Beste laptop voor fotobewerking

Wanneer je veel aan het fotograferen bent is een goede computer erg belangrijk. Je selecteert hierop de mooiste foto’s en gaat ze daarna eventueel nog nabewerken. Toch is een laptop vaak wel heel fijn om te hebben aangezien je op elke locatie kunt werken. Met mooi weer even in de zon buiten zitten of onderweg in de auto: het is allemaal geen probleem. In dit artikel beschrijven wij de beste laptop voor fotobewerking. Daarnaast beschrijven we alle informatie die relevant is voor het kiezen van jouw volgende aankoop. Ook kun je in deze link een overzicht vinden van de best verkochte laptops van dit jaar.

Top 10 beste laptop voor fotobewerking

Wil je gewoon weten wat op dit moment de beste laptops zijn als het om fotobewerking draait? Dan kun je de selectie met beste aankopen hieronder bekijken. Mocht je toch nog wat meer informatie en verdieping willen kun je uiteraard de rest van het artikel ook nog doorlezen. Hier leggen we ook uit wat belangrijk is bij een aanschaf en welke upgrades je zelf nog kunt doen om jouw laptop nog beter te maken.

Naam laptop:
Voor wie:PrijsMeer informatie:
HP Pavilion 15Basis600-700Meer informatie:
Acer SwiftBasis600-700Meer informatie:
Huawei Matebook D 15Amateur600-700Meer informatie:
Lenovo IdeapadAmateur750-1000Meer informatie:
Lenovo Thinkbook
Semi-Professional1000-1500Meer informatie:
HP PavilionSemi-Professional1000-1500Meer informatie:
Asus ZenbookProfessional1500-2000Meer informatie:
Dell XPS 15
Professional1500-2500Meer informatie:
Macbook proProfessional2000+Meer informatie:
Macbook pro touch barProfessional2500+Meer informatie:

We raden aan om niet voor de budget modellen te gaan. De beste laptop voor fotobewerking qua prijs en kwaliteit zit tussen de 750 en 1000 euro. Dit zijn dan ook de laptops die wij aanraden en ook zelf uitgetest hebben.

De juiste laptop voor fotobewerking kiezen

Voor het bewerken van foto’s moet de hardware van een laptop wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo heb je onder andere een grote opslagruimte nodig voor de fotobestanden en een werkgeheugen voor de bewerkingen. Elk jaar worden de eisen hoger aangezien de bestanden steeds groter worden en dus meer capaciteit vragen. Hieronder beschrijven we een aantal belangrijke onderdelen die een laptop moet bezitten om geschikt te zijn voor fotobewerking.

Cameranu - Algemeen

laptop voor fotobewerking

IPS paneel beeldscherm

Of je nu een 13, 15 of 17 inch laptop koopt is op zich niet belangrijk. Hierbij kies je gewoon het formaat wat het beste bij jou past. Wel is het belangrijk dat dit scherm een IPS paneel heeft. Er zijn twee grote beeldschermpanelen te koop. Een TN paneel is voornamelijk geschikt voor het spelen van spelletjes. De reactietijd is veel sneller waardoor je minder last hebt van vertragingen. Het nadeel met deze panelen is alleen dat als je iets naar links of rechts beweegt de kleuren veranderen. Dit zou betekenen dat als jij op jouw laptop je fotobewerking aan het doen bent je telkens een ander beeld voor je hebt. Bij een IPS paneel is dit niet het geval. De kleuren blijven eigenlijk altijd hetzelfde ongeacht hoe je naar het scherm kijkt.

IPS beeldschermSpeel je ook spelletjes? Maak je dan geen zorgen, de vertraging in reactietijd is zo minimaal dat het eigenlijk niet meer opvalt. Elk jaar wordt dit steeds meer verbeterd waardoor IPS schermen ook steeds meer de standaard worden. Je kunt dus nog steeds prima spelletjes spelen en tegelijk genieten van een scherm die altijd dezelfde kleuren gebruikt.

Harde schijf voor fotobewerking

Na het beeldscherm is de harde schijf het belangrijkste onderdeel van jouw laptop. Hierop wordt alle data van de computer opgeslagen, inclusief jouw foto’s. Ook de bewerkingsprogramma’s en de software voor Windows of Mac staat hier op. Om deze reden is het belangrijk dat deze snel reageert zodat jij minder lang hoeft te wachten met bewerken. Ook hier heb je weer twee verschillende mogelijkheden: een HDD of SSD. Een HDD is al vele jaren oud en hierdoor heel goedkoop in aanschaf. Het nadeel is alleen wel dat deze een stuk trager reageert en minder betrouwbaar is. Om deze reden is het beter om net even wat meer geld uit te geven voor een SSD in jouw laptop. Deze hoeft niet heel groot te zijn, 256GB of 512GB is al voldoende om de bewerkingssoftware goed te laten draaien.

Het slimste is om de foto’s wel te importeren op de SSD en deze daarna te bewerken. Wanneer je klaar bent met de fotobewerking op de laptop kun je de foto’s op een externe harde schijf opslaan. Dit mag gewoon een grote HDD schijf zijn om in kosten te besparen. De reden dat je eerst de foto’s op de SSD zet is om zo de foto’s sneller te kunnen bewerken. Zeker met Photoshop kan dit veel tijd schelen aangezien de bewerkingen een stuk sneller gedaan worden. Maar wanneer je al jouw foto’s op je SSD houdt zit de schijf binnen een paar fotosessies alweer vol. En om dat te voorkomen exporteren we ze daarna naar een harde schijf zodat je laptop weer klaar is voor de volgende foto’s.

Het werkgeheugen

Net als de harde schijf is een snel werkgeheugen ook erg belangrijk. Dit geheugen zorgt dat alle processen zo snel mogelijk tegelijk gedraaid kunnen worden. Hoe meer werkgeheugen je hebt, hoe sneller alles dus ook zal draaien. Voor een laptop is het alleen niet noodzakelijk om hem volledig vol te zetten. Voor de meeste mensen is 8GB genoeg. Toch is het aan te raden om voor 16GB te gaan: zeker als je veel met Photoshop of andere zware software werkt.

Vooral bij het bewerken van video’s zul je merken dat het werkgeheugen veel vraagt, hierbij kan het zelfs verstandig zijn om voor 32GB te gaan. Het werkgeheugen later uitbreiden is over het algemeen niet moeilijk en kun je dus ook later zelf doen. Controleer uiteraard eerst of er op jouw laptop wel ruimte is om dit te doen voordat je aan de slag gaat. Dit kan een simpele, goedkope oplossing zijn om jouw laptop nieuw leven in te blazen.

Fotobewerking laptop

De Processor

De processor is het hart van de laptop. Alles wordt hierdoor berekend en uitgevoerd. Om programma’s te draaien is dit dus een erg belangrijk onderdeel. Toch is het niet het belangrijkste onderdeel en hoef je hier niet heel veel extra geld voor uit te geven. Bij het kijken naar een processor kijk je naar twee merken: AMD en Intel. Hierbij heb je de keuze tussen een dualcore, quadcore en hexacore. Een dualcore gebruikt twee processoren, quadcore 4 en hexa betekent 6. Hoe meer processoren er tegelijk draaien, hoe beter. Voor een laptop voor fotobewerking is een Intel core I5, I7 of een AMD A12 of hoger voldoende. Je kunt het uiteraard een stuk duurder maken door bijvoorbeeld een I9 aan te schaffen maar dit is in principe niet nodig.

Videokaart

Als laatste hebben we de videokaart. Deze zorgt ervoor dat de beelden in de juiste snelheid en in goede kwaliteit getoond worden. Voornamelijk voor het spelen van spelletjes is dit belangrijk. Maar bij het bewerken van foto’s op een laptop heeft het niet veel toegevoegde waarde. Wel kan het helpen in de snelheid wanneer een programma gebruikmaakt van deze videokaart bij enkele processen. Lightroom en Photoshop zijn zo ingesteld dat ze dit kunnen doen indien nodig. Maar over het algemeen hoef je hier dus verder niet al te veel op te letten. Voor een laptop om video’s te bewerken is het wel wijs om hier naar te kijken. Dan is het goed om een videokaart te nemen die wat meer GB’s heeft. Hier zullen we later in een ander artikel specifieker op ingaan.

Externe monitor voor fotobewerking

Foto’s bewerken op een laptop is prima te doen en heeft veel voordelen. Zo kun je op locatie, onderweg in de trein of achterin de auto gelijk met je foto’s bezig gaan. Toch is het wel fijn om thuis nog wel een extra scherm erbij te zetten. Met een externe monitor heb je een groter beeld en kun je dus ook beter inzoomen op de fijne details van een foto. Dit bevordert de bewerking en versnelt het proces enorm. Hoewel het dus niet nodig is om een extra monitor aan te schaffen, is het wel aan te raden. Om het beeldscherm aan te sluiten kun je meestal, afhankelijk van je laptop, een HDMI kabel gebruiken. Maar wat voor monitor is dan aan te raden?

Er zijnExterne monitor veel verschillende monitoren te koop maar gelukkig kunnen we gelijk al een aantal wegstrepen. Zo is het ook in dit geval nodig dat je een IPS beeldpaneel aanschaft. Daarnaast moet je kijken welke maat voor jou geschikt is. De meeste mensen gaan voor een 24 of 27 inch scherm. Maar ook een 30″ of groter is een mogelijkheid. Let er dan wel op dat je voldoende afstand neemt en niet te dicht op het scherm zit. Voor een overzicht van de beste monitor voor fotobewerking hebben we een artikel geschreven die hier dieper op in gaat.

Kalibreren van monitoren

Zowel het beeldscherm van de laptop als de externe monitor kun je nog niet optimaal gebruiken voor fotobewerking. Dit heeft te maken met de kleuren die op beeld vaak afwijken van de werkelijkheid. Zo kan het zijn dat je jouw foto afdrukt en de kleuren totaal anders eruit zien. Om dit op te lossen is het verstandig om jouw monitor te kalibreren. Zo weet je zeker dat jouw kleuren op je scherm kloppen. En mocht je in de toekomst met meerdere mensen aan één foto werken, dan weet je zeker dat iedereen naar hetzelfde resultaat kijkt.

Je hebt verschillende mogelijkheden om je beeldscherm te kalibreren. Maar de meest betrouwbare is om hier een apparaat voor aan te schaffen. Dit kost wel even wat extra geld maar levert uiteindelijk heel veel op. Deze software scant de kleuren die op je beeld zichtbaar zijn en maakt op basis daarvan een kleurprofiel aan. Elke keer als je je computer opstart wordt deze ingeladen zodat je telkens de juiste kleuren voor je ziet. De meest bekende software is de Spyder van Datacolor. Daarnaast wordt de X-rite ook veel door fotografen gebruikt. Beide doen hun taak even goed, de Spyder is over het algemeen net iets goedkoper.

actie

Beste fotobewerkingssoftware

Er is ontzettend veel software voor fotobewerking op de markt. Maar er zijn maar weinig die het echt waard zijn om te leren. Het is belangrijk dat je bijna alles kunt aanpassen zonder al te veel moeite. En om deze reden richt bijna iedereen zich op Photoshop Lightroom. Hierbij heb je twee verschillende mogelijkheden. Je kunt een oude versie voor een eenmalige prijs aanschaffen, Lightroom 6. Of je kunt een fotografie abonnement afnemen. Hierdoor heb je de nieuwste Lightroom versie samen met de nieuwste Photoshop. Dit kost ongeveer 12 euro per maand, afhankelijk van de verschillende acties. Andere opties zijn Capture One en Skylum Luminar. Toch zijn deze beide een stuk lastiger te leren en zijn ze qua aanschaf meestal ook wat duurder. Vandaar ook dat de standaard eigenlijk al jaren Adobe Lightroom is.

Accessoires bij laptop voor fotobewerking

Een muis, laptoptas en een opslagplaats voor jouw foto’s. Allemaal accessoires die je als extra aan kunt schaffen. Op zich zijn ze allemaal niet nodig, maar mocht je steeds meer met je laptop en fotografie bezig zijn dan is het het zeker waard om ook hier wat aandacht aan te besteden. Hieronder leggen we een aantal van deze accessoires uit en geven we je ook extra aanschaf tips voor als je hier verder in wil groeien.

Muis of tekentablet

Een muis van een laptop gebruiken is vaak niet optimaal. Je klikt al snel ergens op wat niet de bedoeling is. Om dat te voorkomen is een externe muis aanschaffen wel verstandig. Voor het bewerken van foto’s is elke muis met een scrolknop voldoende. Je hebt geen speciale muis nodig zolang het maar goed functioneert. Mocht je je foto extra willen bewerken en bijvoorbeeld donkerder of lichter willen tekenen in Lightroom of Photoshop, dan is het verstandig om naar een tekentablet te kijken. Het vergt even wat oefening maar naarmate je hieraan gewend bent kun je veel sneller bewerkingen toepassen aan je foto. En dat doe je dan niet met de muis, maar met een pen net zoals je ook normaal zou tekenen. Een Wacom tekentablet is hier uitermate geschikt voor. Deze werkt ook met bijna alle software en kun je ook voor tal van andere opties inzetten.

Laptop tekentablet

SD geheugenkaartlezer

De meeste laptops hebben geen geheugenkaartlezer meer. Maar gelukkig kun je deze alsnog gewoon aanschaffen. Wel is het verstandig om hiermee te kijken naar snelheid en veiligheid. Je wil niet dat jouw foto’s verdwijnen of dat het een eeuwigheid duurt voordat ze ingeladen zijn. Een goede USB lezer vind je hier. Mocht je meer over dit onderwerp willen weten kun je ook het artikel over geheugenkaart problemen voorkomen lezen. Hier leggen we ook uit welke SD kaarten beter zijn en hoe je hier zorgvuldig mee omgaat.

Laptoptas voor fotografen

Wanneer je 700 euro of meer ergens aan uitgeeft is het ook goed om deze apparatuur te beschermen. En zeker wanneer je veel op pad bent is het goed om hier wat extra geld in te investeren. Maar wat schaf je dan aan als fotograaf? Er zijn zowel laptop sleeves te koop als volledige tassen. Het voordeel van een tas is dat er ook modellen bestaan waar je je camera met lenzen ook in kwijt kunt. Meestal is dit alleen geschikt voor laptops van 15 of 13 inch. Een overzicht van goede mogelijkheden vind je hier.

Conclusie

Een laptop is ontzettend handig om te hebben als het om fotobewerking gaat. Maar een goede aankoop is natuurlijk beter dan een slechte. Met deze bovenstaande tips heb je genoeg informatie om telkens weer een goede keuze te maken. Natuurlijk houden we de lijst met beste laptops voor fotobewerking die bovenaan dit artikel staat ook altijd bij. Dus mocht je zelf geen onderzoek willen doen kun je altijd nog uit één van de opties kiezen die in jouw prijsrange passen.

Vorig artikelFotograferen in het bos
Volgend artikelCanon EOS R5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in