Fotograferen van eten: 11 tips

Het fotograferen van eten is op zowel Instagram als op Facebook een hele hype geweest. Maar ook op andere bronnen zie je veel voorbij komen. Met deze tips voor voedselfotografie krijg jij in elke situatie de mooiste foto’s. Of je nu in restaurant foto’s wil maken van je gerecht of je eigen creatie op de foto wil zetten: met deze 11 tips voor het fotograferen van eten zal elke foto er steeds mooier uitzien.

Maak gebruik van natuurlijk licht

Wanneer je in een restaurant of thuis eten wil gaan fotograferen, kun je het beste gebruik maken van natuurlijk licht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een raam. Hierdoor heb je natuurlijk, zacht licht dat gelijk de juiste belichting is voor voedsel. Zorg er wel voor dat je niet gebruikt maakt van direct zonlicht: de witte vitrage, het rolgordijn of iets dergelijks waar het licht doorheen komt is perfect. Daarnaast kan een plek buiten in de schaduw ook goed van pas komen. Maak je liever gebruik van een studio? Stel dan het licht zo natuurlijk mogelijk in. Gebruik daarnaast nooit een flitser zonder softbox om hard licht te voorkomen. Dit zal namelijk op het voedsel weerkaatsen wat een minder mooi effect oplevert. Een lichttent is daarentegen wel gewoon mogelijk: zeker wanneer je het goed af kan stellen. Toch blijft natuurlijk licht het mooiste en je hoeft er niks voor aan te schaffen.

actie

Fotograferen van etenKomt het licht fel van één kant af waardoor de foto er niet meer natuurlijk uitziet? Dan kun je ook gebruik maken van het reflectiescherm. Hiermee kun je met de witte kant zelf het gewenste licht van de andere kant veranderen. Wanneer je geen reflectiescherm in huis hebt kun je ook gebruik maken van een groot wit papier. Door dit verder en dichter bij het gerecht te zetten zul je merken dat één kant van de foto lichter wordt.

Fotograferen van eten in een restaurant

Wanneer je in een restaurant zit is dit bovenstaande natuurlijk wat lastiger. Je gaat meestal niet met een gerecht naar buiten lopen. Toch kun je bij het begin al vragen of je bij een raam mag zitten. Vanuit deze plek kun je altijd wel een goede foto maken. Is het al donker buiten? Dan heb je uiteraard geen natuurlijk licht. In een restaurant kun je dan het beste gebruik maken van de omgeving en de lichten die aanwezig zijn. Een foto met meer dan alleen het gerecht is in deze situaties zeer geschikt.

Cameranu - Algemeen

Voedselfotografie van dichtbij

Bij voedselfotografie wil je de mensen meenemen in het eten dat je voor je hebt. Je maakt de kijker nieuwsgierig en hoopt dat ze trek krijgen. Om deze reden fotografeer je eten meestal van dichtbij. Zo krijg je veel van de maaltijd in de foto te zien. Door je onderwerp van dichtbij te fotograferen wordt het gelijk simpeler om een mooie foto’s te maken. Dit komt doordat je alle afleiding rondom het onderwerp hebt weggehaald. Dit effect kun je nog vergroten door een macro objectief te gebruiken. Uiteraard is dit niet verplicht en kun je ook prima een normale lens gebruiken.

AvondetenHoe groter je het eten in beeld brengt, hoe meer de textuur en verschillende kleuren zichtbaar zullen worden. Dit maakt dat de foto meer gaat spreken. Daarnaast kun je het totaalbeeld scherper krijgen en zie je meer details. Zeker bij mooi opgemaakte borden is dit een echte must. Het draait namelijk niet alleen om de smaak, het oog wil ook wat.

Eten Fotograferen van veraf

Wanneer je veel tijd hebt met een gerecht kun je ook van bovenstaande tips afwijken. Zo kan het in verschillende situaties best mooi zijn om een foto van veraf te nemen. Denk hier bijvoorbeeld aan een bord op een mooi gedekte tafel of meerdere borden aan een lange uitgerekte tafel. Het geheel van een restaurant waar een bord langzaam scherp wordt is ook een creatief idee die je verder uit kunt werken. Laat je creativiteit dan ook niet stoppen als het om deze tips gaat. Maar gebruik ze om je foto’s beter te maken. Maak je betaalde foto’s voor een restaurant? Dan is het zeker belangrijk dat je ook foto’s maakt waar het eten gecombineerd is met het logo zodat op de foto gelijk zichtbaar is om welk bedrijf het gaat. Voor gewoon voedselfotografie is dit uiteraard wat minder maar kan het wel gecombineerd worden met andere ideeën.

Tips eten fotograferen

Fotografeer vanuit verschillende hoeken

De mooiste hoek om eten te fotograferen is 45 graden. Daarnaast kun je van bovenaf ook prachtige resultaten krijgen. Maar wanneer je van alleen deze twee opties gebruik maakt krijg je eigenlijk altijd dezelfde foto’s. Daarom is het belangrijk dat je ook andere hoeken uitprobeert. Probeer bijvoorbeeld eens vanuit een lagere hoek het bord met uitstekend eten te fotograferen of probeer het geheel met een gedraaide camera vast te leggen.

Afhankelijk van jouw tijd met het gerecht kun je verschillende variaties proberen. Het kan best zijn dat de hoek die je zelf bedenkt een veel mooier beeld oplevert. Wel is het belangrijk dat je goed op de achtergronden let. Wanneer je in een hoek van 35° of van bovenaf fotografeert heb je minder last van achtergronden. Vanuit andere hoeken heb je hier juist wel veel mee te maken. Verplaats desnoods op tafel een aantal objecten om het geheel nog mooier te maken. Let hierbij vooral op compositie en kleur.

Een beetje olie maakt het verschil

Eten fotograferenDoor een beetje olie op het gerecht te smeren krijg je een compleet ander beeld. Dit kan zelfs een gerecht dat er slecht uitziet toch nog mooi maken. Wel is het belangrijk dat je niet teveel olie gebruikt, anders lijkt het gerecht heel erg vettig. Daarnaast moet alleen het eten ingevet worden, de borden en andere attributen moeten volledig schoon zijn.

Wanneer je gaat experimenteren met olie kun je dit het beste thuis doen. In een restaurant is het niet verstandig om hiermee te knoeien, daarnaast is een bord daar vaak al mooi opgemaakt. Wanneer je een kwast in huis hebt die geschikt is voor eten kun je deze deppen in een beetje olie. Daarna kun je hiermee voorzichtig het eten insmeren. Vooral een groot stuk vlees kan mooier worden met een beetje olie. Door het beetje in te vetten lijkt het gelijk meer sappig en ziet het er niet meer droog uit. Begin dus bij het opmaken van je bord altijd met het stuk vlees en vet het gelijk in met een beetje olie. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en als laatste de saus.

Fotograferen van eten in rap tempo

Het is belangrijk dat wanneer je borden opmaakt, je dit in een snel tempo doet. Hoe langer het duurt voordat je de foto maakt, hoe slechter het gerecht eruit zal zien op de foto. Hou er rekening mee dat professionele foto’s van eten altijd gemaakt worden met alternatieven of niet volledig gare ingrediënten. Het perfecte resultaat kun je dan vaak ook niet krijgen zonder de hulp van een speciale voedselspecialist. Uiteraard kun je nog wel prachtige foto’s krijgen van jouw gerecht die je daarna heerlijk op kan peuzelen. Zorg er wel voor dat de foto recht geschoten wordt, lukt dit op het moment niet? Dan kun je het achteraf altijd nog goedmaken. Meer hierover lees je in het artikel: scheve horizon rechtzetten.

Overbelichte foto is mooier

Eten fotograferen met de standaard instelling is mooi, maar wanneer je gebruik maakt van overbelichting zal het nog mooier zijn. Je kunt via je camera instellen dat elke foto overbelicht wordt geschoten. Door dit zo in te stellen zal elke foto helderder worden. Over het algemeen is dit bij fotografie juist niet goed maar bij voedselfotografie maakt het de foto juist mooier. Weet je niet hoe je dit in moet stellen? Dan kun je dit terugvinden in je manual.

De grootste reden dat eten er overbelicht mooier uitziet is de helderheid. Daarnaast presenteer je eten vaak op een wit bord. Hoe witter het bord, hoe meer het eten opvalt. Bij het bewerken van de foto is het wel belangrijk dat er niet te veel details verloren gaan. Houd daarom de histogram goed in de gaten en zorg dat de boog niet volledig over de rechthoek gaat. Een beetje is uiteraard wel toegestaan gezien het lichte foto’s zijn.

Ontbijt foto

Wees nauwkeurig met details

Doordat je de meeste foto’s van dichtbij vastlegt is het letten op details zeer belangrijk. Als eerste moet je goed opletten of het bord goed schoon is. Daarnaast kun je kijken of alles goed zichtbaar is en er geen afleidende onderdelen zijn. Is dit wel het geval? Haal dit dan tijdelijk weg.

Iets wat al gauw vergeten wordt is de omgeving rondom het bord. Wanneer je alleen het bord fotografeert is dit uiteraard niet belangrijk maar zodra er iets buiten het bord zichtbaar is moet hier ook goed opgelet worden. Denk hier bijvoorbeeld aan een schoon glas, bestek dat op de juiste positie ligt of een tafelkleed zonder kreukels. Allemaal details die lastig zijn om achteraf nog aan te passen. Doe dit dus ook vooraf zodat de foto gelijk goed gemaakt wordt.

Werken met foodstyling

Wil je het geheel goed aanpakken? Dan is het belangrijk om ook op de styling van het bord te letten. Dit is een lastige tak van sport en ook heel anders dan fotografie. Toch kun je als leek ook wel een beetje styling toepassen wanneer je thuis bezig bent. Voeg bijvoorbeeld verschillende kleuren toe, laat de ingrediënten net uit een hamburger steken en toon in een gerecht op creatieve wijze alle ingrediënten. Ook kun je tijdelijk gebruik maken van servetten of andere attributen om bijvoorbeeld een stuk vlees op te hogen of scheef te zetten. Zo maak je het geheel interessanter en kun je zelf bepalen waar het oog van de kijker naartoe gaat.

Tips voedselfotografie

Voedselfotografie: toon de binnenkant!

Zodra je ingrediënten fotografeert waar de binnenkant niet zichtbaar is, kan het mooi zijn om hier een stuk uit te snijden. Denk bijvoorbeeld aan een stuk vlees of een taart. Wanneer je dit niet doet kun je prima een mooie foto krijgen. Maar toch wekt de binnenkant van het eten meer interesse naar de smaak. Daarnaast kun je hierdoor mooiere composities creëren.

Ga je ingrediënten aansnijden? Dan is het belangrijk dat je dit recht doet. Is het product meer iets dat je afbreekt? Dan is het juist beter dat het echt gebroken wordt zodat het er ook reëel uitziet. In beide gevallen is het niet verstandig om er een hap uit te nemen. Voedselfotografie is het mooist wanneer je het van een volledig product maakt. Natuurlijk is het wel verstandig om voor het aansnijden een foto te maken zodat je ook het geheel ziet. Na het aansnijden is dit uiteraard niet meer mogelijk.

Maak gebruik van Bokeh

Bij eten fotograferen is het belangrijk dat de achtergrond onscherp is. Dit wordt ook wel Bokeh genoemd. Door een onscherpe achtergrond wordt het oog geleid naar de voorgrond en zal het geheel overzichtelijk zijn. Je onderwerp zal hierdoor ook echt uit de afbeelding springen. Het nadeel van scherptediepte is dat ook belangrijke onderdelen onscherp kunnen worden. Dit moet je natuurlijk voorkomen.

Tenzij je volledig inzoomt is het belangrijk dat het volledige gerecht scherp is. Alleen de achtergrond en de omgeving mogen onscherp worden. Vandaar dat een te laag diafragma niet gewenst is. Een te hoog diafragma is ook niet geschikt aangezien de achtergrond onzichtbaar wordt. Je zult dus meestal een diafragma tussen de F3.5 en F14 moeten gebruiken. Dit is ook volledig afhankelijk van hoeveel licht je beschikbaar hebt. Heb je erg weinig licht? Zorg dan dat in ieder foto de sluitertijd goed is zodat de foto niet bewogen is. Op dit moment is het ook goed om een goed statief te gebruiken. Helaas is het gebruik hiervan niet op elke locatie mogelijk. In deze situaties zul je een lager diafragma moeten gebruiken om de foto toch scherp te krijgen.

Less is more

VoedselfotografieWanneer je een bord opmaakt kun je het beste niet teveel erop plaatsen. Hoe minder er op een bord ligt, hoe beter het geheel eruit ziet. Het is uiteraard wel belangrijk dat alle ingrediënten goed zichtbaar zijn samen met een mengsel van kleuren. Wanneer je deze twee factoren hebt zal het gerecht er al goed uitzien. Professionele foodstylisten maken gebruik van verschillende pincetten en spuiten om de kleinste aanpassingen te maken.

Een druppel water op een kleine tomaat maakt een groter verschil dan extra ingrediënten toevoegen. Minder onderdelen is dus bij voedselfotografie eigenlijk altijd beter. Is het bord nog niet opgemaakt? Dan kun je er ook voor kiezen om bij elke verandering die je maakt een foto te maken. Plaats wat duct tape onder het bord zodat deze niet verplaatst en zet je camera stevig op een statief. Wanneer alle foto’s gemaakt zijn en het product klaar is kun je de foto’s inladen in Photoshop. Hierna kun je zelf op een simpele manier onderdelen verwijderen en toevoegen.

Is het bord al opgemaakt en ben je klaar om het gerecht op te eten? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst een aantal ingrediënten eerst te eten voordat je de juiste foto gaat schieten. Maak vooraf nog wel een foto: wie weet kun je achteraf nog wat van deze foto toevoegen in de nabewerking. Wil je de foto niet teveel nabewerken? Let dan goed op het bord of deze wel schoon is en of je de juiste compositie hebt. Kijk daarnaast goed of er niet teveel op het bord staat zodat het overzicht nog gewoon zichtbaar is.

Kies de juiste kleurtemperatuur

Als laatste tip gaan we het hebben over de juiste witbalans. Bij eten fotograferen gebruik je bij raamlicht meestal een iets warmere kleurtemperatuur dan op de locatie. Fotografeer je in de avond bij kaarslicht, bij lampen of buiten tijdens het gouden uur? Dan is het meestal al de juiste temperatuur of zul je de witbalans iets kouder moeten instellen om het goede resultaat te krijgen. Wanneer je deze instellingen niet aanpast kan het best zijn dat het er op de camera raar uit ziet en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Met de meeste camera’s kun je in RAW een foto maken. Hierdoor kun je achteraf de juiste kleurtemperatuur instellen en dit ook oneindig aanpassen. Schiet je foto’s in JPG formaat? Dan kan het beter zijn om gelijk al in de camera de juiste instellingen te kiezen. Naast het gebruik van RAW kun je ook een grijskaart gebruiken om de juiste witbalans in te stellen. Vanuit daar kun je dan nog wat warmere kleuren toevoegen tot je het gewenste resultaat hebt. Zet de grijskaart op de plek waar je fotografeert en gebruik deze achteraf in Photoshop of Lightroom om de kleur in te stellen op alle foto’s die volgen. Fotografeer je vanuit een andere hoek? Dan zul je weer opnieuw een foto moeten maken van de grijswaardes om de juiste kleuren te krijgen.Less is more

Tips fotograferen van eten: het eindresultaat

Zoals je in de bovenstaande tips hebt gelezen kun je met een paar simpele tips voedselfotografie nog interessanter maken. En dat is ook juist de bedoeling bij deze tak van fotografie. Het gaat erom dat je de mensen laat zien wat je eet of klaarmaakt. Je maakt ze lekker en geeft hen de indruk dat ze een heerlijk gerecht gemist hebben. Door steeds meer eten te fotograferen zul je al snel betere foto’s maken. En met deze tips voor eten fotograferen kun je een boost geven aan het eindresultaat.

Vorig artikelWaterplassen reflectie foto’s maken
Volgend artikel5 tips voor Extreme sportfotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in