Wanneer is een onscherpe foto goed?

Normaal gezien is het de bedoeling dat elke foto scherp is. De achtergrond kan wel wazig zijn maar daar houdt het dan ook wel mee op. Maar wanneer is een blur foto oftewel een wazige onscherpe foto goed? Er zijn een aantal momenten waar je juist wil dat je foto wazig is. Hoe dit precies zit? Dat leggen we hier in dit artikel uit!

Onscherpe foto kan mooi zijn

Onscherpe fotoWanneer je een onscherpe foto goed hebt gemaakt kan het er toch nog mooi uitzien. Dit heeft meestal te maken met twee verschillende vlakken: bokeh en beweging in de foto. Wanneer je over bokeh spreekt is eigenlijk altijd de achtergrond onscherp. Hierdoor gaat de focus juist naar de voorgrond. Door goed met de scherptediepte te spelen kun je een goede scheiding brengen tussen het object en de achtergrond.

Wanneer je over beweging spreekt is het juist andersom. De achtergrond is meestal scherp en het object dat beweegt juist niet. hierdoor krijg je het beeld dat bijvoorbeeld de auto of de rennende persoon erg snel gaat. Door dit toe te passen krijg je dus, ondanks dat een foto een moment opname is, toch bewegend beeld.

Lens draaien terwijl je een foto maakt

Hierboven hebben we twee verschillende mogelijkheden uitgelegd met betrekking tot mooie onscherpe foto’s. In beide gevallen was de camera gewoon stil of bewoog het mee met het object. Wanneer je de camera pakt en tijdens het fotograferen inzoomt krijg je ook een goede onscherpe foto. Het focus middelpunt is dan scherp en de rest eromheen is gedraaid. Dit effect kun je ook krijgen wanneer je een glazen fotografie bol gebruikt en deze draait terwijl je een foto maakt.

Hoewel deze technieken leuk zijn om uit te proberen moet je het wel op het juiste moment gebruiken. Doe je dit niet? Dan zal de foto er minder mooi uitzien! Een goed voorbeeld waar het wel werkt is bij de Melkweg fotograferen: je gebruikt een langere sluitertijd en zoomt langzaam in. Ook bij het fotograferen van eten kun je deze techniek toepassen om echt de focus te leggen op het gerecht. Alles wat eromheen staat zal dan wazig zijn. Een onscherpe foto goed maken blijft lastig, je hebt dan ook veel pogingen nodig voordat je een verbluffende foto maakt. Het resultaat is het dan uiteraard wel dubbel en dwars waard.

Wanneer is een onscherpe foto goed?

Bewegende auto’s

Wanneer je een statief plaatst op een brug over een snelweg en een sluitertijd van 10 seconde instelt krijg je ook een beweging. Dit is niet zomaar een onscherpe foto, maar één met licht. Lichtstrepen van autolichten zijn een mooi voorbeeld van een goede onscherpe foto. Zeker in de juiste compositie kan dit geheel er prachtig uitzien. Voor de lichtstrepen hoeft het niet per sé avond te zijn. Wanneer je gebruikmaakt van lichtfilters kun je ook overdag leuke foto’s hiervan maken. Uiteraard hoef je niet gebruik te maken van de lichten: de auto op zich kun je ook in beweging zetten door een lagere sluitertijd te gebruiken. Afhankelijk van hoe snel de auto rijdt en je camera/ lens zal een sluitertijd van 1 seconde tot 1/250e seconde prima werken.

Onscherpe foto goed gebruiken door afleidingen weg te halen

Wanneer je een onscherpe foto goed gebruikt haal je afleidingen om de foto heen weg. Je zet de focus op hetgeen wat in de voorgrond of achtergrond belangrijk is. Hetgeen wat onbelangrijk is wil je juist vervagen. Door een lage F-stop te gebruiken zal het makkelijker worden om dit geheel te creëren.

Blur lampOok bij het maken van zwart-wit foto’s kan een onscherpe foto soms beter zijn dan een scherpe foto. Doordat er al weinig contrast en geen kleur aanwezig is krijgt de foto een ander beeld. Wanneer je hier op een abstracte manier naar kijkt kan het soms zelfs zo zijn dat de gehele foto onscherp is maar het resultaat toch mooi is. Dit is overigens niet alleen bij zwart-wit het geval. Fotografeer je bijvoorbeeld verschillende kleuren licht? Dan kan een onscherpe foto ook goed uit de verf komen.

Conclusie goede, onscherpe foto’s

Al met al is het duidelijk dat een onscherpe foto goed gebruikt kan worden mits je het maar op de juiste manier toepast. Zeker wanneer het gaat om het verwijderen van afleidingen en beweging is het een mooie tool om in te zetten. Maar ook voor de abstracte kunst foto is een onscherpe foto af en toe juist wel gepast. Het kan een sfeer creëren die de foto maakt of breekt. Heb jij al een keer geprobeerd om bewust onscherpe foto’s in te zetten?

Vorig artikelVlinders fotograferen: 9 tips
Volgend artikelDiagonale lijnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in