Diagonale lijnen

Wanneer je gebruik maakt van diagonale lijnen neem je als het ware de kijker mee in de foto. Je maakt het nog interessanter als een lijn met een andere lijn doorkruist of dat er meerdere lijnen zichtbaar zijn. Hoe maak je mooie foto’s met diagonale lijnen en waarom is het goed om hier extra op te letten?

Veld met diagonale lijnen

Het gebruik van diagonale lijnen

Door diagonale lijnen goed te gebruiken kun je diepte creëren. Dit geeft extra context aan de foto die jij gaat maken. Daarnaast kunnen ze een gevoel of actie in beweging zetten. Toch zijn niet alle lijnen even goed. Het is belangrijk dat alle lijnen ergens naar toe wijzen zodat je een perspectief hebt. Het mooiste is als alle lijnen leiden naar het onderwerp wat je op de foto wilt hebben. Fotografeer je tijdens het gouden uur een mooie zonsondergang? Dan wijzen de diagonale lijnen als het goed is naar de horizon of naar de zon.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de mens van links naar rechts naar een foto kijkt. Dit is gelijk ook de meest natuurlijke manier om een lijn te laten lopen. Een foto waar de diagonale lijnen van rechts naar links gaan zonder lijnen van links naar rechts zal er dan ook al snel onlogisch uitzien. Ook is het meestal zo dat je van linksonder naar rechtsboven kijkt in een omgekeerde Z vorm. Hierdoor zie je ook meestal foto’s verschijnen waar de lijn linksonder begint en rechtsboven of ergens in het midden ophoudt. Dit ziet er voor het menselijk oog dan ook het meest logisch uit.

Van links naar rechts

Wanneer iets in de hele foto zichtbaar is gaat meestal hier de focus ook naar toe. Dit is bij diagonale lijnen juist hetgeen dat je wilt vermijden. Zoek dus een compositie waar niet de volledige streep zichtbaar is. Het beeld moet echt ergens heen leiden. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regel. Zie je namelijk alleen maar lijnen en staan er bijvoorbeeld mensen op? Dan kan het er wel mooi uitzien. Maar over het algemeen zul je toch de compositie zo moeten stellen dat de lijnen naar het object wijzen dat je aan het fotograferen bent. Zoek naar patronen en vormen die de foto interessant maken en laat het geheel zo natuurlijk mogelijk overkomen. Het mooiste is wanneer de lijnen naar het middelpunt wijzen. Uiteraard kun je hier ook de regel van derden toepassen en op deze punten de aandacht leggen.

Cameranu - Algemeen

Houd er rekening mee dat er in elke foto ontzettend veel lijnen zitten. Kijk dus voornamelijk naar de meeste die naar één punt wijzen. Wanneer er teveel diagonale lijnen in een foto zijn zal dit er chaotisch uitzien en kan het verwarring veroorzaken. Dit kun je dus beter voorkomen.

Diagonale lijnen

Diagonale lijnen maken een unieke foto

Al met al maken diagonale lijnen altijd wel een unieke foto die ergens heen leidt. Zelfs zonder een onderwerp kan dit al zeer interessant zijn, voeg een onderwerp toe en je hebt een zogenaamd money shot te pakken. Houd wel de focus op één onderwerp en laat niet verschillende lijnen bij verschillende objecten komen.

ZebrapadHoud het simpel, probeer symmetrie toe te passen en maak het beslist niet te druk. Wanneer je deze regels toepast weet je zeker dat de foto zal lukken. Nu is het alleen nog de kunst om een goed idee te krijgen die bij dit onderwerp past. Dit kan iets simpels zijn zoals een zebrapad of een veld van boven. Maar ook huizen en architectuur zijn goede opties voor dit fotografie onderwerp.

Wil je meer leren over dit onderwerp? In de fotografie cursus behandelen we dit onderwerp haarfijn. Zo geven we voorbeelden en laten we zien hoe deze techniek kunt gebruiken om jouw foto’s mooier te maken.

actie
Vorig artikelWanneer is een onscherpe foto goed?
Volgend artikelNoorderlicht fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in