Wat is focus breathing?

Er zijn ontzettend veel fotografie termen die regelmatig voorkomen maar je zelf niet door hebt. En dit is er ook één. Toch is het goed om te weten wat focus breathing is en hoe het effect kan hebben op jouw fotografie. In dit artikel leggen we hier het één en ander over uit. Het komt voornamelijk voor bij het maken bij video’s, maar ook bij fotografie kun je tegen problemen aanlopen.

Wat is focus breathing?

Als je de term voor het eerst leest zou het best kunnen zijn dat je denkt dat het met de ademhaling te maken heeft. Maar daar heeft het niks mee te maken. Focus breathing, ook wel bekend als lens breathing, heeft te maken met hetgeen wat lijkt te gebeuren wanneer je de lens focus veranderd van de ene uiterste focusstand naar de andere. Wanneer je dit doet terwijl je door de zoeker kijkt zie je dat er een kleine zoom ontstaat. En dit effect heeft de naam focus breathing. Je ziet het voornamelijk wanneer je van de minimale scherpstelafstand gelijk naar het oneindige scherpstelpunt gaat. Hierbij draai je de scherpstelknop op je lens en dan ontstaat dit effect.

Je kan het zowel in de kijkhoek die soms veranderd als de kleine zoom die ontstaat. Beide horen natuurlijk niet te gebeuren en zijn je waarschijnlijk ook nog nooit opgevallen. Maar probeer het maar eens uit en mogelijk dat je het dan wel gaat herkennen. Want hoewel het een kleine verandering is, is het vaak wel duidelijk zichtbaar. Hier zit uiteraard wel een verschil in de verschillende lenzen en de brandpuntsafstand van de lens. Het kan dus zomaar zijn dat het op de ene meer zichtbaar is dan de andere.

Is het een groot probleem?

Zoals eerder al gezegd, is het je waarschijnlijk tot nu toe nog niet specifiek opgevallen. Dit zou dus betekenen dat het waarschijnlijk geen groot probleem is. De grootste reden dat je er nog niet veel over hoort is omdat handleidingen van camera’s en lenzen hier niet over spreken. En ook als je dit effect wel opvalt is het lastig om op deze term te komen. Voor de meeste fotografen zal het dus niet een heel groot probleem zijn. Voor macrofotografie kan het wel lastig zijn. De minimale afstand om scherp te stellen kan namelijk wat lastiger worden. Voor de rest zul je het verschil weinig merken aangezien een focus verandering voor een foto niet veel problemen veroorzaakt. Voor video’s is dit wel een ander verhaal. Hier kan het zijn dat er iets van dit probleem in de video tevoorschijn komt. Maar over het algemeen zoomt men ook bij het filmen niet al te veel in: tenzij het voor een dramatic shot is.

Focus breathingHet effect is zowel op prime lenzen als zoomlenzen zichtbaar en kan dus wel een afleiding zijn. Zeker bij het filmen zul je merken dat je in sommige gevallen net iets anders moet filmen om dit probleem tegen te gaan. Bij fotografie moet je mogelijk iets langer wachten of dus de scherpstel afstand ietsje aanpassen om toch de foto op de manier te maken zoals jij in gedachte had.

Wat kan je er tegen doen?

Stoort het je of had je hier vooraf al veel last van? Dan zijn er wel een paar truucjes om de focus breathing tegen te gaan. Hier gaan we niet te diep op in aangezien dit veel afhangt van de lens die je gebruikt. Je kunt het beste dus een andere lens proberen om te kijken of het probleem dan erger of minder erg wordt. Daarnaast kan het helpen om net wat minder hard scherpt te stellen zodat de camera de tijd heeft om zich aan te passen. Ook kun je een tussenring gebruiken. Hiermee zoom je als het ware in en kan je dus van dichterbij een foto van het onderwerp maken. Dit is niet altijd gewild dus is ook echt uitproberen of dit de oplossing is die jij zoekt.

Conclusie

Of je het nu erg vind of niet, focus breathing is bij de meeste camera’s en lenzen wel aanwezig. En veel kun je er helaas niet aan doen. Door een beetje te spelen met de scherpstel knoppen kun je het vervelende wel eruit halen. Gelukkig heeft het niet heel veel effect op jouw foto’s en zal het dus ook geen grote rol spelen in jouw fotografie. Maar het is wel handig om te weten wat het is zodat als het opvalt je het kunt benoemen. Het blijft namelijk wel een effect die regelmatig tegen zult komen als het je opvalt.

Vorig artikelBetekenis van de kleur geel
Volgend artikelWat is een AI camera?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in