Tips voor insecten fotograferen

Insecten fotograferen is een leuke manier om je fotografie vaardigheden te vergroten. Je leert te kijken vanuit een ander perspectief. Daarnaast krijg je gelijk de kans om uitrusting goed uit te testen. Of je nu mieren, vlinders, rupsen of compleet andere beestjes op de foto zet: het blijft een avontuur waar prachtige resultaten uit voort kunnen vloeien.

In dit artikel richten we ons specifiek op insecten fotograferen. Er zijn veel geweldige artikelen over macrofotografie in het algemeen en andere relevante aspecten van fotografie. Waar natuurlijke belichting versus flitsfotografie, goede instellingen om te weten voor macro- en natuurfotografie wordt behandeld.

Tips voor insectenfotografie

Waarom insecten fotograferen?

Insecten zijn de meest diverse en talrijke dieren op onze planeet. Hoewel dit voor iedereen misschien niet het meest fantastische feit ter wereld is, is het toch een leuke manier om te groeien in macro fotografie. Deze kleine beestjes zijn meestal erg actief en bevinden zich bovenal in een mooie omgeving. Hierdoor wordt je creativiteit geprikkeld. Daarnaast hoef je nooit te wachten tot er een vriend of familielid als model voor de camera wil staan. Insecten staan hoe je het ook wend of keert altijd voor je klaar.

Het vinden van insecten

De eerste stap is het vinden van de insecten. Als je blij bent met zomaar een insect, is dit heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar naar buiten te gaan en een tijdje te wachten, sommige insecten komen zelfs naar je toe! Maar als je een echte mooie foto wilt maken moet je kijken naar het seizoen en wat interessant is. Wil je op een blad fotograferen of juist in het gras? Meerdere tegelijk of juist 1 specifiek op een mooie locatie?

Tijdstip van foto’s

Het is een goed idee om wat tijd te besteden aan het nadenken over wanneer en waar je foto’s wilt maken. Zowel locatie als timing hebben niet alleen invloed op de kwaliteit van het licht, maar ook op de soorten insecten die je waarschijnlijk zult vinden. Zo kun je in de ochtend last krijgen van de zon maar kan dit ook hele mooie effecten opleveren. Voor insecten fotografie is de timing ook belangrijk, kou maakt insecten namelijk langzamer. Vandaar dat tijdens zonsopkomst of zonsondergang je betere foto’s kan maken. Vooral in de lente en de herfst met de prachtige gevarieerde kleuren is het een goed moment om je camera naar het bos mee te nemen.

Uiteraard zijn dit niet de enige momenten dat je een foto kan nemen. Zo is het prachtig om in de zomer wespen op de foto te zetten die planten bestuiven. En hoop je natuurlijk ooit een vlinder te vinden die net uit zijn cocon vliegt.

wesp fotograferen

Achtergrond insecten fotografie

Wanneer je kijkt naar locatie denk je al snel aan het bos. Toch zijn er zoveel opties om uit te kiezen en hangt het veel af van wat je wilt fotograferen. Je kunt veel verschillende insecten in een tuin, veld of bos vinden. Maar als je op iets specifieks hoopt, moet je meer te weten komen over dat insect en zijn gedrag. Lees dus ook over de achtergrond van een dier om te weten hoe je deze het mooiste op de foto kan zetten.

Wanneer je op pad bent voor de mooiste foto is de achtergrond ontzettend belangrijk. Wanneer je insecten gaat fotograferen zorg je ervoor dat de achtergrond wazig is. Sommige professionele foto’s zijn zelfs gemaakt met F1.4. Dit maakt het insect meestal onscherp waardoor een diafragma van F4 tot F8 meer aan te raden is. Door dit toe te passen krijgt de  achtergrond een bokeh effect waardoor de insecten nog meer naar voren komen.

Insecten fotograferen in de nacht

Wanneer je nachtelijke insecten zoals motten wil fotograferen kun je dit gewoon thuis doen. Wel is er dan wat voorbereiding nodig. Insecten komen in de nacht op licht af, dus wanneer je je  ​​buitenlicht aanzet zullen ze hier omheen vliegen. Zorg wel voor een witte of lichtgrijze muur of plaat erachter zodat je mooie foto’s kan maken. Doe het licht aan in de avond voordat je naar bed gaat en word rond 2 of 3 uur wakker om alle leuke wezens die zijn verschenen te fotograferen. Gebruik hierbij geen flitser maar juist het licht van de lamp.

Hoewel buiten fotograferen mooiere foto’s oplevert kun je ook insecten vangen met een net. Stop ze daarna in een glazen pot om ze te fotograferen. Wanneer ze erg druk zijn kun je ze een tijdje in de koelkast zetten zodat ze vertragen. Doe dit alleen als je weet wat je doet en de foto het echt waard is aangezien dit niet prettig is voor de beesten. Bevrijd ze gelijk nadat je de foto hebt gemaakt en geniet daarna van je foto.

camera apparatuur voor insecten fotograferen

Camera apparatuur

Welke camera-apparatuur nodig is, hangt af van wat voor soort foto’s je wilt maken. Insecten fotografie wordt meestal met dure apparatuur gedaan, maar dat hoeft zeker niet. Omdat insecten over het algemeen klein zijn, is het handig om een ​​goede macro lens of iets vergelijkbaars te hebben.

Heb je hier geen geld voor dan kun je altijd een extender kopen voor tussen je camera en lens. Dit zorgt ervoor dat de lens die jij hebt nog meer inzoomt. Het voordeel hiervan is dat je het tussen al jouw lenzen kan gebruiken. En weg kan halen wanneer je het niet meer nodig hebt. Een multifunctioneel goedkoop alternatief voor een macro lens dus! Ook kan je een geweldige start maken zonder speciale apparatuur. Sommige insecten zijn behoorlijk groot en insectenfoto’s hoeven niet altijd close-ups te zijn!

Waarop je moet focussen

Je hebt de tijd en locatie gekozen, je onderwerp gevonden en je hebt alles wat je nodig hebt. Het enige dat overblijft is om de foto daadwerkelijk te maken. Ongeacht het soort foto dat je wilt, een portret, een actiefoto, iets abstracts: er zijn een paar dingen die je over insecten moet weten voordat je begint te fotograferen.

Het gedrag en de zintuigen van insecten zijn net zo variabel als de insecten zelf. Sommigen van hen kunnen je opvallen voordat je ze ziet en vluchten. Sommigen merken misschien niet dat je bestaat en anderen kunnen agressief worden als je je op een bepaalde manier gedraagt. Een aantal insecten zien veel nauwkeuriger dan wij, terwijl anderen nauwelijks zien. Ze ruiken met hun antenne of hebben oren op hun knieën. Ze zijn net zo vreemd voor ons als wij voor hen. Daarom heb je veel geduld nodig, enige kennis van wat je fotografeert en natuurlijk creativiteit.

Het hangt natuurlijk af van wat voor soort foto je wilt, maar een paar dingen die meestal goed zijn om in gedachten te houden zijn:

  • Gebruik een korte sluitertijd als u een scherpe foto wilt – insecten kunnen erg snel zijn en bewegen veel.
  • Streef naar een klein diafragma (groot f-getal) als je wilt dat er meer dan alleen een klein deel van het insect in focus is.
  • Als je tijdens de vlucht een insect fotografeert, probeer dan handmatig scherp te stellen.
  • Focus op de ogen, zoals bij elk ander dier om de meeste indruk te maken.

insecten fotograferen

Insecten zijn overal

Iedereen kan insecten fotograferen. Ze zijn niet alleen gemakkelijk te vinden, ze zijn ook ongelooflijk divers qua uiterlijk, gedrag en leefomgeving. Je hoeft nooit ver te zoeken om iets interessants te vinden om te fotograferen. Insecten bieden een geweldige kans voor verschillende soorten fotografie, van wetenschappelijke documentatie tot abstracte kunst.

Wanneer je begint met insecten fotografie kan er een hele nieuwe werelden voor je open gaan. Je kunt onverwachte schoonheid vinden in de patronen van een sprinkhaan en nieuwe perspectieven in de activiteiten van een mierenkolonie. Naast het feit dat het een zeer gevarieerde groep dieren is, hebben insecten ook veel afwisseling in hun individuele leven. Pluizige, kleurrijke rupsen veranderen in prachtige vlinders. Mollige larven veranderen in formidabele kevers en buitenaardse onderwaternimfen veranderen in zoemende libellen.

De mogelijkheden voor de enthousiaste fotograaf zijn vrijwel eindeloos. Dus ben je klaar om het uit te proberen? Alles wat je nodig hebt is je camera, enige tijd en een grote bak geduld.

Conclusie

Insecten fotograferen is zo’n breed onderwerp dat lang niet alles beschreven kan worden. Toch is het belangrijk om plezier te hebben in alles wat je doet. Vergeet niet om ook deze dieren voornamelijk met rust te laten en niet de omgeving te vernietigen. Fotografen is leuk maar hoeft niet een heel spoor achter te laten. Wat denk je van insecten? Heb je ze al een keer gefotografeerd? Wanneer je meer details wil hebben over insectenfotografie kun je ook het artikel over bijen fotograferen lezen. Hier leggen we nog beter uit hoe je deze dieren met een macro lens vast kunt leggen.

Klik hier voor nog meer blog berichten en tips.

Vorig artikel11 tips voor beginnende fotografen
Volgend artikel6 belangrijke architectuurfotografie tips voor beginners!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in