De regel van derden of in het Engels de rule of third, is een compositieregel die veel wordt toegepast in de fotografie. Het zorgt ervoor dat je foto’s meer opvallen en interessanter worden. Maar wat houdt deze regel in en hoe pas je deze toe? In dit artikel leggen we op een simpele en duidelijke manier uit wat dit allemaal inhoudt zodat ook jij hier gebruik van kunt maken. Maar voordat we dat doen moeten we eerst wat meer begrijpen over compositie en hoe dit effect heeft op een foto.
Inhoud
Compositie: wat is dat eigenlijk?
Wanneer je het woord compositie hoort zul je waarschijnlijk niet gelijk weten wat het precies betekent. Dit komt ook omdat dit niet een woord is dat je elke dag gebruikt. Als je naar de betekenis van het woord kijkt zie je dat het te maken heeft met de ordening. Eigenlijk is het net als een puzzel waarin alle verschillende vakjes één geheel worden.
In fotografie betekent compositie dat je verschillende onderdelen in een foto pakt en deze zo plaatst dat alles bij elkaar één geheel wordt. Zo is het mogelijk om met een foto de ogen te begeleiden naar de plekken waar jij wil dat iedereen naar kijkt. Waardoor je orde in de chaos van een foto kunt creëren. Wanneer je naar een afbeelding kijkt zijn dit meestal de mooiste locaties van een foto. Wil je hier meer over weten? Dan kun je het artikel over compositie lezen.
Gebruik van regel van derden
Nu we iets meer begrijpen over een foto zullen we de puzzelstukjes samen leggen. Hierbij beginnen we met het uitleggen van de regel van derden. Met deze regel wordt een afbeelding verdeeld in 9 gelijke vakken. Deze vakken zijn verdeeld met lijnen waardoor je een raster krijgt. De punten waar de lijnen elkaar raken worden aandachtspunten genoemd. Wanneer je hier een object plaatst zorgt dit ervoor dat er extra aandacht van de kijker naartoe gaat. Uiteraard worden deze lijnen niet op een foto getoond. Het oog doet dit automatisch waardoor een foto die hier gebruik van maakt, mooier lijkt dan een foto die hier geen gebruik van maakt. Je hoeft niet elk punt te gebruiken, zelfs als je 1 van de 4 punten gebruikt kan het al een mooi effect hebben.
Wanneer je een foto maakt met een horizon is het mooi om de horizon op de eerste of tweede lijn te plaatsen. Zo voeg je aan de foto nog een extra laag toe die de foto waarde geeft.
Foto kijken van links naar rechts
Wanneer je kijkt naar hoe mensen dingen waarnemen, kom je tot de ontdekking dat dit meestal van links naar rechts is. Zo wordt een foto ook eigenlijk altijd van links naar rechts bekeken. Daarnaast kijkt men daarna in een Z-vorm verder, tenzij dit door compositie wordt onderbroken. Dit geldt ook voor een foto waardoor veel mensen vaak objecten aan de linkerkant plaatsen. Dit hoeft overigens niet altijd zo te zijn. Het is meer regel dan standaard. Maar toch blijft het iets wat je kunt uitproberen. Maak eens een foto waar het onderwerp links zit en dan opnieuw een foto waar het rechts zit. Welke van deze twee oogt het beste? Wanneer je elke foto op dezelfde manier maakt, zul je merken dat ze er niet meer leuk uit zien! De variatie maakt alles juist zo verschillend.
Verschil regel van derden en gulden snede
Veel mensen denken dat er geen verschil is tussen de regel van derden en gulden snede. Dit is alleen wel het geval. Het verschil zit hem namelijk in de verhoudingen. Bij de regel van derden zijn alle 9 vlakken gelijk, maar bij de gulden snede niet. Deze laatste is namelijk gebaseerd op een wiskundige berekening. Het middelste vak is het kleinste en de buitenste hoeken zijn het grootst. Deze twee regels zijn dus niet te vergelijken maar wel apart van elkaar toe te passen.
Regels zijn er om te breken
Regels zijn er niet om jou in een hokje te duwen. Ze zijn er om je verder op weg te helpen en jouw fotografie te laten groeien. Daarom is het volgende een goeie oefening. Wanneer je een camera pakt om deze regel van derden te oefenen pak je één object en maak je verschillende composities waar dit op de juiste manier toegepast wordt. Daarna probeer je de regel helemaal niet toe te passen en kijk je of je de foto toch interessant kunt maken.
Fotograferen is spelen met licht, compositie en kleuren. Wanneer je deze 3 goed combineert krijg je een foto die uniek is. Daarom is het belangrijk dat je jezelf niet blokkeert op compositie, maar tegelijk wel deze regel onthoudt en probeert toe te passen. Meestal heb je er ontzettend veel aan en blijf je deze optie gebruiken. Maar er zullen ook momenten zijn waar je het niet moet toepassen en gewoon lekker moet gaan fotograferen.
Plaats je object links boven, daarna rechts onderin en dan compleet in de hoek. Alles is mogelijk zolang jij het maar probeert. Door technieken zoals regel van derden toe te passen kan jouw fotografie verbeteren. Zelfs zonder dat je er gebruik van maakt is het besef van het bestaan van deze regel zeker een toegevoegde waarde. Welke hoek vind jij het mooiste om foto’s te maken? En vind je het met deze regel of zonder juist mooier?