Betekenis van de kleur groen

Groen is de kleur van de natuur. En doordat het vaak aan buiten wordt gekoppeld brengt het geluk, gezondheid maar ook jaloezie naar boven. Toch heeft het veel meer voordelen dan je van tevoren kunt bedenken. In dit artikel gaan we dan ook kijken naar de betekenis van de kleur groen.

Dit artikel is een onderdeel van de betekenis van kleuren. Hierin duiken we in de verschillende kleuren en kijken we ook naar de psychologie erachter. Mocht je dit een interessant onderwerp vinden, kun je uiteraard ook dit artikel lezen.

Betekenis kleur groen

Groen wordt door veel mensen gezien als de kleur van het leven. En dat is ook niet zo gek als je in de natuur kijkt naar alle bomen, het gras en de bloemen. Je ziet deze kleur overal in de natuur terug. Door er naar te kijken krijg je nieuwe energie. Naast deze betekenissen wordt het ook gekoppeld aan geld. Hoewel niet al het geld in Nederland groen is, zie je wel vaak dat deze kleur financiën, bankzaken, ambitie en hebzucht opwekt. Zowel het goede als het slechte wordt dus tegelijk naar boven gehaald.

Zowel fysiek als mentaal wekt de kleur groen iets op in jouw leven. Het geeft een relaxed gevoel en brengt je terug naar je jeugd. Dit is ook de reden waarom groen helpt tegen depressie en oververmoeidheid. Het brengt een stukje hoop terug die zorgt dat je het avontuur weer aan wil gaan. Je krijgt weer compassie en zelfcontrole om je gezonde levensstijl weer op te pakken. Veel farmaceutische bedrijven weten dit ook en gebruiken daarom ook de kleur groen vaak in hun producten. Zo wordt drugs ook vaak met deze kleur geassocieerd.

Betekenis kleur groen

Verbeter je leesvaardigheid

Uit onderzoek is gebleken dat de betekenis van de kleur groen veel verder reikt dan het bovenstaande. Het is namelijk zo dat er bewezen is dat groen de leesvaardigheid kan verbeteren. Zo is het als je een groene krul ziet voor een toets je de toets beter zal maken. Daarnaast kan je een transparant groen papier over het leesmateriaal leggen en je zult merken dat je het sneller gaat lezen en meer zal begrijpen. Erg bijzonder dus hoe een kleur zoveel impact kan hebben.

De term groene vingers komt natuurlijk niet nergens vandaan, maar was deze kleur vroeger het symbool van de vruchtbaarheid. Groene trouwjurken werden in de 15e eeuw ingezet als een teken hiervan. Vandaag de dag is deze boodschap een stuk minder sterk maar zie je wel dat veel mensen een muur groen verven. Een groene kamer, muur of decoratie zorgt voor een kalmerend effect en kan het stressniveau flink verlagen. Het kan er zelfs voor zorgen dat de stress volledig weg gaat. Zo zie je in veel tv programma’s dat de gasten eerst in een groene kamer komen om zo volledig tot rust te komen en goed in beeld te komen. Bijzondere betekenissen dus die zeker veel impact kunnen hebben in jouw omgeving.

Voordelen kleur groen

Kleuren combineren met groen

Of je nu een groene muur hebt of andere accessoires waar je kleuren mee wilt combineren: er zijn genoeg kleuren die goed hiermee samengaan. Kleuren die je kunt combineren met groen zijn onder andere: blauw, taupe, bruin, roze, geel, wit, zwart en grijs. Het hangt natuurlijk heel erg af van welke groene tint je hebt gebruikt. Maar over het algemeen zijn dit wel de kleuren die vaak goed hiermee combineren. Kijk vooral ook naar hetgeen wat je al in huis hebt om zo de beste kleurencombinatie te bepalen. Daarnaast kun je ook kijken naar de kleur rood. Dit is namelijk de complementaire kleur van groen. Oftewel de tegenovergestelde kleur op de kleurencirkel.

Mocht je het leuk vinden om groene kleding te dragen dan kun je dit ook combineren met zwart of grijs. Uiteraard is dit heel erg afhankelijk van de tinten die je gebruikt en welk seizoen het is. Zo kan bruin in de winter heel goed staan en kan een klein geel detail in de zomer juist heel veel meer toevoegen. Een goede kleurentest zal daarin ook meer uitsluitsel geven aangezien hier ook specifiek naar jouw huidtinten wordt gekeken.

Betekenis kleur groen in marketing

Tuincentra, hoveniers maar ook supermarktketens maken veel gebruik van de kleur groen. Dit is eigenlijk ook niet zo gek omdat het specifiek de natuur en de rust aangeeft. En laten al deze bedrijven nu ook met tuinzaken bezig zijn. Wat wel bijzonder is, is dat ook therapeuten, wellness en ziekenhuizen dit toepassen. En ook het imago van de McDonald’s is door de jaren heen veranderd naar groen. Dit heeft alles te maken met het gezonde imago dat aan deze kleur hangt. Daarnaast wordt iedereen in de wereld steeds bewuster van het milieu en wordt deze kleur hier ook aan gekoppeld. Wil je dus één van deze zaken uitstralen in jouw marketing? Dan is het zeker goed om de kleur groen toe te passen. Zolang de betekenis hiervan maar zin heeft in hetgeen wat jij met jouw bedrijf wil presenteren.

Groene kleur

Groen in verschillende culturen

De kleur van de natuur veranderd niet zo snel dus de betekenis van rust zal eigenlijk altijd hetzelfde zijn. Toch geven verschillende landen ook een andere betekenis aan de kleur groen. Zo wordt het wereldwijd ook vaak gekoppeld aan balans en veiligheid terwijl het ook geluk, voorspoed en hoop vertegenwoordigt. Daarnaast is het de traditionele kleur van de islam. In de Chinese cultuur staat het voor bedrog terwijl het in de Christelijke cultuur weer voor hoop en de toekomst staat. Ook veel landen hebben een vlag met de kleur groen erin. Zo is het dus ook een vertegenwoordiging van het gehele land. Veel verschillende betekenissen dus afhankelijk van de locatie, cultuur en het geloof dat men met zich meedraagt.

Conclusie

Groen is een kleur die je overal wel ziet. Zowel in de natuur als in kleding en accessoires. Je kunt de kleur dus moeilijk ontlopen, zelfs als je het niet mooi vind. Maar door de positieve effecten die het kan geven is dat ook helemaal niet nodig. De rust in de natuur is stressverlagend en geeft een positieve boost aan jouw gezondheid. Natuurlijk heeft de betekenis van de kleur groen ook het financiële gedeelte dat omhoog komt. En hoewel hiervan niet alles altijd even positief is blijft het wel een kleur die je vooral op een positieve manier in kan zetten.

Vorig artikelTanden witter maken in Lightroom en Photoshop
Volgend artikelFotograferen in P, AV, TV of M standen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in