Welke lens voor portretfotografie?

Heb jij al een goede lens voor portretfotografie? Als het gaat om fotoapparatuur, zijn goede lenzen één van de dingen waar je je geld het best aan uit kunt geven. Een instapcamera met een hoogwaardige lens kan prachtige foto’s maken, maar het omgekeerde is niet noodzakelijk waar. Met andere woorden: je krijgt veel meer waar voor je geld als je meer investeert in de lens dan in een goede body van je camera.

Een lens kiezen voor portretfotografie is een moeilijke beslissing. Enkele dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een lens, zul je in dit artikel lezen. Hierna kun je zelf kiezen welke lens het beste bij jouw foto’s past wanneer het gaat om portretfotografie.

Welke lens kies je voor portretfotografie?

De beste lenzen voor portretfotografie

Wanneer je kijkt naar verschillende lenzen zie je al snel dat er voor zowel Nikon als Canon een aantal als favoriet eruit springen. Hieronder staat een lijst met deze favorieten. Let er wel op dat er bij al deze lenzen vaak ook een goedkoper alternatief is. Zo is bijvoorbeeld de Canon 50mm F1.8 of de Nikon 50mm F1.8 een zeer goede variant die ook bij andere producenten onder de 200 euro valt.

  1. Canon EF 85mm f/1.2L II USM
  2. Canon 70-200mm f/2.8L IS III USM
  3. Canon EF 50mm f/1.4 USM
  4. Canon EF 35mm f/1.4L II USM
  5. Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
  6. Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
  7. Nikon 70-200mm f/2.8 AF-S
  8. Nikon 50mm f/1.8G AF-S
  9. Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
  10. Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
actie

Het kiezen van de beste lens voor portretten

Welke lens voor portretfotografie

Zoom versus prime lenzen

Voordat we ingaan op de verschillende functies om lenzen te zoeken voor portretfotografie, beginnen we met de twee hoofdlenzen: zoomlenzen en prime-lenzen. Zoomlenzen zijn er in verschillende brandpuntsafstanden zoals 24-70 mm, 70-200 mm, enz. Hierdoor is elke lens buitengewoon veelzijdig. Zoomlenzen maken het je gemakkelijk om een ​​grote verscheidenheid aan foto’s te maken zonder dat jij je uitrusting hoeft uit te schakelen.

Prime lenzen hebben vaste brandpuntsafstanden (24 mm, 35 mm, 50 mm, enz.) Ze bieden superieure helderheid en beeldkwaliteit. Het nadeel bij dit soort lenzen is dat ze de zoom missen. Dit zorgt ervoor dat je zelf vooruit en achteruit moet bewegen. Dit is alleen niet altijd even goed mogelijk. Wel zijn prime lenzen meestal kleiner en lichter om mee te nemen dan een zoomlens. Veel professionele portretfotografen geven de voorkeur aan een prime lens. De reden hiervoor is dat het lichtgewicht is en ook de beelden worden net iets scherper dan met een zoomlens. Dit kun je ook perfect gebruiken bij het maken van scherpe foto’s van mensen.

Cameranu - Algemeen

Wanneer je net begint met fotografie is het verstandig om zowel een zoomlens als een prime lens aan te schaffen. Zo kun je kijken welke van de twee opties het beste bij jou past. Dit hoeft niet duur te zijn want een standaard lenskit van 18-55mm en een 50mm F1.8 lens doen al wonderen.

Brandpuntsafstand

Eén van de eerste dingen die je moet beslissen is welke brandpuntsafstand geschikt is voor jouw behoeften. Dit is in het kort gezegd de afstand tussen de sensor van jouw camera en het midden van de lens. Hierbij geldt: hoe lager de afstand, hoe meer je in je camera ziet. De beste brandpuntsafstand voor portretfotografie hangt van veel dingen af. Je hebt namelijk niet altijd veel ruimte om naar achteren of naar voren te gaan. Wanneer je weinig ruimte hebt is het niet mogelijk om een 200mm lens te gebruiken. Dit is een te grote afstand waardoor niks zichtbaar is. Een 35mm lens is dan juist wel weer geschikt waardoor je meer van de ruimte gaat zien. Brandpuntsafstanden van 35 tot 200mm zijn normaal voor portretfotografie, afhankelijk van het onderwerp, de stijl en de voorkeuren van de fotograaf.

Hoeveel lenzen neem je mee voor portretfotografie?

Als je slechts één lens wilt meenemen dan is het verstandig om een zoomlens mee te nemen. Zoomlenzen geven je veel opties als het gaat om brandpuntsafstanden. Met een lens van 24 – 105 mm kun je een grote verscheidenheid aan foto’s maken, zonder dat je lenzen hoeft te verwisselen. Als je van plan bent om prime-lenzen te gebruiken en verschillende brandpuntsafstanden wilt gebruiken, moet je meerdere lenzen meenemen. Professionele fotografen maken vaak per opdracht een keuze. Ze nemen dan de 24-70mm en 70-200mm lens mee. Of ze kiezen ervoor om de 35mm, 50mm, 85mm en een extra zoomlens mee te nemen. Beide is niks mis mee want het zijn keuzes die je als fotograaf maakt en voor iedereen is dit weer verschillend.

Welke lens voor portretfotografie

Hoeveel mensen komen er op de foto?

Als je van plan bent om grotere groepen te fotograferen, wil je waarschijnlijk een bredere lens waardoor er meer mensen in het beeld zichtbaar zijn. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat bredere lenzen meer vervorming zullen veroorzaken. Als je niet wilt dat de mensen aan de buitenrand van jouw foto er groter of uitgerekt uitzien dan die in het midden, gebruik dan geen super brede lens. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een lens van 35mm of 85mm. Let er wel op dat je dan verder weg moet staan.

Beschikbare ruimte

Als je buiten in grote gebieden fotografeert heb je veel opties voor lenzen. Maar wanneer jouw fotosessies in een meer besloten omgeving plaatsvinden, is het fijn om een iets bredere lens te gebruiken. Een 70-200mm zoom- of 85mm prime-lens zal geweldig zijn waar je veel ruimte hebt om te werken, maar in iemands huis wil je waarschijnlijk zorgen voor een kortere brandpuntsafstand.

Bokeh maken met verschillende lenzen

Soms is in portretfotografie het onderwerp scherpgesteld en heeft de achtergrond een mooie waas. Die onscherpte wordt bokeh genoemd. Hoe groter het diafragma en dus hoe kleiner het f-stopnummer, des te meer bokeh je krijgt. Als die vervaging belangrijk voor je is, zoek dan een lens die kan schieten met een groter diafragma. Geschikte lenzen hiervoor zijn f/2.8 of f/1.8. Een groter diafragma geeft jouw afbeeldingen een geringere scherptediepte en zorgt voor betere prestaties bij weinig licht.

portret fotografie bokeh

De sensorafmetingen van je camera

Wat belangrijk is om te onthouden bij het uitkiezen van een lens voor portretfotografie, is dat de body waarmee je gaat fotograferen de effectieve brandpuntsafstand van je lens beïnvloedt. Met andere woorden: een crop sensor camera zal een ander effect geven dan een full frame camera. Een 50 mm-lens op een crop-sensorcamera geeft je bijvoorbeeld een effectieve brandpuntsafstand van ongeveer 75 mm. Houdt hier met het kiezen van de lenzen voor portretfotografie rekening mee omdat dit veel effect op je foto’s kan hebben.

Prijs

De prijs is belangrijk. Toch is het nog belangrijker om echt niet te bezuinigen op je lenzen. Door te investeren in een hoogwaardige lens krijg je meer waar voor je geld dan wanneer je je geld investeert in een nieuwe body. Als je het alleen kunt veroorloven om één nieuw item aan te schaffen, zou het je lens moeten zijn.

Tot slot: Welke lens kiezen voor portretfotografie?

Als je eenmaal weet wat je zoekt in een portretlens, heb je veel goede opties om uit te kiezen. Het kiezen van de juiste lens voor portretfotografie is dan ook echt een keuze die bij jouw style past. Zo kan het zijn dat jij een andere keuze maakt dan iemand anders. Dat is helemaal niet erg zolang jij maar tevreden bent over het resultaat.

Naarmate je keuze gemaakt is, is het tijd om je lens goed te verzorgen. Zorg dat er geen vet, water of zand op de buitenkant komt en maak het regelmatig helemaal schoon. Ga je binnenkort sneeuw fotograferen of de koude winter in? Let dan goed op en voorkom de condens op de voorkant van je lens of camera. Door zo extra goed op je cameraspullen te letten heb je nog langer plezier van je dure aankoop.

Vorig artikelBruiloft fotograferen
Volgend artikelCanon 80D Review

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in