Herfstkleuren fotograferen

Voor veel mensen is de herfst de mooiste tijd van het jaar. De prachtige kleuren brengen iets magisch aan de natuur. Zeker in het bos kun je je ogen uitkijken. Met een prachtige ochtend mist en de doorschijnende zon veranderen de verschillende kleuren continu. En om dit vast te leggen is iets waar veel natuurfotografen van dromen. Het vastleggen van de kleuren van de herfst schijnt soms toch lastiger te zijn dan je denkt. Ten eerste moet je rekening houden dat het maar een seizoen is. Daarnaast moet je echt kijken naar de lichtinval, het onderwerp en de verschillende kleuren. Om je in dit seizoen toch verder te helpen om al deze prachtige kleuren te fotograferen geven wij hieronder een aantal tips voor herfstkleuren fotograferen. Zodat ook jij kleuren van de herfst kunt vastleggen.

Zoek een geschikt onderwerp

Een foto maak je niet zomaar, hiervoor heb je eigenlijk altijd wel een onderwerp nodig. Dit geldt ook als je herfstkleuren wilt vastleggen. Het eerste waar je aan moet denken is het onderwerp, de rest zal daar volgen. Niet elk onderwerp is geschikt voor deze stijl van fotografie. Maar levendig landschap, een pad met bomen, bladeren, een rivier of vijver doen het altijd goed. De reden dat deze geschikt zijn is omdat ze echt bij de herfstsfeer passen. Dit toont het beste het seizoen waar jij je in bevindt. En op deze manier kun je kleuren die intensief veranderen op de juiste manier vastleggen.

Herfstkleuren fotograferenNaast de natuur kan het ook mooi zijn om een monument of gebouw op de foto te zetten. Zorg er alleen wel voor dat er wat bomen met herfstkleuren omheen staan. Hetzelfde geldt voor een brug of een voetpad met een mooie achtergrond. Het mooiste is wel om deze onderwerpen altijd tijdens het Gouden uur of blauwe uur vast te leggen.

Locatie voor de kleuren van de herfst

Nadat je weet wat voor onderwerp je wilt fotograferen is het, als dit nog niet duidelijk is, goed om te kijken naar de locatie. Over het algemeen kun je overal wel herfstfoto’s maken. Maar wanneer je echt mooie foto’s wilt maken kun je het beste naar het bos gaan. Ook een park doet het altijd goed aangezien deze meestal goed onderhouden wordt.

Wil je echt mooie plaatjes maken en ben je bereid om hiervoor op vakantie te gaan? Dan is het goed om eens te kijken naar Colorado Rockies en New England. Beide gebieden zijn in Amerika maar hier worden vaak wel de mooiste herfst foto’s gemaakt. Ligt er nog geen sneeuw in Oostenrijk, Luxemburg of België? Dan is het ook zeker de moeite waard om hier een hoger gebied op te zoeken met een meer. Vanuit dit gebied zal het ook zeker moeten lukken om een prachtige foto te maken. Maar wanneer je pas begonnen bent het fotograferen van de kleuren van de herfst dan is je lokale bos of park een prima uitgangspunt. Je hoeft niet ver te reizen om een mooie foto te maken. Alles draait om de creativiteit die jij hebt en het zien van de juiste foto.

Lichtinval bij herfstkleuren fotograferen

Wanneer je aan fotograferen denkt zie je vaak al een heldere zonnige dag voor je. Toch zijn dit, zeker in het herfstseizoen, niet altijd de beste lichtsituaties. Ga juist in de middag op pad wanneer het bewolkt is zodat je subtiele gelijkmatige tonen krijgt. Doordat het licht zacht is heb je minder contrast waardoor het geheel beter tot zijn recht komt. En zeker als je rivieren fotografeert in de herfst voegt de bewolking juist iets toe in plaatst van dat het iets wegneemt. De warme herfstkleuren is op dit moment genoeg kleur om een foto mooi te maken. Daarnaast kan het ook mooi zijn om in een bos te werken met een lage zon.

Wanneer je werkt met het Gouden uur kun je door de zonnestralen een mooi effect krijgen dat de herfstkleuren nog eens zal versterken. Het is dan alleen wel belangrijk dat je de zonnestralen echt ziet en het geheel niet te veel wordt. Wanneer je het in de ochtend doet is de kans groot dat er wat mist in het bos is. Dit versterkt het effect waardoor het een stuk gemakkelijker en vaak ook mooier is om alles op de foto te zetten.

Herfst fotograferen

Herfstkleuren fotograferen doe je horizontaal

Bij landschapsfotografie is het belangrijk dat je eigenlijk altijd horizontaal een foto neemt. Zo krijg je namelijk het grootste deel van het landschap op de foto. Wanneer je bomen fotografeert, kleurrijke bladeren of een landschap in zijn geheel, is horizontaal fotograferen eigenlijk altijd de beste toepassing. Ga je fotograferen in het bos? Dan kan het nog wel eens voor komen dat ook verticaal fotograferen heel mooi kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een meer met hierachter een grote kleurrijke boom. Als je dit verticaal neemt krijg je ook de reflectie van de boom er mooi op. Dit zijn alleen wel echt uitzonderingen en zijn echt specifiek gericht op een aantal situaties.

Het horizontale beeld geeft visueel een veel interessanter beeld. Het kijkt beter aangezien je meer het overzicht ziet. Dit geldt meestal ook voor gebouwen en monumenten wanneer je deze in de herfst fotografeert. Natuurlijk ben je altijd vrij om beide foto’s te nemen zodat je achteraf de juiste keuze kunt maken. Herfstkleuren fotograferen is en blijft op alle manieren mogelijk maar over het algemeen zal het er mooier uitzien bij horizontale foto’s.

Fotografeer naar beneden

Door de prachtige kleuren om je heen vergeet je vaak om ook boven en onder je te kijken. En dat is ontzettend zonde aangezien hier ook prachtige kleuren aanwezig zijn. Het kan voor komen dat de bomen in jouw omgeving nu al kaal zijn. Maar dat betekent niet dat er op de grond geen bladeren meer liggen. Met deze bladeren kun je nog een prima kleurrijke herfstfoto maken. En zeker in de late herfst is dit een goede aanrader om mee te experimenteren.

Voornamelijk wanneer je aan de rand van een meer foto’s maakt is het goed om ook wat bladeren er op te zetten. Zo laat je aan de kijker zien wat voor seizoen het is. Op deze manier is het ook leuk om van elk seizoen precies dezelfde foto te maken in zowel de zomer, herfst, winter en lente. Dan breng je de herfstkleuren, het winterse witte landschap, de groei van het nieuwe leven en de echte zomerse kleuren naar voren. En wanneer je deze naast elkaar legt krijg je een prachtig project waar je veel van leert en wat gelijk leuk is om aan andere mensen te tonen.

Fotograferen van de herfst

Fotograferen tegen de zon in

Normaal gezien is het beter om met de zon mee te fotograferen. Maar wanneer het om herfstbladeren gaat kun je het beste direct tegen de zon in fotograferen. Doordat het licht op je afkomt krijg je verlichte bladeren die gloeien. Kleuren worden nog levendiger en beginnen te reflecteren. Het enige waar je nu wel rekening mee moet houden is dat het allemaal niet fel wordt. Controleer dus goed of je niet te maken hebt met overbelichting hebt en blijf letten op de achtergrond. Heb je toch last van de straling? Dan kun je gebruik maken van een boom of blad waar de zon zich in de foto achter verschuilt. Hierdoor krijg je toch hetzelfde effect zonder dat je teveel last hebt van overbelichting.

Herfstzon door de bomen

Mist maakt de foto mooier

Het is hierboven al vaker genoemd: mist maakt herfstkleuren fotograferen nog mooier. Het is dan ook echt de moeite waard om het weer in de gaten te houden en op pad te gaan wanneer er mist verwacht wordt. Het geeft sfeer en mysterie aan de kleurrijke omgeving. Voornamelijk de ochtendmist bij een meer of een bos kan echt een toevoeging zijn aan jouw foto. Je zult er alleen wel vroeg voor uit bed moeten maar uiteindelijk zul je hier geen spijt van hebben.

Mocht je de mogelijkheid hebben om een dorp of stad van bovenaf te fotograferen, dan is het ook zeker de moeite waard als er door de straten heen mist te zien is.Herfstkleuren in de mist Vooral in de bergen kun je hele mooie foto’s maken als de bomen en huizen boven de mist uitsteken. Door hiermee te experimenteren en verschillende locaties uit te proberen krijg je zelf steeds meer grip op je fotografie skills. Hierdoor zullen foto’s steeds mooier worden en kun je steeds beter mist op de beste manier vastleggen.

Kleuren die bij elkaar passen

Nog een andere techniek om in de herfst mooie foto’s te maken is om de kleuren die bij elkaar passen te leren. Zo kun je op zoek gaan naar tinten rood in een boom of op de grond, die je vastlegt. Het is dan de bedoeling dat je deze kleuren op een mooie manier fotografeert zonder al te veel andere kleuren toe te voegen. Hierin let je juist op de kleuren die bij elkaar passen en de vormen in plaats van een totaalbeeld. Hierdoor creëer je orde en creëer je visueel een aantrekkingskracht zonder dat het een prachtige foto hoeft te zijn. Je ziet dit ook veel terug in schilderijen en het is dus ook een mooie techniek voor herfstkleuren fotograferen.

Naast de kleuren rood kun je ook naar bruine, gele en oranje kleuren kijken. Let vooral op de patronen als je deze manier van fotograferen wil uitproberen. Meestal betekent dit dat je veel moet inzoomen maar het kan ook zomaar voor komen dat je wel een totaalbeeld kunt vastleggen. En wanneer je dit goed doet zal dit waarschijnlijk ook een hele mooie herfstkleurenfoto opleveren.

Fotograferen met een compleet blauwe lucht

De kleuren blauw, oranje en geel passen ontzettend goed bij elkaar. Hierdoor kan het naast het gouden uur en een bewolkte dag ook heel mooi zijn om op pad te gaan bij een helder blauwe lucht. Door dit te combineren met een rivier of een meer kun je een prachtplaatje maken waar veel mensen jaloers op zullen zijn. Wel is belangrijk dat je echt een onderwerp hebt of dat het een landschapsfoto wordt. De warme tonen van de bladeren compenseren de koude blauwe lucht waardoor het geheel in evenwicht is. Ook dit is iets wat je in de late herfst nog steeds voor elkaar kunt krijgen. Zelfs in de winter is deze manier van fotograferen een veelgebruikte methode. Dus hoe vroeg of laat je ook in het seizoen zit, het is altijd nog mogelijk om op deze manier een prachtige foto van de herfstkleuren vast te leggen.

Kleurrijke tak in het bos

Herfstkleuren fotograferen: wees creatief

Een standaardfoto maken kunnen we allemaal, maar een foto die eruit springt vergt toch enige moeite. En juist deze moeite maakt dat je beter wordt in fotograferen en je mooiere resultaten gaat krijgen. Het is dan ook aan te raden om vaker met je camera het bos in te gaan. De heerlijke geuren en kleuren zijn geen straf en leveren al een mooie herfstwandeling op.

Door je camera altijd mee te nemen en goed om je heen te kijken weten we zeker dat ook jij een mooie foto kunt creëren die uniek is. Natuurlijk is het ook belangrijk om met je eigen ogen te genieten en de camera even weg te leggen. Zeker als je met een groep bent of samen met een vriend of partner het bos in gaat. Maar af en toe je camera pakken om het moment vast te leggen dat jij in gedachte hebt zorgt ervoor dat je ook creatiever naar de omgeving gaat kijken. Ook is dit een leuk uitje om met je kinderen te doen. Naast een heerlijke frisse hap lucht leren de kinderen ook fotograferen. Welke tips voor herfstkleuren fotograferen heb jij?

Vorig artikelEten fotograferen met je mobiel voor social media
Volgend artikelKerstboom fotograferen: 10 tips

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in