Wat is diafragma bij fotografie?

Als je net begint met fotografie kom je al gauw de termen diafragma, sluitertijd, witbalans, filters etc. tegen. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Op deze pagina gaan we zo goed mogelijk uitleggen wat diafragma betekent.

Wat is diafragma bij fotografie? Het heeft allemaal te maken met de licht opening van je lens op je spiegelreflexcamera. Door de opening bepaalt de fotograaf hoeveel licht er op je sensor van je camera valt. Dit werkt een beetje hetzelfde als je pupil van je ogen. Je pupil zorgt ervoor dat er niet te veel licht bij je binnen komt. Als je op een zomerse dag buiten gaat staan wordt je pupil kleiner waardoor er dus minder licht binnen komt. Dit is dus precies hetzelfde als het diafragma. De maat of grootte hiervan wordt weergegeven met getallen.

Diafragma getallen.

Als je een groot opening hebt, is het getal laag, bijvoorbeeld F/1.4. Als de opening juist klein is, is het getal dus hoog, bijvoorbeeld F/32. Als je op je display van je camera kijkt zal je waarschijnlijk deze getallen al eens gezien hebben.

Wat is diafragma bij fotografie

 

Wanneer je naar een diafragma kijkt is het een beetje de omgekeerde wereld. Een groot diafragma betekent namelijk een laag F getal. Een klein diafragma is juist weer een groot getal. Dit heeft al bij veel fotografen verwarring opgebracht maar toch is er een reden voor. Je ziet het namelijk zelf ook al: de opening is bij een groter getal juist kleiner. Dit is dus goed om te onthouden:

  • Grote diafragma = Klein getal.
  • Kleine diafragma = hoog getal.

Scherptediepte diafragma.

Diafragma is belangrijk voor de scherptediepte van een foto. Scherpte diepte is de diepte in de foto die scherp is. Een grote opening (dus laag getal) geeft weinig scherptediepte en kleine opening (dus hoog F getal) geeft veel scherpte diepte. Wanneer je een foto maakt met een grote diafragma dan zal je zien dat je alles op de voorgrond waar je focus op ligt super scherp is. Maar de achtergrond blijft juist wazig. Met een kleine diafragma is dit niet het geval, de voorgrond is scherp maar ook de achtergrond. Zie hieronder een goed voorbeeld.

diafragma van groot naar klein
Diafragma van groot naar klein. (dus van klein getal naar groot getal.)

De style die jij mooier vind ligt natuurlijk volledig bij jezelf. Wel is het zo dat bij portretfotografie de achtergrond vaak wazig is en bij landschapsfotografie alles scherp is. Een volledige scherpe foto wordt vaak ook gezien als te druk waardoor de focus niet meer op het onderwerp blijft. Als je wilt dat de voorgrond goed opvalt net als de eerste foto bovenaan dan zul je een groot diafragma moeten gebruiken.

Dus….

Een grote diafragma zorgt voor weinig scherptediepte en een kleine diafragma zorgt weer een veel scherptediepte. 

Een korte video uitleg

Wanneer je het bovenstaande nog niet helemaal begrijpt kun je dit filmpje bekijken. Hier wordt alles nogmaals op een zeer duidelijke manier met video uitgelegd.

Wil je nog meer leuke dingen leren over fotograferen? Gaaf! Lees dan de andere blog berichten met verschillende leuke tips. Een goede aansluiting op dit artikel is de sluitertijd. Dit samen met het bovenstaande en ISO vormt de basis van fotografie!

Vorig artikelTips voor portretfotografie
Volgend artikelWat is sluitertijd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in