Low budget reisfotografie

Reisfotografie, maar dan low budget. Fotograferen als je op reis bent is helemaal in. Je pakt je camera en legt alles vast wat jij zelf zo mooi vindt. Een prachtige waterval, een unieke vogel of gewoon een landschap dat er uitspringt. Er zijn zoveel mooie, unieke momenten die vastgelegd kunnen worden. Toch is low budget reisfotografie net even iets anders dan gewoon reisfotografie. Je wilt super mooie foto’s maken op een reis zonder er teveel voor te betalen. Uiteraard niet voor de vakantie en ook niet voor de camera! Maar hoe doe je dat? Hieronder vindt je een aantal tips om dit mogelijk te maken.

Low budget Vakantiefotografie

Camera voor low budget reisfotografie

Bij het artikel reisfotografie tips hebben we al veel besproken over foto’s maken wanneer je op vakantie bent. Hier zijn we alleen niet dieper ingegaan op de aanschaf van een camera. Aangezien je zo licht mogelijk wil reizen is het belangrijk om niet te zware attributen te kopen. Zo is het ook goed om, mocht je niet teveel mee kunnen nemen, te kijken naar een prachtige compacte camera. Wil je toch voor betere kwaliteit gaan? Dan is het verstandig om een goedkope spiegelreflexcamera aan te schaffen.

actie

Lens reisfotografie

Voor de lens kun je altijd een 50mm F1.8 kopen. Deze is ontzettend goedkoop in aanschaf, licht in gewicht en maakt prachtige foto’s. Voor nog geen 150 euro heb je deze lens al te pakken. Doordat het een diafragma van F1.8 heeft, kun je hier zelfs in hele donkere situaties mooie foto’s mee maken. Daarnaast heeft het een prachtig bokeh effect. Zeker als je van straatfotografie houdt is dit de lens die je moet hebben.

Cameranu - Algemeen

De 50 mm lenzen zijn overal te koop. Hier vindt je meer informatie over de lenzen samen met een zeer goedkope prijs voor Canon en Nikon:
Canon 50mm F1.8 lens
Nikon 50mm F1.8 lens

Zoomlens voor op vakantie

Wil je toch wat meer in kunnen zoomen? Dan kun je altijd een 70-200 F4.0 of 55-250mm kopen die je naast de 50mm meeneemt. Deze lens is iets duurder in aanschaf maar levert toch hele mooie kwaliteit! Doordat je kunt inzoomen kun je op verre afstanden bijvoorbeeld toch dat mooie gebouw vastleggen. Daarnaast hoef je zelf minder te bewegen doordat je de cameralens in beweging kunt zetten.

Wanneer je beide lenzen meeneemt zul je alle foto’s kunnen maken die je nodig hebt. Hou je niet zo van een prime lens, een lens die maar 1 stand heeft zoals de 50mm? Dan kun je altijd ook nog de 24-70 F4.0 meenemen. Zo heb je dezelfde vrijheid, ook wanneer je foto’s van dichtbij maakt.

Low budget op vakantie

Je hebt een dure camera gekocht inclusief de bijbehorende lenzen. Alleen nu heb je bijna geen geld meer over voor een vakantie. Dat klinkt je misschien wel bekend in de oren. Vakanties hoeven helemaal niet zo duur te zijn. Wanneer jij goed zoekt en de juiste keuzes maakt kun je op een simpele manier toch mooie tochten maken. Neem bijvoorbeeld de auto mee en reis richting het oosten. Wanneer je met meerdere mensen reist zal de prijs ook goedkoper zijn. Ook kun je kijken naar goedkope vluchten. Zo kun je via cheap tickets al een vliegtuig pakken vanaf 30 euro!

Boek niet een hotel maar ga ergens staan met je tent of kies er zelfs voor om in het wild een tent op te slaan. Controleer alleen wel of dit in de locatie waar jij heen wil gaan is toegestaan. De mooiste foto’s maak je niet in een luxe hotel, maar juist in de natuur of op straat. Dus kies ervoor om het eens compleet anders te doen en eens low budget op vakantie te gaan.

Low budget reisfotografie: compositie en licht

Wanneer je een goede camera en lens hebt, op een mooie locatie bent en je jouw eerste foto wil maken, is het belangrijk om naar licht en compositie te kijken. Deze twee zijn zeer belangrijk om de juiste foto te maken. Wil je echt een prachtig natuur landschap op de foto zetten? Dan krijg je tijdens het golden hour de mooiste foto’s. Dit uur vindt plaats één uur nadat de zon opgaat en één uur voordat de zon weer ondergaat. Deze gouden gloed zorgt ervoor dat je een prachtig effect krijgt op al jouw foto’s. Tenminste als de zon schijnt natuurlijk. Maar als het goed is, is dit in jouw vakantieland wel in orde!

Wanneer je houdt van straatfotografie zul je juist de schaduw op moeten zoeken en maakt het tijdstip vaak niet uit. Qua compositie heb je verschillende keuzes. Kies ik er voor om het object dat ik fotografeer in de hoek te zetten of in het midden? Door verschillende foto’s te maken bij low budget reisfotografie kun je achteraf zien wat de beste optie was. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat je een foto hebt gemaakt waar je achteraf gezien niet tevreden over bent.

Low budget Reisfotografie
Licht en compositie zijn ontzettend belangrijk: ook bij reisfotografie.

Soms is het verstandig om een langere tijd op een locatie te verblijven. Sommige fotografen komen zelfs meerdere tijdstippen terug op dezelfde locatie om te kijken wanneer het licht het beste is. Er zijn zelfs mensen die gewoon een hele dag wachten totdat ze het perfecte shot te pakken hebben! Jij hebt zelf de keus of je hier ook aan mee doet. Door op meerdere tijdstippen langs te komen, kun je je vakantiefotografie wel verbeteren. Maar het nadeel is dat je misschien niet een nog mooiere locatie tegenkomt.

Vakantiefotografie: Geniet er zelf ook van!

Wat je vaak ziet bij vakantiefotografie is dat een persoon helemaal op gaat in het fotograferen van een moment. Dit zonder zelf even van het uitzicht te genieten. Je bent op vakantie dus het is belangrijk om te genieten en tot rust te komen. Leg daarom ook regelmatig je camera weg en ga met je vrienden of partner heerlijk weg. Je zult vast wel mooie momenten tegenkomen waarvan je baalt dat je dat niet vast kon leggen. Maar er is niks erger dan een hele vakantie niet zelf te hebben genoten.

Low budget vakantiefotografie is voor iedereen mogelijk

Vakantie fotograferenOf je nu alleen bent of een partner hebt, vakantiefotografie is voor iedereen mogelijk. Geld is geen excuus om dit niet mogelijk te maken! Dus pak je camera en je fiets of je auto om vervolgens op pad te gaan. Zelfs in Nederland kun je prachtige foto’s maken zowel in de winter als in de zomer. Het enige wat je moet doen is de camera pakken en een vakantietrip uitkiezen. Wat wordt jouw volgende locatie voor low budget reisfotografie?

Vorig artikelWat is Exif
Volgend artikelRegel van derden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in