9 tips voor scherpe foto’s van mensen

Heb je ook wel eens last van onscherpe foto’s en krijg je scherpe foto’s van mensen niet voor elkaar? Dan ben je zeker niet de enige! Vaak krijg je wel een onderdeel van het gezicht scherp maar blijft het grootste gedeelte toch aan de zachte/ wazige kant. Toch kun je dit voorkomen door de juiste stappen te nemen. Vandaar ook deze 9 tips om te zorgen dat ook jij scherpe foto’s krijgt wanneer je mensen fotografeert.

1. Gebruik een statief of trek je ellebogen in

Wanneer een camera in je handen trilt kan dit zichtbaar zijn in het eindresultaat. Dit is natuurlijk zonde aangezien dit makkelijk voorkomen kan worden. De makkelijkste oplossing hiervoor is een goede tripod. Een goedkope volstaat prima en doet ook goed zijn werk. Wil je net iets betere kwaliteit die ook makkelijk instelbaar is en goed tegen slechte weersomstandigheden kan? Ga dan voor een Manfrotto. Dit merk maakt de beste statieven die er zijn op het gebied van fotografie en video. Je kunt ze op vele manieren instellen en gebruiken. Voor fotografie raden wij de: Manfrotto befree live en Manfrotto compact light aan. Deze zijn overal goed inzetbaar en qua prijs nog goed betaalbaar.

actie

Camera vasthoudenGeen zin om een statief steeds weer opnieuw in te stellen? Dan is er ook een andere oplossing! Pak de camera in je rechterhand stevig vast en zet je linkerhand onder de lens. Trek daarna beide handen in en druk deze stevig in je zij. Op deze manier heb je je camera stabiel waardoor de grootste bewegingen niet meer zichtbaar zijn. Deze houding vergt wel wat oefening! Dus geef niet gelijk op als het niet lukt. Naarmate je de houding doorhebt zul je hier in de toekomst veel profijt van hebben.

2. Sluitertijd

Wanneer je de sluitertijd te langzaam hebt staan is de kans erg groot dat de foto niet scherp is. Een beweging zit namelijk in een klein hoekje. Over het algemeen houd je een minimum snelheid van 1/120e van een seconde aan. Met deze snelheid kun je over het algemeen altijd wel een scherpe foto maken. Toch geldt hier de regel: hoe hoger de sluitertijd, hoe beter.

Cameranu - Algemeen

Wil je zelf precies uitrekenen hoe hoog je sluitertijd minimaal moet zijn? Vermenigvuldig dan de brandpuntsafstand, oftewel het zoomlevel van je lens. Dit is dan het minimale getal waar je de sluitertijd op moet hebben staan. Gebruik je een 50mm lens? Dan is 1/100e dus het minimum. Heb je de zoomlens op 24mm staan? Dan is 1/48e oftewel 1/50e of sneller voldoende. Toch is het aan te raden er altijd iets boven te zitten om teleurstelling achteraf te voorkomen.

3. Focal point voor scherpe foto’s van mensen

In de camera kan je verschillende punten instellen waar de focus op gericht is. Meestal staat dit ingesteld zodat de camera zelf het juiste punt uitzoekt. Maar door het middelpunt als focal point, oftewel de focus in te stellen krijg je de duidelijkste focus.

Wil je de mensen links of rechts van het fotokader plaatsen? Zet dan eerst het middelpunt op de mensen die je fotografeert en houdt de scherpstelknop in. Dit is dezelfde knop waar je foto’s mee maakt: je drukt hem nu alleen half in en niet volledig. Wanneer het scherpstellen gelukt is kun je de camera verplaatsen naar het kader waar je tevreden mee bent. Vind je dit toch te lastig? Stel dan de focal point links of rechts in maar houdt het wel in het midden. Dit is het beste alternatief en gelijk ook het makkelijkste wanneer het bovenstaande bij jou niet werkt.

Scherpte fotografie van mensen

4. Zet het diafragma niet te laag

Hoe hoger het diafragma getal: hoe scherper het gehele plaatje zal zijn. Het nadeel is wel dat ook de achtergrond scherp is waardoor de scherpte en focus wat afdoet. Je zult dus een middenweg moeten vinden tussen een niet te laag en niet te hoog getal. Meestal is een diafragma van F3.5 tot F5.6 prima voor het fotograferen van mensen. Fotografeer je 1 persoon? Dan kan het leuk zijn om een aantal foto’s met F2.8 te schieten. De focus zal dan volledig op het gezicht moeten zijn, de zijkanten zullen meestal ook onscherp zijn maar toch een mooi effect geven.

5. Scherpe foto’s van mensen met de juiste lens

Niet alle lenzen zijn geschikt voor het fotograferen van mensen. Daarnaast zijn ze ook niet allemaal even scherp. Daarom is het verstandig om de lens die bij je starterskit zat weg te doen en een nieuwe aan te schaffen. Duur hoeft het niet te zijn! Voor 100 euro heb je al een zeer goede te pakken die verbluffende resultaten oplevert. We spreken natuurlijk over de nifty fifty, oftewel de 50mm lens. De kwaliteit hiervan is prachtig terwijl de prijs toch ontzettend goedkoop is. Veel professionele fotografen gebruiken dit dan ook ontzettend veel tijdens hun shoots.

Groep scherpe foto'sWil je echt goede foto’s maken die eruit poppen en niet teveel geld uitgeven? Koop dan een 50 mm F1.8 of een 85mm F1.8. Het nadeel is dat je niet meer in kan zoomen. Het voordeel is dat je foto’s een stuk scherper zijn en je gelijk ook in donkere situaties lichtere foto’s hebt.

6. Focus op de persoon die het dichtste bij staat

Wanneer je een grote groep op de foto zet is je focus extra belangrijk. Deze stel je in op de persoon die het dichtste bij jou staat. Dit is de makkelijkste manier om de gehele groep scherp te krijgen. Pas hierna de diafragma aan totdat je ook de mensen die achteraan staan scherp hebt. Normaal gezien staat de persoon die het dichtst bij jou staat in het midden. Is dit niet het geval? Probeer dan je eigen positie iets aan te passen totdat dit wel het geval is. Dit maakt meestal het geheel mooier, uitzonderingen uiteraard nagelaten.

7. Scherpstellen op de ogen

Fotografeer je één persoon? Richt je dan echt op de ogen. Dit is hetgeen dat eruit springt en een portret maakt of breekt. Zet je focus op de ogen en zorg dat deze ultrascherp zijn. Wanneer je dit goed instelt zul je ook merken dat de rest van het hoofd gelijk ook scherper is.

Maak je gebruik van een lagere F-stop? Dan zie je dat de foto meer spreekt wanneer de ogen scherp zijn. De rest om het gezicht heen zal dan vervagen in de achtergrond waardoor de focus nog scherper naar de expressie getrokken wordt.

Scherpe foto's mensen

8. Poseren voor scherpe foto’s van mensen

Of je nu één persoon of een groep op de foto zet: poseren helpt je om een foto flink te verbeteren. Door het individu of het geheel op de voorgrond te plaatsen krijg je meer ruimte tussen de achtergrond. Hierdoor blijft de focus op hetgeen dat belangrijk is en zal de scherpte hier ook meer zichtbaar zijn. Probeer zoveel mogelijk iedereen op dezelfde lijn te laten staan. Hoe meer mensen voor en achter elkaar staan: hoe minder scherp alles zal zijn. Helaas is dit niet altijd te voorkomen bij zeer grote groepen. Gelukkig kun je dit bij een enkeling of kleine groep wel goed toepassen.

9. Zorg voor een schone lens

Een simpele maar belangrijke stap is het schoonmaken van je lens. Vaak wordt dit onderdeel vergeten en dat is natuurlijk zonde. Zowel je lens als de rest van jouw camera apparatuur hebben zorg nodig. Zo moet je ze regelmatig schoonmaken en onderhouden. Toch is de voorkant van de lens tijdens het fotograferen extra belangrijk. Want wanneer daar stof of strepen op staan zal dit de scherpte van je foto’s negatief beïnvloeden. In het ergste geval zie je dit zelfs in je eindresultaat. Schaf dus een goed lensdoekje aan en maak de voorkant van de lens regelmatig schoon. Zo voorkom je vlekken en zien je beelden er tiptop uit.

Nu alle tips behandeld zijn is het tijd om het zelf uit te proberen. De volgende keer dat er mensen voor je lens staan kun je deze stappen toepassen om het resultaat nog beter te maken. Houd er wel rekening mee dat oefenen ook tijd kost. Het kan dus even duren voordat je altijd scherpe foto’s bij het fotograferen van mensen hebt. Hoe vaker je natuurlijk oefent, hoe beter het resultaat zal worden.

Conclusie

Hoewel een onscherpe foto ook heel erg mooi kan zijn, is het vaak niet de bedoeling. Je wil juist dat het onderwerp goed in beeld is. Je wil in de meeste gevallen weten waar de foto over gaat. Met deze bovenstaande tips hopen we dat je ook scherpe resultaten kunt krijgen met jouw camera. Want zeker scherpe foto’s van mensen zijn erg belangrijk in de fotografiewereld. En daarin zijn de ogen uiteraard het belangrijkste onderdeel.

Vorig artikelGoedkoop onder water fotograferen
Volgend artikelNewborn fotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in