Tips voor portretfotografie

Heb jij ook tips nodig voor portretfotografie? Het maken van foto’s van mensen kan een hele uitdaging zijn voor een portret fotograaf. Iedereen geniet van het zien van goede portretfoto’s, of het nu gaat om familie, vrienden of gewoon een interessant gezicht. Als fotograaf willen we dit natuurlijk op de juiste manier op de foto zetten. En niet teveel knoeien met alle camera instellingen. Met dat in gedachten, volgen hier enkele technische tips om u te helpen de kwaliteit van je portretten te verbeteren en de best mogelijke camera-instellingen te gebruiken.

Aanbevolen camera instellingen voor portretfotografie?

We hebben vijf (of meer) zintuigen, maar degene die we het meest gebruiken, is het zicht. Dit betekent dat de ogen op een foto scherp moeten zijn, ongeacht hoeveel mensen erin zitten. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat de ogen van uw onderwerp scherp zijn.

Om te beginnen, gebruik je een enkel punt autofocus. Je wilt een enkel punt gebruiken en focussen op het dichtstbijzijnde oog. Vergrendel de focus en stel ze zo nodig opnieuw samen om een ​​aangename compositie te krijgen voordat je gaat fotograferen.

Cameranu - Algemeen

Controleer na het maken van enkele foto’s de scherpte van de ogen. Je kan de scherpte niet controleren door de standaardafbeelding op het LCD-scherm. Gebruik de zoomfunctie op het scherm om de ogen te controleren. Maak opnieuw foto’s als de ogen niet scherp zijn. Door  een beetje te spelen met je scherpstelling en de handleiding te lezen leer je steeds meer hoe je de camera kunt gebruiken. Het diepere probleem kan liggen in de camera-instellingen, die mogelijk niet optimaal zijn voor portretfotografie.

Tips voor portretfotografie

Sluitertijd voor portretfotografie

Hoogstwaarschijnlijk zul je de sluitertijd moeten verhogen om een ​​deel van de beweging van je onderwerp tegen te gaan. Aarzel niet om verschillende technieken uit te proberen. Vooral als de ogen niet scherp zijn in je portretfoto je gebruik een snellere sluitertijd. Dit is uiteraard alleen zo wanneer je de focus al goed hebt aangepast. Je hebt bijvoorbeeld een snelle sluitertijd nodig om een ​​kind te fotograferen, omdat ze constant meer bewegen dan volwassenen.  Snellere sluitertijden zoals bijvoorbeeld 1/800e seconde helpen bij het tegengaan van beweging.

Vertrouw niet op de technische kenmerken van een camera zoals optische beeldstabilisatie om dit tegen te gaan. Stabilisatie kan veel helpen bij het verminderen van schudden met je handen, maar het helpt niets om onscherpte in je onderwerp te voorkomen. Dit wil niet zeggen dat je beeldstabilisatie moet uitschakelen, maar dat deze functie alleen niet genoeg is om scherpe portretfoto’s te garanderen.

Een tip voor het maken van buitenportretten

Tips voor portretfotografie

Om de best mogelijke portretfoto’s buitenshuis te krijgen wil je vaak een heel ondiepe scherptediepte met een onscherpe achtergrond. Dit in tegenstelling tot studioportretfotografie, waar dat minder zorgwekkend is. Maar hoe vang je een dunne scherptediepte, ook bekend als een ondiep focuseffect?

Het simpele antwoord is dat je een groot diafragma zou moeten gebruiken. Als je net begint met fotograferen en niet weet waar je moet beginnen, kan je overwegen je camera in de portretmodus in te stellen op de modusknop, die dit voor je doet. Concreet gebruikt het een breder diafragma en een kortere sluitertijd. Hierdoor heb je minder kans op wazige foto’s en een hogere kans op een zachte, dromerige achtergrond. Dit wordt ook wel een wazige achtergrond of bokeh genoemd.

Groepsfotografie Camera-instellingen

Het kan een enorme uitdaging zijn om een ​​groep te fotograferen. Want waar moet je op focussen? Voor creatieve doeleinden kan het helpen om de groep zelf te vormen. Maar over het algemeen kunnen de mensen dat zelf goed genoeg. Wel laat men over het algemeen wat ruimte tussen hen over. Even vragen of ze dichter tegen elkaar aan komen staan verhelpt dit probleem. Zorg er ook voor dat de mensen achterin hun hoofd tussen de mensen vooraan duwen. Zie je nadat iedereen staat nog wat dingen die de foto mooier kunnen maken? Dan kan je altijd nog mensen verplaatsen en vragen of anderen op een betere positie willen gaan staan.

Op deze momenten is het tijd om de 35, 50 mm of 85 mm lens te gebruiken. Daar zijn deze lenzen voor gemaakt. Wanneer je nog niet goed geoefend hebt met scherptediepte is het verstandig om met een diafragma van F8 te beginnen. Focus op het dichtstbijzijnde oog van de middelste persoon en controleer of iedereen scherp genoeg is.

Zorg ervoor dat je de juiste sluitersnelheid kiest, waarvoor je mogelijk de ISO moet verhogen als de standaard sluitertijd ongewenste onscherpte veroorzaakt.

Wat nodig voor portretfotografie

Wat heb je nodig voor portretfotografie?

Wat heb je allemaal nodig als je met portretfotografie wil beginnen? Dit ligt natuurlijk ook weer aan wat je wilt gaan fotograferen, wil je close ups maken, van één persoon of meerdere personen. Om je goed voor te bereiden heb ik hieronder een mooi lijstje gemaakt met wat je allemaal nodig hebt. (technisch)

Thuis je fotostudio inrichten

Voor één persoon of groepen. Als je een beetje ruimte hebt op bijv. zolder dan kan je een leuke studio inrichten Je hebt dan een statief nodig. een goede spiegelreflex camera met een 50mm lens. Daarnaast is een achtergrond en verlichting ook belangrijk om te hebben. Je kan voor € 1000,- al een hele mooie studio bouwen. Kies je voor productfotografie, dan kan je kiezen voor een complete studio box. Ook een 50mm lens is prima voor product fotografie.

Portretfotografie: Voor bruiloften of buiten portretten

Wil je gaan beginnen met het fotograferen van bruiloften of andere feesten, dan ik het verstandig een backup camera mee te nemen voor als er iets fout gaat. Neem ook een extra sd kaartje mee en een extra accu. Het nadeel van dit werk is dat het voor je klanten een speciale gelegenheid is die maar één keer gebeurd. Dus als het fout gaat is dat voor je klanten een ramp. Verder heb je niks nodig voor verlichting als je overdag fotografeert. Dit werk is wel erg leuk om te doen als fotograaf, je leert een hoop en verdient ook nog een leuk centje.

Newborn portretten

Newborn is ontzettend leuk om te doen maar je moet wel weten waar je aan begint. Een baby is fragiel en veel posities bij newborn fotografie zijn erg gevaarlijk! Let er dus op en doe dit niet zonder een cursus. Zonder rare posities is het uiteraard gewoon mogelijk.

Foto’s maken van net geboren baby’s kan je op de locatie doen of lekker in je eigen studio. Vaak willen je klanten leuke accessoires die de foto een stuk leuker maken. Hier moet je wel creatief in zijn. Een taart laten eten met de handen als ze één zijn is ook erg leuk om te fotograferen. (Cake Smash fotoshoot) Hiervoor heb je een camera nodig met snellere sluitertijd omdat de kinderen snel bewegen.

Lees hier welke lenzen het beste zijn voor portretfotografie. 

4 snelle tips voor portretfotografie

1. Hou het eenvoudig
Hoe complexer je scène is, hoe onwaarschijnlijker het is om een ​​foto te maken die de X-factor heeft. Houd je achtergronden (en voorgronden) overzichtelijk, werk met natuurlijk licht waar je kunt, als je kunstlicht moet gebruiken, houd het dan eenvoudig en gebruik zo min mogelijk lichten.

2. Goede voorbereiding is het halve werk
Wees zo voorbereid mogelijk voordat je onderwerp arriveert. Als je in een studio fotografeert, moet je je verlichting klaar hebben staan ​​en de camera instellen. Als je op locatie fotografeert kun je vooraf alvast op locatie kijken. Houd de instellingen van je camera bij de hand en doe zelfs een paar testopnames voordat je onderwerp arriveert. Op deze manier laat je ze niet wachten en kan je direct beginnen.

3. Schiet in het licht
Gebruik licht op een goede manier van zowel de voorkant als achterkant. Dit geeft de foto extra aandacht, diepte en kleur. Op elk moment van de dag is dit licht anders en moet je er ook anders naar kijken. Gebruik waar nodig een flitser om te zorgen dat de mensen die je fotografeert eruit springen. En laat de achtergrond altijd iets donkerder dan de persoon waar het om draait.

4. Schiet ietsjes onder de ogen van uw onderwerp
Zak een beetje door je knieën zodat je net onder de ogen kan fotograferen. Hierdoor worden de personen die je fotografeert net iets mooier op de foto gezet. Doe dit niet al te veel, foto’s waar in de neusgaten kan worden gekeken worden we natuurlijk niet vrolijk van!

Voor  zover de tips portretfotografie. Nu blijft er nog maar 1 ding over, en dat is oefenen! Wil je meer lezen over fotograferen? Lees dan hier alle blog berichten.

Vorig artikelBeste camera voor beginnende fotograaf
Volgend artikelWat is diafragma bij fotografie?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in