Hoe werkt een spiegelreflexcamera? (DSLR)

Hoe werkt een spiegelreflexcamera? (DSLR)  DSLR staat voor “Digital Single Lens Reflex”. In eenvoudige taal is een DSLR een digitale camera die een spiegelmechanisme gebruikt om het licht van een cameralens te reflecteren naar een optische zoeker (dit is waarmee men kijkt om te zien wat ze aan het fotograferen zijn) of laat het licht volledig doorgaan naar de beeldsensor (die het beeld vangt) door de spiegel uit de weg te houden.

Hoewel reflexcamera’s met één lens sinds de 19e eeuw in verschillende vormen beschikbaar waren met film als opnamemedium, verscheen de eerste commerciële digitale spiegelreflexcamera met beeldsensor in 1991.

Klik hieronder voor een GRATIS video en e-book van de Complete Online Cursus Digitale Fotografie!

Hoe werkt een spiegelreflexcamera? (DSLR)

1) Waaruit bestaan DSLR-camera’s

Bekijk de volgende afbeelding van een SLR-doorsnede (afbeelding met dank aan Wikipedia):
Hoe werkt een spiegelreflexcamera

2) Hoe DSLR-camera’s werken
Wanneer je door een DSLR-zoeker / oculair op de achterkant van de camera kijkt, wordt wat je ziet door de lens van de camera geleid, wat betekent dat je precies kunt kijken naar wat je gaat vastleggen. Licht van de scène die je probeert vast te leggen passeert door de lens in een reflexspiegel (2) die in een hoek van 45 graden in de camerakamer zit, die het licht vervolgens verticaal naar een optisch element doorgeeft dat een “pentaprisma” wordt genoemd (7). Het pentaprisma converteert vervolgens het verticale licht naar horizontaal door het licht door twee afzonderlijke spiegels te richten, recht in de zoeker (8).

Wanneer je een foto maakt, zwaait de reflectiespiegel (2) naar boven, blokkeert het verticale pad en laat het licht direct door. Vervolgens gaat de sluiter (3) open en bereikt het licht de beeldsensor (4). De sluiter (3) blijft zo lang open als nodig is voor de beeldsensor (4) om het beeld op te nemen. De sluiter (3) wordt gesloten en de reflectiespiegel (2) valt terug naar de hoek van 45 graden tot ga door met het omleiden van het licht in de zoeker.

Vanzelfsprekend stopt het proces daar niet. Vervolgens gebeurt er veel ingewikkelde beeldverwerking op de camera. De camera-processor neemt de informatie van de beeldsensor op, converteert deze naar een geschikt formaat en schrijft deze vervolgens naar een geheugenkaart. Het hele proces kost erg weinig tijd en sommige professionele DSLR’s kunnen dit 11 keer in één seconde doen!

Het bovenstaande is een zeer eenvoudige manier om uit te leggen hoe DSLR-camera’s werken. Bekijk ook wat de meest geschikte DSLR camera is voor een beginner. 

Tot slot.

Als je net begint met een spiegelreflex camera kom je er al snel achter dat er best wel wat bij komt kijken. Voor een beginner is het dan ook belangrijk dat je begint met een instapmodel van ongeveer € 500,-

Ik hoop dat je wat hebt aan dit artikel.

Reageren op dit artikel kan hieronder, je kan ook je foto’s uploaden. 

Klik hieronder voor een GRATIS video en e-book van de Complete Online Cursus Digitale Fotografie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *