6 foto ideeën voor binnenshuis

Een natuurramp, een vervelend griepje van jezelf of een ander in huis kunnen allemaal redenen zijn waarom jij niet het huis uit kunt. En wanneer je net van plan was om fotografie opnieuw op te pakken kunnen deze situaties erg zuur uitpakken. Het grootste deel van fotografie doe je buiten. Maar om jezelf uit te dagen en om nog vele andere redenen is het ook belangrijk om binnen te kunnen fotograferen. Hieronder beschrijven we 6 foto ideeën voor binnenshuis. Zoek je onderwerpen om binnenshuis te fotograferen? Bekijk dan het artikel met foto ideeën om inspiratie op te doen.

Maak vage en onscherpe foto’s

Wanneer je normaal een foto schiet wil je dat de foto zo mooi mogelijk er uit ziet. Alles wat belangrijk is moet scherp en goed in het zicht zijn. Maar wat nou als je er eens voor kiest om het anders te doen? Zo kun je er voor kiezen om een keer geen scherpe foto’s te maken maar een foto te maken met een blur, oftewel een vage foto. Wanneer niks in een foto scherp is kun je nog steeds een heel mooi fotoresultaat krijgen. Om dit resultaat te krijgen zul je het alleen wel moeten uitproberen. Zet het scherpstellen van de camera in de handmatige stand en stel met je hand de camera onscherp. Als je blij bent met hoe het eruit ziet dan maak je de foto.

Ook kun je ervoor kiezen om tijdens het fotograferen de camera van links naar rechts te bewegen of te draaien terwijl je een sluitertijd van 0,5 seconde of hoger gebruikt. Hierdoor vergroot je het effect en ziet alles er gladder uit. Ook kan het voorkomen dat er wat lichtbronnen zichtbaar worden waardoor er lijnen ontstaan of andere mooie fotografiemomenten. Genoeg om uit te proberen dus op een dag dat je binnen moet zitten!

Foto maken binnenshuis

Fotografeer hetgeen je altijd al ziet

Voor veel mensen is het vinden van inspiratie binnenshuis erg lastig. Dit is op zich ook niet gek aangezien het een stuk moeilijker is om binnen iets leuks te vinden dan buiten. Het grootste probleem is dat we naar iets zoeken wat er altijd al is geweest. Je hoeft geen bijzonder onderwerp te fotograferen, je kunt ook iets wat er niet interessant uitziet interessanter maken. Denk bijvoorbeeld aan het laminaat of tapijt op de vloer, het behang en het plafond maar ook de stof op de bank. Door macrofotografie toe te passen op deze onderwerpen krijg je een bijzonder beeld waar je ook nog goed mee kunt experimenteren.

Macro koffie

Ga te werk met dingen die je dagelijks gebruikt of tegenkomt. En fotografeer dit op zo’n manier dat het er compleet anders en uniek uitziet. Een koffiemachine van onderen of robotstofzuiger waar je het vuil naar binnen ziet zuigen. Maar ook de stoom die uit de pan komt en je camera beslaat zijn goede opties. Bedenk iets creatiefs dat anders is dan normaal.

Het hoeft geen prachtfoto te worden, het gaat erom dat je hetgeen wat je ziet op een unieke manier vastlegt. Door dit te doen leer je jezelf anders naar objecten te kijken. Daarnaast bouw je gelijk ook aan jouw fotografie skills.

Experimenteren met licht

Doordat er in huis minder licht aanwezig is kun je makkelijker met licht experimenteren. een raam is standaard al een diffuser. Dit betekent dat het licht tegenhoudt en dat je er eigenlijk altijd mooi licht voor terug krijgt. Door hier een wit, doorzichtig gordijn of rolgordijn voor te doen heb je ook bij fel licht een goede basis voor een foto. Maar dit is nog niet alles, ook in de avond kun je met de lichten die je in huis hebt spelen door ze op verschillende locaties neer te zetten. Het enige wat wel belangrijk is, is dat je zorgt dat overal dezelfde lichtkleur uitkomt.

Heb je overal natuurlijk licht die een warme ondertoon achterlaat? Dan is het niet slim om een flitser op je camera te gebruiken aangezien deze wit licht laat zien. Uiteraard kun je dit wel met een opzetstuk veranderen als je toch nog een flitser moet gebruiken maar probeer het grotendeels zonder te doen. Pak een object en maak er een leuk project van.

Foto ideeën voor binnenshuis

Ken je de basistechnieken al?

Weet jij al wat het voor effect heeft als je de sluitertijd aanpast en hoe je dit kunt compenseren met de ISO? Wanneer het antwoord hierop nee is of als je dit nog niet heel goed weet is dit ook een goed onderwerp om thuis te oefenen. Pak de informatie op onze website erbij en ga experimenteren met de instellingen. Vaak vinden we het veel leuker om lekker te gaan fotograferen waardoor de basistechnieken vaak achterwege blijven. En dit is erg zonde want als je weet dat je bijvoorbeeld één instelling naar beneden doet en een ander omhoog moet, bespaar je heel wat tijd. bespaart. En dit kan ervoor zorgen dat je een foto wel te pakken krijgt die je anders gemist had.

Naast dat het tijd scheelt krijg je ook meer besef van waar je mee bezig bent en kun je na een tijdje in elke situatie eigenlijk de instellingen al raden. Dit betekent natuurlijk niet dat je altijd maar de Manuele stand hoeft te gebruiken. Maar zodra je op een andere manier niet het gewenste resultaat krijgt weet je doordat je geoefend hebt, wel hoe je het op kunt lossen.

Zwart-wit en kleur

Wanneer je een foto maakt in kleur kan het zo zijn dat de foto er in zwart-wit niet meer mooi uit ziet. Dit heeft alles te maken met licht en contrast. En ook dit is iets waar je binnen heel leuk mee kunt oefenen. Om dit te doen kun je, als je camera deze optie heeft, ervoor kiezen om de camera in de zwart-wit modus te zetten. Zo zie je gelijk het resultaat van de foto in zwart-wit en zie je ook hoe je dit kunt verbeteren.

Naarmate je hier meer mee oefent kun je de zwart-wit optie in de camera uitzetten en proberen een kleurfoto te schieten die er ook mooi uit zal zien in zwart-wit. Nadat je de foto’s bewerkt hebt zie je of het jou gelukt is of dat je er toch iets naast zat. Een leuke activiteit waar je gelijk ook je fotografie skills mee traint.

Foto ideeën voor binnenshuis: waterdruppels

Even geen zin om nieuwe dingen te leren of aan je kennis te werken? Dan is ook dit nog een leuke activiteit om je fotografie dag mee te vullen. Vul een wasbak of bad met water en zet je camera goed neer. Door de kraan langzaam te laten druppen in het water krijg je prachtige rimpelingen in het water. Schiet je op het juiste moment? Dan zie je misschien zelfs de druppel nog wel in de lucht hangen. Door de lichteffecten in de badkamer krijg je vaak bijzondere kleuren waardoor het helemaal niet meer lijkt of je in een huis zit.

Mocht je dit naar een vervorderend stadium willen brengen kun je ook een visbak met water vullen. Door een zelfontspanner te gebruiken en op de juiste timing dingen in het water te laten vallen kun je een object met watereffect op de foto krijgen. Dit vergt wel wat oefening en natuurlijk Glassex of een soortgelijk schoonmaakmiddel om het glas schoon te houden. Maar het resultaat mag er daarna ook wel zijn! Denk niet alleen aan fruit maar ook doucheproducten of bloemen doen het heel goed. Let er wel op dat het een smeerboel kan worden dus een zeil eronder is geen overbodige luxe.

Heb je een aluminium of doorzichtige plaat in huis liggen? Dan kun je ook hier een beetje water op gieten. Met de aluminium plaat kun je mooie foto’s maken van bovenaf en van de zijkant. Op de doorzichtige plaat kun je water leggen en hierboven op een object die je wil fotograferen. Fotografeer van onder en met een beetje compositie zul je verbluffende resultaten op de camera tevoorschijn toveren.

Waterdruppel

Conclusie foto’s maken binnenshuis

Er is genoeg binnenshuis te fotograferen maar wat trekt jouw interesse? Door één van de bovenstaande opties uit te proberen ben je zo weer een paar dagen zoet. En vanuit daar kan het zomaar zijn dat je nieuwe inspiratie krijgt voor dingen die je binnen kunt fotograferen. Buiten bezig zijn blijft voor de meeste mensen natuurlijk leuker. Maar wanneer het nodig is kun je je ook thuis met je camera prima vermaken.

Vorig artikelCreatieve ingrediënten voor een foto
Volgend artikelHoe kun je wilde bijen fotograferen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in