Betekenis van de kleur oranje

In dit artikel gaan we kijken naar de betekenis van de kleur oranje. Je komt het tegen bij het verkeerslicht, het weer en natuurlijk ook in de natuur. Maar wat voor gevoel geeft deze kleur en wat voor effect kan het op jou hebben? Dit is een onderdeel van

Net als geel en rood kan de kleur oranje erg in het oog springen. Dit is ook de reden dat het veel wordt gebruikt in advertenties. Het krijgt volop de aandacht waardoor het vooral in de marketing goed functioneert. Mensen omschrijven oranje vaak als helder, vrolijk en bemoedigend. Maar het kan ook al snel te helder of overweldigend worden waardoor het juist het tegenovergestelde veroorzaakt. Net als paars heeft oranje de neiging om een ​​controversiële kleur te zijn. Mensen hebben hierdoor de neiging om of van deze kleur te houden of deze te haten. Erg interessant dus om zowel in de fotografie als in media en marketing mee te werken. Dit is een onderdeel van het artikel over betekenis van kleuren. Mocht je meer over kleur willen weten en de verschillen hierin kun je dit artikel lezen.

Kenmerken van de kleur oranje

Door naar de psychologie van de kleur oranje te kijken zie je al snel wat je ermee kunt bereiken. Het is een combinatie van geel en rood en wordt hierdoor ook beschouwd als een energieke kleur. Het wekt gevoelens van opwinding, enthousiasme en warmte op. Denk bijvoorbeeld aan de mooie zonsondergang waar de gouden, warme gloed in ontstaat. Het wordt, zoals eerder al aangegeven, vaak gebruikt om de aandacht te trekken. Let maar eens op de advertenties die je voorbij ziet komen. Zowel in video als in beeld wordt het volop gebruikt. Maar ook op andere plekken zie je het volop terugkomen. Een verkeerslicht, verkeersborden of de oranje hesjes die in het verkeer vaak gebruikt worden zijn altijd wel onderdelen die gelijk de aandacht trekken. Of wat dacht je van het oranje motorlampje in je dashboard?

Naast de zonsondergang en het verkeer zie je het ook terug in de herfstkleuren. Veel kledingstijlen zijn hier ook op gebaseerd waardoor je veel verschillende kleuren oranje terug ziet komen. Vergeet natuurlijk niet de sinaasappels en mandarijnen en de verschillende sportteams die deze kleur dragen. Het is en blijft natuurlijk de nationale kleur van ons land waardoor je het ook hier continue in terug ziet. In andere landen merk je dat de kleur ook andere associaties kan hebben. Zo is de pompoen en de kleur oranje nauw verbonden met Halloween en wordt oranje in de VS vaak ook geassocieerd met gevangenisuniformen. Toch wordt deze kleur buiten de Verenigde Staten meer in verband gebracht met royalty’s en spiritualiteit.

Betekenis kleur oranje

De betekenis van kleur oranje

Zoals je al hebt kunnen lezen is de kleur oranje het beeld van aandacht. Het combineert het geluk van geel en de energie van rood in een bijzondere kleur waar creativiteit uitstroomt. Het gevoel van warmte is wat voor de meeste mensen het meeste aanspreekt. En hoewel het de kleur van vuur is, is het niet agressief. Het werkt heel goed samen met blauw omdat het complementaire kleuren zijn. Zo zie je oranje en blauw vaak ook terug in kleurenpaletten om zo een mooie, zomerse afbeelding te creëren. Woorden die met deze kleur verbonden worden zijn onder andere:

– Creativiteit en enthousiasme
– Energie, royalty en spiritualiteit
– Geluk, plezier en optimisme
– Warmte, gezelligheid en eten
– Advertenties, aandacht en branding
– Herfst, zonsondergang en verandering
– Gezondheid, fruit en pompoenen

Oranje in combinatie met andere kleuren

Blauw en oranje zijn complementaire kleuren die goed samenwerken. Maar dit zijn niet de enige kleurencombinaties die je voorbij ziet komen. Zo wekt oranje in combinatie met geel een gevoel van warmte op. Daarnaast is dit ook hetgeen wat dichtbij vers fruit komt en is dit ook terug te vinden in vuur. In combinatie met groen komt vaak de avontuurlijke kant van de mens meer naar boven. Denk aan een heerlijke boswandeling door de natuur of een andere tropische bestemming. Zo zie je al snel de palmbomen met de prachtige zon aan de wolken staan.

Doordat oranje ook vaak geassocieerd wordt met verandering wordt het ook toegepast als overgangskleur. Zo kunnen je hersenen dit dus ook zien als een tijd van verandering en wordt dit ook in ons leven ingezet. Groen, oranje, rood bij een verkeerslicht en van blauw, oranje, donkerblauw naar zwart in de avond.

Herfstkleuren

Gebruik in fotografie

De kleur oranje kom je helaas niet veel tegen in de natuur. Maar toch wordt er wel veel mee gespeeld. Ben je een fotograaf in de modellenwereld of houd je je bezig met design en marketing? Dan is dit zeker een kleur die je vaak tegen zult komen. Om het goed vast te leggen kun je het beste werken met natuurlijk licht of met studiolichten. Een flitser zal vaak wat minder goed werken en kan een vertekend beeld geven afhankelijk van de situatie. Maar met een goed gepositioneerd studiolicht kun je de vrolijkheid van de scene nog wat meer aansterken. Op een warme, zomerse dag bij bijvoorbeeld een picknick kun je wat oranje objecten plaatsen om zo de foto af te maken. Let erop dat je dit niet teveel doet. Doe je dit wel? Dan zal de aandacht alleen naar deze onderdelen gaan in plaats van door de gehele foto.

De kracht in huisstijlen en logo’s

De Koninklijke luchtmacht, ING, Rabobank en de Staatsloterij: allemaal huisstijlen die gemaakt zijn met de kleur oranje. En ook deze zijn grotendeels in combinatie met de kleur blauw. Je hoeft eigenlijk niet ver te zoeken of je komt de kleur oranje hier al tegen. En als je naar de betekenis kijkt en de kleurencombinaties die mogelijk zijn, is dat eigenlijk ook niet zo gek. Wanneer je een designer bent of een nieuw logo zoekt is het dus zeker aan te raden om hier goed gebruik van te maken. Het is uiteraard wel belangrijk om te kijken of de associaties die bij het bedrijf horen hierdoor ook goed tot hun recht komen. Al is het maar een klein detail dat er door de kleur uitspringt, dat zal al een grote impact hebben op het geheel.

Kleur oranje

Conclusie

Oranje is een kleur die opvallend is maar tegelijk niet de hele aandacht vraagt. Je kunt er dan ook goed mee spelen om het beeld wat jij fotografeert interessanter te maken. Door hier creatief mee te spelen komt de betekenis van de kleur oranje nog sterker naar voren en zal de kijker dit gevoel ook voelen in jouw foto. Door op deze manier naar kleur te kijken en hiermee te werken zul je ook bewuster naar een afbeelding gaan kijken. Wil je meer weten over deze onderwerpen? Dan kun je ook de artikelen over de andere kleuren lezen.

Vorig artikelBetekenis van kleuren
Volgend artikelOude foto’s inscannen en digitaliseren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in