Sneeuw fotograferen

Sneeuw fotograferen is één van de moeilijkste dingen in de fotografie wereld. Doordat je met felle kleuren en lichtflitsen werkt kun je veel moeilijke vragen tegenkomen. Wat voor sluitertijd moet ik gebruiken? En hoe ga ik om met condens? Op al deze vragen en meer geven wij antwoord in dit artikel. Zo weet je gelijk hoe je de mooiste sneeuwfoto kan maken wanneer de eerste vlok gaat vallen!

Sneeuw fotograferen: de Basics

Sneeuw fotografieWanneer je naar buiten gaat om een foto te maken van sneeuw zijn er een paar punten die je altijd in de gaten kan houden. Je zoekt iets dat interessant is om te fotograferen, kijkt of de compositie goed is en gaat fotograferen. Of je nu een telefoon pakt, een digitale camera of een spiegelreflexcamera: dat maakt niet uit. Alles wat op de voorgrond en achtergrond staat moet interessant zijn. Daarna is het goed om naar licht te kijken: Waar komt het licht vandaan en wat wil ik dat dit doet?

Wanneer je hier ook een keus in hebt gemaakt is het tijd voor de diepere zaken. Zo moet je de witbalans bij sneeuw anders instellen dan je gewend bent. Daarnaast moet je goed op de histogram letten. Deze lijnen staan nu juist meer aan de rechterkant in plaats van in het midden. Of je dit allemaal in camera instelt of juist achteraf met een bewerkingsprogramma ligt volledig aan jouw voorkeur. Maar om een blauwe gloed en een donkere foto te voorkomen is het wel goed om hier goed op te letten. Meer hierover lees je in het artikel witbalans bij sneeuw.

Fotograferen tijdens het sneeuwen

Fotograferen tijdens het sneeuwenVeel mensen stoppen vaak tijdens het sneeuwen met fotograferen terwijl ook dit mooie momenten kan opleveren. De grootste reden dat men stopt is omdat er sneeuwvlokken op de lens komen. Zowel de camera als de lens van de huidige tijd kan hier wel tegen. Zolang het maar niet heel veel is. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je een plastic zak om je camera heen doen.

Cameranu - Algemeen

Om te voorkomen dat je alleen sneeuwvlokken ziet kun je een zonnekap op je lens doen. Dit voorkomt in de zomer dat de zon hierin schijnt en in de winter of tijdens regen dat er iets op drupt. Voor de instellingen kun je het beste niet een te hoge sluitertijd gebruiken. Anders zie je namelijk allemaal strepen in beeld. Een instelling van 1/125e of hierboven is voldoende.

Condens op de lens

Help, condens op de lens! Als er één ding vervelend is, is dit het wel. Zorg ervoor dat je de condens niet schoonmaakt met je trui of jas want daardoor krijg je krassen. Met een microfiber lensdoekje kun je het volledig veilig schoonmaken. Deze zijn niet duur maar toch heel erg effectief. Voornamelijk als je van binnen naar buiten gaat, kom je met dit effect in aanraking. Zodra de camera gewend is aan de temperatuur zul je hier geen last meer van hebben.

Details fotograferen in de sneeuw

IJsbloemen op het raam, pegels aan het balkon en sneeuw op de planten: allemaal mogelijkheden om op de foto te zetten! Het sneeuwlandschap houdt niet op in de volle natuur, maar gaat ook verder bij jou thuis of midden in de stad. Soms kan een klein detail nog mooiere foto’s opleveren dan het gehele plaatje. Maar vergeet zeker ook niet de natuur en omgeving. Zo kan het ook interessant zijn om een stukje te wandelen en hetgeen wat je tegenkomt vast te leggen. Wilde dieren fotograferen in de sneeuw is ook een interessant onderwerp die je hierin mee kunt nemen. En of je het dier achtervolgt of alleen de pootafdruk in de sneeuw vastlegt, dat maakt natuurlijk niet uit. Het gaat erom dat je nog meer met de omgeving en de details bezig bent.

Sneeuw fotograferen in het donker

Een prachtig landschap met sterren aan de lucht: wie wil er dan geen sneeuwfoto in het donker maken? Zeker tijdens het noorderlicht levert sneeuw fotograferen in het donker uitmuntend mooie afbeeldingen op. Door een sluitertijd van maximaal 30 seconden te gebruiken en F20 als diafragma is dit mogelijk. Stel de ISO op maximaal 1600 in en speel met de diafragma en sluitertijd totdat je het gewenste resultaat hebt. De ISO kan je nog wel iets verhogen, maar het is aan te raden om deze zo laag mogelijk te houden!

Sneeuw fotograferen in het donker

Wil je het nog mooier maken? Zorg er dan voor dat je een object op de voorgrond hebt. Vraag iemand om er lopend of skiënd voor te staan of zet dit vast met een springende snowboarder. Wanneer je dit goed wil doen is het belangrijk dat je twee foto’s maakt. Dit doe je door de camera op een statief te zetten. De eerste maak je met een flitser op het object met een sluitertijd hoger dan 1/100e. De andere maak je met bovenstaande sneeuw instellingen. Voeg deze later in Photoshop samen om een “Wauw” foto te creëren.

Kleed je warm aan

Wanneer je in het winterlandschap op pad gaat met een camera is het belangrijk dat je je goed aankleed. Toch moet je er rekening mee houden dat je met dikke handschoenen geen foto’s kan schieten. Daarom zijn er speciale handschoenen te koop die ook te gebruiken zijn op touchscreens. Een dikke jas, dubbele broek en wollen sokken zijn zeker geen overbodige luxe. Zeker als je in de vroege ochtend tijdens het gouden uur aan de slag gaat is het verstandig om echt veel kleding aan te doen. Je staat namelijk het grootste deel van de tijd stil.

Handige tools voor het fotograferen van sneeuw

Doordat je toch liever dikke handschoenen aan wil in de kou, loop je tegen een aantal problemen op. Toch zijn ook hier een aantal oplossingen voor. Wanneer je een statief meeneemt kun je er ook voor kiezen om een remote controller mee te nemen. Met een remote controller kan je via een knop die via een draad(loze) connectie loopt, contact maken met de camera. Door op de knop te drukken schiet de camera een foto. Deze knop is veel groter dan hetgeen op de camera waardoor je je dikke handschoenen aan kunt houden.

Hou je van unieke looks? Dan kun je ook fotograferen met een lensball. In de sneeuw geeft dat een extra dimensie wat een erg leuk effect kan creëren. Zorg er wel voor dat je een doekje meeneemt om het glas goed schoon te houden zodat je geen last hebt van reflecties. Op deze manier maak je sneeuw fotograferen nog leuker dan het al is.

Extra batterijen en polarisatiefilter

Naast een remote controller, statief, handschoenen en een lensdoekje kun je ook gebruik maken van een polarisatiefilter. Dit zorgt voor een mooier effect voor zowel de lucht als het ijs en water.  Ook is het slim om net wat meer batterijen mee te nemen dan je gewend bent. Kou zorgt er namelijk voor dat deze sneller leeg gaan.

Uiteraard zijn er nog veel meer tools te verkrijgen. Heb je hier wat tips voor? Laat het dan achter in de reacties!

Vorig artikelCondens op je lens
Volgend artikelWitbalans bij sneeuw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in