Dieren fotograferen tips

Dieren fotograferen, hoe doe je dat eigenlijk op een professionele manier? Van alle dingen die je kunt fotograferen, zijn dieren wel erg leuk om vast te leggen. Tegelijkertijd zijn dieren ook één van de meest moeilijke dingen om te fotograferen. Dit komt doordat dieren vaak doen wat ze zelf willen en niet altijd naar je luisteren. Daarnaast zullen zij waarschijnlijk juist hetgeen doen wat je het minst verwacht. De beste manier om dieren te fotograferen is in het wild, maar je kunt natuurlijk ook naar een geweldige dierentuin gaan.

Vroeger was het erg moeilijk om een fatsoenlijke foto te maken in de dierentuin omdat er altijd draadgaas of tralies voor de kooi zat. Tegenwoordig zijn dierentuinen aanzienlijk verbeterd en kan het net lijken alsof de dieren zich in het wild begeven. Dit zul je vooral ervaren wanneer je in Beekse bergen rondloopt.

Handmatige focus voor dierenfotografie

Bij dieren fotograferen heb je heel veel geduld nodig. Ze doen voor een lange tijd niets of ze zijn juist zo hyperactief dat het je niet lukt om ze in de zoeker te houden. Daarom moet je het dier eerst voor een tijdje bestuderen en proberen zijn volgende beweging te voorspellen. Vogels zullen vaak een duidelijk vliegroute volgen. Dus als je kunt uitzoeken wat hun route is kun je gewoon wachten tot ze voorbij een bepaald punt vliegen.

Het is aan te raden om bij het fotograferen van vogels over te gaan op handmatig scherpstellen. De automatische scherpstelling kan namelijk vaak leiden tot een focus op de lege lucht. Uiteraard is dit niet het resultaat dat je wilt hebben. Lees hier meer over vogels fotograferen. 

Cameranu - Algemeen
actie

Dierenfotografie: Gebruik een zoomlens

Dieren laten je vaak niet heel dicht bij zich komen. Dit geldt vooral voor dieren in het wild. Daarom is het bij dierenfotografie een essentieel onderdeel om ze vast te leggen met een lange lens. De voorkeur hiervoor gaat uit naar een zoomlens. Er zijn verschillende zoomlenzen op de markt te verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld een zoomlens gebruiken van 75-300 mm of één van 500mm. Dit soort lenzen zorgen wel voor extra gewicht. Daarom is het belangrijk om ook bij dierenfotografie een statief te gebruiken. Anders krijg je hele vermoeide armen en wordt het fotograferen zwaar in plaats van dat je er plezier in hebt.

Macrofotografie insecten

Hoewel het erg leuk is om insecten met macrofotografie op de foto te zetten, brengt dit ook zijn uitdaging met zich mee. Het grootste probleem bij het fotograferen van zoiets kleins is om alles in beeld te krijgen. Zoals je hieronder kunt zien, is niet alles in focus. De scherpte-diepte is erg oppervlakkig. Je moet dus het kleinste diafragma gebruiken. Stel de camera in op de sluitertijd voorkeuze en stel de sluitertijd in op de langzaamste snelheid waarbij geen cameratrilling optreedt. Bij een 90 mm-lens is dit 1 / 100 sec. Dit zorgt ervoor dat de camera de kleinste diafragma opening kiest die mogelijk is voor de lichtomstandigheden.

Dieren fotograferen tips

Dingen op de voorgrond die niet scherp zijn zien er slecht uit, terwijl dingen op de achtergrond die niet scherp zijn acceptabel zijn. Maak meer dan één opname en varieer zo het focuspunt. Dit is je kans om de camera in te stellen op handmatige scherpstelling en de oude kunst van het scherpstellen van de camera zelf te proberen! Waarom zou je niet willen ontdekken hoe dit werkt?

Fotografeer dieren met reisfotografie

Als je op reis gaat kun je heel veel nieuwe dieren fotograferen en dat gewoon in het wild. Het is wel heel moeilijk maar ontzettend leuk om te doen. Ook nieuwe andere insecten of hagedissen kun je in het wild fotograferen. Reisfotografie is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar om te fotograferen. Nieuwe gebouwen, nieuwe mensen, nieuw klimaat en veel meer nieuwe uitdagingen. Lees meer over reisfotografie.

Volgend artikelReisfotografie tips: hoe je betere vakantiefoto’s kunt maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in