Hoe werkt een spiegelreflexcamera? (DSLR)

Ooit afgevraagd hoe een spiegelreflexcamera werkt en wat DSLR nou betekent? Wij leggen het graag voor je uit! DSLR staat voor “Digital Single Lens Reflex”. In eenvoudige taal is een DSLR een digitale camera die een spiegelmechanisme gebruikt om het licht van een cameralens te reflecteren naar een optische zoeker. Dit is waar iedereen doorheen kijkt om te zien wat ze aan het fotograferen zijn. Dit gedeelte laat licht door naar de beeldsensor door een spiegel uit de weg te halen waardoor het licht de sensor kan bereiken. Vandaar ook de benaming spiegelreflexcamera.

Hoewel een spiegelreflexcamera met één lens sinds de 19e eeuw in verschillende vormen beschikbaar waren met film als opnamemedium, verscheen de eerste commerciële digitale spiegelreflexcamera met beeldsensor pas in 1991.

Waaruit bestaan DSLR-camera’s

Wanneer je naar een DSLR camera kijkt zie je al snel dat het uit vele onderdelen bestaat. Zo zie je een lens op de voorkant, verschillende glazen en knopjes. Wat er allemaal binnenin afspeelt is daarom soms moeilijk te begrijpen. Vandaar dat we via deze doorsnede van een camera het duidelijker proberen te maken. Hieronder zie je alle onderdelen die het mogelijk maken dat jou foto zichtbaar is op het scherm. Het zorgt niet alleen daarvoor, maar ook dat jij de foto’s later uit kan printen. Het ziet er best lastig uit, maar later zullen we er meer over vertellen waardoor alles al snel duidelijker gaat worden.
Hoe werkt een spiegelreflexcamera

Hoe werkt een spiegelreflexcamera? (DSLR)

Wanneer je door het scherm of de DSLR-zoeker / oculair op de achterkant van de camera kijkt, zie je wat de camera op dit moment kan vastleggen door de lens (1). Dit gebeurt met behulp van een reflexspiegel (2) die het zicht reflecteert op zowel het scherm als het punt waar je met je ogen doorheen kan kijken. Deze spiegel zit in een hoek van 45 graden in de camerakamer. Deze stuurt het licht vervolgens verticaal naar een optisch element dat een “pentaprisma” wordt genoemd (7). Het pentaprisma converteert vervolgens het verticale licht naar een horizontaal licht door het op twee afzonderlijke spiegels scheef van elkaar te richten. Hierna wordt het zichtbaar in de zoeker (8).

Wanneer je een foto maakt op een spiegelreflexcamera, zwaait de reflectiespiegel (2) naar boven, blokkeert het verticale pad en laat het licht direct door. Vervolgens gaat de sluiter (3) open en bereikt het licht de beeldsensor (4). De sluiter (3) blijft zo lang open als nodig is voor de beeldsensor (4) om het beeld op te nemen. De sluiter (3) wordt gesloten en de reflectiespiegel (2) valt daarna terug naar de hoek van 45 graden.

Het verdere proces

Vanzelfsprekend stopt het proces daar niet. Vervolgens gebeurt er veel ingewikkelde beeldverwerking op de camera. De camera-processor neemt de informatie van de beeldsensor op, converteert deze naar een geschikt formaat en schrijft deze vervolgens naar een geheugenkaart. Het hele proces kost erg weinig tijd en sommige professionele DSLR’s kunnen dit wel meer dan 11 keer in één seconde doen!

Het bovenstaande is een zeer eenvoudige manier om uit te leggen hoe DSLR-camera’s werken. Zodra je begint te begrijpen hoe een camera werkt kun je ook betere foto’s maken. Wil je weten welke camera het beste is om dit alles mee te leren? Bekijk dan wat de meest geschikte DSLR camera is voor een beginner. 

Spiegelreflexcamera: begin goedkoop

Als je net begint met een spiegelreflex camera kom je er al snel achter dat er best wel wat bij komt kijken. Voor een beginner is het dan ook belangrijk dat je begint met een instapmodel van ongeveer € 500,- zodat alles niet overweldigend zal zijn.

Vorig artikelNachtfotografie: ‘s Nachts betere foto’s maken
Volgend artikelBruiloft fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in