Betekenis van kleuren

Voel je je bang in een gele kamer of ga je helemaal ontspannen in een blauwe ruimte? Dan merk je gelijk wat voor effect kleuren op jou kunnen hebben. Kunstenaars, marketeers en interieurontwerpers maken hier al jaren met veel succes gebruik van. En ook als designer en fotograaf kun je hier veel uit halen. Maar wat is de betekenis van al deze kleuren en wat doet het met jouw gevoelens, emoties en hersenen?

Kleur is een krachtig communicatiemiddel en kan worden gebruikt om actie te bevorderen, de stemming te veranderen en zelfs verschillende reacties te beïnvloeden. Bepaalde kleuren zijn in verband gebracht met verhoogde bloeddruk en stofwisseling terwijl andere weer vermoeide ogen veroorzaken. Het heeft dus ontzettend veel effect op ons leven en het kan  zowel een negatief als positief effect hebben. Maar hoe werkt kleur precies en hoe kan het jouw zelfbeeld, merk of fotografie bevorderen? We gaan hier in dit artikel uitgebreid op in en beschrijven de betekenis van kleuren.

Wat is kleur?

Voordat we gaan duiken in de verschillende kleuren, is het goed om te kijken wat het  eigenlijk is. Kleur is een combinatie van golflengtes van licht. Het ontstaat wanneer licht een object raakt. Wordt dit licht terug gekaatst? Dan zal het een felle kleur worden. Wordt het geabsorbeerd? Dan zul je een donkere kleur zien. Zo is wit een weerkaatsing van alle kleuren terwijl bij zwart juist alles geabsorbeerd worden. Wanneer het licht in een ruimte te fel is of juist donker kun je de kleuren niet meer van elkaar onderscheiden.

In 1666 ontdekte de Engelse wetenschapper Sir Isaac Newton dat wanneer puur wit licht door een prisma gaat, het uiteenvalt in alle zichtbare kleuren. Dit maakte dat we ook anders zijn gaan kijken naar hoe we met onze ogen kijken en dat we hier meer onderzoek naar zijn gaan doen. Zo kwamen we erachter dat licht kan worden gecombineerd om andere kleuren te vormen. Een voorbeeld hiervan is rood licht vermengd met geel licht dat oranje maakt. Daarnaast zijn er ook kleuren die elkaar opheffen waardoor je weer wit licht krijgt. Een voorbeeld hiervan is groen met magenta.

Cameranu - Algemeen

Kleuren betekenis

Het effect van kleuren

Wanneer je weleens hebt geschilderd, heb je vast ook wel eens gekliederd met kleurencombinaties. Een beetje groen, blauw en rood en opeens krijg je een hele andere uitstraling. En zo werkt het dus ook in het echt met licht. Ondanks dat er al sinds 1666 onderzoek naar gedaan wordt, weten we eigenlijk nog niet heel veel over dit onderwerp. Maar voor de marketing, kunst, design en ook de fotografie wereld is dit echt een hot topic geworden. Door te spelen met kleuren kun je stemmingen, gevoelens en zelfs gedrag beïnvloeden. En dat is iets wat je elke dag weer tegenkomt.

Wanneer je de tv aanzet en een reclameblok afkijkt zul je merken dat een aantal kleurcombinaties veel worden toegepast. Vaak zijn dit felle kleuren die jouw interesse opwekken of een combinatie van een paar om een sfeer neer te zetten. De psychologie hierachter is nogal lastig te achterhalen. Zo kan het best zijn dat we hier in Europa een andere betekenis aan geven dan in een land ver in het oosten. Daarnaast kan je het ook op een andere manier inzetten om zo een ander beeld te creëren. Toch zie je wel dat de betekenis van kleuren over het algemeen hetzelfde blijft en vaak ook op dezelfde manier wordt ingezet.

Betekenis van kleuren in het kort

Hoewel de betekenis van kleuren subjectief kan zijn, zijn er wel degelijk effecten van kleur die een universele betekenis hebben. Hieronder beschrijven we in het kort de bekendste hiervan. Later in het artikel zullen we uitgebreid naar de verschillende kleuren apart kijken.

Kleuren in het rode gebied van het kleurenspectrum staan bekend als warme kleuren. Hier kun je denken aan rood, oranje en geel. De emoties die hierbij komen variëren van gevoelens van warmte, troost, geborgenheid tot woede, boosheid en vijandigheid.
Kleuren aan de blauwe kant van het kleurenspectrum staan juist bekend als koele temperaturen. Dit zijn onder andere de kleuren blauw, paars en groen. De gevoelens die hier vaak naar boven komen zijn kou, rust, kalmte of juist verdriet, stilte en ongevoeligheid.

Er zit dus een flink verschil in maar toch ligt de emotie die loskomt wel vaak in dezelfde buurt. Maar hoe reageren mensen op verschillende kleuren? Ook elke kleur heeft een betekenis en geeft een effect die hierbij hoort. Hieronder kun je verschillende kleuren bekijken om hier meer over te weten te komen.

Betekenis van kleuren

De kleur rood

Rood is een zeer krachtige en dynamische kleur. Het kan zowel genegenheid en liefde tonen als angst en terreur. Het is een overlevingskleur die veel stimulans in kracht en vriendschap kan vertegenwoordigen. En tegelijk heeft het ook iets agressiefs zodra je het in een andere context toont.

Wanneer je iets op wilt laten vallen en aanwezig wil tonen is rood wel hetgeen wat je zoekt. Maar doordat het zo krachtig is, is het beter om dit wel tot een minimum te houden. Zodra er teveel rood zichtbaar is zal het, ondanks de scene, altijd naar het negatieve of agressieve draaien. En dat is natuurlijk niet in elk geval wenselijk.

Meer informatie over de kleur rood.

De kleur oranje

Oranje is als kleur een combinatie tussen rood en geel. Het is dus ook een combinatie tussen de vriendelijkheid en het plezier van deze twee. Het wordt vaak gezien als motiverende kleur om met positieve vibes door het leven te gaan. Het straalt warmte en comfort uit en stimuleert de etenslust. Oranje wordt ook gebruikt om het gevoel van vertroosting mee te geven. Daarnaast komt de levenslust en vrijheid al snel naar voren.

Als je naar logo’s kijkt zie je oranje vaak voorbij komen. Maar ook in reclames en advertenties zul je dit, als je er op let, beste wel vaak zien. Dit heeft niet alleen met de warmte en vakantiesfeer te maken maar ook met de aandacht die het vaak trekt. Vaak is dit onbewust zo gekozen maar bij grotere bedrijven wordt hier vaak wel echt om een huisstijl heen gebouwd. En oranje speelt hierin vaak wel een belangrijke rol. Want hoe meer aandacht ernaartoe getrokken wordt, hoe langer je dit zult onthouden.

Lees meer over de kleur oranje.

De kleur geel

Geel staat vooral voor geluk. Het heeft daarnaast ook een speelse houding en brengt optimisme met zich mee. Het bijzondere is dat de golflengte van de kleur geel ook erg lang is terwijl het wel de gemakkelijkste kleur is om te zien. Het heeft hierdoor de krachtigste betekenis en is één van de kleuren waar baby’s het snelste op reageren. Een gele roos, tulp of een gele muur kan iemands humeur en zelfvertrouwen een hele boost geven. Daarnaast zorgt het vaak voor inspiratie om weer verder te gaan met hetgeen je achterwege had gelaten. Een mooie optie dus met veel voordelen.

Toch is teveel geel in het leven ook niet altijd even goed. Dit kan ervoor zorgen dat je kritischer wordt. Je krijgt meer angst en gaat anders naar je eigenwaarde kijken. Dit kan zowel bij kleding het geval zijn als in de omgeving waar je je bevind. Een goede balans tussen de verschillende kleuren moet je altijd wel rekening mee houden. Maar zeker in een gele omgeving is dit verstandig om te doen zodat je volop de profijten kan benutten.

Bloem geel op blauw

De kleur blauw

Wanneer een ruimte een blauwe kleur heeft, voelt deze vaak eerder vertrouwd aan dan een andere locatie. Het geeft rust en wordt gezien als de populairste kleur ter wereld. Het bijzondere is dat blauw vooral effect heeft op het mentale. Je wordt kalmer en gaat meer nadenken over wat je wel en niet moet doen. Aangezien het één van de laatste kleuren is die je met je ogen kunt zien, heeft het ook iets afstandelijks. Het heeft een koude uitstraling wat ook als onvriendelijk ervaren kan worden. Maar over het algemeen is dit stuk niet zo sterk en ook heel erg afhankelijk van het seizoen. De kalmte en het zelfvertrouwen dat blauw geeft is sterker aanwezig. En dit wordt dan ook veel in ruimtes ingezet om je op je gemak te voelen.

Meer over de kleur blauw.

De kleur groen

Groen is de kleur van het bos en de bladeren. En dat is wellicht ook de reden waarom het vaak geassocieerd wordt met harmonie en evenwicht. Het is de meest voorkomende kleur in de natuur. Vaak geeft het een speciale rust die je weer nieuw leven inblaast. Je komt tot rust en komt hierdoor weer tot groei. Stress wordt een stuk minder en het kan zomaar zijn dat je meer aan je gezondheid gaat denken: puur door hier met je ogen naar te kijken. Tegelijk geeft het wel een beter besef van hetgeen wat goed en fout is.

Het grootste nadeel wat aan de betekenis van deze kleur hangt is het materialisme. Maar over het algemeen geeft groen toch altijd de frisheid en de rust die weer een positieve sfeer hieraan meegeven.

Ontdek alle andere eigenschappen van de kleur groen.

De kleur roze

Roze brengt iets zachts, sensueels met zich mee en wordt daardoor ook vaak gekoppeld aan de liefde. Het is een minder intense versie van rood en zorgt voor een kalmerend effect. Het wordt hierdoor ook als de kleur gezien die helpt bij het begrijpen en verzorgen van mensen. Het is een teken van hoop die het gehele jaar een romantisch tintje met zich meedraagt. Daarnaast toont het empathie en laat het zien dat jij als persoon een gevoelige kant hebt. Mocht je regelmatig roze dragen, let er dan op hoe je dit doet. Het kan namelijk een uitstraling geven dat je onvolwassen bent of weinig kracht in je hebt. Dit kun je door goede kleurcombinaties te gebruiken juist wel mooi dragen: zeker als je een extra zachte kleur toepast.

De kleur paars

Paars is als kleur vooral bekend om zijn mysterie. Het wordt vaak geassocieerd met luxe, loyaliteit en spiritualiteit. Het geeft een verbeelding waardoor dingen anders lijken te zijn dan het in werkelijkheid is. Als kleur is het een combinatie tussen de kracht van het rood en de stabiliteit van het blauwe. Het valt ontzettend veel op en kan hierdoor ook best intrigerend overkomen. Toch is dit niet overweldigend maar geeft dit rust om zo nieuwe ideeën te ontdekken. Creativiteit krijgt de vrije loop en je begint hierdoor dingen vanuit een ander perspectief te zien.

Doordat het zo intrigerend is, is het beter om het niet teveel om je heen te hebben. De kleine details zijn vaak al voldoende. Ook bij het dragen van kleding is het beter om niet altijd deze kleur te pakken. Dit zorgt namelijk voor afleiding waardoor je juist het tegenovergestelde bereikt van wat je daadwerkelijk wil bereiken. En dat is natuurlijk niet wat je wil.

Paars

De kleur bruin

Bruin zie je in de natuur voornamelijk bij de herfst. En dat is voor veel mensen een moment waar ze naar uit kijken. En voor de ander kan dit weer een moment zijn van afsluiten. Dit is niet een hele stimulerende kleur. Het is voornamelijk een begrip voor structuur, bescherming en veiligheid. Het biedt ondersteuning en staat klaar voor familie en vrienden. Doordat het geen stimulerende kleur is zie je ook dat het niet een hele serieuze kant heeft. Het kan zelfs een saaie kant hebben waardoor veel mensen er niet op kunnen bouwen. Nederigheid en standvastigheid zijn dan ook de woorden die deze kleur het beste beschrijven.

De kleur goud

Hoewel goud wel een bruine tint heeft, heeft het toch een hele andere betekenis. Vaak wordt het gezien als rijkdom, vertrouwen en luxe. Het heeft een charme die vriendelijkheid en overvloed met zich meegeeft. Maar toch is dit niet in elke cultuur hetzelfde. Zo zie je dat het ook vaak als negatief wordt gezien. Egoïsme, trots en alles voor jezelf willen hebben zijn hier de grootste valkuilen in.

Net zoals bruin en zwart is het dus beter om met deze kleur goed om te gaan. Less is more geldt hier dan ook om zo toch die verfijning er in te houden. Hoewel het tonen van rijkdom uiteraard een mooie luxe is, kun je dit beter doen door een kleine accessoire in goudkleur te plaatsen dan teveel hiervan in te zetten.

De kleur wit

Wit is de kleur van puurheid, reinheid en rust. Het is een echte pure kleur die ontstaat wanneer alle kleuren bij elkaar komen. Maar aangezien wit een gelijke balans heeft van al deze kleuren, komt deze betekenis waarschijnlijk ook naar boven. Naast deze prachtige betekenissen heeft het ook iets van netheid en eenvoud in zich. Het werkt goed om vanuit hier te brainstormen omdat je geen afleidingen om je heen hebt. Zo heb je de volledige vrijheid om nieuwe ideeën te ontdekken. Toch is hier ook weer een negatieve kant te vinden. Een vorm van leegte, isolatie maar zeker ook eenzaamheid kan hier naar boven komen. Zeker als je in grote ruimtes bent waar veel wit aanwezig is zul je dit al snel merken. Toch blijft het een prachtige kleur die veel in zich heeft.

Lees meer over de kleur wit.

Betekenis kleuren wit en zwart

De kleur grijs

Grijs is een neutrale kleur en wordt ook vaak gebruikt om licht te meten. Zo is het in de fotografiewereld en ook bij een computer of smartphone vaak de neutrale basis om de andere kleuren zo echt mogelijk te tonen. Dit kom je veel tegen in schaduwen en straalt een balans uit. Toch heeft het ook veel negatieve effecten. Vaak wordt hier depressiviteit en verlies aan gekoppeld.

Doordat er eigenlijk geen kleur zichtbaar is wordt het gezien als saai. Het heeft geen pit en passie dat je bij andere varianten soms wel ziet. Het wordt door zijn neutraliteit vaak als lettertype toegepast. En soms zie je het ook in een logo terugkomen om verschillende kleuren aan elkaar te koppen. Niet een hele specifieke kleur dus maar het kan bij goed gebruik alsnog een toegevoegde waarde hebben.

De kleur zwart

Zwart heeft als kleur, in tegenstelling tot wit en grijs vaak een iets ernstigere boodschap. Het trekt de controle en wordt als betekenis ook vaak gekoppeld aan depressiviteit of zelfs dood. Ook kan het gebruikt worden om kwade bedoelingen of mysterie te vertonen. En al deze betekenissen zijn, als je naar de kleur kijkt eigenlijk ook niet zo gek. Licht wordt naar binnen getrokken waardoor deze gereserveerde kleur geen licht meer heeft. Alle kleuren zijn dan ook volledig afwezig.

Het werkt het beste als het los van andere kleuren staat. Vandaar ook dat het vaak goed te lezen is. Het heeft een hoog contrast en valt daardoor erg op. Mocht je dus een duidelijk, ernstig statement willen neerzetten is dit de kleur die je het beste kunt inzetten. Houd er wel rekening mee dat teveel ook weer niet goed is, combineer het desnoods met grijs of wit om hier alsnog een balans in te vinden. Zo voorkom je dat er negativiteit en verdriet aan gekoppeld worden.

actie

De basis van kleurentheorie

Om de betekenis van kleuren nog duidelijker te krijgen, is het goed om ook naar de basis van kleurentheorie te kijken. Door dit te begrijpen leer je hoe je dit op de juiste manier kunt inzetten. En dat is niet alleen weggelegd voor schilders, ook voor fotograferen en designers kan dit een goed hulpmiddel zijn om te onthouden. Je hebt verschillende kleuren die onder verdeeld zijn in groepen. Deze groepen leggen we hieronder even uit.

  • Primaire kleuren zijn de drie kleuren waaruit alle andere kleuren ontstaan. Je hebt ze vast wel eens gezien op een foto. Dit is namelijk blauw, rood en geel. Hiermee kun je de secundaire kleuren maken.
  • Secundaire kleuren zitten in de kleurencirkel, ook wel kleurenwiel genoemd, tussen de primaire kleuren in. Dit zijn de kleuren groen, oranje en paars.
  • Tertiaire kleuren zijn eigenlijk een combinatie van twee verschillende kleuren. Denk hier aan geelgroen, rood paars of rood oranje. Je maakt dit door een primaire kleur te pakken en een beetje van een andere primaire kleur hieraan toe te voegen. Zo krijg je eigenlijk iets wat tussen de secundaire kleuren past.
  • Pure kleuren zijn primaire, secundaire of tertiaire kleuren zonder een toevoeging van wit, zwart of een derde kleur. Het zijn vaak pure, vrolijke kleuren die een intense uitstraling hebben. Denk hier bijvoorbeeld aan zomerkleding of kinderspeelgoed. De echte uitblinkers dus die veel opvallen.

Kleurencirkel

Betekenis van kleuren: Tinten en schaduwen

Naast de verschillende kleuren heb je ook verschillende tinten en schaduwen. Zo kun je aan een pure kleur wit toevoegen om een pastelkleur te krijgen. Deze zijn over het algemeen iets bleker dan een pure kleur en vallen dus ook wat minder op. Hoe meer wit je toevoegt, hoe lichter de kleur zal zijn. Hetzelfde heb je als je grijs aan een pure kleur toevoegt. Door zwart en wit toe te voegen in verschillende hoeveelheden veranderd de intensiteit van hetgeen wat je ziet. Voeg je alleen zwart toe dan ontstaat er een schaduw. Hoe meer je van het zwart toevoegt, hoe donkerder het er uit zal zien.

Welke kleuren passen bij elkaar?

Wanneer je naar kleurencombinaties kijkt zul je merken dat verschillende kleuren beter bij elkaar passen dan anderen. En dat heeft met diverse redenen te maken. De belangrijkste hiervan is eenvoud. De mens houdt ervan om eenvoudige combinaties te zien en houdt daarom ook vaak van 2 of 3 favoriete kleuren die bij elkaar horen. Hoe eenvoudiger jij de kleuren in marketing, fotografie, design of wat dan ook maakt, hoe beter wij als mensen het kunnen interpreteren.

Elke kleur heeft een betekenis. Dus zodra je een kleur weghaalt of toevoegt verander je de boodschap die je aan het beeld geeft. Met teveel kleuren wordt de boodschap verwarrend terwijl als je 2 of 3 kleuren kiest het geheel al een stuk duidelijker wordt. Maar hoe kies je de drie verschillende opties vanuit de kleurencirkel? Hiervoor kun je het beste de complementaire kleuren pakken die elkaar aanvullen.

Complementaire kleuren gebruiken

Complementaire kleuren zijn tegenovergestelde kleuren die vaak elkaar goed aanvullen. Ze staan dan ook tegenover elkaar op de kleurencirkel. Dit betekent dat de enige kleur die ze missen degene is die hier tegenovergesteld van staat. Ze zijn ook letterlijk qua kleur het tegenovergestelde van elkaar en zorgen hierdoor voor een gezonde, visuele spanning. De complementaire kleuren zie je overal terug. Denk bijvoorbeeld aan sportteams die twee of drie kleuren gebruiken of een logo. Hieronder geven we de drie bekendste complementaire kleuren.

  • Rood is het tegenovergestelde van groen
  • Blauw is het tegenovergestelde van oranje
  • Geel is het tegenovergestelde van paars

Zoals we allemaal wel weten trekken tegenpolen elkaar aan. Zowel fysiek als mentaal werken verschillende karakters en types gewoon beter met elkaar. En dit is ook hetgeen wat bij kleur opvalt. Zodra je een foto hebt met heel veel blauw zal het kleine stukje oranje juist opvallen. Terwijl bij een groene foto juist het rode er volop uitspringt.

Wanneer je veel dezelfde kleuren ziet, willen jouw ogen juist het tegenovergestelde zien. Hierdoor valt juist hetgeen wat je het minste ziet, het meeste op. Het gebruik van complementaire kleuren is hierdoor dus de gemakkelijkste manier om iets op te laten vallen. Het is wel verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan zodat hetgeen wat men ziet niet te overweldigend wordt. Probeer altijd één van de complementaire kleuren meer te gebruiken dan de andere zodat niet alles continue tegen elkaar aan botst.

Complementaire kleuren

Is wit of zwart een kleur?

We weten allemaal dat rood en groen kleuren zijn, maar is wit en zwart ook een kleur? De meningen zijn hier echter over verdeeld aangezien veel het zien als een lichtbron. Kleur heeft veel met licht te maken, zo heb je als voorbeeld ook een felle en doffere soort blauw. En zo heb je dit ook met wit en zwart en heb je hier verschillende tinten in. Wit en zwart worden gezien als achromatische kleuren. Het komt niet voor in het kleurenspectrum waar de grootste verwarring dan ook vandaan komt.

Zowel wit als zwart zijn een combinatie van kleuren die door het oog zo worden opgevangen. Zo ontdekte Isaac Newton zoals eerder al beschreven dat wanneer je licht door een prisma haalt je de verschillende kleuren los van elkaar ziet. Over het algemeen is er geen enkel object dat echt zwart is. Zodra er ook maar iets van licht in de omgeving is heeft elk object dat zwart lijkt verschillende kleuren. De enige uitzondering die we nu nog niet met zekerheid weten is het zwarte gat die door de zwaartekracht geen licht binnen laat. Maar mogelijk dat we ook hier in de toekomst anders naar kunnen kijken.

Kleurenpsychologie als therapie

Vanuit verschillende oude culturen werden kleuren ingezet om mensen te genezen, het beeld te veranderen of te helpen. Voornamelijk in de Chinese, Griekse en Egyptische cultuur kwam dit veel naar voren. Zo droeg vroeger een arts witte kleding uit respect voor hygiëne en werden kleuren ingezet om de bloedsomloop te stimuleren. En of alles wat er toen gedaan werd echt werkt blijft soms nog wel een raadsel. Toch is het nu nog steeds zo dat artsen een witte jas dragen. Het blijkt namelijk dat dit, naast dat het er hygiënischer uitziet ook nog een ander effect heeft. Uit onderzoek blijkt dat de artsen met een witte jas namelijk zorgzamer waren. Ze luisterden beter en waren meer gedisciplineerd.

Uit een ander onderzoek kreeg de ene groep mensen een pil tegen hoofdpijn en de andere kregen een soort Smarties waar geen stoffen in zaten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat zowel de mensen met antistoffen als zonder een effect merkte in hun hersenen waardoor ze alsnog minder hoofdpijn kregen. Het bijzondere was dat de warm gekleurde placebopillen effectiever waren dan de koud gekleurde. Zo zie je maar dat de psychologie van kleur soms onverklaarbaar is en er nog veel uit te zoeken valt. Uit recent onderzoek vallen ook deze kleuren op:

  • Blauwe straatverlichting: locaties waar blauw als straatverlichting wordt gebruikt zorgt voor minder criminaliteit.
  • De kleur rood zorgt ervoor dat mensen sneller maar vooral ook krachtiger reageren. Zeker wanneer het om sporten gaat.
  • Zwarte kleding bij sportteams heeft vaak als effect dat ze meer overtredingen maken, ongeacht de sport. Daarnaast wekt het vaak ook negatieve eigenschappen in iemand op.

Kleurenpsychologie

Prestatie beïnvloeden met kleuren

Net zoals je prestaties negatief kunt beïnvloeden kunnen bepaalde kleuren ook een positieve invloed hebben op de prestaties. En dit effect kan in veel gevallen toch best nadelige gevolgen hebben. Op school heb je vast wel eens een rood kruis of een groene vink gekregen. De groene vink wekt vreugde op terwijl je van de rode juist baalt. Maar wist je dat wanneer je voordat je een toets maakt al de kleur rood ziet dit ook een negatief effect kan hebben op jouw toets? Zo zijn er meerdere onderzoeken geweest waar het deelnemersnummer de kleur rood, groen, blauw of zwart had. Elk van de deelnemers had evenveel tijd en dezelfde vragen. Toevallig of niet, de mensen met het rode cijfer scoorden lager dan de andere deelnemers. Gemiddeld maar liefst 20% lager wat toch een behoorlijk verschil is als je er zo naar kijkt!

De kleur rood zien voor een examen zorgt voor een lager cijfer dan wanneer je een andere kleur ziet.

De betekenis van kleuren in marketing en fotografie

Kleur is een essentieel hulpmiddel omdat het invloed heeft op hoe we denken en ons gedragen. Het bepaalt hoe we kijken en hoe we iets moeten interpreteren. Wanneer je verschillende kleuren bij elkaar ziet merk je al snel dat het één belangrijker is dan het andere. Dit is dan meestal ook hetgeen wat eruit springt. Dit is ook de reden waarom je als fotograaf, designer of content marketeer moet begrijpen wat kleuren voor mensen betekenen. Zodra je dit weet kun je dit ook inzetten om de impact van wat jij maakt nog groter te maken. En hoewel we als mensen allemaal anders zijn en ook anders reageren, zit er toch een duidelijke lijn in.

Welke kleur past bij mij?

Of je nu kleding zoekt of je huis wilt aanpassen, dat maakt eigenlijk niet uit. Het is altijd goed om te weten welke kleur echt bij je past. Om hier achter te komen is het verstandig om eerst te kijken naar hetgeen wat je nu al in huis hebt staan. Kijk naar hetgeen wat je al hebt en wat hierbij kan passen. Voor het kiezen van kleding werkt dit precies hetzelfde, maar tegelijk ook net even iets anders. Je hebt namelijk al een huidskleur die je je hele leven bij je draagt. Ook deze kleurtype zegt veel over de kledingstijl die bij jou past. Zo heb je hier in het kort de koele, warme en neutrale kleurtype die er al voor zorgen dat je een goede basis krijgt voor jouw kledingstijl.

Bij een warme huidskleur zal vooral oranje, rood en goud mooi staan. Ben je meer van de neutrale kleuren? Dan kun je ook warm bruin, tape of crème wit dragen. Mocht je een blauwige ondertoon hebben in je huid zul je meer naar het blauw, roze en paars neigen. De neutrale tinten hiervan zijn marineblauw, wit en grijs.

Als het lastig is om te zien of je nu een warme of koude huidskleur hebt kan het best zijn dat je een neutrale huidtype bent. Dan kom je vooral bij de zachte tinten uit zoals zacht rood, roze en blauw. Ook de lichte perzikkleur en groene tinten kunnen dan nog steeds wel goed staan. Uiteraard blijft het zoeken welke kleuren het beste passen en is dit puur globaal waar je naar zou moeten kijken. Om het beste te vinden dat bij jou past zou je uiteraard altijd een kleurentest kunnen doen om zo meer te weten te komen over jouw kledingstijl.

Conclusie

De betekenis van kleuren is zoals je hebt kunnen lezen erg interessant. Het heeft zowel iets positiefs als negatiefs en wordt op vele manieren ingezet. Je kunt je ogen hiermee manipuleren, stimuleren en sturen om zo de kijker hetgeen wat jij belangrijk vind te laten zien. En of je het nu in de fotografiewereld gebruikt of toepast in een hele andere situatie: dat maakt hier niet uit. In elke situatie kan kleur effect hebben op hoe jij of iemand anders zich voelt.

Vorig artikelBeste camera voor astrofotografie
Volgend artikelBetekenis van de kleur oranje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in