Welke lens voor portretfotografie?

Welke lens voor portretfotografie? Als het gaat om fotografie-apparatuur, zijn goede lenzen een van de dingen waar je je geld het best aan uit kan geven. Een instapcamera met een hoogwaardige lens kan prachtige foto’s maken, maar het omgekeerde is niet noodzakelijk waar.

Met andere woorden, je krijgt veel meer waar voor je geld als je meer investeert in de lens dan in een goede body camera.


Een lens kiezen voor portretfotografie is een moeilijke beslissing. In dit artikel zal ik het hebben over enkele dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een lens voor portretfotografie en je vertellen over enkele van mijn favorieten.

Welke lens voor portretfotografie?

De beste lenzen voor portretfotografie

 1. Canon EF 85mm f/1.2L II USM
 2. Canon 70-200mm f/2.8L IS II USM
 3. Canon EF 50mm f/1.4 USM
 4. Canon EF 35mm f/1.4L II USM
 5. Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
 6. Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
 7. Nikon 70-200mm f/2.8G AF-S ED VR II
 8. Nikon 50mm f/1.8G AF-S
 9. Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
 10. Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

Dingen om te overwegen bij het kiezen van de beste lens voor portretten

Welke lens voor portretfotografie

Zoom versus prime lenzen – Voordat we ingaan op de verschillende functies om lenzen te zoeken voor portretfotografie, laten we het hebben over de twee hoofdtypen lenzen: zoomlenzen en prime-lenzen. Zoomlenzen zijn er in verschillende brandpuntsafstanden (zoals 24-70 mm, 70-200 mm, enz.), Waardoor elke lens buitengewoon veelzijdig is.

Zoomlenzen maken het je gemakkelijk om een ​​grote verscheidenheid aan foto’s te maken zonder je uitrusting uit te schakelen.

Prime-lenzen hebben vaste brandpuntsafstanden (24 mm, 35 mm, 50 mm, enz.) En bieden superieure helderheid en beeldkwaliteit. Wat ze misschien missen in de veelzijdigheid die ze goedmaken in de uitvoering. Ze zijn ook meestal kleiner en lichter om mee te nemen dan een zoomlens. Veel professionele portretfotografen geven de voorkeur aan priemgetallen vanwege de scherpe mooie beelden die ze maken.

Brandpuntsafstand – Een van de eerste dingen die je moet beslissen is welke brandpuntsafstand geschikt is voor jou behoeften. De beste brandpuntsafstand voor portretfotografie hangt van veel dingen af, inclusief de beschikbare ruimte waar je gaat fotograferen, het aantal mensen in het beeld. Brandpuntsafstanden van 35 tot 200 mm zijn normaal voor portretfotografie, afhankelijk van het onderwerp, de stijl en de voorkeuren van de fotograaf.

Aantal lenzen dat je me wilt nemen – Als je slechts één lens wilt meenemen, wil je misschien een zoomlens. Zoomlenzen geven je veel opties als het gaat om brandpuntsafstanden. Met een lens van 24 – 105 mm kun je een grote verscheidenheid aan foto’s maken zonder lenzen te verwisselen. Als je van plan bent om prime-lenzen te gebruiken en verschillende brandpuntsafstanden wilt gebruiken, moet je meerdere lenzen meenemen. Veel professionele fotografen komen in de buurt en moeten de eerste lenzen voortdurend vervangen door twee camerabehuizingen met verschillende brandpuntsafstanden vooraan gemonteerd.

Welke lens voor portretfotografie

Hoeveel mensen komen er op de foto ​​- Als je van plan bent om grotere groepen te fotograferen, wil je waarschijnlijk een bredere lens die meer mensen in beeld kan schieten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat bredere lenzen meer vervorming zullen veroorzaken. Als je niet wilt dat de mensen aan de buitenrand van je foto er groter/uitgerekt uitzien dan die in het midden, gebruik dan geen superbrede lens.

Beschikbare ruimte – Als je buiten in grote gebieden fotografeert  heb je veel opties voor lenzen, maar als je sessies in een meer besloten omgeving plaatsvinden, wil je iets breder. Een 70-200mm zoom- of 85mm prime-lens zal geweldig zijn waar je veel ruimte hebt om te werken, maar in iemands huis wil je waarschijnlijk een kortere brandpuntsafstand.

Bokeh – Je weet hoe soms in portretfotografie het onderwerp scherpgesteld is en de achtergrond een mooie waas heeft? Die onscherpte wordt bokeh genoemd. Hoe groter het diafragma (en dus hoe kleiner het f-stopnummer), des te meer bokeh je krijgt. Als die vervaging belangrijk voor je is, zoek dan een lens die kan schieten met een groter diafragma, zoals f/2.8 of f/1.8. Een groter diafragma geeft je afbeeldingen een geringere scherptediepte en zorgt voor betere prestaties bij weinig licht.

portret fotografie bokeh

De sensorafmetingen van je camera – Een belangrijk ding om te onthouden bij het uitkiezen van een lens voor portretfotografie is de body waarmee je gaat fotograferen de effectieve brandpuntsafstand van je lens beïnvloedt. Met andere woorden, dezelfde lens zal langer werken op een crop sensor camera dan op een full frame camera. Een 50 mm-lens op een crop-sensorcamera geeft je bijvoorbeeld een effectieve brandpuntsafstand van ongeveer 75 mm.

Prijs – Prijs is belangrijk, maar met lenzen moet je hier echt niet op bezuinigen. Door te investeren in een hoogwaardige lens krijg je meer waar voor je geld dan dat geld in de richting van een nieuw body te gooien. Als je het je alleen kunt veroorloven om over één ding te spenderen, zou het je lens moeten zijn.

De beste lenzen voor portretfotografie

 1. Canon EF 85mm f/1.2L II USM
 2. Canon 70-200mm f/2.8L IS II USM
 3. Canon EF 50mm f/1.4 USM
 4. Canon EF 35mm f/1.4L II USM
 5. Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
 6. Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
 7. Nikon 70-200mm f/2.8G AF-S ED VR II
 8. Nikon 50mm f/1.8G AF-S
 9. Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
 10. Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

Tot slot: Welke lens voor portretfotografie?

Als je eenmaal weet wat je zoekt in een portret lens, heb je veel goede opties om uit te kiezen. Zie de lijst hierboven. Ik denk dat als je wil beginnen met portretfotografie dat je wel wat hebt aan dit artikel. Heb je nog iets toe te voegen aan de dit artikel dan kan dat onderaan deze pagina.

Bedankt voor het lezen.

Hieronder kan je reageren op dit artikel”Welke lens voor portretfotografie”: 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here