Voor veel mensen is een huisdier ontzettend dierbaar. Ze kunnen er bijna niet meer zonder en zijn blij dat ze weer in de avond met de dieren kunnen spelen. Voor katten is dit niet anders. Het zijn geweldige huisdieren waar je heerlijk van kunt genieten. Toch hebben ze wel een eigen wil waardoor kattenfotografie vaak als erg lastig wordt gezien. Maar met deze tips en trics kun je toch op een makkelijke manier katten fotograferen. Zo kun je deze foto voor jezelf als screenshot gebruiken of jouw kat delen met je vrienden. Maar voordat we dat kunnen doen zullen we een goede foto moeten maken.
Inhoud
Focus op de ogen bij kattenfotografie
Hetgeen wat jij scherp maakt in een foto is hetgeen waar de kijker naar gaat kijken. Vandaar ook dat het belangrijk is om, wanneer de ogen van katten in beeld zijn, juist deze als focuspunt te gebruiken. Ogen tonen emotie en brengen een gevoel over dat van nature aantrekt. De foto wordt er dus mooier van. Wanneer je naar de ogen van katten kijkt zie je dat ze iets mysterieus in zich hebben. En dat is hetgeen wat je bij kattenfotografie vast wil leggen.
Je ziet het kattenkwaad al een beetje zitten en vraagt je af: wat ben jij nu weer van plan? Lukt het jou om de ogen op de foto’s scherp te krijgen? Dan heb je gelijk een foto die een stuk interessanter is. Dit betekent niet dat je geen foto’s mag maken zonder ogen erop. Integendeel zelfs: ook bewegende en slapende katten zijn geweldig om op de foto te zetten. Maar zijn de ogen zichtbaar in de foto? Dan is het wel belangrijk dat deze scherp zijn en de focus hierop gericht is.
Maak gebruik van hun nieuwsgierigheid
Katten zijn hele nieuwsgierige dieren: zodra jij met iets nieuws komt willen ze het gelijk uitproberen. Dit kun je tijdens het fotograferen in je voordeel gebruiken. Het kan wel zijn dat de ene kat nieuwsgieriger is dan de andere: dit is bij mensen namelijk ook zo. Toch kun je door een aantal trucjes toch de interesse opwekken zodat je leuke foto’s kunt schieten. Dit doe je door bijvoorbeeld geluiden te maken met papieren of bladeren. Doe dit achter de camera en de katten zullen je scherm in kijken.
Speeltjes aan een koord zijn voor katten ontzettend interessant. Door het neer te legen en eraan te trekken of op te hangen krijgt dit al snel de volledige aandacht. Ze zullen het voorwerp proberen te vangen en gaan er achteraan. Ook kan het zijn dat katten interesse tonen in jouw camera apparatuur. Dit is voornamelijk het geval wanneer ze dit voor de eerste keer zien. Een interessant object die natuurlijk even besnuffeld moet worden. De geluiden die door de sluiterknop worden gemaakt maken het geheel nog interessanter.
Maak gebruik van een afstandbediening om de sluiterknop te bedienen. Zo kan de kat de camera ontdekken en kun je foto’s maken van de ontdekkingstocht. Je kunt er ook voor kiezen om een andere camera op de grond te zetten. Zo kun je met je eigen camera de kat op de foto te zetten. Houdt er wel rekening mee dat de katten op deze manier wel de lens kunnen beschadigen. Mocht je dit liever niet willen kun je er ook voor kiezen om een nep camera te gebruiken of kies voor om een object met weerspiegeling. Ook dit kan veel interesse opwekken waardoor je hetzelfde effect krijgt.
Gebruik geen flitser bij het fotograferen van katten
Wanneer er weinig licht is maak je normaal gezien gebruik van flitsers. Toch het beter om dit bij katten te vermijden. Doordat een flitser een groot licht geeft die plotseling verschijnt kan een kat schrikken of bang worden terwijl je juist hun aandacht wil trekken. Zeker bij kittens is dit iets wat je echt wilt voorkomen.
Wanneer je toch meer licht in de foto nodig hebt kun je het beste een lamp aanzetten of de gordijnen meer open trekken. Ook kun je als alternatief een ledlamp aanschaffen die je op scherpte kunt instellen. Doordat dit een continue licht is zullen de katten hier minder last van hebben. Zijn de bovenstaande opties om wat voor reden dan ook niet mogelijk? Dan kun je de diafragma en ISO omhoog schroeven tot je het gewenste resultaat hebt. Ook de sluitertijd kun je verlagen tot ongeveer 1/60e van een seconde. Controleer wel of je zelf nog een scherpe foto kunt schieten. Is dit niet het geval? Dan zul je toch een hogere sluitertijd moeten gebruiken om het geheel scherp te houden.
Fotografeer vanuit verschillende hoeken
Net als bij hondenfotografie en vele andere fotografie onderwerpen, is het bij kattenfotografie ook goed om uit verschillende hoeken te fotograferen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan interessant zijn om te proberen. Hieronder zullen we een aantal van deze hoeken uitleggen en vertellen we waar je op moet letten.
Fotografeer op dezelfde hoogte
Het is ontzettend makkelijk om vanuit een staande of zittende houding van bovenaf een foto te maken van onze kat. Het probleem is alleen dat dit eigenlijk nooit werkt. Je zult toch echt op dezelfde hoogte moeten komen als jouw onderwerp. Dit betekent nog niet dat je gelijk op de grond hoeft te liggen, al is dit waarschijnlijk wel de beste manier. Je kunt ook op de grond gaan zitten en je camera op de grond plaatsen.
Wanneer je een klapbaar scherm hebt kun je altijd zien wat je fotografeert. Maar zelfs zonder deze functie kun je foto’s schieten en het resultaat daarna bekijken. Nadat je dit bekeken hebt kun je de stand van je camera op de grond wijzigen om de juiste foto te maken. Mocht je er toch voor kiezen om op de grond te liggen kun je het beste een kussen onder je armen gebruiken. Dit zorgt voor meer stabiliteit en maakt ook dat je armen minder pijn gaan doen. Welke optie je van deze twee ook kiest, de hoogte van de foto zal gelijk al een groot professioneel verschil maken.
Katten fotograferen door een object
Een plant, deur of iets anders waar jij doorheen fotografeert creëert een kader in een foto. Als je dit op de juiste manier toepast krijg je een interessantere afbeelding die de focus naar het onderwerp trekt. Dit is ook iets wat je bij kattenfotografie kunt toepassen. Een goed voorbeeld hiervan kan een kattentunnel zijn.
Jouw huisdier ligt gewoon ergens op de grond met het gezicht naar de tunnel toe en jij fotografeert door de tunnel heen. Ook als de kat midden in de huiskamer staat en jij het frame van de deur mee fotografeert levert dit mooie foto’s op. Ben je buiten en kom je jouw eigen kat of die van een ander tegen? Dan kun je ook een struik of een boom gebruiken om door de bladeren heen een mooie foto te maken. Hierbij train je jouw creativiteit. En hoe creatiever je naar objecten kijkt, hoe mooier de foto’s zullen worden.
Van onderen
Je zult er niet snel aan denken en het is waarschijnlijk ook niet voor iedereen weggelegd. Maar het fotograferen van een kat kan ook van onderaf. Dit doe je door een stevige glas- of plexiplaat neer te leggen en het dier hier overheen te laten lopen, op te laten slapen of liggen. Je krijgt hierdoor een volledig ander perspectief die voor zeer leuke momenten kan zorgen. Voordat je dit doet moet je wel zeker weten dat alles veilig staat. Je zet de plaat niet al te hoog maar net hoog genoeg zodat jij met je camera eronder kan komen. Zo kun je rechtstreeks van onderen fotograferen maar ook van voren waardoor de kat jou nog wel aan kan kijken. Doordat je de poten van het dier goed kunt zien kun je ook de beweging goed vastleggen en hiermee experimenteren. Zo zijn er op deze variant veel verschillende mogelijkheden te vinden.
Of deze optie nu echt geschikt is voor jou: dat maakt op zich niet uit. We hebben dit voorbeeld toegevoegd zodat jij ook creatiever gaat nadenken over hoe je een foto kunt maken van jouw huisdier. Waarschijnlijk had je voordat je dit las nog niet aan deze mogelijkheid gedacht. Maar door na te denken en nieuwe posities uit te proberen kom je weer op nieuwe ideeën. Veel hiervan zullen niet al te mooie foto’s opleveren. Maar er zullen vast en zeker wel een aantal tussen zitten die dat juist wel doen. En om die paar mooie creatieve foto’s, daar draait het om bij kattenfotografie.
Fotograferen van katten: de camera instellingen
Bij het fotograferen van katten is het belangrijk dat je de sluitertijd op 1/120e of sneller staat. Hiervoor kun je het beste de Manual modus voor gebruiken. Het diafragma zetten we zo laag mogelijk. De ISO zetten we op automatisch. Vind je dit instellen toch wat lastig? Dan kun je ook de TV (S op Nikon) modus gebruiken. Je zet de sluitertijd nog steeds op 1/120e maar de camera stelt de rest automatisch zelf in. Op deze manier weet je dat ondanks de vele bewegingen van jouw kat je nog steeds alles scherp in beeld krijgt.
Voor het fotograferen van katten is het verstandig om gebruik te maken van de burst modus, ook wel continue opname genoemd. Dit betekent dat wanneer je op de knop drukt om een foto te maken en deze inhoud je continue foto’s maakt tot je deze weer los laat. Hiervoor heb je wel een goede geheugenkaart nodig dus zorg dat je deze ook aanschaft als je dit nog niet hebt. Hoe je dit instelt is bij elke camera anders, je zult dus even moeten zoeken of je handleiding erbij moeten pakken. Gelukkig is deze optie niet alleen bij deze tak van fotografie erg handig. Ook bij bijvoorbeeld sportfotografie of andere onderwerpen waar veel beweging is kan het goed van pas komen. Het is dus zeker de moeite waard om het even uit te zoeken.
Welke lens voor kattenfotografie?
Wanneer we katten gaan fotograferen kunnen we dit prima met een smartphone of standaard camera doen. Toch maakt het wel een verschil welke lens je gebruikt. Over het algemeen is een standaard lens van 18-55 mm geschikt om foto’s van veraf te maken. Wil je wat meer kwaliteit zien en met scherpte en diepte spelen? Dan is de 50mm prime lens F1.8 zeker een goede optie om aan te schaffen. Wil je liever een zoomlens hebben en heb je wat geld over? Koop dan gelijk een goede lens zoals de 24-70 mm variant. Hiermee ben je zowel voor dichtbij als veraf gelijk voorzien.
Voor de detail foto’s zul je een macro lens of zoomlens moeten gebruiken. Je kunt de standaard 55-250 mm hiervoor gebruiken of de eerder genoemde, dure 24-70mm. Voor de Canon en Nikon camera’s hebben we hieronder de beste lenzen voor elke situatie uitgelicht. Heb je nog geen goede camera? Dan kun je de lijst met beste spiegelreflexcamera’s bekijken. Een nieuwe camera en lens kunnen een groot verschil maken bij kattenfotografie. Maar dit hoeft niet per se heel veel geld te kosten. Met een kleine investering kun je jouw foto’s al een flinke boost geven.
Kattenfotografie met een Canon camera:
Canon 18-135mm: Goedkope lens met veel zoom.
50mm F1.8 Canon lens: Canon Prime lens voor scherpe foto’s.
Canon EF 100mm F2.8: voor de Macro foto’s.
Voor de Nikon:
Nikon 24-85mm: Goedkope all-around lens voor full frame camera.
Nikon 50mm F1.8: Nikon Prime lens voor scherpe foto’s.
Sigma 105mm macro voor Nikon: voor de Macro foto’s.
Verschil tussen zwarte en witte katten
Voor het fotograferen van katten is het belangrijk om eerst te kijken of je kat meer zwart of meer wit is. Dit heeft namelijk invloed op jouw belichtingsmeter van je camera. Als je hier geen rekening mee houdt zal een foto van een wit ras onderbelicht worden en van een zwarte kat juist overbelicht. Is het onderwerp verder op de achtergrond? Dan zal dit waarschijnlijk niet heel veel verschil uitmaken maar naarmate het dichterbij komt zal het licht in de foto negatief beïnvloed worden. Zo kan het voorkomen dat een witte variant er grijs uit gaat zien. En dat is iets wat je bij kattenfotografie natuurlijk beslist niet wil zien.
Om dit probleem te voorkomen gebruik je de exposure compensator op je camera. Deze knop zorgt ervoor dat de foto lichter of donkerder gemaakt wordt dan dat de camera nu met de digitale meter ziet. Maak je gebruik van de Manuele stand bij het fotograferen? Dan zul je hier niet heel veel van merken. Maar als je een semi automatische of volledige automatische stand gebruikt is het goed om bij een witte kat de exposure één of twee stoppen omhoog te zetten. Bij de zwarte kat kunnen ze één of twee stoppen omlaag gezet worden. Je kunt er ook voor kiezen om dit achteraf in een bewerkingsprogramma te doen. Maar over het algemeen is het altijd beter om dit gelijk op locatie in de camera aan te passen zodat er helemaal geen kwaliteit verloren gaat in de nabewerking.
Geduld is een schone zaak
Bij het fotograferen van dieren heb je meestal geen controle over hun gedrag. Ze doen wat ze niet laten kunnen en luisteren niet naar wat jij wil. Vandaar dat dit onderwerp ook een goede training kan zijn voor jouw geduld. Net wanneer jij een mooie foto wil maken lopen ze weg. En als een kat spontaan iets doet is het moment vaak al weg voordat jij ook maar de kans krijgt om je camera te pakken. Toch is het mogelijk om katten op een leuke manier te fotograferen. Hier heb je alleen wel geduld voor nodig.
Er zijn een aantal momenten op de dag waar je met kattenfotografie extra op je hoede moet zijn. Zo komen de mooie momenten als het dier in de huiskamer op jacht is. Hun focus is scherp en op elk moment kunnen ze iets onverwachts doen. Ook wanneer ze zelf heerlijk zitten te spelen is het een goed moment om de camera alvast uit de cameratas te halen. Maar het beste moment om op je hoede te zijn is wanneer ze slaperig worden. Wanneer ze half slapen hebben ze namelijk de neiging om de meest gekke poses aan te nemen. Ze maken zich klaar om te gaan slapen. Maar voordat ze dit doen maken ze bijzondere bewegingen die ze elke keer maar weer afleggen.
Voor al deze momenten bij elkaar is het verstandig om jouw camera helemaal klaar naast je neer te leggen. Zo hoef je niet eerst de camera uit je tas te halen en een kaartje of batterij erin te doen. Jij bent klaar om, wanneer het moment aanbreekt, de mooiste foto te maken.
Conclusie kattenfotografie
Het fotograferen van katten is niet altijd even makkelijk. Het zijn over het algemeen dieren die lekker hun eigen ding doen. Toch kun je nog steeds prima foto’s van ze maken als je wat geduld hebt. Er zijn genoeg momenten waar jij prachtige foto’s van jouw kat of kittens kunt maken. En dit zijn ook de momenten dat je lekker veel foto’s moet gaan maken zodat je zeker weet dat er in ieder geval één goede tussen zit. Laat je ons meegenieten van jouw favoriete kattenfoto?