Beste lens voor bruidsfotografie

Voor het fotograferen van een bruiloft heb je goede apparatuur nodig. Je kunt geen foto’s maken van zo’n belangrijke dag met slechte apparatuur. En dit begint al met een goede camera body. Daarnaast moet je ook de lenzen niet vergeten. Deze zijn namelijk het belangrijkste van het geheel. Met een goede lens kun je foto’s maken in de meest barre omstandigheden. Of het nou keihard regent, je in een donkere ruimte of zelfs in de nacht moet fotograferen: jouw apparatuur moet gewoon werken zodat jij de mooiste foto’s van dat moment vast kunt leggen. Hieronder beschrijven we de beste lenzen voor bruidsfotografie en leggen we ook meer uit over waarom deze, vaak dure lenzen, nodig zijn.

Top 3 beste lenzen voor bruidsfotografie

Een trouwreportage fotograferen gebeurt eigenlijk altijd met een Canon, Sony of Nikon camera. Het merk en type camera dat je uitkiest maakt over het algemeen niet uit zolang het maar goed functioneert in situaties met weinig licht. Het grootste verschil wordt gemaakt met de lenzen die je aanschaft. Deze zijn qua prijs dan ook het duurste in de aanschaf. Hieronder vind je de beste lenzen voor bruidsfotografie. Hierna leggen we nog wat meer uit over wat het voordeel van deze keuzes is en waarom dit de beste aanschaf is.

Canon lens voor bruidsfotografie

Wanneer je fotografeert met een Canon camera kun je het beste ook Canon lenzen gebruiken. De beste lenzen voor bruidsfotografie zijn:

Nikon lens voor bruidsfotografie

Met een Nikon camera is het ook verstandig om Nikon lenzen te gebruiken. Zo weet je zeker dat alles goed functioneert en je het beste resultaat krijgt. Hieronder beschrijven we de beste opties waar je uit kunt kiezen.

Lens voor bruidsfotografie

Maakt de lenskeuze uit?

Er zijn ontzettend veel soorten en maten als het om cameralenzen gaat. En al deze lenzen hebben verschillende voor- en nadelen. Maakt het dan nog wel uit welke lens ik kies? Dit is een vraag die zowel bij bruidsfotografie als bij andere takken van fotografie vaak gesteld wordt. En een kort antwoord hierop is ja. Dit heeft voornamelijk te maken met het diafragma, de bouw en het licht dat het doorlaat. Maar bovenal met de kwaliteit van het glas. Want dat bepaalt gelijk ook de kwaliteit van jouw foto. De beste lens voor jou is afhankelijk van hoe jij fotografeert. Iedereen heeft een andere stijl van fotografie. Zo maakt de één gebruik van alleen prime lenzen en de ander kiest juist voor een zoomlens. Wel is het zo dat je minimaal twee camera bodies hebt zodat als de één niet meer werkt je altijd nog een back-up hebt. Je kunt op deze manier dus ook twee verschillende lenzen met je meedragen die altijd op een camera bevestigd zitten.

Wanneer je vaak bruiloften fotografeert zul je ook merken dat dit erg handig is: zeker als je opeens ook op een drukke receptie foto’s vanuit verschillende hoeken moet schieten. Er zijn een aantal dingen die voor de professionele trouwfotograaf altijd terugkomen. De informatie en tips die we in de rest van dit artikel geven zijn hier ook op gebaseerd.

Brede zoomlens: 24-70mm F2.8 IS

Door de lage diafragma en het wijde bereik is dit een mooie lens om te gebruiken. Maar dat is niet de enige reden waarom deze optie zo populair is. De kwaliteit is namelijk zowel intern als extern erg goed. De lens is ontzettend scherp en snel. En dat is iets wat bij een bruiloft heel belangrijk is. Met deze optie kun je prima een volledige ceremonie vastleggen. En ook voor het fotograferen van groepsfoto’s zul je al snel deze lens pakken. Een goede all around optie dus die ook veel wordt gebruikt.

Er zijn meerdere opties beschikbaar. Zo is de 24-70 F4.0 verkrijgbaar die over het algemeen een stuk goedkoper is. Deze zijn alleen niet geschikt voor het fotograferen van een bruiloft. Je zult echt de F2.8 moeten zoeken en deze aanschaffen. Het verschil zit in de lichtsterkte. Deze extra stop van licht heb je in donkere situaties echt nodig. Nog een extra stop is de IS variant. IS betekent Image Stabilisation. Dit houdt in dat de lens aan de binnenkant een stabilisatie heeft wat ook voor een extra lichtstop zorgt. Dit houd in dat je met lagere instellingen hetzelfde resultaat krijgt. Vandaar dat de beste zoomlens de 24-70mm F2.8 IS is. Wel is deze een stuk duurder dan de andere variant dus je moet zelf afwegen of dit de extra prijs waard is.

Doordat de lens zo populair is, zijn er ook derde partijen die hier gebruik van maken. Deze zijn over het algemeen iets goedkoper en kunnen je dus geld besparen. Toch is het meestal beter om voor het officiële merk te gaan aangezien die op hetzelfde merk camera toch voor betere kwaliteit kunnen zorgen.

Lens trouwfotograaf

70-200 F2.8: telezoom lens

De 70-200mm F2.8 telezoom lens is een perfecte toevoeging op de 24-70mm. Deze twee samen worden dan ook vaak als basis gebruikt voor het fotograferen van bruiloften. Je kunt deze goed gebruiken voor het nemen van foto’s op afstand. Daarnaast werkt het goed voor het vastleggen van details en close-ups. Door de lange zoom wordt het veel gebruikt voor het maken van groepsfoto’s en portretten. En ongestoord de ceremonie vastleggen is met deze optie ook een groot succes. Het enige nadeel is dat deze lens ontzettend zwaar is. Het glas is heel groot en als je dit een hele dag met je meedraagt zul je dit zeker weten in je lichaam voelen. Je moet dus afwegen of je dit wil of dat je toch voor lichtere alternatieven wilt gaan zoals een prime lens.

Net als de 24-70 variant zijn ook hier verschillende opties waar je uit kunt kiezen, waaronder de F4.0. Het voordeel van de F4.0 is dat deze een stuk lichter is, vandaar dat mensen hier soms wel de keuze maken om deze te nemen zonder of met IS. De F2.8 IS is en blijft nog steeds de beste kwaliteit qua foto’s geven. Dus mocht je het mooiste resultaat willen boeken kun je het beste voor deze gaan.

Prime lenzen zoals de 50mm en 85mm

Het grootste voordeel van een prime lens is dat deze een groter diafragma biedt. Dit maakt dat je een mooiere bokeh kunt schieten en je ook meer lichtsterkte binnenkrijgt. Daarnaast zijn ze meestal een stuk lichter en goedkoper. Het grootste nadeel daarentegen is dat je zelf moet bewegen om het onderwerp groter of kleiner te maken. En dat is helaas niet altijd mogelijk bij het fotograferen van een bruiloft. Dit is een groot nadeel maar met enige oefening kun je hier omheen werken.

Er zijn verschillende soorten prime lenzen verkrijgbaar. Deze hebben soms zelfs een diafragma van F1.2 waarbij de F1.8 de goedkoopste optie is. De 50mm is hierbij de meest bekende optie en ook de goedkoopste. Je kunt het namelijk al rond de 150 euro aanschaffen. De 50mm wordt ook wel de nifty fifty genoemd. Het is een mooie lens door zijn grote diafragma. Perfect voor detail shots en overzichten. Ook tijdens ceremonies en feesten in donkere ruimtes kun je deze lens inzetten. Door de lage F-stop komt er meer licht in de camera binnen wat ervoor zorgt dat jouw foto’s met lagere instellingen er lichter uit zullen zien.

De 85mm is één van de beste lenzen voor het fotograferen van portretten. De achtergrond is door het bokeh effect mooi wazig. Door een F1.4 of F1.2 te gebruiken versterk je dit effect nog eens extra. De achtergrond wordt eigenlijk losgetrokken van de persoon. En door de perfecte kwaliteit van dit glas krijg je hele mooie resultaten. Of dit de beste optie is voor jou dat is afhankelijk van jouw stijl van fotografie. Een zoomlens is en blijft namelijk makkelijker om mee te werken. Toch is dit zeker een goede optie om naar te kijken: zeker als je van start wilt gaan met trouwfotografie.

bruidsfotografie lens foto

35mm prime lens voor bruidsfotografie

De 35mm prime lens is een geval apart. Niet dat deze andere kwaliteit biedt dan andere lenzen voor bruidsfotografie, maar om de manier hoe het gebruikt wordt. Je gebruikt hem namelijk vooral voor de stijl genaamd storytelling. Hiermee laat je naast het onderwerp ook de gebeurtenissen om de scene heen zien. Dit is een stijl waar je van moet houden en vandaar ook dat deze lens apart genoemd wordt. Het is en blijft een goede lens, zeker ook voor portretten en groepsfoto’s. Daarnaast kun je het goed inzetten bij het maken van overzichtsfoto’s. Doordat het een prime lens is zul je wel heen en weer moeten lopen. En dat is ook iets wat bij de storytelling stijl hoort. Dus mocht je hier van houden dan is dit de lens voor jou.

Een macro lens voor de details

Het fotograferen van de ringen, bloemen en details van de bruid en bruidegom kun je prachtig vastleggen met een goede macro lens. Een foto van het haar, make-up die opgedaan wordt of de ogen zijn altijd mooie toevoegingen aan de dag. Zeker als er ook nog een trouwalbum moet komen. Met deze macro lens wordt het maken van deze foto’s een stuk makkelijker. Je krijgt de mogelijkheid om goed in te zoomen en de details op een bijzondere manier vast te leggen. Net als de andere lenzen zijn ook hier verschillende opties voor. En ondanks dat een laag diafragma bij de andere noodzakelijk is, is dit hierbij niet per se nodig. Zo kun je een F2.8 variant kopen en bespaar je hier dus wat geld mee.

Het leuke aan een goede macro lens is dat je de macro ook uit kunt zetten. Zo kun je deze dus ook als een normale camera gebruiken. Zo kun je het dus voor macro gebruiken en voor overzichtsfoto’s. Ook voor een portretfoto kan het op deze manier wonderen doen. Of je nu een goedkoop alternatief merk koopt of één van de merken van jouw camera body: beide zijn goed. Toch zul je wel vaak merken dat de officiële variant betere resultaten biedt.

Bruiloft fotograferen

Hoeveel lenzen heb je nodig als trouwfotograaf?

Een trouwfotograaf heeft genoeg brandpuntsafstand nodig om de bruiloft van start tot finish vast te leggen. Hoeveel lenzen er nodig zijn is hierdoor voor elke fotograaf anders. Wanneer je veel bruiloften per jaar vastlegt zal het budget voor camera apparatuur hoger liggen. Hierdoor is het makkelijker om verschillende lenzen te hebben in elke categorie. Daarnaast moet je, ongeacht je budget, altijd een back-up hebben zodat je in elke situatie foto’s kunt schieten. Er zijn genoeg mensen die met twee of drie lenzen de hele bruiloft fotograferen. Maar er zijn ook veel mensen die er zeker wel 5 per dag gebruiken. En dit heeft ook alles met de stijl te maken. Schiet je alleen met prime lenzen? Dan zul je al snel merken dat meer dan 3 lenzen wel noodzakelijk zijn. Bij zoomlenzen is twee meestal al voldoende.

Wanneer je een 24-70 en 70-200mm lens hebt, heb je de gehele brandpuntsafstand wel te pakken. Door een 50mm of 85mm F1.8 lens of lager mee te nemen kun je op verschillende specifieke momenten nog variërende foto’s schieten. Daarnaast kan een macro lens dus ook een extra toevoeging zijn. Als je alle lenzen nog niet hebt kun je ervoor kiezen om deze te huren. Toch kost dit op den duur wel zoveel geld dat het eigenlijk niet aan te raden is. Bezuinigen op het fotograferen van een bruiloft is geen goed idee. Dit is een momentopname die als het goed is maar één keer gebeurt. Je kunt het gewoon echt niet over doen. Dus zorg ervoor dat je alle attributen en back-ups hebt voordat je in deze wereld gaat functioneren.

Conclusie lens voor bruidsfotografie

Het kiezen van de juiste lens voor bruidsfotografie is een belangrijke klus. Je hebt het namelijk nodig voor een belangrijke gebeurtenis die normaal gezien maar één keer zal plaatsvinden. Bezuinig daarom ook niet hierop en neem de tijd om de mogelijkheden te overwegen. Welke van de bovenstaande je ook uitkiest: je zult het gewenste resultaat krijgen. De meeste zijn namelijk geen basis lenzen maar echte professionele varianten. Ze zijn licht, scherp en kunnen tegen een stootje.

Ook in slecht weer zullen ze niet snel last hebben van water of zand. Dit zijn dus ook niet lenzen die je na 5 jaar hoeft te vervangen, je kunt er zo 10 jaar van genieten. We hopen dan ook dat je van de bovenstaande opties veel plezier kunt beleven en hiermee jouw bruiloft foto’s kunt verbeteren.

Vorig artikelDe regel van 500 uitgelegd: 500 rule
Volgend artikelHot shoe: adapter bevestiging op camera

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in