Betekenis van de kleur wit

De kleur wit wordt door veel mensen niet als kleur gezien. Maar toch behoort deze hier wel bij. Het is een zogenoemde achromatische kleur en komt niet voor in het kleurenspectrum. En dat is ook waar de verwarring vaak vandaan komt. Het is een verfrissende kleur vol van onschuld. Het geeft rust, ruimte en creëert tegelijkertijd ook een effect van eenzaamheid. In dit artikel gaan we verder duiken in de betekenis van de kleur wit.

Betekenis kleur wit

Als we echt specifiek naar de betekenis van de kleur wit kijken valt op dat leegte, ruimte, schoon en puur wel echt de woorden zijn die hieraan gekoppeld worden. Het geeft een gevoel van ruimte en voegt highlights toe. Het wordt dan ook veel toegepast door architecten en designers om ruimte in een omgeving te creëren. Het wordt vooral gezien als positieve kleur die gekoppeld wordt aan puurheid, maagdelijkheid, goedheid, veiligheid en de hemel. Daarnaast zie je dat geloof, positiviteit, bescherming, licht en perfectie ook vaak hieraan gekoppeld worden. Wanneer je veel wit in je omgeving hebt, kan het een succesvol begin presenteren. Het geeft het beeld dat je goed op weg bent.

Het is echt het tegenovergestelde van de kleur zwart. Het straalt juist licht uit in plaats van dat het licht opvangt. En dat zie je dan ook heel erg in de betekenis van de kleur wit terug. De kleur van sneeuw, melk en het oog voegen daar voor veel mensen nog iets extra positiefs aan toe. Hoewel het dus vooral positief is, heeft het ook wel een negatieve kant. Teveel wit zorgt voor een grote leegte waardoor je eenzaamheid krijgt. Je raakt het overzicht kwijt en verliest enige vorm van realiteit. Daarnaast is het ook de kleur van overgeven zoals de witte vlag vaak werd gebruikt om op te geven. Maar over het algemeen zie je het vooral positief terug en kun je dit ook op deze manier volledig inzetten.

Betekenis kleur wit

Witte kleur in kleding en interieur

Wit kun je als kleur in eigenlijk elke situatie wel goed toepassen. Zeker als je een locatie wilt ophelderen en vrolijker wil maken is dit een goede optie om naar te kijken. Het werkt eigenlijk met alle kleuren en je kunt het dus overal inzetten. Toch zitten er wel een paar haken en ogen aan waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk dat je niet teveel wit toepast. Hoe witter, hoe bleker blijft nog steeds van toepassing. Zowel bij kleding als bij interieur is dit niet de beste uitkomst. Je kunt dit breken door een beetje variatie in de wit tinten toe te voegen of een andere variant te kiezen. Daarnaast is het soms verstandiger om juist wel kleur toe te voegen om zo de leegte wat op te breken: zelfs als je voor een moderne stijl wil gaan.

Cameranu - Algemeen

Met kleding werkt het over het algemeen precies hetzelfde. Je kunt prima jezelf compleet wit kleden zolang je maar wat kleurtinten hieraan toevoegt. Maar zodra je een witte broek aandoet kun je dit het beste combineren met een kleurrijk shirt om zo wat meer op te vallen. Anders wordt het net als de kleur grijs dat je overal wat tussenin valt en dat is vaak ook niet de bedoeling. Door een paar kleurencombinaties te kiezen en niet teveel verschillende kleuren aan te trekken zul je al snel een goede kledingstijl aan hebben.

Kleur wit

Kleur wit in logo en marketing

Doordat deze kleur een frisse look geeft, wordt het veel ingezet in design, fotografie en marketing. Het is zelfs zo dat een logo zowel op een witte als zwarte achtergrond er altijd goed uit moet zien. Daarnaast geeft een witte achtergrond een vorm van rust mee dat alle kleuren goed samenvoegt. Het voordeel is dat elke kleur goed werkt en je het dus overal kunt toepassen. Is een stuk te donker, dan kun je het hiermee oplichten. Uiteraard is het ook mogelijk om zo met kleine details te werken om zo te bepalen waar de aandacht moet liggen.

Een logo in zwartwit of toch in kleur? Het blijft altijd een vraag hoe je jouw bedrijf in de markt moet tonen. Hieronder hebben we een aantal merken neergezet die wit goed gebruiken in hun logo. Dit kan zowel in de achtergrond zijn als in het design zelf.

  • WWF: het Wereld Natuur fonds met de pandabeer
  • BBC nieuws en Cartoon Network
  • Chanel: fashion en parfum

Is wit eigenlijk wel een kleur?

Zoals eerder al aangegeven is wit wel een kleur. Het is eigenlijk zelfs een combinatie van alle kleuren bij elkaar. Sir Isaac Newton ontdekte namelijk dat als je licht door een prisma haalt alle kleuren zichtbaar worden. Het enige wat het oog doet is deze kleuren zo tonen zoals wij de witte kleur zien. Mocht je hier meer over willen weten kun je het artikel betekenis van kleuren lezen. Hier gaan we wat uitgebreider hierop in.

Verschillende landen en culturen

Hoewel wit eigenlijk overal wel als pure kleur wordt gezien, merk je dat andere culturen en landen ook andere betekenissen hieraan geven. Zo is het in de Christelijke cultuur een vorm van zuiverheid en reinheid. Daarnaast is het de kleur van heiligheid en liefde.

In de Oosterse cultuur merk je dat de kleur wit ook veel gekoppeld wordt aan rauw en dood. Tijdens begrafenissen zul je deze kleur dan ook meer zien. Het bijzondere is dan ook dat wij in het Westen juist bij een bruiloft veel wit dragen. De trouwjurk van de bruid is dan ook meestal wit, net als de witte duif die vaak omhoog gegooid wordt als teken van vrede. De witte bloemen worden bij beide ingezet, maar toch is het bijzonder om dit sterke verschil in zo’n simpele kleur toch te zien.

Witte Margriet

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is de betekenis van de kleur wit erg variërend. Je kunt het inzetten om ruimte te creëren maar ook om een schoon beeld mee te geven. Dit is ook de reden dat hotels vaak ook witte lakens en handdoeken gebruiken om een verzorgd beeld aan jou mee te geven. Zowel fysiek als mentaal heeft het dus een impact op je leven. En of het nou opvalt of niet: de kleur wit zal altijd iets aan het beeld dat jij ziet toevoegen.

Vorig artikelMoiré effect voorkomen
Volgend artikelStoom en Rook fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in