Burst mode

De burst mode, ook wel continuous mode genoemd, maakt het mogelijk om snel achter elkaar foto’s te schieten. Veel camera’s hebben deze optie. Maar op welk moment kun je het inzetten en waar moet je dan op letten? De burst mode is voornamelijk populair in de sportfotografie. Zo kun je vanaf de locatie waar je fotografeert precies het juiste moment vastleggen. Toch is dit niet de enige optie waarbij je deze instelling kunt gebruiken. Ook bij portretfotografie en natuurfotografie kan het een prachtige foto opleveren. In dit artikel leggen we alles uit over de burst mode en hoe je het ten goede kunt gebruiken.

Wat is de burst mode?

De burst modus is een camerafunctie waarmee je ontzettend snel foto’s achter elkaar kunt schieten. Het wordt ook wel continuous mode genoemd aangezien je continue foto’s schiet totdat je de ontspanknop loslaat. Hoeveel foto’s je in een seconde maakt hangt af van het type camera die je gebruikt. Dit kan zelfs oplopen tot meer dan 20 beelden per seconde. Dit zorgt ervoor dat je ontzettend veel keuze hebt en het moment dat je vastlegt eigenlijk niet kunt missen. Door de ontspanknop in te houden hoef je dus niet steeds opnieuw te klikken om een foto te maken. Je drukt één keer en maakt totdat je loslaat foto’s van het onderwerp waar jij je camera op richt.

Burst mode

Hoe maak ik er gebruik van?

Helaas heeft niet elke camera deze optie. En wanneer je het wel hebt kan het best zijn dat je het eerst nog aan moet zetten. Gelukkig wordt deze modus steeds vaker toegevoegd aan zowel camera’s als smartphones. Je herkent het aan drie vierkanten die op elkaar gestapeld staan. Dit is het teken dat deze burst mode optie aangeeft. Om te kijken of de functie al aanstaat kun je het beste de knop om foto’s te maken ingedrukt houden.

Het maakt niet uit of je dit op een spiegelreflexcamera of mobiel doet: houd de knop in en kijk of het foto’s blijft maken. Is dit het geval? Dan staat deze optie al aan en ben je klaar om hiermee te oefenen. Gebeurt er niks? Dan zul je moeten kijken of je het aan kunt zetten of bestaat de kans dat je hier geen gebruik van kunt maken. Het kan zijn dat de camera op single modus staat, als symbool aangegeven als 1 vierkantje. Deze moet je dan selecteren om aan te passen.

Cameranu - Algemeen

Aangezien elke camera anders werkt is het lastig om aan te geven hoe je deze aan kunt zetten. Kijk vooral bij de knoppen in je scherm van je camera en op de camera zelf. Dat zijn namelijk de plekken waar het meestal terug te vinden is. Mocht je er niet uitkomen kun je altijd je handleiding van jouw camera online raadplegen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Voor elk onderwerp waar de burst mode van toepassing kan zijn heb je weinig tijd om je instellingen te veranderen. Hierdoor is een voorbereiding nog belangrijker dan bij andere fotografie onderdelen. Neem echt de tijd om je camera instellingen door te gaan. Staat de ISO goed? Heb ik de juiste sluitertijd zodat mijn beeld bevriest of beweegt? Allemaal instellingen die je vooraf al kunt bepalen. Uiteraard kan het nog wel zo zijn dat je deze later toch nog een beetje aan moet passen. Maar de basis staat dan waardoor het een kleine moeite is om de laatste aanpassingen te doen.

Hoe meer tijd je steekt in de instellingen, kleur, compositie en licht, hoe beter de foto eruit zal zien. En zeker wanneer het moment niet zo vaak voorbij zal komen is het echt de moeite waard om hier een aantal minuten voor uit te plannen om te voorkomen dat jouw idee of opdracht mislukt.

Camera burst mode

Manueel scherpstellen

Wanneer je snel een onderwerp fotografeert is het niet altijd mogelijk om eerst nog even scherp te stellen. Vandaar dat het verstandig is om dit vooraf alvast te doen. Bedenk zelf waar het moment zich zal plaatsvinden. Neem hier een referentiepunt en zet je lens op manueel scherpstellen. Hierna kun je zelf het beeld scherp maken door aan de lens scherpstelknop te draaien. Zo bespaar je de camera enkele seconden en weet je zeker dat je gelijk de foto kunt maken. Mocht het moment vaker voorkomen kun je er voor kiezen om bij het eerste moment dat voorbij komt het beeld nog scherper te maken. Daarna hoef je hier niet meer naar te kijken en weet je dat alle foto’s scherp zullen zijn: zeker wanneer je gebruikmaakt van een statief en deze laat staan.

Een snelle camera

Hoewel je met elke camera en smartphone foto’s kunt schieten, zal de snelheid van elk type niet hetzelfde zijn. De meeste varianten zijn eigenlijk helemaal niet zo snel en kunnen dus ook weinig beelden per seconde vastleggen. Zeker wanneer je actiefoto’s wil schieten is het belangrijk om een goede camera aan te schaffen. Let op de frames per second, oftewel de FPS of beelden per seconde. Hoe meer beelden er in een seconde gemaakt kunnen worden, hoe beter je het moment vast kunt leggen in burst mode. In het artikel de beste spiegelreflexcamera’s voor beginners vind je een aantal goede modellen die ook redelijk snel beelden kunnen vastleggen.

actie

Een snelle SD kaart

Om continue foto’s te schieten heb je een snelle camera nodig die deze mogelijkheid biedt. Wanneer je een camera koopt zie je vaak beelden per seconden staan in de omschrijving. Dit is het aantal beelden dat het per seconden kan schieten. Maar helaas lukt het in realiteit niet altijd om deze te halen. Dit komt dan voornamelijk doordat je niet een snelle SD geheugenkaart hebt aangeschaft.

Om snel foto’s te schieten moet de camera ook de mogelijkheid krijgen om ze snel weg te schrijven naar de geheugenkaart. Gebeurt dit niet, dan zal de camera vertragen of zelfs stoppen met foto’s schieten. Zeker als je in RAW fotografeert zal dit snel gebeuren waardoor je sneller de kans hebt om het moment te missen. Om dit te voorkomen kun je het beste een snelle SD kaart kopen die een snelle lees- en schrijfsnelheid heeft. Denk hier bijvoorbeeld aan de Sandisk SD extreme of Pro. Dit is een betrouwbare SD-kaart wat ook weer extra zekerheden met zich meegeeft. Neem niet een te kleine kaart, minimaal 32 GB is wel aan te raden zodat je genoeg ruimte hebt om door te schieten. Voor meer informatie over veiligheid en tips van deze kaarten kun je het artikel geheugenkaart problemen voorkomen lezen.

BMX springen

Video maken vs continuous fotograferen

Twijfel je of je jouw moment wel kunt vastleggen en heb je een goede camera met 60fps of meer? Dan kun je er ook voor kiezen om het moment in een video vast te leggen. Uit deze video kun je dan een moment kiezen die jij als foto wilt gebruiken. Dit kan erg handig werken: zeker bij een snel onderwerp waar je niet veel pogingen hebt om het goed te doen. Toch heeft deze optie wel wat nadelen. Als eerste moet je een goede camera hebben met goede videokwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan 4K video maar voornamelijk aan een minimum van 60 frames per seconde. Dit maakt dat jouw beeld vloeiend is en geen rare bewegingen zichtbaar zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij de camera: Sony a7 SIII en de Canon EOS R5 die maar liefst 8K kan filmen. De camera is dan wel wat duurder, maar je krijgt zeker waar voor je geld.

Een ander nadeel is dat je geen volledige controle hebt over de instellingen. Je kunt de sluitertijd wel verlagen tot een bepaalt percentage maar de echte aanpassingen die er toe doen hebben geen invloed op de video. Daarnaast kan het zijn dat de camera de video automatisch compressed. Hierdoor verlies je veel kwaliteit en kan het zijn dat er beweging in het stilstaande shot zichtbaar is. Door deze drie redenen raden we fotografie met burst mode aan en is het beter om videografie in dit geval te vermijden. Tenzij je echt twijfelt of je het moment wel kunt vastleggen want het is beter als je iets hebt dan niets.

Voordelen en nadelen burst mode

Het fotograferen met de burst mode is in veel gevallen erg prettig. Toch heeft het wel zijn eigen voordelen en nadelen. Een groot voordeel is dat je het moment ontzettend snel en vaak achter elkaar kunt vastleggen. Mochten deze foto’s gelukt zijn kun je hier dus de mooiste optie uit kiezen en deze verder bewerken. Hier zitten alleen ook de nadelen in. Ten eerste is het wel belangrijk dat de eerste foto gelijk al scherp is. De andere foto’s zullen namelijk in de meeste gevallen niet automatisch scherp worden. Je zult er zelf voor moeten zorgen dat de foto scherp is. En wanneer dit lukt is meestal de gehele reeks van foto’s die jij geschoten hebt scherp. Het tweede grote nadeel is de extra ruimte die het vergt.

Je SD kaart is in de kortste keren vol en ook je computer heeft veel opslag nodig om deze foto’s op te slaan. Als laatste is een groot nadeel de extra tijd die je in het geheel moet steken. Wanneer je meerdere foto’s maakt zul je een selectie moeten maken welke de beste zijn. En deze ga je normaal gezien bewerken. Doordat je nu zoveel keuzes hebt zal de selectie en de bewerking langer duren. Maak voor jezelf dus de afweging of dit het allemaal waard is of dat het beter is om de burst mode wel aan te zetten maar toch voorzichtig foto’s te schieten.

Surfen

Conclusie burst mode

De burst mode is een fijn middel die zowel goed als slecht ingezet kan worden. Daarom is het ook zeker niet een optie die je altijd aan laat staan. Integendeel zelfs, de meeste fotografen maken juist gebruik van de single modus voor extra controle. Maar wanneer het belangrijk is dat jij het moment vastlegt dan is de burst modus zeker wel een must. Dit samen met een goede voorbereiding maakt dat jij de mogelijkheid hebt om het moment tot op de details vast te leggen. En dat zal jouw fotografie weer een extra boost geven in de juiste richting.

Ben jij na dit verhaal een voorstander van de continuous mode geworden of laat je het nu toch liever links liggen? Wij maken er nog steeds regelmatig gebruik van maar zetten hem ook vaak genoeg uit voor wat extra controle. We horen graag hoe jij met deze optie omgaat.

Vorig artikelSchilderij fotograferen
Volgend artikelMist fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in