Foto maken met wazige achtergrond

Weet jij al hoe je een foto maakt met wazige achtergrond? Tegenwoordig zie je het veel, een mooie portretfoto met een wazige achtergrond. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Of je nu een persoon op de foto zet of een mooie macro van een insect. Het zogenaamde bokeh effect kan veel toevoegen aan jouw afbeelding. Op deze pagina zullen wij uitleggen hoe je dit effect op een makkelijke manier voor elkaar kunt krijgen.

Hoe maak je een foto met een wazige achtergrond?

Bokeh is een van de meest populaire onderdelen in de fotografie. De reden waarom het zo populair is, is omdat een wazige achtergrond de foto’s aantrekkelijk maakt. Het dwingt je om de aandacht te richten op een bepaald deel van de afbeelding. Het woord komt uit Japan, wat letterlijk vertaald onscherpte betekent.

Kortom, bokeh is de kwaliteit van onscherpe of “wazige” delen van het beeld dat wordt weergegeven door een cameralens. Het is NIET de onscherpte zelf of de hoeveelheid onscherpte op de voorgrond of de achtergrond van een onderwerp. De vervaging die je zo vaak ziet in de fotografie die een onderwerp van de achtergrond scheidt, is het gevolg van een ondiepe “scherptediepte”. Het wordt over het algemeen eenvoudigweg “achtergrondonscherpte” genoemd. De kwaliteit en het gevoel van de achtergrond / voorgrond waas en gereflecteerde lichtpunten is echter wat fotografen bokeh noemen. Een voorbeeld van dit effect zie je in de afbeelding hieronder.

Hoe foto maken met wazige achtergrond

Goede en slechte bokeh

Vergeet niet dat bokeh wordt weergegeven door de lens, niet door de camera. Verschillende lenzen maken dit anders door unieke optische ontwerpen. Over het algemeen leveren portret- en telelenzen met grote maximale diafragma’s een mooier ogend bokeh op dan goedkopere zoomlenzen voor consumenten. De Nikon 85 mm f/1.4D-lens produceert bijvoorbeeld uitzonderlijk mooie bokeh. Terwijl de Nikon 18-135 mm f/3.5-5.6G DX-lens een slechter effect produceert met dezelfde brandpuntsafstand en diafragma. Allemaal vanwege verschillen in optische ontwerpen van beide lenzen. Nogmaals, ik heb het niet alleen over de achtergrondonscherpte, alle lenzen kunnen onscherpe foto’s produceren, maar niet alle lenzen kunnen een prachtige bokeh maken.

Creƫer foto met wazige achtergrond

Hoe krijg je een goede bokeh of wazig achtergrond in je afbeeldingen? Zoals hierboven is uitgelegd hangt dit voor een groot gedeelte af van het type lens dat je gebruikt. Je kan zien of je lens geschikt is door te focussen op een voorwerp van heel dichtbij. Zo dicht als de lens toelaat, waarbij het voorwerp scherp blijft. Zorg ervoor dat er ten minste 5 – 6 meter achter geen voorwerpen bevinden. Zet de camera op hetzelfde niveau als het object, zodat je er niet op neerkijkt. Probeer voor een mooier effect een kleurrijke achtergrond te vinden, bij voorkeur met wat licht erop. Een kerstboom is bijvoorbeeld een perfecte achtergrond voor een bokeh test.

Zodra je een goed voorwerp met een geschikte achtergrond vindt stelt je je camera in op de modus Diafragma prioriteit en stel je de diafragma in op het laagste aantal. Op de meeste consumentzoomlenzen is het laagste diafragma meestal f/3,5. Terwijl dit op prime en professionele zoomlenzen tussen f/1.2 en f/2.8 kan liggen. Zodra het diafragma op de laagste waarde is ingesteld maak je een foto van je voorwerp en bekijk je op het LCD-scherm aan de achterkant van je camera. Het voorwerp moet scherp zijn, terwijl de achtergrond wazig is. Als je een goede lens hebt moet dit zacht en pluizig zijn en voor het oog aangenaam eruit zien. Zoals in het onderstaande voorbeeld. De ronde reflecties moeten rond en zacht zijn, zonder harde randen.

bokeh fotografie

Welke lenzen maken een geweldige bokeh?

Er zijn veel lenzen die geweldige foto’s maken met bokeh. De meeste snelle prime lenzen, zoals Nikon 85 mm f/1.4G of Canon 85 mm f/1.2 II USM, maken een uitzonderlijk mooi ogend bokeh. De goedkopere versie van dezelfde lens Nikon 85 mm f/1.8G en Canon 85 mm f/1.8 USM maken ook prachtige bokeh foto’s. Daarnaast kan je dit ook prima testen met de 50mm F1.8 lens die vaak voor minder dan 200 euro te koop is. Hoewel de prijs ontzettend goedkoop is, is de kwaliteit van deze lens zeer goed! Er zijn te veel lenzen om op te noemen, dus ik raad aan meer onderzoek te doen naar verschillende lenzen op basis van je fotografische behoeften. Kom je er nog niet uit? Lees dan een aantal tips op het artikel over de portretfotografie lens. Hierin staan verschillende lenzen waar dit effect prima mee te maken valt.

Vorig artikelWaar kan je fotografie studeren?
Volgend artikelMacrofotografie voor beginners

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in