11 tips voor beginnende fotografen

Als beginnende fotograaf heb je vaak even wat extra motivatie nodig om door te gaan met fotografie. Waarschijnlijk lukt niet altijd alles gelijk wat je wilt bereiken. Blijf dus proberen. Daarnaast kan het heel leerzaam zijn om met de handleiding van de camera te leren om basistechnieken van de camera te leren. Hieronder staan 11 tips beschreven die jou wellicht verder kunnen helpen op jouw reis als fotograaf.

1. Doe niet meteen gek en koop niet gelijk dure apparatuur

Het is heel goed mogelijk om hele mooie foto’s te maken met een goedkope DSRL camera. Hoe meer foto’s je maakt, hoe meer je weet over wat voor soort camera je kunt aanschaffen wanneer het tijd is om te upgraden. Heb je tips nodig hiervoor? bekijk dan hier de top 5 spiegelreflexcamera’s voor een beginnende fotograaf.

2. Overweeg een statief

Wel is het aan te raden om een goedkoop statief aan te schaffen. Je zult direct verschil merken omdat je de camera niet meer met trillende handen vasthoud. Bovendien is een camera vaak aardig zwaar. Een statief is dus geen overbodige luxe maar eerder een must have. Je zult zien dat het resultaat van je foto’s ontzettend verbeterd. Voor echt goede stabiele foto’s is het handig om zowel een statief als de timer functie op je camera te gebruiken.

3. Neem altijd je camera mee

Mooie fotomomenten komen vaak wanneer je het het minst verwacht. Als je je apparatuur relatief eenvoudig kunt houden met slechts een cameratas en een statief kom je een heel eind. Door niet te veel spullen mee te hoeven slepen, elke keer dat je op pad gaat, kun je profiteren van enkele van die onverwachte mogelijkheden. Wil je gewoon even snel een foto maken om later terug te komen op een locatie voor het maken van betere foto’s? Gebruik dan je telefoon om “notities” te maken van deze locaties.

Cameranu - Algemeen

4. Maak een lijst met opnames die je graag wilt maken

Daarnaast is het handig om de plaatsnaam van de snelle foto locatie ook in je memo’s van je telefoon te zetten. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een notebook gebruiken. Op deze manier weet je waar deze “klad” foto’s zijn gemaakt. Zo kun je gemakkelijk onthouden waar je graag nog eens met je DSLR Camera naartoe wilt. Zorg dat je belangrijke details opmerkt zoals de belichting. Dan kun je op hetzelfde tijdstip van de dag of bij zonnig weer terugkeren. Als je geen notebook wilt dragen, stuur jezelf dan een e-mail met je mobiele telefoon.

5. Bekijk geen alledaagse onderwerpen voor fotografie

Je ziet misschien niets interessants in je woonkamer of je achtertuin om te fotograferen. Probeer daarom met frisse ogen naar de vertrouwde omgeving te kijken. Misschien vang je een interessante truc van het licht of vind je onverwachts wilde bloemen in je tuin. Vaak zorgt een eenvoudig onderwerp voor de beste opname.

6. Geniet van het leerproces

Het beste deel van het hebben van een hobby als fotografie is dat je nooit uitgeleerd raakt. Inspiratie kun je overal om je heen vinden. Bekijk alles met de ogen van een fotograaf en je ziet kansen die je nog nooit eerder hebt opgemerkt. Door deze tip toe te passen krijg je een nieuw perspectief op de dingen en mensen om jou heen.

7. Maak gebruik van de gratis bronnen om te leren

Blader eens door Flickr of zoek Google afbeeldingen. Door goede research te doen leer je een hele hoop. Misschien raak je door bepaalde fotografie stijlen geïnspireerd om ook jouw eigen stijl te gaan ontwikkelen. Iedere professionele fotograaf heeft natuurlijk wel iets dat maakt hem of haar doet uitblinken. Maak hier gebruik van door genoeg onderzoek te doen naar wat jij mooi vind. Daarnaast helpt het ook om er achter te komen welke stijlen je juist verschrikkelijk vind. Ook hier leer je namelijk enorm van!

8. Experimenteer met de instellingen van je camera

Lees de handleiding goed door voor hulp bij het ontcijferen van al die kleine symbolen op je camera. Terwijl je verder gaat, probeer je onderwerpen met meerdere instellingen te fotograferen om te ontdekken welke effecten je leuk vindt. Wanneer je je foto’s op een computer bekijkt, kun je de EXIF gegevens controleren om te zien wat voor instellingen je hebt gebruikt. Deze gegevens staan meestal in de eigenschappen van het bestand.

9. Leer de basisregels

De hoeveelheid informatie over online fotografie kan overweldigend zijn. Begin dus met een paar artikelen over compositie. Sta open voor wat meer ervaren fotografen te zeggen hebben over techniek. Door hier open voor te staan zorg je dat je als beginnende fotograaf blijft groeien. Voor je het weet behoor je niet meer tot de groep “beginnende fotograaf” omdat je op weg bent naar het worden van een professionele fotograaf.

10. Maak regelmatig foto’s

Probeer elke dag iets te fotograferen. Lukt dit niet? Zorg er dan voor dat je de tijd neemt om regelmatig te oefenen, zodat je niet vergeet wat je hebt geleerd. Een uitstekende manier om jezelf te motiveren is door wekelijkse opdrachten uit te voeren. Zoek elke week een nieuw onderwerp om vast te leggen. Investeer in het uitvoeren van wat je geleerd hebt.

11. Wees niet bang om te experimenteren

Als je een digitale camera gebruikt, zijn de kosten van fouten gratis. Tegenwoordig hoef je namelijk niet meer naar de winkel om de gemaakte foto’s van een analoge camera te laten ontwikkelen. Wanneer je een fout maakt, is dit dus geen ramp. Je probeert het gewoon weer opnieuw net zolang tot het je wel lukt. Ook helpt het om een doel voor ogen te hebben. Wat wil je op de foto zetten? En op wat voor manier wil je dit vastleggen? Probeer gewoon verschillende dingen uit en speel op die manier met je creativiteit. Tijdens dit proces zul je ontzettend veel leren. Veel plezier bij het ontwikkelen van jouw stijl. Geniet ervan.

Vorig artikelMacrofotografie voor beginners
Volgend artikelTips voor insecten fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in