Lammetjes fotograferen

Jazeker, het is weer lente en dat betekent lammetjes fotograferen. Op zich niet de moeilijkste manier om leuke, schattige foto’s te maken. Want kijk nu hoe ze erbij lopen. Hier zijn toch nog een aantal tips en trucs om deze leuke beesten actief op de foto te zetten.

Lammetjes fotograferen: in de weilanden of bij de dijken

Wanneer je veel weilanden om je heen hebt zie je genoeg lammetjes rondlopen. Het nadeel is alleen dat deze redelijk ver weg zijn. Je moet dus een goede zoomlens kopen om hier hele leuke foto’s van te maken. Dit kun je ook makkelijker oplossen door naar één van de dijken te gaan. Hier lopen de schapen en lammetjes vaak los rond om het gras op te grazen. Jij kunt hier prima langslopen en foto’s maken. Laat de beesten alleen niet schrikken en verstoor hun ritme niet. Laat hun lekker hun gang gaan en schiet van een afstand wat leuke foto’s.

Naast de locatie is ook hier de achtergrond heel belangrijk. Het voordeel van een dijk is dat je ook een mooie zee of lucht achtergrond kunt creëren zonder veel moeite te doen. Hierdoor kun je meer creativiteit toepassen en dus mooiere foto’s maken. Van onderen fotograferen zodat de lammetjes groter lijken en overheersend in beeld komen is hier ook een optie. Dit zal allemaal wat lastiger zijn in een weiland.

Lammetje met moeder

Geen dijk in de buurt

Lukt het niet om in de buurt een dijk te vinden? Dan kun je altijd bij een boer vragen of je wat foto’s mag maken met de beesten. Een nee heb je en een ja kan je krijgen. Daarnaast is de kinderboerderij ook altijd een mooie plek om te starten: zo kun je gelijk ook de andere dieren op de foto zetten. Woon je in de buurt van één van de Waddeneilanden of ga je hier binnenkort heen? Dan heb je geluk: hier vind je ontzettend veel lammetjes en is het ook mogelijk om ze op leuke locaties vast te leggen. Ten alle tijden is het niet verstandig om zonder toestemming een weiland van een boer te betreden. Dit is namelijk privé eigendom en niet bestemd om op te lopen wanneer je daar niet naar hebt gevraagd.

Tijdstip lammetjes fotograferen

De meeste lammetjes gaan in April naar buiten. Mocht het weer veel mooier zijn kun je ze al veel eerder dan dat tegenkomen. Toch kun je deze dieren het beste in April vastleggen. De temperaturen zijn dan nog iets aan de koelere kant waardoor je ook mooie dauw en mist plaatjes kan schieten. Tijdens het gouden uur bij zonsopkomst en zonsondergang heb je het mooiste licht voor het fotograferen van lammetjes. Het kan voor komen dat ze rond deze tijdstippen op stal worden geplaatst. Het is dus een leuke uitdaging om net die weide te vinden waar dit niet gedaan wordt.

Wanneer het lukt om rond deze tijdstippen de lammetjes te vinden zul je merken dat de temperatuur flink wat kouder is. Trek dus een goede jas aan en ga naar buiten. Is er wat dauw of mist aanwezig? Let dan ook goed op de lens van de camera dat deze niet te nat wordt. Neem een lensdoekje mee om te voorkomen dat je alleen maar dauw op de foto’s ziet en zorg dat je niet gelijk je camera in een warm huis neemt. Zet de apparatuur tijdelijk in een schuur om langzaam op temperatuur te komen. Zo voorkom je waterschade aan de binnenkant van de camera.

Groepsfoto en de individu

Lammetje fotograferenWanneer je een “ahw” foto wil maken zul je moeten inzoomen op één lammetje. Hoe dichter bij je staat, hoe groter de x factor zal zijn. Zorg dat je zelf door de knieën gaat zodat je de foto op dezelfde hoogte maakt. Kijk naar de achtergrond en neem het shot.

Nadat je op de individu hebt gefocust is het ook tijd om de hele groep onder handen te nemen. Hierbij is het belangrijk dat je op de omgeving let. Soms is het mooier om drie lammetjes te fotograferen dan tientallen bij elkaar. Wanneer ze in een veld staan met een hek eromheen kun je goed werken met de regel van derden. Zet het hek in één hoek en probeer zoveel mogelijk van het veld in de andere hoek te krijgen.

Springende lammetjes fotograferen

Wil je dieren die meer actief zijn? Dan is het goed om wat later in het jaar op pad te gaan. De lammetjes zijn dan wat beter gevoed waardoor ze meer energie hebben. Dit laten ze zien door heerlijk heen en weer te springen. Lukt het jou om een lammetje in de lucht te vangen?

Springende lammetjes

Vorig artikelLichtstrepen van autolichten vastleggen
Volgend artikelHondenfotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in