Winterfotografie

Winterfotografie: de winter kan een hele mooie fotografie tijd van het jaar zijn. Vooral als je in een regio woont of bent waar veel sneeuw ligt. We weten allemaal hoe kinderen (en soms ook volwassenen) van de sneeuw houden. Aan de ene kant is de winter een prachtige tijd van het jaar voor fotografie, met name landschappen en portretten. Aan de andere kant creëert het bepaalde problemen die moeilijk te achterhalen zijn voor beginnende fotografen, laat staan ​​hun camera’s.

Heb je tips nodig voor winterfotografie? In dit artikel lees je meer over hoe je kunt fotograferen in de winter en goede resultaten krijgt. Want ook in de winter wil je natuurlijk mooie kleurafbeeldingen schieten.

Tips voor winterfotografie

Plan je dag

Waar je goed op moet letten bij winterfotografie is dat het in de winter veel sneller donker wordt dan in andere seizoenen. Zonsopgang begint laat en zonsondergang is vroeg. Hierdoor heb je minder uren daglicht. Je hebt dus maar een paar uur de tijd om gebruik te maken van mogelijk mooi licht voor jouw foto’s. Bij zowel het fotograferen van landschappen als van portretten is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Plan je dag dus zorgvuldig. Houdt rekening met het licht op een locatie. Het ene dagdeel kan mooier zijn dan het andere. Dit hangt af van de plek waar je fotografeert. Niet minder belangrijk is je veiligheid. In het prachtige winterweer is het vaak ontzettend koud. Zorg er daarom voor dat je je warm aankleed en een thermosfles met thee of koffie meeneemt. Daarnaast is een broodje, een banaan of een vullende snack ook niet overbodig. Zorg ervoor dat je mobiele telefoon volledig is opgeladen want van de kou gaat je telefoon sneller leeg. Hetzelfde geldt voor je camera. Neem ten minste één reservebatterij mee en houdt deze ergens warm en dicht bij je lichaam.

Cameranu - Algemeen

Tips voor de winterfotografie

Als je ergens heel ver van huis bent, moet je ervoor zorgen dat tenminste een paar mensen weten waar je bent. Op deze manier voorkom je dat je moeilijk te vinden bent in geval van nood. Tenzij je van plan bent om natuurfoto’s te maken en geen landschappen, is het aan te raden om felgekleurde kleding te dragen. Als er iets gebeurt zul je veel gemakkelijker opvallen.

Wacht op mooi weer

Vaak kunnen winterdagen erg saai zijn. Zelfs dergelijk weer kan worden gebruikt voor verbluffend humeurige portretten en landschappen. Maar na korte tijd zul je waarschijnlijk de saaiheid zat zijn. Dus wanneer het mooi weer is moet jij je kans pakken om als fotograaf het beste uit de dag te halen. Laat het moment niet door je vingers glippen. Vooral in de winter kan het lijken alsof het zonlicht mooier is dan het in werkelijkheid is. Dit zie je voornamelijk wanneer je in parken of bossen wandelt. Maar ook stadsstraten zijn niet uitgezonderd.

Zie je de zon door bomen heen schijnen? Plaats dan jouw onderwerp daar en selecteer een iets warmere witte balans. Op deze manier creëer je een prachtig portret in het juiste licht. Merk je hoe het licht van de witte omgeving afstuit op het gezicht van je onderwerp, waardoor het in warm en zacht zonlicht baadt?  Licht op de achtergrond zorgt voor een vloeiende en spectaculaire bokeh als je de voorkeur geeft aan een kleine scherpte-diepte. Maar experimenteer ook met goed gefocuste achtergronden. Je zult misschien versteld staan ​​van wat je uiteindelijk bereikt.

Tips voor de winterfotografie
Zon en sneeuw zorgen voor een adembenemend beeld. Uiteraard kun je ook experimenteren met andere soorten weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van een sneeuwstorm. Of vind jij het ontzettend gaaf om mistige ochtenden te fotograferen? Elk soort winterweer kan zowel voor landschappen als voor portretten worden gebruikt. Je moet er wel voor zorgen dat de sfeer van je onderwerp niet botst met de stemming in de omgeving.

Voeg kleur toe aan jouw winterfotografie

De winter is de minst kleurrijke tijd van het jaar. Sneeuw verbergt meestal het grootste deel van het groen. Hierdoor lijkt het alsof je zwartwit foto’s hebt gemaakt terwijl je in kleur gefotografeerd hebt. Aan de ene kant kan het je helpen spectaculaire beelden te maken, maar aan de andere kant kan het resulteren in uiterst saaie foto’s. Toch is de witbalans bij het fotograferen van sneeuw wel erg belangrijk.

Gelukkig is het algemene gebrek aan kleur tijdens de winter wat maakt dat elke kleur zo bewonderenswaardig lijkt, veel meer dan in elk ander seizoen. Het is aan jou om hiernaar te zoeken. Maak bij winterfotografie ook gebruik van subtiele kleuren. Je kunt het zachte roze van de lucht na zonsopgang prachtig verwerken in jouw foto’s. Ook ziet het er schitterend uit wanneer je in het avondlicht gezichten laat stralen d.m.v. warme kleuren temidden van blauwe, koele schaduwen van de sneeuw.

winter fotografie

Je kunt ook voor een andere look gaan. Zelfs tijdens de saaiste dagen plaats je je onderwerp voor je lens met een kleurrijk accessoire of zelfs een kledingstuk. Denk bijvoorbeeld aan een hoed of een sjaal. Probeer subtiele of heldere kleuren voor een andere sfeer. Gebruik echter niet te veel kleur. Je moet de blik van de toeschouwer leiden, niet dwingen om chaotisch te springen van het ene deel van je afbeelding naar een ander dat nooit helemaal tot rust is gekomen. Experimenteer en je zult merken dat je er veel plezier aan beleeft.

Kinderen in de sneeuw

Kinderen kunnen prima alleen spelen. Ze zijn veel creatiever dan wij volwassenen en weten precies hoe ze kunnen genieten van de eenvoudigste dingen. Simpele dingen zorgen voor spectaculaire foto’s dus laat ze spelen. Je wilt ze misschien af ​​en toe stoppen om een stilstaande foto te maken, maar grijp niet de hele tijd in. Laat ze genieten en wees klaar om dat moment vast te leggen.

kind fotograferen in sneeuw
Ook voor winterfotografie is compositie de sleutel

Plaats jezelf tussen 20 andere fotografen op dezelfde locatie en de enige kans die je hebt om op te vallen is een gewaagde compositie. Het belang van licht heb je al het één en ander over kunnen lezen. Toch is compositie in elke van vorm fotografie de sleutel. Zelfs wanneer je wordt geconfronteerd met het mooiste landschap of model voor je, is er altijd het risico om te herhalen wat al is gedaan. Wees daarom gedurfd en zoek naar nieuwe minder voor de hand liggende manieren om je onderwerp in het frame te plaatsen. Wees niet bang om te experimenteren.

Je kunt overwegen om je onderwerp aan de uiterste randen van het kader te plaatsen. Zoom uit en combineer portretfotografie met landschapsfotografie. Op deze manier kom er achter of dit wel of niet mooi is. Fotograferen in de zon is niet altijd een slecht idee. Doe gekke, onvoorspelbare dingen. Je zult het zien wanneer ze werken, misschien zijn ze wel briljant.

fotografie in de winter
Technische aspecten van winterfotografie

Hoewel het een veel minder interessant onderwerp is, zijn technische details bij winterlandschap fotografie nog steeds onvermijdelijk. Dit geldt vooral als het gaat om winterfotografie. De reden is heel simpel: Sneeuwlandschap en portretfoto’s bevatten waarschijnlijk veel wit (de sneeuw zelf). Sneeuw is zeer reflecterend. Het reflecteert het grootste deel van het licht dat erop valt vanuit de lucht. Hierdoor zijn de belichtingsinstellingen meer consistent in het gehele beeld. Aan de negatieve kant verwart zoveel wit het camera metersysteem, dat dan waarschijnlijk onderbelicht is. Je camera zal proberen om het wit van de sneeuw als grijs te zien en kan daardoor donkerdere beelden opleveren.

Geen zorgen! Zo’n probleem is gemakkelijk oplosbaar door middel van belichtingscompensatie. Stel je camera in op +0.3 of +0.7 om te zien of eventuele belichting onnauwkeurigheden zijn opgelost. In sommige gevallen is belichtingscompensatie niet nodig. Andere situaties kunnen veel meer aanpassingen vereisen. Alles hangt af van het onderwerp, kader, meetmodus en licht.

Winterse veranderingen

Naarmate jij je kader verandert, verandert de hoeveelheid licht dat op je onderwerp valt niet. De camera begint meer of minder licht te zien in welke gebieden binnen het kader het van belang is. Licht verandert dus niet, maar belichtingsinstellingen wel. Overweeg handmatige belichtingsregeling te kiezen en je instellingen min of meer constant te houden. Maak vervolgens een paar testopnames totdat je tevreden bent met je resultaten. Het is niet altijd handig om het LCD-scherm van je camera te gebruiken voor vergelijkbare evaluaties. Toch levert het soms wel consistente resultaten op. Wel is het belangrijk om altijd in RAW te fotograferen. In het artikel over RAW en JPEG leer je waarom dit belangrijk is.

winter fotografie

Sommige lichtomstandigheden zijn niet zo eenvoudig op te lossen. Als je een donker onderwerp hebt dat wordt omgeven door licht reflecterende heldere sneeuw, riskeer je de sneeuw te overbelichten. Wanneer de lichtniveaus zo verschillend zijn over het hele beeld, is er geen directe uitweg uit deze situatie. Behoud daarom zoveel mogelijk hoogtepunten als je kunt zonder je onderwerp in volledige schaduwen te begraven. Hierbij kan de histogram helpen.

Herstel vervolgens tijdens de nabewerking de witte lichtniveaus en de schaduwpartijen. Vergeet niet dat sneeuw niet helemaal wit of overdreven moet zijn. Ook kan het niet grijs zijn. Zorg dat het zo helder mogelijk is, maar maak er geen massieve witte massa van. Nieuwere camera’s beschikken over betere meetsensoren en zijn daardoor handig voor een praktisch standpunt. Deze camera’s hebben namelijk veel meer dergelijke scenario’s ingebouwd. Dit is gedaan in hun firmware om dergelijke problemen op te lossen. Veel van de nieuwste Nikon DSLR’s zijn bijvoorbeeld intelligent genoeg om gezichten te herkennen.

Winterfotografie is mogelijk voor iedereen

In dit artikel hebben wij geprobeerd om zoveel mogelijk dingen over de winterfotografie uit te leggen. Zo kun jij straks naar buiten gaan om bovenstaande tips uit te proberen op alle mooie winterlandschappen. Bij het fotograferen in de winter is het wel verstandig om goed op je camera apparatuur te letten. Hierover vertellen we meer in het artikel over condens. Door deze tips door te lezen voorkom je dat je camera schade oploopt door condens en kun je met een gerust hard in elke situatie foto’s maken.

In het geval dat je een beginnende fotograaf bent, kunnen bepaalde termen en technieken misschien nog onbekend zijn voor je. We hebben op deze website een hoop artikelen staan waar je ontzettend veel van kunt leren.  Klik hier voor alle blog berichten.

Vorig artikel4 tips om professionele foto te maken
Volgend artikelWat is Exif

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in