50mm lens

Wanneer je bij een fotograaf in een tas kijkt kom je over het algemeen altijd een 50mm lens tegen. Dit is ook geen verrassing omdat het een goedkope, maar toch zeer goed prime objectief is. Het wordt meestal de Nifty Fifty genoemd omdat het voor iets meer dan 100 euro aan te schaffen is. Daarnaast krijgt het ook wel de naam Plastic fantastic. Hoe je het ook noemt: het is een lens die na de standaard kit lens aangeschaft hoort te worden. Niet alleen omdat het flink betere kwaliteit biedt, maar ook omdat het jouw creativiteit een boost geeft. Ben je nieuwsgierig geworden waarom? Hieronder vertellen we er meer over!

Betere beeldkwaliteit

kind fotografeertOf je nu voor een goedkope of dure versie van de 50mm lens kiest: de kwaliteit is gewoon uitmuntend. De lensontwerpers hebben al lang geleden ontdekt hoe zij een kwalitatief goede 50mm lens maken. Hierdoor is de kwaliteit vaak beter dan een zoomlens. Fotografeer je nog op de standaard lens die je bij je camera kreeg? Probeer dan toch eens de 50mm lens want deze levert echt betere kwaliteit. Daarnaast is hij ook nog eens lichter en presteert het beter in het donker. Je kunt dus eigenlijk geen miskoop doen als het om deze apparatuur gaat. Of je nu een Canon of een Nikon hebt: dat maakt niet uit. Een 50mm lens is gewoon iets dat in elke cameratas hoort te zitten.

Heb je nog geen 50mm lens aangeschaft? Via deze links kun je de beste opties bekijken en kopen:

Canon 50mm F1.8 of de Nikon 50mm F1.8.
Nikon 50mm F1.4 of de Canon 50mm F1.4.
Of kies voor nog betere kwaliteit met de Canon 50mm F1.2 lens.

Creëer mooier licht door een grotere sluitertijd

Doordat deze prime lenzen een groot diafragma van F1.2 tot F1.8 hebben kun je in donkere ruimtes beter fotograferen. Zo kun je met situaties waarin weinig licht zichtbaar is toch een duidelijke, lichte foto creëren. Normaal gezien zet je de ISO waarde omhoog totdat je de juiste belichting hebt of zorg je voor een langere sluitertijd. Toch is dit laatste niet altijd mogelijk waardoor je alleen op de ISO aangeschreven bent. De ISO zorgt er wel voor dat je ruis krijgt in een afbeelding waardoor een prime lens zoals deze met een groter diafragma een veel betere oplossing is.

Cameranu - Algemeen

Prijs

Doordat deze lenzen erg eenvoudig zijn kunnen ze de prijs ook goedkoop houden. Ze hebben over het algemeen 6 tot 8 elementen terwijl zoomlenzen vaak het dubbele hebben. Dit houdt de productiekosten lager waardoor dit wordt gezien als de goedkoopste lens die tot nu toe gemaakt is. Qua prijs hoef je het dus niet te laten.

De goedkoopste variant is natuurlijk wel van slechtere kwaliteit dan de duurdere versies. Maar voor de standaard fotograaf en semi professionals is een F1.8 echt wel voldoende. Wanneer je iets meer bouwkwaliteit nodig hebt kun je ook voor de F1.4, de middenklasse, kiezen. Wil je echt het beste van het beste? Dan is uiteraard de F1.2L de beste optie voor jou. Nieuwsgierig naar de prijzen? Hieronder hebben we alle versies van Canon en Nikon uitgeschreven, zo kun je snel en eenvoudig het prijsverschil zien.

Voordelen 50mm lens

Zoals al eerder beschreven, is dit de goedkoopste lens in het assortiment. Terwijl de kwaliteit beter is dan een standaard kit. Daarnaast heeft het een lage F-stop waardoor je goed foto’s kunt schieten met weinig licht. Het is licht, ontzettend scherp en maakt foto’s van zeer goede kwaliteit. Doordat het geen zoom heeft, maakt het jou ook nog eens creatiever met fotograferen. Het is niet op één onderwerp gericht maar is te gebruiken voor alle soorten fotografie. Daarnaast kan je met een handige techniek de lens omdraaien en deze plaatsen op een andere lens om er zo een macrolens van te maken.

50mm lens

 

Nadelen 50mm lens

Wanneer je de 50mm op een Full frame spiegelreflexcamera zet, kan het voorkomen dat je last krijgt van vervorming in de hoeken. Dit is op zich niet erg maar kan wel een nadeel zijn wanneer je portretten fotografeert. Dit is grotendeels in Lightroom en Photoshop op te lossen. Deze programma’s halen het er namelijk uit. De lens zelf is ontzettend klein. Dit is qua gewicht natuurlijk een voordeel, maar qua stabiliteit is dit een echt nadeel. Je kunt het niet lekker vastpakken waardoor het lastiger is om stabiel een foto te maken met een lagere sluitertijd.

Walk-around lens

Wanneer je veel op pad bent en je camera om je nek hebt, dan is de 50mm echt een aanrader. Deze lens wordt dan ook gezien als het beste straatfotografie objectief dat er is. Doordat het goed in licht functioneert, ontzettend licht is en niet teveel opvalt kun je zelfs in de kleinste straatjes prachtige foto’s maken. En of je nu iemand bent die culturen fotografeert of op vakantie de mooiste landschappen probeert vast te leggen: deze lens zal jou niet teleurstellen. Detail van architectuur, mensen of macro: dit beestje kan het zeker weten aan!

Walk around lensWel zal het even wennen zijn om een lens te gebruiken die niet kan inzoomen. Wanneer je eerst gewoon draaide om meer in beeld te krijgen zul je nu een paar stappen vooruit moeten zetten. Het is dus niet alleen een goede lens als je op pad bent, je zult ook zelf stappen moeten ondernemen om hetzelfde resultaat te krijgen. Vandaar ook dat deze 50mm lens creativiteit kan creëren. Terwijl jij beweegt is het namelijk zomaar mogelijk dat jij een andere invalshoek ziet voor de foto die het gehele plaatje nog mooier maakt. Misschien zak je wel door je knieën of ga je net iets hoger staan om de juiste afbeelding te maken.

1.8, 1.4 of toch de 1.2 versie?

Voor de meeste mensen geldt dat je het beste een F1.8 kan kopen. Deze is namelijk goedkoop, heeft een goede kwaliteit en kun je in elke situatie gebruiken. Heb je nog 200 euro extra over en vind je het waard om te investeren? Kies er dan voor om een F1.4 te kopen. Deze is net iets scherper, heeft een groter diafragma en is tevens beter gebouwd. Let er alleen wel op dat deze wel weer iets zwaarder weegt.

Ben je altijd in donkere situaties aan het fotograferen waar je wel gewoon prima naar voren en achteren kunt bewegen zonder in te zoomen? Dan is de F1.2 de juiste optie voor jou! De scherpte is over het grootste gedeelte iets scherper en voornamelijk het glas is van betere kwaliteit. Dit zorgt er natuurlijk wel weer voor dat het geheel zwaarder zal zijn. Benieuwd naar andere goede lenzen? Dan kun je ook het artikel over canon lenzen lezen. Hierin staat uiteraard ook deze lens beschreven. Maar ook vele andere variaties die wellicht voor jou interessant kunnen zijn.

Vorig artikelScherptediepte in bloemenfotografie
Volgend artikel11 Tips om kinderen te leren fotograferen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in