Betekenis van de kleur blauw

De kleur blauw is de kleur van de lucht en de zee en zie je waarschijnlijk dagelijks wel om je heen. Het is voor veel mensen hun lievelingskleur en dat is eigenlijk ook niet zo gek. Het heeft namelijk een positief effect op zowel de geest als het lichaam. Het geeft een beeld van vrijheid, open ruimtes, verbeelding en brengt nieuwe inspiratie. In dit artikel beschrijven we de betekenis van de kleur blauw.

Wil je meer weten over andere kleuren? Bekijk dan het uitgebreide artikel betekenis van kleuren waar we meer hierover schrijven. In dit onderstaande artikel gaan we specifiek in op blauw en kijken we naar het effect dat het op jou als persoon kan hebben en hoe je het positief kunt inzetten.

Betekenis kleur blauw

De kleur blauw geeft een verkoeling. De koele kleuren die hieraan verbonden zijn worden dan ook vaak in combinatie met kou en koelte gebracht. Toch is dit niet de enige betekenis die de kleur blauw met zich meedraagt. Wanneer je naar deze kleur kijkt geeft het namelijk rust. Het helpt om de stofwisseling van de mens te vertragen. Daarnaast kun je jezelf beter uitdrukken en helpt het met balans vinden in je leven. Het geeft een diepere betekenis aan loyaliteit, wijsheid, vertrouwen, stabiliteit en intelligentie.

Tegelijk kan het ook een somber, onverschillig gevoel meegeven. Dit is voornamelijk zo doordat het aan de winter gekoppeld wordt. Een winterdip kan dan ook het effect zijn dat je kunt merken door een bepaalde tint hiervan te zien. Het kan jouw lichaam on hold zetten waardoor je niet meer hetgeen gaat doen wat je hoort te doen. Teveel van een kleur is natuurlijk nooit goed. Maar bij deze kleur kan het wel echt een negatieve sfeer brengen die vooral op jezelf gericht is. Ook wordt het veel gekoppeld aan de politie en de wet. Beide kunnen zowel positief als negatief uitpakken. Zo kun je het aan vrede koppelen maar ook aan de wet die vaak strak gehandhaafd wordt. Zo zie je dus dat elke kleur, waaronder ook deze, op meerdere manieren effect op je kan hebben.

Betekenis kleur blauw

Cameranu - Algemeen

Welke kleur past bij blauw?

Blauw kun je prima combineren met andere kleuren. Maar wat past nou echt bij elkaar? De complementaire kleur is oranje. Dit is de tegenovergestelde kleur en zou dan ook goed erbij passen. Wel is het verstandig om de kleur oranje wat minder aanwezig te laten zijn om zo het geheel compleet te maken. Ook een iets lichtere tint of de kleur geel past hier goed bij. Het kille van het blauw krijgt hierdoor een zomerse boost waardoor ook het negatieve effect een stuk minder wordt. Hetzelfde geldt voor de kleur groen. Door dit aan blauw toe te voegen krijg je een avontuurlijke uitstraling dat zowel warmte als vrolijkheid aan de omgeving toevoegt. Hieronder geven we een lijst met kleuren die goed te combineren zijn met blauw.

  • Geel, wit en zilver om het lichter te maken.
  • Groen, limegroen voor het avontuurlijke.
  • Paarstinten zoals lavendel en roze.
  • Bruin in kleine hoeveelheden bij bijvoorbeeld woonruimte.

Blauw strand

Logo gebruik en marketing

De kleur blauw wordt zowel voor logo gebruik, fotografie als marketing volop ingezet. Dit is op zich ook niet zo gek aangezien het een aanwezige kleur is die je veel in de natuur tegenkomt. Het is één van de primaire kleuren waaruit je alle andere kleuren kunt maken. En dat maakt ook waardoor je het zo goed met andere combinaties kunt combineren.

Qua logo wordt het ook veel ingezet. Zo zijn er veel grote bedrijven die dit als basis gebruiken om hun bedrijf neer te zetten. Natuurlijk niet zo gek, aangezien het een primaire kleur is en zulke betekenissen heeft. Mocht je het zelf ook willen toepassen dan is het wel goed om naar twee of drie verschillende kleuren te kijken die je dan combineert. Teveel en het logo zal minder opvallen, te weinig en je krijgt niet het resultaat wat je wilt. Je zult sneller opvallen met twee of drie kleuren dan je met meer zult doen.

Ter inspiratie kun je kijken naar de logo’s van:

  • Intel, Samsung, Philips en Dell: technische merken voor onder andere computer onderdelen en tv’s.
  • AH, SPA, Unilever: Supermarkt en voedsel gerelateerde merken
  • Facebook en Twitter: Social media bedrijven op het internet.

Uiteraard zijn er nog veel merken te vinden die deze kleur gebruiken. Wat wel opvalt is dat de meeste toch gebruikmaken van een combinatie van blauw en wit. Soms zit er nog een tint van geel of rood bij om een extra toevoeging mee te geven.

Andere culturen en geloven

Zodra je naar een andere cultuur gaat kan de kleur blauw een hele andere betekenis hebben dan we hier in het Westen gewend zijn. Zo is het bij ons echt de kleur van vrijheid en geduld. Het geeft rust en brengt mensen bij elkaar. Het bijzondere is dat er bij andere culturen ook rauw aan gekoppeld wordt. Daarnaast zie je bescherming, karakter en goddelijkheid hier ook in terugkomen. Het wordt door veel culturen als een mannelijke kleur gezien waardoor het hier ook veel gedragen wordt. Maar bij sommige Oosterse landen is het zeker ook goed om eerst te kijken wat de kleur blauw voor betekenis opwekt om zo verwarring te voorkomen.

Blauwe bloem

Conclusie

De betekenis van de kleur blauw is als je er naar kijkt best veelzijdig. En dat is eigenlijk ook niet zo gek aangezien het een primaire kleur is. Door het goed te combineren en in jouw omgeving toe te passen kun je een positief effect aan je leven meegeven. In de winter blijft het altijd even uitkijken, maar zodra de zon erop komt zal het juist weer een goed gevoel meebrengen.

Vorig artikelCanon RF 100mm F2.8L Macro IS USM
Volgend artikelBeste bridge camera superzoom 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in