Vakantiefoto’s maken op reis

Wanneer je als fotograaf op vakantie gaat, neem je uiteraard je camera mee om vervolgens met de beste vakantiefoto’s weer thuis te komen. Maar hoe benut je je tijd optimaal en hoe krijg je de beste resultaten? Als je een winkel op vakantie binnenloopt zie je vaak al ansichtkaarten liggen die er prachtig uitzien. En ook jij kan deze vakantiefoto’s maken wanneer je de technieken onder de knie hebt. Met de onderstaande tips helpen we je op weg naar nog mooiere foto resultaten op jouw vakantiebestemming.

Het vastleggen van landschappen

Zowel op je camera als op je telefoon is het tegenwoordig mogelijk om een raster, ook wel de regel van derden genoemd, aan te zetten. Wanneer je door de lens kijkt kun je dit kader zien dat bedoeld is voor compositie en het fotograferen in een rechte lijn. Wil je dus vakantiefoto’s maken waarbij je een rechte horizon erop krijgt? Dan is het van groot belang dat je dit raster aanzet zodat jouw foto niet rommelig, maar juist professioneel overkomt. Met deze instelling kun je het beste landschappen fotograferen.

Naast een rechte horizon is het belangrijk dat je niet een rechtopstaande foto maakt, maar een liggende. Op die manier krijg je de horizon er namelijk het beste op en zie je nog meer van de omgeving. De lucht en de grond zijn dan minder zichtbaar maar tegelijk heb je wel een groter overzicht hebt van de prachtige natuur. Door een object voor je lens te plaatsen creëer je een extra diepte. Dit is niet alleen bij landschappen het geval, maar ook bij portretten, straatfotografie en het fotograferen van gebouwen.

Landschappen vastleggen

Spontane levendige momenten

Wanneer je alleen, met z’n tweeën of met je gezin op vakantie bent zijn er vaak genoeg momenten die je op een mooie manier kunt vastleggen. Je hebt prachtige, zonnige dagen maar ook wel momenten waar de bewolking of onweer toeslaat. Dit zijn de momenten die je niet hoeft te vermijden, juist een bewolkte dag of een regenbui kunnen extra dynamiek in een foto brengen. Ga dus niet alleen voor de momenten waar de zon vol zichtbaar is maar kies ook voor de spontane momenten waar het weer even iets minder mooi lijkt te zijn.

Zie je ineens een vader met zijn zoon het strand op rennen? Een vogel die een duik neemt of een hond die een sprong van een heuvel maakt? Dit zijn mooie levendige spontane momenten waarvan je achteraf gewild had dat je ze meer op de foto had gezet. Momenten vastleggen maakt dat jouw foto’s leven uitstralen. Door beweging aan een foto mee te geven krijg je vaak een mooier beeld dan wanneer je een lege straat gaat fotograferen. Het is hierdoor soms echt de moeite waard om te wachten op de speciale, spontane momenten waar je dan een foto van kunt maken.

Spontane vakantiefoto

Spontaniteit zorgt voor leuke verrassingen

Soms is het tijd voor mooie familiefoto’s waarbij iedereen er echt voor gaat zitten. Toch zijn de leukste vakantiefoto’s vaak de momenten dat niemand het in de gaten heeft. De kinderen zijn aan het spelen en jij doet gezellig mee. Je partner ziet dit en neemt zijn kans om dit moment vast te leggen. Na je vakantie kom je thuis en denk je: ik wist niet dat daar ook vakantiefoto’s van gemaakt zijn, wat leuk! Misschien is het wel één van je leukste vakantiemomenten die je in beeld hebt kunnen krijgen.

De spontane foto’s maken dat het fotograferen nog leuker wordt omdat het je uitdaagt om snel foto’s te maken en geen enkele foto hetzelfde kan zijn. Wanneer je van plan bent om veel spontane foto’s te maken, is het aan te raden om jouw camera in te stellen op de AV modus. Hierbij is het belangrijk dat je de sluitertijd boven de 1/120e seconde houdt. Zo weet je namelijk zeker dat je niet terugkomt met te veel bewogen foto’s. Het voordeel van spontane foto’s is ook dat de meeste mensen niet doorhebben dat je een foto van ze maakt. Hierdoor voorkom je dat iemand een gekke bek gaat trekken en mensen die niet zoveel van foto’s houden, krijg je toch op een mooie manier erop. Veel leuker toch dan die geposeerde lach? Dus zowel in jouw eigen familie als onderweg: spontane foto’s zijn altijd het best!

Let op licht bij vakantiefoto’s maken

Eén van de basis dingen van fotografie is dat de belichting goed moet zijn. Je kunt dus niet zomaar een foto met tegenlicht gaan maken. In de meeste gevallen zorgt dit namelijk alleen maar voor lelijke foto’s in plaats van dat het iets toevoegt. Bij zonsopkomst, zonsondergang en tijdens het blauwe uur geld dit niet en is het juist wel mooi om met tegenlicht foto’s te schieten. Dit heet ook wel het gouden uur. Vooral tijdens het laatstgenoemde uur kun je ook hele mooie silhouet foto’s maken.

Op welk tijdstip van de dag je foto’s maakt is heel bepalend voor het licht in jouw afbeeldingen. Kies je er voor om midden op de dag foto’s te maken? Dan kun je er vanuit gaan dat je te maken hebt met ontzettend fel zonlicht. Dit werkt in de meeste gevallen heel nadelig waardoor je beter de schaduw op kunt zoeken. Overdag kun je dus prachtige foto’s maken in een bosgebied of in de stand.

Op een bewolkte dag heb je geen last van overbelichting waardoor het wel weer leuk is om natuurfoto’s te maken. Toch zul je merken dat je op de normale uren wel meer last hebt van toerisme waardoor een populaire fotolocatie waarschijnlijk niet mogelijk is. De mooiste foto’s van deze locaties die je wellicht op het internet of op een ansichtkaart ziet worden daarom ook vroeg in de ochtend of zelfs in de nacht gemaakt. Hierbij maken ze gebruik van langere sluitertijden om te laten lijken dat het wel overdag gemaakt is.

Ga te werk met een thema

Hoewel je natuurlijk op vakantie bent om heerlijk te ontspannen kan het wel heel leuk zijn om een doel te hebben voor de foto’s die je maakt. Op deze manier geef je jezelf wat uitdaging mee terwijl je op reis bent. Wanneer je kinderen hebt kan dit ook voor hen een hele leuke bezigheid zijn om samen met jou te doen. Zoek bijvoorbeeld allemaal een bepaalde kleur, doe een wedstrijd wie het mooiste gebouw op de foto kan zetten of ga op zoek naar de mooiste bloemsoort. Zo zijn je kinderen uren zoet en kun jij zelf ook heerlijk genieten van de rust en natuur.

stad fotograferen

Ben je in een hele andere cultuur op vakantie dan je in Nederland gewend bent? Dan kun je er ook voor kiezen om je te richten op de karakteristieken van deze cultuur. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Indische cultuur. Hier zal al gauw de mooie getinte huidskleur opvallen, maar in veel gevallen dragen de mensen ook hele sierlijke kleding en zie je hele andere gewoontes op straat dan je in Nederland gewend bent. Hier kun je mooi gebruik van maken bij het fotograferen. Wat voor vakantiefoto’s je ook wilt maken, werken met een bepaald thema kan er echt voor zorgen dat het leuker is om met een camera op pad te gaan.

Vakantiefoto’s maken: schiet meerdere foto’s

Als je op vakantie bent is het meer dan logisch dat je na het maken van één foto niet ophoudt met fotograferen. Toch is dit een tip die vaak over het hoofd wordt gezien. Om zeker te weten dat er een geschikte vakantiefoto tussenzit, is het belangrijk om een aantal foto’s achter elkaar te schieten. Zeker wanneer je mensen op de foto zet, is het van groot belang dat deze niet wazig zijn. Een goed richtpunt om de focus op te zetten zijn de ogen. Let er daarnaast op of de personen op de foto allemaal met ogen geopend kijken.

Presenteer jouw foto’s op een creatieve manier

Eén van de mooie dingen van fotografie is dat je creatief te werk kunt gaan. Zo kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld door middel van reflecties creatieve vakantiefoto’s te maken. Dit kun je doen door de weerspiegeling in een plas water vast te leggen of door bijvoorbeeld de reflectie van een zonnebril te gebruiken. Je krijgt een ontzettend gave foto wanneer je een close up maakt van iemand anders terwijl diegene een zonnebril draagt. Als je het goed doet zie je jezelf weerspiegelen in de zonnebril. Wanneer je een camera in je handen hebt kan dit een hele geschikte profielfoto zijn.

Wanneer je graag iets meer doet met je foto’s dan bewerken alleen, kun je er voor kiezen om ze in een plakboek in te plakken. Zo heb je een leuk fotoboek die speciaal voor jouw vakantiemomenten is. Wil je dit nog leuker maken? Maak er dan een leuke collage van. Je kunt hierin foto’s verwerken van plaatsen die je bezocht hebt, thema’s toevoegen die je hebt vastgelegd en de mensen waarmee je op reis bent geweest. Door er een collage van te maken, prikkel je niet alleen je eigen creativiteit, maar laat je ook op een originele manier aan anderen zien hoe jouw vakantie is geweest.

Zoals het spreekwoord zegt: “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.” Zo is het ook met jouw vakantiefoto’s en de collage die je ervan maakt. Achter iedere foto zit een verhaal schuil. Daarom is het juist leuk om naast de bekendere plekken, bijzondere foto’s te maken. Door dit te doen maak je jouw vakantiefoto’s echt uniek.

Vergeet niet om te relaxen op vakantie

Een veel voorkomende fout bij reizende fotografen is dat zij vergeten om (voldoende) pauzes te nemen. Hierdoor kan het zijn dat jouw inspiratie opraakt, maar ook dat je na een paar dagen het fotograferen helemaal zat bent. Dit is natuurlijk hartstikke zonde van die welverdiende vakantie. Je gaat immers op vakantie om even lekker helemaal niets te hoeven en heerlijk tot rust te komen. Als je dan jouw vakantie vol plant met zoveel activiteiten dat je niet meer aan je rust toekomt, heb je je doel gemist. Daarom is het heel belangrijk om genoeg relaxtijd in te plannen waar je even zonder camera kunt genieten.

Wanneer je dit niet doet zul je merken dat je vakantie sneller voorbij is dan je dacht en je bijna niets hebt meegekregen van de vakantie zelf. Kies dus ook momenten uit waarbij je echt in het moment leeft. Merk je dat je na vele foto’s maken er even geen zin meer in hebt? Dan is dat helemaal niet zo erg. Vakantiefoto’s zijn er namelijk voor de herinneringen en moet je vooral blijven zien als leuke hobby. Wanneer het een taak wordt om foto’s te maken is al gauw de lol er vanaf.

Ben je met je gezin weg? Overleg dan ook met hun wanneer je foto’s maakt en wanneer niet. Zo kun je bijvoorbeeld eerder opstaan en in het gouden uur wat foto’s schieten. Hierna kun je de rest van de dag gewoon lekker met je gezin op pad gaan en af en toe een foto van jullie als familie maken.

vakantiefoto's

Ga voor een uniek perspectief bij vakantiefoto’s

Bij fotografie kun je vele kanten op. Daarom is het ook aan jou de kunst hoe je de foto’s maakt. In bekende steden wil je natuurlijk de toeristische trekpleisters mooi in beeld brengen. En wanneer het om populaire natuurgebieden gaat is het veel leuker om originele foto’s te maken dan dat je exact dezelfde foto nabootst van al die anderen die jou voorgingen op hun vakanties. Daarom is het altijd belangrijk om goed na te denken over het juiste perspectief. Ga bijvoorbeeld eens op je hurken zitten of helemaal op de grond liggen om dat bekende gebouw op een originele manier op de foto te krijgen. Of kies er voor om dat prachtige bosgebied eens vanaf de zijkant van een boomstronk in beeld te krijgen. Op deze manier speel je niet alleen met creativiteit, maar zorg je er ook voor dat er diepte in jouw vakantiefoto’s ontstaat.

Weet je nog niet zoveel af van wat het juiste perspectief is? Oefen hier dan voor je vakantie thuis een aantal keer mee. Ga gewoon met je camera op pad en probeer dingen uit. Om wat inspiratie op te doen kun je foto’s op het internet opzoeken en er voor jezelf een spel van maken om er achter te komen vanuit welke hoek de foto’s gemaakt zijn. Zo leer je gelijk op een andere manier kijken en kun je het ook toepassen op de foto’s die je zelf geschoten hebt.

vakantie uniek perspectief

Beperk de zoomfunctie bij vakantiefoto’s

Wanneer je net een nieuwe camera hebt aangeschaft is het ontzettend leuk om alle functies uit te proberen. Zo heb je vast ook weleens gehad dat je bij het maken van bijna elke foto het leuk vond om in of juist uit te zoomen. De zoomfunctie komt het beste tot zijn recht wanneer je deze beperkt en probeert om zo min mogelijk te gebruiken. Wil je graag een detail mooi in beeld brengen? Maak hier dan een close up van door in te zoomen. Niet alleen bij architectuur is dit een geschikt effect, maar ook bij portretfotografie wordt de zoomfunctie in een bepaalde mate gebruikt.

Als je een camera hebt met digitale zoom kun je deze het beste zoveel mogelijk vermijden. Dit is namelijk een ingebouwde zoom waardoor je zover kunt zoomen dat de kwaliteit heel erg achteruit gaat. Je krijgt daarnaast vaak hele onscherpe foto’s en dat wil natuurlijk niemand. Wanneer jouw camera alleen maar beschikt over een digitale zoomfunctie, is het verstandiger om dichtbij het onderwerp te staan zodat je niet in hoeft te zoomen. Hetzelfde geld voor smartphone fotografie. Een telefoon maakt namelijk ook altijd gebruik van een digitale zoom.

Wat als ik niet dichterbij kan staan?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om dichtbij het onderwerp te staan. Wanneer dit zo is kun je het beste de foto vanaf een afstand maken. Thuis kun je de foto dan alsnog achteraf bewerken door deze uit te snijden. Het voordeel hiervan is dat je wel een scherpe afbeelding hebt. De kwaliteit zal hierdoor meestal net iets beter zijn dan wanneer je met de camera inzoomt. Ook kun je ervoor kiezen om wel een beetje in te zoomen en achteraf nog wat verder in een bewerkingsprogramma. Mocht de kwaliteit toch tegenvallen heb je altijd nog degene die een beetje ingezoomd is die wel gebruikt kan worden.

Vakantiefoto's

Foto’s inladen en bewerken

Op het moment dat je weer terug bent van jouw prachtige vakantie wil je natuurlijk je avonturen delen. Zowel de mensen die mee waren als de mensen die het gemist hebben kun je jouw avonturen aan delen. Na een vakantie kan het best zijn dat je thuis eerst even bij moet komen voordat je zin hebt om goed naar je foto’s te kijken. Toch ligt hierin het gevaar dat je je camera helemaal niet meer oppakt om de foto’s in te laden. Dit kun je het beste voorkomen om zodra je thuis bent, gelijk je vakantiefoto’s in te laden. Je hoeft ze dan niet direct te bekijken, maar weet dan in ieder geval zeker dat je ze op de computer hebt gezet. Ook heb je voor het geval dat, ook gelijk een back-up gemaakt.

Zodra je weer een beetje geacclimatiseerd bent is het een goed idee om jouw foto’s erbij te pakken. Je hebt het idee dat er hier en daar iets mist. en daardoor ben je nog niet helemaal tevreden over jouw foto’s. Wanneer je bijvoorbeeld een hele mooie foto hebt gemaakt, maar de belichting toch niet helemaal klopt, kun je dit in het bewerkingsprogramma nog iets lichter of donkerder maken. Maar ook kan het zijn dat er in de foto nog een lelijk detail zit. Denk bijvoorbeeld aan een bank met kauwgomresten of iets anders dat echt niet in de foto thuishoort. Het zou dan erg zonde zijn als je daarom de foto weg zou moeten gooien.

Maak jouw vakantiefoto’s mooier door ze te bewerken

Open jouw foto’s spiksplinternieuwe vakantiefoto’s in een bewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom. Leef je uit terwijl je bezig bent met het bewerken en kijk hoe je de foto’s er nog beter uit kunt laten springen. Kijk vervolgens of de foto nu wel goed is. Als dit het geval is, heb je de foto gered door er toch nog iets moois van te maken. Ben je er na een aantal bewerkingen nog steeds niet tevreden over? Dan kan het zijn dat dit gewoon niet de foto is die bewaard moet worden. Dit is geheel jouw eigen keuze. Ben je wel tevreden over het resultaat? Dan wordt het tijd om naar de volgende foto te gaan totdat deze ook het gewenste resultaat heeft.

Vakantiefoto's maken

Het belang van delen en feedback ontvangen

Wanneer je trots bent op je foto’s wil je deze uiteraard graag delen met anderen. Hier zijn tegenwoordig ontzettend veel manieren voor. Wanneer je het op de ouderwetse manier aan wilt pakken kun je een fotoboek kopen om al jouw prachtige foto’s in te plakken. Dit kun je daarna ook aan iemand cadeau geven. Wil je liever jouw foto’s delen op een digitale manier? Dan kun je er voor kiezen om deze te uploaden op een platform zoals Flickr of Instagram. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om jouw foto’s via Facebook te delen. Kijk wel van tevoren welke foto’s het waard zijn om te delen: niet alle foto’s hoeven natuurlijk gedeeld te worden.

Vind je het gewoon fijn om jouw foto’s ergens online op te slaan en op deze manier met iemand te delen? Dan kun je ze in Dropbox zetten of via Wetransfer uploaden. Houdt er alleen wel rekening mee dat mensen vaak geen zin hebben om honderden foto’s te bekijken. Hier hebben ze vaak niet het geduld voor. Maak daarom eerst een selectie van 20 tot 30 foto’s voordat je de foto’s naar ze verstuurd. Je kunt altijd achteraf nog meer van je vakantiekiekjes toesturen. Vraag bij het versturen ook gelijk of je feedback mag ontvangen. Zo weet je direct voor de volgende keer wat je beter kunt doen. En daarnaast is het natuurlijk ook leuk om te weten wat andere mensen aanspreekt als het gaat om jouw vakantiefoto’s.

Vorig artikelFotograferen met je smartphone
Volgend artikelVuurwerk fotograferen op de juiste manier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in