Beste camera voor astrofotografie

Met astrofotografie ben je continue in de nacht aan het zoeken naar mooie objecten aan de hemel. Je houdt je voornamelijk bezig met het fotograferen van planeten, sterren en melkwegstelsels. Doordat dit in de fotografiewereld echt een specialisme is, is het ook goed om naar jouw camera apparatuur te kijken. Of je nu een beginner bent die interesse heeft in deze tak van fotografie of al wat meer gevorderd bent: dat maakt niet uit. Met de juiste apparatuur kun je ontzettend veel in de lucht fotograferen. In dit artikel beschrijven we de beste camera voor astrofotografie in verschillende prijs segmenten.

Kort overzicht beste camera’s voor astrofotografie

Wil je gewoon weten welke camera het beste is voor deze tak van fotografie? Dan vind je hieronder een kort overzicht van de beste opties. Later in het artikel beschrijven we deze en leggen we ook meer hierover uit. Maar mocht je gelijk een keuze willen maken, dan zijn deze de beste opties waar je uit kunt kiezen.

Naam Camera:Soort:Prijs:Meer informatie:
Sony A7 IIIBeste allround keuze2000 - 2500 euroMeer informatie
Canon EOS RAAlleen voor astrofotografie2500 - 2800 euroMeer informatie
Nikon D500Beste prijs/ kwaliteit1400 - 1600 euroMeer informatie
Canon EOS 90DGoedkope allrounder900 - 1200 euroMeer informatie
Canon EOS 2000DInstap budget model400 - 600 euroMeer informatie

Camera voor astrofotografie kiezen

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er veel camera’s waar je uit kunt kiezen. Maar toch zijn er een aantal die een stuk beter zijn voor deze tak van sport dan andere. Bij astrofotografie draait alles namelijk om het vastleggen van licht. En dit kun je op vele verschillende manieren doen. Het is ten eerste belangrijk dat de camera in RAW kan fotograferen. Daarnaast kan het nuttig zijn als de camera in een hoge ISO stand kan fotograferen en er ruisonderdrukking in de camera zit.

Aangezien je vaak met koude temperaturen werkt in de nacht is het ook goed om op de batterij van de camera te letten. Kan je deze snel vervangen? Of moet je de gehele camera aan een laptop hangen om op te laden? Dit zijn een paar punten waar je bij de keuze van een camera op moet letten. Vanuit hier heb je de keuze op voor een spiegelreflexcamera, spiegelloze camera of speciale astrofotografie camera te gaan. Al deze drie hebben zowel voordelen als nadelen. We leggen ze in het kort hieronder uit zodat je zelf de keuze hierin kunt maken.

Astrofotografie camera

Waarom kiezen voor een spiegelreflexcamera?

Het grootste voordeel van een spiegelreflexcamera is dat je deze volledig kunt aanpassen naar wat jij nodig hebt. Zo is het mogelijk om interne en externe flitsers er op te plaatsen. Deze worden voornamelijk bij deze optie gebruikt waardoor de keuze groter is. Nog een groot voordeel is dat je meer telescopen met elkaar kunt variëren. Hierdoor krijg je steeds een ander beeld terwijl de camera hetzelfde blijft. De camera’s zijn over het algemeen iets goedkoper wat ook zeker mee kan wegen in de keuze.

De voordelen van een spiegelloze camera

Een spiegelloze camera, ook wel mirrorless camera genoemd, heeft eigenlijk altijd een full frame sensor. Dit betekent dat je meer pixels hebt om mee te werken. Je hebt een goede resolutie en het ISO bereik is erg goed. En hoewel een spiegelreflexcamera dit alles ook kan hebben, is een spiegelloze variant wel gemaakt om beter te functioneren bij weinig licht. Het produceert minder ruis waardoor het erg geschikt is voor astrofotografie. De camera is wel vaak wat duurder maar mocht je hier meer mee willen doen is dit het zeker waard.

Speciale CMOS en CCD astrofotografie camera’s

Naast de spiegelreflex en spiegelloze camera’s heb je ook nog twee andere systemen voor astrofotografie, namelijk de CMOS en CCD sensorcamera. Toch hebben deze wel enige beperkingen en nadelen waardoor het de vraag is of deze geschikt zijn voor jou. Zo kun je deze camera echt alleen gebruiken voor astrofotografie. Ze zijn hier specifiek op gemaakt en je kunt het dan ook niet ergens anders voor inzetten. Daarnaast heb je speciale computer software nodig om hiermee te kunnen werken. Naast de camera is het nodig om meerdere filters aan te schaffen. En ook deze zijn aan de dure kant waardoor de prijs nog verder wordt verhoogt. Ook worden deze camera’s bijna niet in Nederland verkocht waardoor je al snel naar het buitenland moet gaan om hier aan te komen.

Met een CMOS sensorcamera neem je foto’s in grijswaarden. Je hebt geen kleur maar neemt alles als het ware in zwartwit op. Mocht je kleur willen toevoegen heb je de filters R, G, B nodig. Een CCD sensor is duurder dan de CMOS variant. Daarnaast heb je vaak ook een bijbehorende telescoop nodig. Het levert betere kwaliteit foto’s en vermindert vaak ook de ruis die vaak een goede foto verpest. Als je echt alleen met astrofotografie bezig wil zijn is het wellicht beter om naar deze camera te kijken. Maar mocht je ook van andere fotografie stijlen houden? Dan is het echt beter om deze camera’s naast je neer te leggen en voor een spiegelreflex of spiegelloze camera te gaan. Deze hebben de kwaliteit in huis om een goede astro foto te maken en kunnen ook in andere situaties goed gebruikt worden.

Sterren fotograferen

Top 5 beste camera’s voor astrofotografie

Hieronder beschrijven we de top 5 beste camera’s voor astrofotografie. Hieronder zie je ook een kort overzicht van de verschillende prijzen en opties. Mocht je meer over de verschillende modellen willen weten kun je verder lezen. Hier leggen we in het kort uit waarom deze camera’s zo goed zijn.

Canon EOS RA

De Canon EOS RA is een spiegelloze camera die speciaal gemaakt is voor astrofotografie. Doordat de aandacht zowel op het fotograferen als het fotograferen in de nacht is gelegd valt dit model hier precies tussen. Je kunt dus gewoon de hele dag leuke foto’s maken en hebt ook een camera die in de nacht goed functioneert. Met 30,3 MP full frame sensor en maar liefst 5.655 focuspunten is het een zeer goede camera. Door de liveview te gebruiken kun je het beeld 30 keer vergroten zodat je goed scherp kunt stellen op bijvoorbeeld sterren. In de nacht scherpstellen is vaak best lastig, maar met deze beide hulpmiddelen gaat dit zeker lukken.

Het voordeel van deze camera is dat het een aangepast filter heeft voor het fotograferen van de lucht in de nacht. Hierdoor heb je geen extra filters nodig om met astrofotografie bezig te gaan. Tevens werkt dit dus ook erg goed voor deep sky astrofotografie. Doordat het wel echt specifiek gebouwd is om de lucht in de nacht vast te leggen wordt het wel aangeraden deze alleen te kopen als je specifiek deze tak van fotografie wil vastleggen.

Sony A7 III

De Sony A7 III is op dit moment een hele populaire camera. Dat komt vooral doordat hij op elk vlak erg goed functioneert. Zowel voor het fotograferen als het filmen wordt het dan ook veel ingezet. Met 24,2 MP is deze spiegelloze full frame camera geschikt voor elke stijl van fotografie. Het is niet specifiek gebouwd voor het fotograferen van astrofotografie, maar heeft wel elke functionaliteit die je nodig hebt. Het is namelijk erg goed in situaties met weinig licht. De ISO gaat tot 51.200 en is daarnaast uit te breiden tot maar liefst 204.800. Erg goed dus, en dat kun je in de nacht bij het fotograferen dan ook goed inzetten.

Doordat dit model een goede liveview monitor heeft kun je ook hier goed mee scherpstellen. Het monitor kan daarnaast door de functie bright monitoring ook erg fel gezet worden waardoor je nog beter kan zien wat je aan het fotograferen bent. Zo kun je naast het fotograferen ook eerst de compositie juist krijgen om zo een nog mooiere foto te creëren. Zowel voor deep sky astrofotografie als voor andere vormen van deze tak van sport dus een goede lens.

Nikon D500

De Nikon D500 is een spiegelreflexcamera. Dit is geen full frame variant, maar een crop. Dit betekent dat het automatisch 1,5x inzoomt en vanuit hier een foto maakt. Het voordeel hiervan is dat je dus al dichter bij de sterren bent en dit dus ook met meer details kunt vastleggen. Het nadeel is dat de kwaliteit van de foto iets minder zal zijn dan bij een full frame sensor. De Nikon D500 werkt ondanks dat toch heel goed in de nacht. De ISO kun je instellen op 51.200 en uitbreiden tot maar liefst 1.600.000. Je kunt op één batterij ongeveer 1240 foto’s maken. Zodra de temperatuur wat kouder wordt kan dit wat minder worden. Maar ondanks dat is er dus genoeg ruimte om met één batterij veel mooie foto’s te maken.

Een leuk extraatje aan deze camera is dat het een optie heeft om een timelapse te maken van maar liefst 9999 frames. Voor het fotograferen van landschappen en bij nachtfotografie is dit vaak een populaire optie om mee te spelen. Uiteraard kun je dit ook met externe tools of programma’s op een andere camera doen, maar dit model heeft dit in zekere mate al ingebouwd.

Camera voor astrofotografie

Canon EOS 90D

De Canon EOS 90D is ook een cropped sensor spiegelreflexcamera. Het heeft 32,5 MP en een ISO van 25.000. Deze is uitbreidbaar tot 51.200. Met deze camera kun je makkelijk en snel meerdere opnames maken met meerdere belichtingen. Deze worden dan samengevoegd waardoor je een foto krijgt met een betere verlichting. Voornamelijk bij landschapsfotografie is dit een handige optie, maar ook bij astrofotografie kun je deze tool goed inzetten. Met de batterij kun je ongeveer 1860 foto’s maken voordat je deze weer op moet laden. Daarnaast heeft het ook genoeg opties om via de liveview de instellingen aan te passen om zo een scherpe, goede foto te krijgen. Al met al dus een goede camera die op vele manieren ingezet kan worden.

Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D is een instapmodel spiegelreflexcamera. Maar ondanks dat is het nog steeds erg geschikt voor het fotograferen van astrofotografie. Door de cropped sensor met 24.1 MP heb je een goede camera om te leren wat astrofotografie inhoudt. Dit is tevens ook een goede camera om landschappen en portretten mee te fotograferen. Het is in de basis goed inzetbaar bij de meeste takken van fotografie. Het grootste nadeel is dat het ISO bereik niet heel groot is. Deze is namelijk beschikbaar tot ISO 6400. Mocht je nog niet zeker weten of je fotografie leuk vind kun je dus met deze camera dit eens proberen.

Heb je zelf nog een andere camera ergens liggen? Dan kun je beter deze camera nemen en dit op deze manier uitproberen. Mocht je het interessant genoeg vinden kun je dan later altijd voor één van de bovenstaande modellen gaan die wat duurder in aanschaf zijn.

In de donkere nacht fotograferen

Conclusie

Een camera voor astrofotografie vinden is als je er weinig verstand van hebt vaak een hele zoektocht. Er zijn ontzettend veel modellen en elke camera heeft weer iets wat de camera uniek maakt. Met deze top 5 hopen we dat de keuze hierin een stuk makkelijker is geworden. Over het algemeen is elke camera gewoon goed om mee te fotograferen. Maar aangezien dit toch een expertise is raden we aan om voor het fotograferen van de lucht in de nacht toch een duurder model aan te schaffen. Deze zijn over het algemeen beter in donkere situaties en geven daardoor ook een beter resultaat.

Vorig artikelFotograferen in een dierentuin
Volgend artikelBetekenis van kleuren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in