Bruiloft fotograferen

Ben je gevraagd om binnenkort een bruiloft te fotograferen? Dan zijn wat tips wel op zijn plaats! Als je al een tijdje bezig bent met fotografie als hobby komt de vraag wellicht een keer voorbij maar toch is het verstandig om goed over deze vraag na te denken

Het fotograferen van bruiloften is een moeilijke taak en je krijgt maar één kans, dus er is geen ruimte voor fouten. Dit is een speciale dag voor het bruidspaar en je foto’s worden generaties lang opgeslagen als herinneringen. Dus, meer dan een ander genre fotografie, is het van cruciaal belang om je van tevoren goed voor te bereiden en te oefenen. Het laatste wat je wilt doen is het verknoeien. Vooral als je net begint met het fotograferen van bruiloften, is het belangrijk om alles van tevoren te onderzoeken en niets aan het toeval over te laten. In dit artikel geven wij je enkele cruciale tips en aanwijzingen om je op weg te helpen.

bruiloft fotograferen

Tips voor het fotograferen op een bruiloft

Ontmoet het stel

De eerste stap voordat je iets gaat plannen, is om het paar te ontmoeten en te praten over hun vereisten voor je huwelijksfotografie, inclusief speciale verzoeken. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het is een van de beste manieren om te bepalen welk type afbeeldingen je klant het meest zal waarderen. Geen twee stellen zullen dezelfde eisen stellen!

Het lijkt logisch om niet aan te geven dat dit je eerste bruiloft is. Geef dit toch aan zodat het bruidspaar er rekening mee kan houden. Dit geeft jou de kans om te vragen of ze een handeling nogmaals willen doen omdat je de foto niet op een mooie manier hebt vastgelegd. Dit is bij een echte bruiloft niet mogelijk en wordt ook niet getolereerd. Maak hier dus gebruik van en geef dit gewoon aan.

Maak een lijst

Met hulp van het toekomstige bruidspaar is het handig om een ​​lijst met de belangrijkste bruiloftsgasten te maken om te fotograferen, inclusief wie er in de groepsfoto’s moet zijn. Je klanten zullen niet onder de indruk zijn van het ontvangen van hun foto’s en realiseren zich dat hun ouders niet op een van de foto’s staan, of je hebt hun grootouders uit de groepsfoto’s gelaten.

Bekijk de mogelijk trouwlocaties en foto locaties

Het is zeker een aanrader om de locaties van tevoren te bekijken, zodat je de beste plekken kunt kiezen om te fotograferen. Dit zou ook moeten helpen om eventuele spanning te verminderen voordat de dag aanbreekt. Bekijk waar het licht vandaan komt, of de bomen groen zijn en welke locaties opvallen. Je zou kunnen overwegen om op verschillende plekken een aantal testshots met verschillende poses te maken zodat je weet wat je moet doen voor de bruiloft zelf. Dit hoeft uiteraard niet met het bruidspaar zelf maar kan ook gewoon met een vriend of vriendin!

bruiloft fotografie

Bereid je voor op de tijd

Er is niets erger dan dat je geen idee hebt waar en wanneer je je belangrijke foto’s moet maken. Zorg dus dat je een schema van de dag bij de hand hebt. Het is belangrijk om de plaatsen te plannen waar je tijdens het maken van foto’s gaat staan, vooral voor de belangrijkste onderdelen van de ceremonie. Dus verken de locaties van tevoren, zodat je weet hoe je moet bewegen tussen de posities die je in gedachten hebt. Voor binnenlocaties is dit wat lastiger, toch heb je altijd wel tijd bij de ceremonie om dit te bekijken. Wil je niks aan het lot overlaten? Zoek dan op Google naar afbeeldingen of kijk of je er via Google maps binnen kan lopen.

Maak een fotocontrolelijst

Het is belangrijk om van tevoren een lijst te maken met belangrijke gebeurtenissen en onderwerpen die je gaat fotograferen, vooral als je geen ervaring hebt met het fotograferen van bruiloften. Het is ook een goed idee om de input van het paar hierover te krijgen. Een paar belangrijke gebeurtenissen zijn het wandelen door het gangpad, de kus, ringen ruilen, de bruidstaart aansnijden en de dans. Maar vergeet ook niet om de kleine details zoals bloemboeketten, ringen, trouwjurk en reactie van de ouders vast te leggen.

Zorg voor een back-up plan

Het weer tijdens de bruiloft kan al je voorbereiding verpesten als je geen back-up plan hebt. Elke fotograaf is bang voor regen op de grote dag, maar je kunt dit in jou voordeel gebruiken en een aantal prachtige foto’s maken als je het van tevoren goed uitzoekt.

Hier zijn een paar tips om het meeste uit slecht weer te halen:

 • Gebruik een zwarte en/ of witte paraplu waar het bruidspaar onder schuilt. Dit zorgt gelijk voor wat contrast waardoor je een prachtig effect krijgt.
 • Gebruik de lucht in je voordeel. Het plaatsen van het paar voor donkere wolken op de juiste manier kan een aantal indrukwekkende resultaten geven.
 • Vertel de bruid dat de jurk vies wordt als je naar buiten gaat. Veel mensen denken dat het mogelijk is om schoon foto’s te maken: zelfs als het mooi weer is. Dit is niet mogelijk met een witte jurk. Wil het bruidspaar toch buiten foto’s maken met regen?
 • Zorg dan dat de bruid geen hakken draagt en eventueel tijdelijk laarzen aan doet. Dit is ook leuk om op de foto te zetten. Tijdens de echte fotoshoot vallen schoenen en laarzen onder de jurk waardoor het niet opvalt. Uiteraard is het ook belangrijk om iemand te vragen om mee te lopen en de jurk omhoog te houden. Die kan dan gelijk alles in de juiste positie plaatsen voor jou foto!
 • Zoek naar alternatieve locaties. Als je door regen je plannen moet wijzigen, moet je een aantal alternatieve plaatsen hebben om te fotograferen. Zorg er dus voor dat je deze van tevoren vindt en vraag de locatie-eigenaren misschien of ze goede beschutte plekken of kamers hebben die je kunt gebruiken.

camera uitrusting bruiloft

Maak je camera-uitrusting klaar

Er zijn een paar essentiële spullen die je nodig hebt, inclusief back-up camera’s voor het geval er iets kapot gaat. Hetzelfde geldt voor geheugenkaarten en batterijen, neem altijd een reserve mee. Niet iedereen kan het zich veroorloven om dit allemaal te kopen, maar je kunt mogelijk tegen een kleine vergoeding lenen van een vriend of het apparatuur huren die je nodig hebt.

Basis uitrusting voor bruiloft fotograferen

En bruiloft fotograferen doe je niet als je geen goede tools hebt. Voor het goed vastleggen van deze dag heb je ontzettend veel attributen nodig. Maar er zijn een paar dingen die je echt moet hebben. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.

 • Twee goede camera’s, je wil namelijk niet dat je camera ermee ophoudt
 • Een reeks lenzen geschikt voor locaties met weinig licht. Een goede lens voor bruidsfotografie zijn hier het meeste geschikt voor aangezien deze goed functioneren met weinig licht.
 • Een flitser mag niet overal gebruikt worden. Dus lenzen, oftewel objectieven met F2.8 is het minimum.
 • Een cameratas om je spullen altijd bij je te houden, met snelle gemakkelijke toegang.
 • Een flits met diffuser voor de ceremonie indien toegestaan en foto’s binnenshuis.
 • Geheugenkaarten met veel opslag.
 • Reserve batterijen en opladers.
 • Mogelijk een statief, hoewel je in veel gevallen zonder kunt.

Bruiloft fotograferen: Enkele laatste tips

 • Als je bruiloft fotograferen wil doen voor beroep, is het een goed idee om als tweede fotograaf te assisteren voordat je dit alleen gaat doen.
 • Vraag het stel van tevoren of ze speciale vereisten hebben, zoals het niet gebruiken van flits in de ceremonie.
 • Beweeg tijdens het bruiloft fotograferen zodat je de dag via verschillende invalshoeken vastlegt, maar zorg ervoor dat je niet opdringerig bent. Jij bent niet het oogpunt, dat is het bruidspaar.
 • Controleer je foto’s op knipperende mensen en plaats niemand op een positie zodat deze in fel zonlicht tuurt
 • Neem zo veel mogelijk foto’s als je kunt, hoe meer je hebt, hoe groter de kans dat je een goede foto hebt, en hoe meer foto’s je kunt kiezen.

Veel tips die jou kunnen helpen om je eerste bruiloft vast te leggen. Maar het belangrijkste is natuurlijk gewoon doen. Toch is het zeker een aanrader om eerst als assistent ergens mee te gaan. Hierdoor heb je geen druk en kun je alles rustig ontdekken. Dit samen met alle tips en trucs zorgen ervoor dat bruiloft fotograferen straks een nieuwe hobby of zelfs baan wordt. Maar vergis je niet: het is moeilijker dan je denkt en niet altijd een feest: zeker aangezien je geen fouten mag maken.

Lees ook alles over portret fotografie. 

 

Vorig artikelHoe werkt een spiegelreflexcamera? (DSLR)
Volgend artikelWelke lens voor portretfotografie?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in