Fotograferen tijdens je wandelvakantie

Een wandelvakantie is een prima gelegenheid om foto’s te maken. Onderweg kom je namelijk genoeg mooie plekjes tegen. Daarvoor maakt het niet uit of je in Nederland op vakantie bent of dat je naar het buitenland gaat. En wat is er als fotograaf nu leuker dan deze prachtige locaties vastleggen? Denk bijvoorbeeld eens aan een unieke vogelsoort, een verbluffend uitzicht of een verfrissende waterval. Allemaal prima objecten die geschikt zijn voor jouw afbeelding.

Herinneringen vastleggen terwijl je heerlijk door de natuur loopt maakt jouw vakantie nog mooier. Alleen hoe maak je nu de mooiste vakantiefoto’s waar je thuis naar terug kunt kijken? In dit artikel kun je een aantal tips lezen over hoe je de mooiste foto’s maakt wanneer je op wandelvakantie gaat.

Varieer in hoogtes

Eén van de leuke dingen aan fotografie is dat je altijd zelf mag bepalen vanuit welke hoek je een foto neemt. Er bestaan verschillende perspectieven om jouw foto de juiste sfeer mee te geven. Dit is natuurlijk ontzettend leuk om toe te passen wanneer je op reis bent. Meer hierover kun je lezen in het artikel over reisfotografie. Je kunt je camera laag bij de grond houden als je bijvoorbeeld schoenen op een bepaalde manier in beeld wilt brengen. Maar je kunt er ook voor kiezen om je camera voor een bloemenveld te zetten. Zo wordt jouw foto heel anders dan wanneer jij je foto recht van voren maakt.

Het is ook een optie om je camera boven je hoofd te houden. Op die manier creëer je een leuk effect in jouw foto. Door te experimenteren met fotograferen in verschillende hoogtes leer je steeds beter fotograferen. Wees creatief en probeer eens een paar perspectieven alvast uit voordat je op vakantie gaat.

Fotograferen wandelvakantie

Houd rekening met kleur en compositie

Waar je tijdens je wandelvakantie ook op moet letten is dat je let op de kleuren. Is er één kleur waar jij je specifiek op richt? Of kun je jouw foto mooier maken door meerdere kleuren in je beeld te verwerken? Ga op zoek naar datgene wat jouw foto eruit laat springen. Net als bij de regel van derden het geval is, is het belangrijk om er op te letten dat je een mooie compositie in beeld brengt. Hierbij is het van groot belang dat jouw ogen door de gehele foto gaan wanneer je terugkijkt naar de vakantiefoto.

Waar kijk jij als eerste naar wanneer je een foto ziet? Zie je tijdens je vakantie bijvoorbeeld een rotsblok dat je voor je wandelpad zou kunnen plaatsen? Speel hier dan mee en kijk hoe je jouw vakantiefoto mooier kunt maken. Is er water in de buurt van jouw locatie? Kijk dan hoe je het meer of de waterval goed kunt positioneren.

Wandelvakantie met veel te veel spullen

Wanneer je er voor kiest om op wandelvakantie te gaan is het aan te raden om zo compact mogelijk op reis te gaan. Toch komt het vaak voor dat je meer spullen bij je hebt dan je in eerste instantie van plan was om mee te nemen. Eén item dat in ieder geval belangrijk is om bij je te hebben qua kleding is een jas of vest. Tijdens het gouden uur kan het namelijk al gauw erg koud zijn.

Wat betreft camera-apparatuur kun je het beste niet te veel meenemen. Dit scheelt namelijk sjouwen. Het kan ontzettend handig zijn om een lichtgewicht statief aan je tas mee te nemen. Heb je alleen een zwaar statief? Laat deze dan gewoon thuis. Dit voorkomt dat je onnodig gewicht met je meedraagt. Daarnaast is er meestal wel een bankje of een steen die je kunt gebruiken om jouw camera tegenaan te leunen.

Wandelvakantie

Het maakt niet uit of je met je smartphone, een spiegelreflexcamera of een compacte camera op pad gaat. In alle gevallen is één lens al voldoende. Vind je het leuk om met twee verschillende lenzen te fotograferen? Dan kun je er voor kiezen om een tweede lens mee te nemen. Meer dan dat is echt niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan een Prime lens van 50mm en een zoomlens.

Wanneer je het diafragma, ook wel bekend als F-Stop, kunt aanpassen is het aan te raden om deze hoger te zetten dan F12. Met deze instelling krijg je namelijk een scherper landschap op de foto. Hoe hoger de F-Stop is, hoe scherper de omgeving op de foto zal zijn. Om veel ruis in de foto’s te voorkomen is het belangrijk om de ISO-waarde altijd op 100 te houden.

fotograferen tijdens wandelen

Lekker genieten!

Super leuk dat je je fotografie skills kunt benutten in de vakantie. Toch zit er een gevaar aan foto’s maken in een wandelvakantie. Je kunt er namelijk zo in op gaan en zo je best doen om de mooiste foto te maken dat je helemaal vergeet om te genieten. Kies er ook eens voor om de camera aan de kant te leggen zodat je echt even kunt genieten van alles om je heen. Op die manier wordt het fotograferen ook geen must en is de kans groter dat je nogmaals op vakantie gaat. Een voordeel van reisfotografie is dat je de kans krijgt om ook even lekker tot rust te komen.

Vroeg uit de veren of in de avond op pad

Hoewel de temperatuur midden op de dag het heetst is, kiest men er vaak voor om juist dan te gaan wandelen. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat veel mensen niet weten dat het veel mooier is om s’ ochtends of s’ avonds te gaan wandelen. Op die momenten staat de zon namelijk laag waardoor er een prachtige oranje gloed zichtbaar is. Ga je tijdens het gouden uur foto’s maken? Dan mag je er vanuit gaan dat je met hele mooie foto’s thuiskomt.

Vorig artikelStoom en Rook fotograferen
Volgend artikelMonopod vs tripod: wanneer welk statief?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in