6 belangrijke architectuurfotografie tips voor beginners!

Regelmatig zie je prachtige architectuur foto’s voorbijkomen waardoor je zelf ook met Architectuurfotografie aan de slag wil. Het voordeel van deze manier van fotograferen is dat de objecten altijd stil blijven staan. Toch is het nog een hele kunst om dit mooi erop te krijgen. Het ​​onderwerp vinden gaat vaak gemakkelijk en het zal er de volgende keer dat je er bent nog steeds zijn. Maar dit betekent niet dat het fotograferen van gebouwen eenvoudig is.

architectuurfotografie tips

6 belangrijke architectuurfotografie tips voor beginners!

Hieronder vind je een overzicht van 6 belangrijke tips voor Architectuurfotografie. Hoewel dit natuurlijk maar een paar tips zijn kunnen deze je wel op weg helpen naar een mooiere foto. Om opvallende architectuurfotografie op de mooiste manier vast te leggen, is hard werken en veel oefenen vereist.

1) Nachtverlichting

Het belangrijkste bij Architectuurfotografie is dat je hetgeen wat je fotografeert zo interessant en uniek mogelijk op de foto zet. Doordat al deze bruggen en gebouwen al zo vaak erop zijn gezet is het goed om te kijken hoe jij het net even wat anders kunt doen. Zo kan je je eigen interessante afbeeldingen van architectuur maken door ‘s nachts een stad te fotograferen.

Cameranu - Algemeen

Fotograferen van architectuur in de nacht in tegenstelling tot overdag kan een beeld transformeren met de verscheidenheid aan licht die een uniek perspectief biedt. Hoewel zonlicht gedurende de dag schaduwen en interessante lichtinvallen kan bieden, kan je ‘s nachts helpen om een ​​beeld stralender te maken met uitbarstingen van gebouwen en straatlantaarns die een levendig kleurenpalet uit de lucht weergeven.

Een manier om in het oog springende beelden te krijgen, is om te gaan fotograferen in de schemering, wanneer de lucht wat licht is maar langzaam donkerder wordt. Op dit tijdstip van de dag (blauw uur), balanceert de rijke blauwe tint mooi de lichten op het gebouw. Nachtfotografie kan je ook hier perfect toepassen door een statief te gebruiken. Ook na de schemering kan je dan unieke beelden krijgen door een lange sluitertijd te gebruiken. En het belangrijkste: net even wat anders dan al die andere fotografen!

architectuur fotografie
Je zal merken dat het het beste is om een ​​statief te gebruiken bij het vallen van de avond vanwege de lage lichtniveaus. Maar ook later op de avond, in de nacht of ochtend krijg je andere effecten. Probeer al deze tijdstippen eens uit en kijk welke het mooiste resultaat oplevert!

2) De uitstraling van de ansichtkaart

Heb je je ooit afgevraagd hoe je dat wow-factorbeeld moet opnemen? Telkens als je het zelf probeert staan er naamborden, mensen of rare struiken in de weg. Om iets nieuws en anders te maken, moet je rekening houden met je gezichtspunt en het gebouw dat je fotografeert. Pak je de voorkant, zijkant of juist de bovenkant van het object? En wat staat er in de weg? Zodra je dit weet kan je het grootste gedeelte zelf voorkomen maar er blijft altijd iets over wat je later via een bewerkingsprogramma moet aanpassen.

Licht is een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het streven om je allerbeste architectuur foto’s te maken. Overweeg het samenspel van licht en eventuele interessante patronen die naar voren komen. Zo kan een ochtendzon een heel ander effect geven dan een zon die hoog aan de horizon staat.

fotografie architectuur

3) Architectuurfotografie: Abstracte lijnen

Veel voorbeeldfoto’s van moderne architectuur bieden een visuele traktatie met massieve vormen en vloeiende lijnen. Maar hoe vang je de kwaliteiten die een gebouw uniek maken in één beeld?

Soms is het onmogelijk om een ​​gebouw in zijn geheel te fotograferen, ofwel omdat je niet ver genoeg kunt staan ​​zonder een obstakel of als je in een drukke straat staat. Ga in plaats daarvan dichter bij het gebouw staan ​​en leg enkele details vast. Of kies ervoor om met een statief meerdere foto’s te maken en deze aan elkaar te plakken.

Je kunt ook met een groothoeklens fotograferen om abstracte beelden vast te leggen die een gevoel van ruimte bieden of omhoog schieten naar de bovenstructuur van het gebouw.

fotografie tips voor beginners architectuur

4) Iconische stadsoriëntatiepunten

Wanneer we belangrijke architecturale oriëntatiepunten fotograferen, hebben we de neiging ze op een bepaalde manier te fotograferen die eerder is gefotografeerd. Er is niets mis met het vastleggen van dit vertrouwde en algemene beeld. Sterker nog, het is belangrijk om dit  op dezelfde manier te proberen te fotograferen. Dit omdat je hier ontzettend veel van leert en ziet hoe een ander ergens naar kijkt. Laat het hier alleen niet bij en probeer het daarna geheel anders te doen.

Het is ook een goede gewoonte om te proberen een ander beeld van het monument of standbeeld te vinden, misschien door andere gebouwen of onderwerpen op de voorgrond te plaatsen waardoor je een ander perspectief krijgt. Probeer het eens uit.

5) Wereldoriëntatiepunten architectuurfotografie

De wereld is een enorme plek met een spectaculaire overvloed aan fotogenieke wereldwijde monumenten. De Taj Mahal in Agra, India is een prachtig architectonisch voorbeeld dat adembenemend mooi is in elk licht. Als je kunt, fotografeer het oriëntatiepunt op verschillende tijdstippen van de dag. Het veranderende licht kan bij architectuurfotografie worden gebruikt om interessante composities te ontwikkelen. Maak foto’s op klaarlichte dag om levendige kleuren, sterke schaduwen en wolken vast te leggen en maak vervolgens een meer sfeervol beeld door bij zonsondergang op het oriëntatiepunt te fotograferen. Lees hier ook alles over reis fotografie.

Taj Mahal architectuur fotograferen

6) Bruggen

Bruggen over de hele wereld zijn de spil van het dagelijks leven en vervoer. Of het nu oud of nieuw is. Hangend of vrijdragend en van steen of metalen constructie zijn. Ze zijn super om te fotograferen.

Als je afbeeldingen met impact wilt maken, moet je overwegen wat je wilt fotograferen. Het fotograferen van een brug of een stad toont meer context op afstand. Een intrinsiek deel van de structuur zoals liggers en kabelweergaven definieert juist de details van de brug. Beide zijn mooi maar toch zo verschillend qua compositie.

Een ander aspect waar je rekening mee kan houden, is het leven dat de brug uitstraalt. Zo zie je onder andere de stroom voetgangers en voertuigen. Misschien vaart er wel een boot onderdoor. Je kunt voet- en autoverkeer samen met de bruggen vastleggen om meer gevoel te geven aan de constructie en locatie. Maar mocht je het juist volledig weg willen laten kan je dit met een hoge sluitertijd ook prima voor elkaar krijgen.

Al met al zijn er ontzettend veel tips te geven over architectuurfotografie. Maar het belangrijkste blijft altijd zelf uitproberen. Welk gebouw, brug of monument ga jij deze week op verschillende momenten vastleggen? Misschien is er wel een mooi gebouw op de route naar jouw werk!

Vorig artikelTips voor insecten fotograferen
Volgend artikelNachtfotografie: ‘s Nachts betere foto’s maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in