Betekenis van de kleur rood

Rood is de kleur van extremen. Het is de kleur van de liefde en verleiding maar tegelijk ook van geweld, woede en gevaar. Het brengt vaak iets avontuurlijks met zich mee. Toch worden de associaties vaak gelegd met bloed, passie en vuur. Rood roept de sterkste emoties van elke kleur op. Tegelijk wordt het als de warmste kleur gezien. Maar hoe kan dat eigenlijk en wat voor betekenissen vind je hier allemaal in terug? In dit artikel gaan we kijken naar de betekenis van de kleur rood.

Betekenis kleur rood

Deze vurige tint heeft zowel een vorm van passie en liefde als van kracht en woede. En dat is eigenlijk ook niet zo gek als je naar de kleur zelf gaat kijken. De lange golflengte die de kleur rood met zich mee draagt is namelijk één van de meest zichtbare van het kleurenspectrum. Dit maakt dat het gelijk de aandacht trekt en je waakzaam wordt. Dit is ook de reden dat deze kleur vaak gebruikt wordt om gevaar aan te geven. Zo zie je in het verkeer veel verkeersborden met een rode rand en wanneer je moet stoppen staat het verkeerslicht ook op deze kleur. Ook brandweerauto’s, sirenes en op locaties met werkzaamheden zul je dit veel terug zien. Daarnaast geeft de term rood staan bij de bank vaak een negatievere associatie dan wanneer je het over de kleur groen hebt.

Zoals je ziet heeft deze kleur dus ontzettend veel in zich. En ook uit studies is gebleken dat het zowel fysiek als mentaal veel impact op je leven kan hebben. Door alleen al naar de kleur te kijken kan je bloeddruk en je hartritme verhogen. Daarnaast zul je sneller gaan ademhalen en krijg je een betere stofwisseling. Bijzondere bijwerkingen dus die vooralsnog niet altijd te verklaren zijn.

Betekenis kleur rood

Welke kleur past bij rood?

Rode kleding dragen of verschillende tinten hiervan in je interieur tonen? Dan is het goed om te kijken welke keuren nou echt bij elkaar passen. Goede kleurencombinaties maken dat jij of je huis styling er nog meer uitblinken. En dat zegt vaak meer dan je denkt. Rode kleding kan je eigenlijk altijd wel dragen. Zo wordt het vaak ook op een bruiloft en bij een sollicitatie gedragen. En of het nou altijd even gepast is om het zo te dragen, dat is per situatie anders. Wel kun je door goede combinaties te maken een ander statement neerzetten.

Zoals we allemaal weten is rood een opvallende kleur. Hierdoor kun je de gehele aandacht naar jezelf trekken. Maar door bijvoorbeeld wit, zwart of donkerblauw hieraan toe te voegen zal het al een ander beeld creëren. Maar welke kleur past nog meer bij rood? Hieronder zie je een lijst met kleuren die je hiermee zou kunnen combineren in combinatie met natuurlijk de verschillende roodtinten.

  • Groen: vooral de donkere tinten zullen het goed doen.
  • Bruintinten waaronder degene die ook goed bij groen passen.
  • Felle kleuren zoals oranje en paars.
  • Donkerblauw
  • Wit en zwart

Rood combineren voor interieur

Met een rood interieur kun je een eyecatcher creëren of in combinatie met bruine tinten een rustige omgeving bouwen. Het is dus net wat jij wil bereiken hoe je dit kunt inzetten. De kleuren die we hierboven hebben beschreven kun je hiervoor ook goed inzetten. Een rode muur zorgt vaak voor een extra warme sfeer. Mensen voelen zich welkom en krijgen vaak energie. Verschillende tinten inzetten in accessoires kan het huis daarnaast aantrekkelijker maken. Het nadeel van teveel rood is dat het voor stress kan zorgen waardoor combinaties en voornamelijk de felheid hiervan toch vaak beperkt worden gehouden.

De complementaire kleur van rood is groen en ook deze werken goed samen. Dit komt doordat deze elkaar goed aanvullen omdat er een contrast tussen de twee zit. Denk bijvoorbeeld aan een kerstboom met rode ballen erin. Hoewel het goed samenwerkt, is het wel belangrijk dat je één van de twee kleuren minder plaatst dan de andere. Heb je van beide kleuren evenveel staan? Dan valt het effect weg en zul je een neutrale uitstraling krijgen.

Verschillende kleuren rood

kleur rood

Rood heb je in verschillende gradaties die tinten worden genoemd. Zo heb je de felle tomaten rood maar ook de bordeauxrood. Het is vanzelfsprekend dat al deze variaties niet hetzelfde met jou of jouw omgeving doen. De symboliek van rood verandert in elke situatie. Zo zal een zachte kleur minder opvallen dan een felle variant en ook de omgeving waar het geplaatst wordt heeft hier invloed op. Het is dus altijd goed om te kijken welke tint jij het mooiste vind. Je kunt een kleurenpalet meenemen en deze in de omgeving waar je iets wil toevoegen neerleggen om zo te kijken wat het beste in deze omgeving past. Maar natuurlijk kun je ook al kijken naar wat je hebt staan en vanuit hier een keuze maken.

Logo gebruik en marketing

De betekenis van de kleur rood maakt dat het ook veel ingezet wordt in marketing en logo gebruik. Want wie wil nou niet opvallen in deze tijd? Rood wordt door veel grote marketing bedrijven al vele jaren ingezet. Zo zie je het in de foodindustrie veel terug met als voorbeeld de McDonald’s en de Kentucky Fried Chicken. En maken ook onder andere Youtube, Netflix, Canon, Coca Cola, Nintendo, Red bull en Lego hier volop gebruik van. Vaak zie je de combinatie van rood, wit of zwart terugkomen. Dit zijn ook de kleuren die goed bij elkaar passen. Maar in sommige gevallen zie je ook de kleur geel en dat is eigenlijk best bijzonder. Want geel is namelijk de kleur met het grootste kleurenspectrum waarna de kleur rood volgt. Dit zijn dus de kleuren die voor het menselijk oog het meeste opvallen. Zo zie je dus dat het grootschalig ingezet wordt en blijkbaar ook het gewenste effect heeft.

Naast het logo gebruik zie je ook in de marketing dat er veel met deze kleur gespeeld wordt. Vaak is dit wel wat minder sterk aanwezig aangezien de combinaties hierin wel erg belangrijk zijn. Maar een klein detail kan al een groot verschil maken. De symboliek van rood zorgt ervoor dat mensen zich sneller hechten aan hetgeen wat ze zien: zeker als het een boodschap met liefde is. Zo wekt het dus vertrouwen op waardoor mensen sneller van jou zullen kopen dan van een ander. Het goed inzetten van marketing kan dus voor meer verkoop zorgen, tegelijk kan teveel hiervan weer een negatief effect hebben.

Betekenis in andere culturen

De betekenis van de kleur rood is in verschillende culturen anders dan we het hier gewend zijn. Zo wordt de kleur rood in landen waar veel geweld is sneller geassocieerd met woede en dood terwijl het in Europa sneller aan de liefde gekoppeld wordt. In de Chinese cultuur wordt de kleur rood vaak gedragen bij bruiloften. Dit doen ze als teken van vertrouwen en geluk. In de Christelijke cultuur staat het voor de kleur van het bloed en het lijden. Terwijl het in Australië weer de kleur van de wereld is. Zo zie je dat elk land een andere betekenis kan hebben en hier ook een ander beeld bij kan hebben.

Rode tulpen

Conclusie

De betekenis van de kleur rood is over het algemeen best wel duidelijk. Zowel letterlijk als figuurlijk kan het veel los maken en zal over het algemeen altijd opvallen. Dit is dan ook de reden waarom je er zorgvuldig mee om moet gaan. Of je het nu in fotografie, design of in het stylen van het huis wil toepassen: je hebt tal van opties om jouw stempel er op een goede manier op te zetten. Om zo te bepalen hoe een ander naar deze omgeving gaat kijken.

Wil je meer weten over kleuren en wat het voor effect kan hebben in een situatie? Dan kun je het artikel betekenis van kleuren bekijken. Hier gaan we uitgebreid in op alle kleuren en de psychologie die hierachter zit. Zeker een interessant onderwerp als je hier wat dieper in wil duiken.

Vorig artikelHot shoe: adapter bevestiging op camera
Volgend artikelTanden witter maken in Lightroom en Photoshop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in