Hondenfotografie

Hondenfotografie oftewel het fotograferen van honden wordt ontzettend veel gedaan. Zeker als je zelf in het bezit bent van een hond is het erg leuk om dit familielid vast te leggen. Door dit steeds weer opnieuw te doen word je als fotograaf ook creatiever en behaal je betere resultaten. Heb je toch nog even een extra boost in de goede richting nodig? Lees dan dit artikel over hondenfotografie. Hier plaatsen wij alles wat ook maar belangrijk is op het gebied van het fotograferen van honden. Ook voor het fotograferen van katten hebben we een aantal tips geschreven, deze vind je in het bericht kattenfotografie.

Hondenfotografie begint met een hond die je kent

Je eigen hond of Ć©Ć©n die je goed kent luistert altijd beter dan Ć©Ć©n die je nog nooit gezien hebt. Om het jezelf makkelijker te maken is het dus aan te raden om hiermee te beginnen. Doordat je het dier al goed kent weet je wanneer je nog een stapje verder kan gaan of moet stoppen. Daarnaast kun je de hond mogelijk al in wat poses neerzetten zonder dat dit veel moeite kost. Wanneer je met je eigen hond of de hond van een ander die je goed kent op pad gaat, is het verstandig om dit niet alleen te doen. Vraag iemand mee om de hond op zijn plek te houden of te laten poseren. Zo kun jij je echt focussen op de foto’s en de ander op het dier.

HondenfotografieNaarmate je genoeg geoefend hebt is de volgende stap om alles wat je geleerd hebt op een onbekende hond uit te proberen. Dit is gelijk wel een grote stap aangezien deze dan niet meer zo goed naar je gaat luisteren. Neem voor de zekerheid altijd het baasje van de hond mee: zo kun je gelijk met iemand kletsen en heb je ook wat hulp bij het fotograferen.

actie

Let op je omgeving

Op een dag heb je ontzettend mooie foto’s gemaakt en ben je helemaal tevreden over het resultaat. Je laad het in op de computer en ziet op de achtergrond en aan de zijkant wat sokken of andere accessoires liggen die er niet op horen. Dit is zo zonde aangezien je dit niet even makkelijk zonder kwaliteitsverlies oplost. Bij het fotograferen van honden is het dus heel belangrijk dat je je omgeving controleert. Staat er geen prullenbak ergens op de foto? Kan ik nog iets opruimen waardoor de foto beter wordt? Is het stof niet te zien op het eindresultaat? Dit zijn allemaal vragen die je tijdens het fotograferen aan jezelf moet gaan stellen.

Cameranu - Algemeen

Het kost vaak maar een paar minuten voordat je alles hebt opgeruimd. Wanneer je dit achteraf in bijvoorbeeld Photoshop moet gaan doen ben je zo een paar uur verder. Dit is natuurlijk zonde: dit voorkomen is dus beter dan het later aanpassen.honden fotograferen

Honden fotograferen met dof, zacht licht

Honden fotografeer je het beste in dof, zacht licht. Dit is het licht dat je buiten ziet op een bewolkte dag. Je fotografeert dus niet in de volle zon en ook niet op een zonnige dag bij het raam. Je zorgt er dus voor dat de belichting om jou heen minder fel is. Zonlicht maakt namelijk de ogen donker waardoor deze niet goed zichtbaar zijn. Een uitzondering hiervan is het gouden uurtje. Een uur nadat de zon opkomt en voordat de zon ondergaat is het licht iets doffer en heeft het een prachtige oranje gloed. Met dit licht hoeft het niet bewolkte te zijn maar kun je wel gewoon in de volle zon fotograferen.

rennenEn wat als het wel zonnig is en er toch een fotosessie op het programma staat? Dan kun je het beste naar een bos gaan. De honden vinden het vaak geweldig om heerlijk door het bos heen te rennen. Met een veel te grote stok in de bek lopen ze vol trots te pronken. Doordat de bomen het zonlicht tegenhouden krijg je hier ook het juiste licht om goede foto’s te maken.

Loop wel volledig in de schaduw en laat niet toch nog wat zonlichtstralen door de bomen heen schieten. Doordat er een groot verschil is tussen licht en donker kun je dit in de nabewerking niet meer rechttrekken.

Maak geen abrupte bewegingen

Tenzij je echt buiten bent en rennende actie foto’s maakt is het niet verstandig om veel abrupte bewegingen te maken. Beweeg langzaam en natuurlijk om de honden heen wanneer je foto’s maakt. Wanneer je wel te snel beweegt verwachten ze dat je wil spelen of naar een andere locatie wil en kun je dus nooit de foto maken die je nu in je gedachte had. Ligt de hond op de grond of zit hij of zij in een mooie houding? Beweeg dan zo weinig mogelijk totdat het op de camera is vastgelegd. Maak ook geen oogcontact, mocht dit wel gebeuren zal het gezicht jouw ogen volgen. Nadat je de foto hebt genomen is het wel leuk om een abrupte beweging te maken en de reactie van de hond ook gelijk vast te leggen. Zo heb je twee vliegen in Ć©Ć©n klap te pakken.

Ogen en expressie zijn het belangrijkste

Hond in autoAls er iets scherp moet zijn bij hondenfotografie, dan zijn het de ogen wel. Daarna volgt de expressie van het gezicht. De ogen spreken en laten emotie zien. Wanneer deze onscherp zijn, is de foto eigenlijk gelijk al mislukt. De expressie vertelt waar het verhaal over gaat. Voelt de hond zich blij, verdrietig of heeft hij of zij zin om lekker los te gaan?

Honden fotograferen: welke instellingen zijn juist?

De instellingen die je bij hondenfotografie moet gebruiken hangen van een aantal zaken af. Toch zijn ze over het algemeen wel redelijk hetzelfde. Fotografeer je binnen? Gebruik dan een groot diafragma (laag F-getal). Zo is de foto lichter en de achtergrond wazig. Doordat het donkerder in huis is zul je met licht moeten spelen. De sluitertijd kun je verlagen naar 1/80e seconde. De meeste mensen kunnen deze lage sluitertijd niet vanuit de hand schieten. Vandaar dat het verstandig is om een statief te gebruiken om bewegingen te voorkomen. Zet de ISO waarde op maximaal 1600 afhankelijk van hoeveel licht er in de omgeving is.

Wanneer je honden buiten aan het fotograferen bent heb je al een grote bron van licht. Hierdoor kan je een kleiner diafragma gebruiken oftewel een grotere F-stop. Op deze manier zie je meer van de natuur om je heen. Zet de ISO waarde op 100 zodat er zo min mogelijk ruis in de foto aanwezig is. Vanuit deze instellingen zet je de sluitertijd zo dat de foto genoeg licht binnenkrijgt. Houd een minimum van 1/120e van een seconde aan en een maximum van 1/1000e. Wanneer je hoger gaat dan dit kan het voorkomen dat je problemen krijgt met andere lichtbronnen. Het voordeel van buiten is dat je niet perse een statief nodig hebt. Je kan alles gewoon uit de hand schieten waardoor je vrijer bent om te bewegen.

Een lachende hond

Lachende hond

Soms lijkt het net alsof honden aan het lachen zijn. Zij laten dan hun tanden zien samen met een prachtige expressie. Dit samengevoegd geeft een vrolijk beeld. Maar hoe zorg je ervoor dat je bij een hond een glimlach te zien krijgt? Een stuk met je hond wandelen is een goede manier om hem of haar in beweging te krijgen.

Neem een tennisbal mee en gooi deze in een weids (gras)veld. De hond rent er hoe dan ook achter aan en wordt op die manier actief. Let erop dat de hond niet volledig uitgeput raakt. Dus heb je het idee dat de hond er genoeg van heeft? Houd dan je camera bij de hand. Dit is namelijk het moment om de vrolijke blik van jouw hond vast te leggen.

De geĆÆnteresseerde hond

Gewoon even een willekeurige foto maken van jouw hond wekt interesse op. Elk dier reageert anders op jouw camera. Bij sommigen valt het geluid van de sluiter op en bij anderen is de camera over het algemeen al heel interessant. Wanneer er interesse is kun je jouw hond een beloning geven. Zo leer je hem/ haar actief te reageren op het geluid van de camera of de apparatuur.

Wanneer je elke keer de beloning achteraf geeft en niet vooraf zal de hond steeds meer aandacht voor jou krijgen. Het zorgt er voor dat de hond ziet dat hij of zij moeite moet doen. Daarnaast kan het ook helpen om met enthousiasme tegen je hond te praten. Houdt het alleen wel bij een zachte stem omdat honden veel beter kunnen horen dan wij mensen. Nog een aandachtspunt is dat je de hond niet gaat straffen wanneer het niet lukt om de aandacht te trekken. Houd hondenfotografie leuk door er mee te experimenteren.

Hondenfotografie leren

De drukke hond bij hondenfotografie

Net als bij mensen het geval is, zijn er ook honden die continue druk heen en weer vliegen. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Een onderdeel daarvan is dat een hond veel gaat bewegen op het moment dat hij of zij enthousiast over iets is. Je zou dit kunnen vergelijken met een kind die ergens heel erg naar uitziet. Best een uitdaging dus om dit soort honden mooi op de foto te krijgen. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Ten eerste let je er bij hondenfotografie op dat de sluitertijd kort is. Zet deze sneller zo hoog mogelijk met een minimum van 1/120e seconden. Op deze manier kun je de bewegingen van de drukke hond het beste vastleggen. Met de juiste instellingen en een stabiele houding is het zelfs mogelijk om vanuit de hand mooie foto’s te maken.Wanneer je een instelling van 1/800e of hoger gebruikt kun je de drukte bevriezen. Zo lijkt het net of er geen of weinig beweging in zit. Met een lagere instelling zie je nog beweging inzitten waardoor het gehele plaatje actiever lijkt. De ISO zet je zo laag mogelijk. Heb je toch wat meer licht nodig? Dan kun je deze uiteraard wel verhogen.

Drukke hond fotograferenHet is aan te raden om een drukke hond zo te fotograferen dat er automatisch meerdere foto’s achter elkaar genomen worden. Dit wordt ook wel burst modus genoemd. Zo weet je zeker dat er in ieder geval een scherpe foto tussenzit. Welke het mooiste gelukt is kun je achteraf rustig uitzoeken.

De onderzoekende hond

Door samen met de hond naar plekken te gaan waar je nog nooit eerder geweest bent kun je zorgen voor een goede afwisseling. Neem verschillende soorten lenzen mee op pad en probeer verschillende perspectieven uit. Doordat dit een nieuwe omgeving is, is het voor zowel jezelf als voor de hond een bijzondere uitdaging. Een mooi groot avontuur dus! Nieuwe locaties vinden en ontdekken is namelijk ontzettend leuk.

Ontdekt jouw hond een nieuwe geur? Ook dan is dit interessant om op in te spelen. Hoe reageert je hond hierop? Waarschijnlijk creƫert dit een kans om een prachtige foto te maken. Door al deze verschillende dingen uit te proberen ontdek je al snel genoeg wat wel en wat niet mooi is als het gaat om een hondenfoto. Vanuit dit perspectief kun je dan jou eigen pad uitstippelen wanneer je de volgende keer op pad gaat.

Fotografeer in hun wereld

Een hond is dol op buiten spelen. Heerlijk door het gras wandelen, drinken uit een plas met water en plassen tegen elke boom die ze tegen komen. Dat is waar een hondenleven om draait. Hondenfotografie kun je zowel binnen als buiten uitvoeren en ze geven beide een compleet ander effect. Binnen is alles te controleren. Heb je wat meer licht van links nodig? Dan is dat zo gebeurd. Buiten moet je meer afstemmen op het weer en het licht van de zon. Dit geeft gelijk ook het mooiste effect. Wanneer je tijdens het zogenaamde golden hour naar buiten gaat krijg je nog betere lichtsituaties die jouw foto’s weer een tikje interessanter maken.

Wil je echt in hun wereld duiken? Plaats dan de camera ook op hun ooghoogte en maak op deze hoogte foto’s. Dit lage perspectief geeft weer een hele andere kijk op de wereld die net iets kleiner is dan de onze.

Hondenfotografie is onvoorspelbaar

Hoewel architectuurfotografie volledig voorspelbaar is en je alles in eigen hand hebt is dat hier bij hondenfotografie helemaal niet het geval. Elk moment kan de hond iets unieks doen wat het mooiste shot van de dag op kan leveren. Hierdoor moet je op elk moment paraat zijn om de foto te kunnen nemen. Dit vergt niet alleen geduld maar ook een grote pot doorzettingsvermogen.

Mocht je er niet tegen kunnen dat je uren geen resultaat boekt dan is dit dus niet jouw tak van sport. Uiteraard kun je de foto wel versnellen door duidelijke tekens te gebruiken: zeker als de hond in kwestie een hondentraining heeft gehad. Toch kan het zijn dat ze op een geforceerd moment niet luisteren en je op een spontaan moment wel een mooie foto ziet. Op zo’n moment is het fotograferen met een smartphone de oplossing. Een mobiel heb je namelijk altijd bij je en hiermee kun je alsnog het moment snel vastleggen.

hondenfotografie in de bergen

Betaal je model

Elk model dat voor jouw camera staat verdient het om er iets voor te krijgen. Zo houdt je hun motivatie ook hoog en krijg je betere resultaten. Dit is niet anders bij dieren. Nu hebben honden natuurlijk niks aan geld, maar van brokjes of snacks worden ze altijd wel vrolijk. Ook een speeltje kan wonderen doen en geeft gelijk de mogelijkheid om nog wat actie foto’s te schieten. Vergeet ook niet dat een aai over de bol of een knuffel ook al veel aan het dier doorgeeft. Zo heb je een mooie combinatie van mogelijkheden om de aandacht van het dier bij jou te houden.

Combineer met hondenfotografie niet alle mogelijkheden tegelijkertijd en geef ook niet bij elke foto een snoepje. Wanneer je teveel een dier verwent zullen ze niet meer goed naar je luisteren. Deze hulpmiddelen zijn er puur om na een tijdje weer de volle aandacht te krijgen. Zo heb je net wat meer tijd over om het “money shot” te creĆ«ren.

Vorig artikelLammetjes fotograferen
Volgend artikelGoedkoop onder water fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in