera’s voor zijn prijs. Het wordt veel gebruikt als vlog camera, maar ook goed ingezet voor het fotograferen van portretten en landschappen. Zeker met deze lens die je erbij krijgt is het zeer geschikt om met deze takken van fotografie bezig te gaan. Het voordeel aan deze camera is dat het scherm kantelbaar is. Zo kun je zonder al teveel moeite op elk moment zien wat je aan het fotograferen bent. Filmen doet het op 4K beeldkwaliteit en fotograferen gebeurt met 16 megapixels. Je kunt 7 foto’s per seconde schieten en hebt in totaal 49 scherpstelpunten. Mocht je dus foto’s willen schieten en video’s willen opnemen? Dan is dit de camera voor jou.

Ontdek hier de Panasonic G7 camera.

Canon EOS M50

Canon EOS M50De Canon EOS M50 is van een ander kaliber maar kun je zonder lens wel aanschaffen voor rond de 500 euro. Het beschikt over 4K videokwaliteit en 24,1 MP. En hoewel megapixel eigenlijk weinig zegt is dit natuurlijk wel mooi meegenomen. Door de beeldstabilisatie in de camera kun je betere foto’s maken. Dit zul je voornamelijk merken in donkere situaties.

Je kunt in totaal 10 foto’s per seconde maken en de scherpstelpunten zijn maar liefst 144 stuks. Een zeer goede camera dus voor het fotograferen, alleen zul je er wel nog een lens bij moeten kopen.

Lees meer over de Canon EOS M50.

Systeemcamera tot 1000 euro

Fujifilm X-T30

De Fujifilm X-T30 wordt gezien als de mooie middenmotor. Vandaar dat het ook wordt aangeraden voor hobbyfotografen. Met maar liefst 30 beelden per seconde is de compacte systeemcamera erg snel. Al deze foto’s maakt het ook in een hoge kwaliteit, namelijk 26.1 MP. De video’s worden opgenomen in 4K beeldkwaliteit met 30 fps. Door de kantelbare touchscreen is het mogelijk om zowel foto’s als video’s nog makkelijker te maken. Je zet gewoon het scherm aan en hoeft daardoor niet continue door de kijker heen te kijken. Al met al dus een mooie camera met een snel autofocus systeem.

Lees meer over deze mooie camera.

Wat is een systeemcamera?

Beste systeemcameraEen systeemcamera is een camera waarvan je de lenzen net zoals een spiegelreflexcamera kunt verwisselen. Maar toch wordt het gezien als een ander type waar jij uit kunt kiezen. En dat heeft alles te maken met de bouw van de camera. Een systeemcamera heeft geen spiegel maar maakt rechtstreeks een foto van hetgeen wat het ziet. Door het missen van de spiegel kunnen de producenten de camera body veel kleiner houden. Deze manier van bouwen is nog niet zo oud. De eerste systeemcamera stamt namelijk uit 2004. Dit was de Epson R-D1.

Pas in 2008 werd het bij het grote publiek bekend. Dit was ook het moment dat Panasonic en Olympus op deze manier gingen bouwen. Op dat moment was het echt nog niet zo revolutionair als het nu is. Maar de vorderingen gingen snel en vandaag de dag is het verschil tussen een digitale camera, spiegelreflex en systeemcamera bijna niet meer te zien.

Waarom moet ik dit kopen?

Een systeemcamera kies je niet zomaar. Het biedt dezelfde mogelijkheden als een spiegelreflexcamera. Toch zijn er genoeg redenen om wel en niet voor deze modellen te kiezen. Het gewicht is een stuk lichter en ook het formaat is kleiner. Voor de één is dit een voordeel en voor de ander ligt het hierdoor minder lekker in de hand. Dit is voornamelijk in een winkel uitproberen en kijken wat het beste bij jou past. Wel een groot voordeel is de snelheid van het nemen van de foto’s en de video stand. Hieronder beschrijven we een aantal van deze voor- en nadelen zodat je zelf op basis hiervan een systeemcamera kunt overwegen. Want wat voor camera je ook kiest, het is allemaal afhankelijk van wat jij ermee gaat doen, hoe het in de hand ligt en hoe goed jij bent in fotograferen.

Voordelen systeemcamera

Wanneer je een systeemcamera vergelijkt met andere mogelijkheden zijn er zowel voordelen als nadelen te vinden. De grootste voordelen beschrijven we hieronder.

Het gewicht en de grootte

Over het algemeen zijn systeemcamera’s kleiner dan DSLR camera’s. Dit is op zich logisch aangezien ze geen spiegel nodig hebben. Dit betekent dat de lens dichter tegen de sensor aankomt waardoor het gehele formaat van de camera kleiner wordt. Doordat het formaat van de systeemcamera’s kleiner is, zie je ook dat de lenzen die hierbij verkocht worden vaak kleiner zijn. Dit neemt niet weg dat je de lenzen van je DSLR niet gewoon op je systeemcamera kunt gebruiken. Maar door een kleinere grootte neemt het gewicht ook gelijk af. En dat ga je zeker voelen als je vaak een hele dag met je camera rondloopt.

Video

In tegenstelling tot een DSLR is het mogelijk om met een systeemcamera gelijk over te schakelen van video naar foto. De spiegel blokkeert namelijk niet de sensor waardoor alles gelijk vastgelegd kan worden. Zo is het bij sommige camera’s zelfs mogelijk om tijdens het filmen een foto te maken zonder dat er ook maar iets van de film onderbroken wordt. Je krijgt een continue beeld. Je ziet dus ook gelijk wat je filmt. En hoewel een DSLR hier ook steeds beter in wordt is de spiegelloze camera hier toch altijd een stuk beter in.

Sneller foto’s schieten en stiller

Welke camera je ook kiest, ze kunnen allemaal ontzettend snel foto’s schieten. Maar aangezien een spiegelloze camera niet op de spiegel hoeft te wachten kunnen ze sneller achter elkaar foto’s maken. Dit maakt gelijk ook dat ze stiller zijn dan veel DSLR camera’s. De spiegel die omhoog en naar beneden gaat maakt namelijk het meeste geluid bij het nemen van een foto. Met een professionele DSLR kun je in de instellingen wel selecteren dat je dit zo stil mogelijk wil- houden. Dit kost dan alleen wel snelheid die voor sommigen juist weer belangrijk is. Een mooi voordeel dus voor de mirrorless camera.

Goede systeemcamera

De grootste nadelen

Zodra iets een voordeel heeft, heeft het vaak ook een nadeel. Zo ook bij de systeemcamera. Door de voor- en nadelen af te wegen kun je voor jezelf bepalen of een systeemcamera voor jou een geschikte aankoop is. Hieronder beschrijven we de grootste nadelen.

Kortere batterijduur

Doordat een systeemcamera gebruikmaakt van een LCD scherm zullen de batterijen sneller leeglopen. Dit kun je natuurlijk voorkomen door het scherm zo min mogelijk te gebruiken maar in de realiteit werkt dit toch niet zo goed als je hoopt. Het scherm is gewoon handig en zal voor een groot gedeelte van het fotograferen gebruikt worden.

Minder lenzen voor mirrorless camera

Doordat de beste systeemcamera’s nog niet zo lang op de markt zijn en er steeds weer nieuwe varianten uitkomen, is de lenskeuze nogal minimaal. Je zult dus sneller een goede en goedkope lens van een DSLR vinden dan van een spiegelloos model. Door de jaren heen komen er wel steeds meer modellen bij en via een opzetstuk kun je altijd nog gebruikmaken van de DSLR lenzen. Maar dit maakt wel dat je hele set-up weer een stuk zwaarder en groter wordt.

Systeemcamera ligt minder fijn in de hand

Klein is fijn, maar als ze zo klein zijn heb je ook minder grip. Doordat de systeemcamera aan de kleine kant is, is het ergonomisch gezien niet geschikt voor mensen met grotere handen. Wanneer je deze langere tijden vasthoud kan het voorkomen dat je kramp in je handen krijgt. Gelukkig is dit geen probleem waar iedereen last van heeft, maar zeker het overwegen waard voordat je een dure aanschaf gaat doen.

Sensor gevaar met lens vervanging

Als je een lens vervangt op een DSLR zit er een spiegel tussen. Stof dat rondvliegt kan er nog steeds wel tussendoor komen maar dit komt bijna niet voor. Bij een systeemcamera ligt dit net even wat anders. De sensor van deze camera is gelijk te zien zonder dat er iets tussen staat. Dus een klein foutje of stootje kan al fataal zijn. Daarnaast zal de stof gelijk op de sensor landen waardoor extra zorg met het schoonmaken noodzakelijk is. Je kunt dit probleem zoveel mogelijk voorkomen door de camera altijd op de kop te houden wanneer je een lens vervangt. Toch is het zeker wel een punt waar je rekening mee moet houden.

DSLR vs Systeemcamera: welke moet ik kiezen?

Is gewicht belangrijk voor jou en ben je veel met zowel video als fotografie bezig? En vind je het geen probleem om regelmatig een batterij te vervangen? Dan is een systeemcamera de beste optie voor jou. Maar wil je een stevigere grip, een goede selectie van lenzen die je veiliger kunt vervangen en een betere batterijduur? Dan is een DSLR toch echt een betere keuze. Beide opties hebben voor- en nadelen die je voor jezelf op een rij moet gaan zetten. Daarna kun je de keuze maken welke van de twee varianten het beste in jouw situatie past. De één is niet beter dan de ander, het zijn twee verschillende producten die goed zijn in verschillende situaties. Hierdoor kan de keuze tussen de twee ook erg lastig zijn: we hopen dat we met deze voor- en nadelen de keus een stuk makkelijker hebben gemaakt.

Vorig artikel7 tips voor betere foto’s in het donker
Volgend artikelMaan fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in